Ζωηφόρος

Ελευθερία και γνώση, του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου,

Ελευθερία και γνώση

του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

          «Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς». Θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει. Ποια γνώση εννοεί το Ευαγγέλιο; Είναι η  γνώση που αποκτάμε με  τις αισθήσεις ή είναι η γνώση που αποκτάμε με την διάνοια; Είναι η γνώση του αισθητού κόσμου ή είναι η γνώση της φιλοσοφίας ή  της σοφιστείας; 

           Ο Άγγλος ποιητής  Τόμας  Έλιοτ οικτίροντας τον δυτικό κόσμο είπε, ότι  με τις γνώσεις και τις πληροφορίες  ο δυτικός κόσμος έχασε τη Γνώση. Τι εννοεί ότι ο δυτικός κόσμος  έχασε τη Γνώση; Τι εννοεί το Ευαγγέλιο με τα λόγια του Κυρίου, «γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς;».

           Όταν ο Πόντιος Πιλάτος ρώτησε τον Ιησού « τι είναι η αλήθεια» ο Κύριος δεν  απάντησε. Ο Πόντιος Πιλάτος δεν ρωτάει  μέ την καρδιά του. Δεν ζητεί τη γνώση που αλλάζει τον  άνθρωπο και δεν είναι όπως ήταν πριν. Χάρη σ΄ αυτήν την γνώση ο παλιός άνθρωπος πεθαίνει για να γεννηθεί ο καινούριος, που έχει εντός τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. ( Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστί). Ο Πόντιος Πιλάτος ζητεί την επιφανειακή, την "ψιλή" γνώση που αποκτάει κανείς με τη διάνοια ή με τις αισθήσεις για τα πράγματα αυτού του κόσμου. «Να ζείτε σ΄ αυτόν τον κόσμο αλλά να μην είστε πλασμένοι από τα στοιχεία αυτού του κόσμου».

         Το ίδιο ερώτημα κάνει και σήμερα  και πάντοτε ο άνθρωπος όταν δεν φλέγεται μέσα του από τον πόθο της αναζήτησης της αλήθειας. "Δεν καιγόταν η καρδιά μας όταν ο Κύριος ήταν μαζί μας και μας μιλούσε και δεν τον αναγνωρίσαμε" είπαν οι μαθητές του στο δρόμο προς Εμμαούς, όταν ο Κύριος έφυγε από κοντά τους.

        Η καρδιά μας καίγεται να γνωρίσει την αλήθεια που μας αλλάζει, που μας κάνει καινούριους ανθρώπους. Όταν γνωρίσει ο άνθρωπος την αλήθεια που ζητάει με την καρδιά του δεν είναι πια ο ίδιος που ήταν πριν. Δεν μπορεί να ζήσει όπως ζούσε πριν. Αυτό σημαίνουν  τα λόγια του Κυρίου," όστις θέλει οπίσω μου ελθείν απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι". Όποιος αγαπάει τη ζωή του  θα τη χάσει. Κι όποιος χάσει τη ζωή του για τον Ιησού και το Ευαγγέλιό του θα τη σώσει.

          Το κέντρο της πνευματικής ζωής  του ανθρώπου είναι η καρδιά του. Δεν είναι  το μυαλό του  ή οι αισθήσεις του. Ο άνθρωπος ονομάζεται  οίκος του Θεού ή ο ναός του Αγίου Πνεύματος. "Δεν καιγόταν η καρδιά μας". Έτσι ένιωσαν οι μαθητές του Ιησού , όταν εκείνος δεν ήταν πια μαζί τους, όπως νιώθουμε κι εμείς τώρα που δεν τον έχουμε μαζί μας, που δεν μπορούμε να τον δούμε, να τον αγγίξουμε, να τον ψηλαφίσουμε, να δούμε τα θαύματά του, να δούμε τον άνεμο και τη θάλασσα να τον υπακούουν.  

         Οι μαθητές αναφέρονται ευθέως στην καρδιά τους, γιατί στην καρδιά τους νιώθουν τον πόνο και την νοσταλγία της παρουσίας του Ιησού. Η καρδιά  ως κέντρο της πνευματικής ζωής δεν μετέχει όταν  ενδιαφερόμαστε  μόνο για   να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας ή για την ιδιοτέλειά μας και όχι για να αλλάξουμε και να γίνουμε αληθινοί  άνθρωποι. Ο αληθινός άνθρωπος  έχει μέσα του τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ο αληθινός άνθρωπος ονομάζεται οίκος Θεού ή ναός του Αγίου Πνεύματος. 

         «Με αποκαλείτε Κύριε, Κύριε, αλλά η καρδιά σας πόρω απέχει απ΄  εμού» είπε ο Κύριος  γι’  αυτούς που δεν ένιωθαν να καίγεται η καρδιά τους στην αναζήτηση της παρουσίας του.  Ερωτήματα όχι της καρδιάς κάνει κάθε αιρετικός άνθρωπος και κάθε οικουμενιστής γενικά. Ο αιρετικός κι ο οικουμενιστής  δεν ζητεί  απαντήσεις για να τις εγκολπωθεί, αλλά να τις χρησιμοποιήσει για  ιδιοτέλεια. Η χάρη του Αγίου Πνεύματος δεν επισκέπτεται την καρδιά  που διακατέχεται από ιδιοτέλεια.

         «Εκύκλωσαν ουν αυτόν οι Ιουδαίοι και έλεγον αυτώ, έως πότε την ψυχήν ημών αίρεις; . Ει συ ει ο Χριστός , ειπέ ημίν παρρησία. Απεκρίθη αυτοίς ο Ιησούς. Είπον υμίν και ου πιστεύετε. Τα έργα α εγώ ποιώ εν τω ονόματι του πατρός μου, ταύτα μαρτυρεί περί εμού. Αλλ’ υμείς ου πιστεύετε. Ου γαρ έστε εκ των προβάτων των εμών, καθώς είπον υμίν. Τα πρόβατα τα εμά της φωνής μου ακούει, καγώ γινώσκω αυτά και ακολουθούσι μοι. καγώ ζωήν αιώνιον δίδωμι αυτοίς και ου μη απόλλωνται εις τον αιώνα και ουχ αρπάσει τις αυτά εκ της χειρός μου» (Ιωάν.Ι΄, 24-28).

          Οι Ιουδαίοι δεν ήθελαν να ξέρουν ότι ο Ιησούς είναι ο Θεός και  υποκρίνονταν ότι φλέγονταν από την επιθυμία να μάθουν, όπως δεν θέλει να ξέρει κάθε αιρετικός και κάθε οικουμενιστής γενικά. Ότι ο  Ιησούς είναι ο Θεός είναι ομολογία του  Αγίου Πνεύματος.  Χωρίς τη χάρη του Αγίου Πνεύματος κανείς δεν μπορεί να ομολογήσει ότι ο Ιησούς είναι ο Θεός. Αν με τα έργα μας εμποδίζουμε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος να μας επισκεφθεί δεν μπορούμε να ομολογήσουμε ότι ο Ιησούς είναι ο Θεός.

         Ο Τζακ Κέρουακ, ο συγγραφέας του  «Δρόμου» έγραψε στο βουδιστικό βιβλίο του "Οι αλήτες του Ντάρμα":  Για να πιστέψω στον Ιησού πρέπει να κόψω το πιοτό". Ο Κέρουακ έγινε βουδιστής. Πέθανε στα σαράντα δύο του χρόνια από το ποτό.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration