Ζωηφόρος

Η τραγωδία της ανθρωπότητας, του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου,

Η τραγωδία της ανθρωπότητας

του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου


"Μη ταρασσέσθω υμών η καρδία"

Ιωάννης, Κεφ.δ

Η τραγωδία της ανθρωπότητας είναι ότι ο άνθρωπος ούτε έχει ούτε ζητεί την εσωτερική του ειρήνη από Εκείνον που μπορεί να του τη δώσει, τον Ιησού Χριστό.

Η τραγωδία είναι ότι ο άνθρωπος δεν παραιτείται από την ανταπόδοση της βίας ούτε ως άτομο ούτε ως σύνολο. Άνθρωποι και έθνη είναι έτοιμοι να ανταποδώσουν τη βία.

Εκείνος που ακολουθεί τον Ιησού έχει παραιτηθεί από την ανταπόδοση της βίας.

Η τραγωδία της ανθρωπότητας είναι ότι το σκηνικό του πολέμου είναι στημένο από αιώνες και ουδείς πλην του Ιησού δεν διανοήθηκε ποτέ να το αλλάξει.

Κάποτε ένας ρώτησε τον Γέροντα Σωφρόνιο: "Πάτερ, αν γίνουν όλοι μοναχοί, τί θα γίνει ο κόσμος;"

κι ο Γέροντας του απάντησε: "Αν γίνουμε όλοι μοναχοί θα πάμε όλοι μαζί στον ουρανό."

Πώς θα ήταν οι άνθρωποι, αν παραιτούνταν όλοι από την ανταπόδοση της βίας; Οι άνθρωποι που θα παραιτούνταν από την ανταπόδοση της βίας θα μπορούσαν να ζουν και χωρίς αυτά που προκαλούν τον ανταγωνισμό, όπως μπορούν και ζουν οι φτωχοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Οι ηλίθιοι πλούσιοι που απειλούν τους φτωχούς με την οικονομική τους τρομοκρατία δεν μπορούν να δουν ότι οι φτωχοί δεν φοβούνται την φτώχεια με την οποία τους απειλούν, γιατί είναι φτωχοί. Το μόνο που θα πετύχουν με τις απειλές τους, οι ηλίθιοι, είναι να τους ενώσουν και να ξεσπάσει η οργή του λαού εναντίον τους.

Δείτε για ποια πράγματα ανταγωνίζονται οι άνθρωποι. Τίποτε από αυτά για τα οποία ανταγωνίζονται δεν είναι αναγκαία προς τη ζην. Ποτέ δεν υπήρξαν μήλον της έριδος τα αναγκαία προς το ζην.

Οι ηλίθιοι στρέφουν την τρομοκρατία τους κατά των φτωχών και δεν περιορίζονται μόνον στον τρόμο που τους προκαλούν και στην απόγνωση, αλλά λαμβάνουν και οικονομικά και άλλα μέτρα εναντίον τους, επειδή είναι οι μόνοι που δεν μπλέκουν στα γρανάζια του ανταγωνισμού. Και γι΄ αυτό οι μόνοι επίφοβοι να τον πολεμήσουν κι αυτόν και τα όργανά του.

Πόσο δύσκολο είναι να μπει πλούσιος στη βασιλεία του Θεού!

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration