Ζωηφόρος

Επιστολή προς ιερέα, του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου,

Επιστολή προς ιερέα

του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Σεβαστέ πάτερ, ευλογείτε

Αν μου επιτρέπετε θα προσπαθήσω να εκφράσω τη σκέψη μου χωρίς θεωρητικολογίες. Θεμέλιο της σκέψης μας είναι ο Χριστός.

Η Εντολή του Χριστού είναι να ζούμε σ΄ αυτόν τον κόσμο, χωρίς να είμαστε από τα στοιχεία αυτού του κόσμου. Για μένα το να μην είμαι από τα στοιχεία αυτού του κόσμου σημαίνει να μη συμμετέχω εκεί όπου δεν είναι ο Θεός. Σημασία έχει η συμμετοχή.

Δεν έχει σημασία αν ακουστεί η φωνή μου, φωνή ενός πιστού, αν η συμμετοχή μου νομιμοποιεί την ανομία.

Παράδειγμα: Θα συμμετείχα σε μια συζήτηση στη βουλή για το αν το όνομα της Μακεδονίας ανήκει στην Ελλάδα; Οπωσδήποτε όχι, επειδή ούτε η συζήτηση είναι νόμιμη, ούτε το θέμα της είναι υπό συζήτηση.

Κι όμως οι πολιτικοί συμμετέχουν σε τέτοιες μη νόμιμες συζητήσεις και διαπραγματεύονται για θέματα τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα!

Πώς οι πιστοί θα μετάσχουν σε μη νόμιμες συζητήσεις και θα διαπραγματευθούν θέματα τα οποία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση;

Αν οι πιστοί εισήρχοντο στη βουλή, με το καθεστώς της κοινοβουλετικής δημοκρατίας των φεουδαρχών, η μόνη έντιμη και θεάρεστη ενέργειά τους ήταν η παραίτηση από την βουλευτική τους ιδιότητα. Με την παραίτησή τους από τη βουλευτική τους ιδιότητα τουλάχιστον δεν θα μετείχαν σε μη νόμιμες διαδικασίες και δεν θα νομιμοποιούσαν αυτούς που μετέχουν.

Κοινοβουλευτική δημοκρατία των φεουδαρχών είναι αυτή που φυλάσσει τους φεουδάρχες από το λαό και όχι το λαό από τους φεουδάρχες.

Συμμετείχα σε κάποιο συνέδριο ενός καινούριο πολιτικού κόμματος στην Αθήνα. Όταν μου δόθηκε ο λόγος είπα ότι για μένα ένα καινούριο πολιτικό κόμμα δεν πρέπει, υπό τις παρούσες συνθήκες να επιδιώκει να μπει στη βουλή. Έτσι θα διαρρήξει κάθε δεσμό με την πολιτική και τους πολιτικούς που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση ανελευθερίας.

Υποστήριξα την άποψη ότι ένα καινούριο κόμμα πρέπει να έχει στόχο να αποκαλύψει τους μύθους και τις προκαταλήψεις και να εμποδίσει τη δημιουργία νέων.

Το όπλο του είναι ο λόγος.

Η απάντηση ήταν: "Εν τοιαύτη περιπτώσει, εσείς δεν πολιτεύεσθε".

Μη σώσει και πολιτευθώ, είπα μέσα μου, αν είναι η φωνή μου μια από τις φωνές οι οποίες συνάδουν με την πολιτική κατάσταση της ανελευθερίας, της ανομίας και της ασέβειας!

Σεβαστέ πάτερ, ευλογείτε!

 


Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration