Ζωηφόρος

Πώς έφτασε έως εδώ ένας κόσμος; του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου,

Πώς έφτασε έως εδώ ένας κόσμος;

του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου


"Και μετά ανόμων ελογίσθη"

Λουκάς 22,37

       Ο Γέρων Παϊσιος είπε ότι στην εποχή μας θα διαβάζουμε την Αποκάλυψη ως εφημερίδα. Πράγματι όταν διαβάζεις την Καινή Διαθήκη έχεις την εντύπωση ότι τα γεγονότα τα οποία αναφέρει είναι παραβολές των όσων συμβαίνουν στην εποχή μας.

     Το εικοστό δεύτερο κεφάλαιο του Ευαγγελίου του Λουκά διαβάζεται σαν προφητεία αυτών που θα συμβούν στον κόσμο καθώς οι άνθρωποι θα απομακρύνονται από το Θεό. Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στο τελευταίο δείπνο και αρχίζει με αυτά τα λόγια" : "Ήγγιζε δε η εορτή των αζύμων η λεγομένη πάσχα και εζήτουν οι αρχιερείς και οι γραμματείς το πως ανέλωσιν αυτόν. εφοβούντο γαρ τον λαόν." (Πλησίαζε η γιορτή των αζύμων, η λεγομένη πάσχα και ζητούσαν οι αρχιερείς και οι γραμματείς ευκαιρία να θανατώσουν τον Ιησού, γιατί φοβούνταν το λαό.)

     Στο ίδιο κεφάλαιο γράφει τα εξής: "Και είπεν αυτοίς. ότε απέστειλα υμάς άτερ βαλλαντίου και πήρας και υποδημάτων, μή τινος υστερήθητε; οι δε είπον, ουθενός. είπεν ουν αυτοίς. αλλα νυν ο έχων βαλλάντιον αράτω, ομοίως και πήραν, και ο μη έχων πωλήσει το ιμάτιον αυτού και αγοράσει μάχαιραν. λέγω γαρ υμίν ότι έτι τούτο το γεγραμμένον δει τελεσθείναι εν εμοί, το και μετά ανόμων ελογίσθη."

     (Και είπε στους μαθητές του: "Όταν σας έστειλα χωρίς χρήματα και σακίδιο και υποδήματα,στερηθήκατε τίποτε;" Αυτοί του απάντησαν: "Τίποτε". "Τώρα όμως τους είπε, "όποιος έχει χρήματα ας τα πάρει. το ίδιο κι αυτός που έχει σακκίδιο. Όποιος δεν έχει ας πουλήσει το πανωφόρι του κι ας αγοράσει μαχαίρι. Γιατί σας βεβαιώνω πως πρέπει να εκπληρωθεί για μένα αυτό που είναι γραμμένο στη Γραφή: και με τους ανόμους συγκαταλέχθηκε."

     Δεν υπάρχει κανείς σήμερα να μη προβληματίζεται πως έφτασε έως εδώ ένας κόσμος που απομακρύνθηκε απ΄ το Θεό. Από την εποχή της γαλλικής επανάστασης ακόμα κηρύχθηκε παντού ο αθεϊσμός. Πρώτη φορά κοινωνικά σύνολα δήλωναν ότι δεν επιθυμούν να είναι θεμέλιο της ζωής τους ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, αλλά ο άνθρωπος. Υποκατέστησαν τον Θεάνθρωπο με τον άνθρωπο.

     Έβγαλαν τον Θεάνθρωπο από τον άνθρωπο, αλλά η θέση δεν έμεινε κενή. Τη θέση του Θεανθρώπου την κατέλαβε ο υπάνθρωπος. Αυτό σημαίνουν τα λόγια, και μετά ανόμων ελογίσθη (και με τους ανόμους συγκαταλέχθηκεκ).

       Με αυτά τα τρία βήματα, τους τρεις τρόπους , ο αθεϊσμός και το όργανό του ο διαφωτισμός οδήγησε τον κόσμο εδώ που τον οδήγησε, στον υπάνθρωπο:

       Πρώτο βήμα: Ο άνθρωπος υποκατέστησε το Θεό. Θεμέλιο του ανθρώπου δεν είναι ο Ιησούς Χριστός, αλλά ο άνθρωπος.

       Δεύτερο βήμα: Οι οργανώσεις και το κράτος υποκατέστησαν τον άνθρωπο ο οποίος υποβαθμίστηκε. Ο γέρος εξευτελίστηκε. Ο ενήλικος στην οικογένεια παραγκωνίστηκε. Η ιδέα ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτε αν δεν ανήκεις σε κάποια ομάδα επικράτησε. Ο κόσμος πίστεψε στην ουτοπία του κράτους με ανθρώπινο πρόσωπο.

     Τρίτο βήμα: Ο κομματισμός διέλυσε τις οργανώσεις και το κράτος. Την οργάνωση την υποκατέστησε ο υπάνθρωπος!

     Πώς θα σταματήσουμε αυτήν την καταστροφική πορεία και θα επιστρέψουμε στο μόνο θεμέλιο που υπάρχει στον Ιησού Χριστό; Η καταστροφική πορεία βρίσκεται στο τέλος της. Δείτε πως όλος ο κόσμος που βιώνει την απόγνωση που έφερε στη ζωή του ο υπάνθρωπος, πώς όλος ο κόσμος αναζητάει την ενότητα!

     Τις ενώσεις τις δημιουργεί το ωραίο, λέει ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης. Δεν είναι ωραίο, που απομάκρυναν τον άνθρωπο απ΄ το Θεό. Δεν είναι ωραίο που υποβάθμισαν τις ανθρώπινες αξίες και τον άνθρωπο ως πρόσωπο και τον υποκατέστησαν από τις οργανώσεις και το κράτος. Δεν είναι ωραίο που ο κομματισμός διέλυσε την ενότητα παντού, ακόμα και στην Παιδεία, ακόμα και στην οικογένεια και στην κοινωνία.

   Αν δεν αναζητήσουμε το ωραίο εκεί όπου υπάρχει στον Ιησού Χριστό και στην Εκκλησία Του, δεν θα βρούμε τις αληθινές ενώσεις που έχουμε ανάγκη. Απλώς θα τις υποκαταστήσουμε με ψευδο-ενώσεις, όπως γινόταν μέχρι τώρα και οδηγηθήκαμε στο αδιέξοδο, που σχεδιάστηκε για να πλήξει την Ορθοδοξία, με όπλο την οικονομική τρομοκρατία.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration