Ζωηφόρος

Μυστήρια, του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου,

Μυστήρια

του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου


"Και είπον οι Απόστολοι του Κυρίου. Πρόσθες ημίν πίστιν" (Λουκ. ιζ΄)

Ρώτησα κάποτε ένα γνωστό μου γιατρό γιατί οι γυναίκες μοιάζουν με τα παιδιά, δεν έχουν γένια κι έχουν λεπτή φωνή και τρυφερή επιδερμίδα. "Είναι θέμα ορμονών", είπε ο γιατρός.

Αυτό για μένα είναι ένα μυστήριο. Γιατί είναι "θέμα ορμονών"; Αν τα παιδιά είχαν γένια, χοντρή φωνή και σκληρή επιδερμίδα, πάλι οι γυναίκες θα ήταν δίχως γένια, θα είχαν λεπτή φωνή και τρυφερή επιδερμίδα; Δεν νομίζω. Άρα είναι θέμα ότι Αυτός που έπλασε άντρα και γυναίκα έβαλε τις αντίστοιχες ορμόνες για κάποιο σκοπό. Φαντασθείτε κάποιον με μακριά γενειάδα να νανουρίζει ένα μωρό! Το μωρό δεν θα κοιμόταν ποτέ από τον τρόμο του.

Ένα καλοκαιρινό πρωί στην παραλία της Λέρου έπαιζα μ΄ ένα γατάκι. Είχα κοιμηθεί σε κάποιο παγκάκι κι όταν ξύπνησα το βρήκα μπροστά μου να με κοιτάζει περίεργα. Ξαφνικά το γατάκι έβγαλε μια τρομαγμένη κραυγή κι οι τρίχες στη ράχη του τεντώθηκαν σαν καρφιά. Το δύστυχο γατάκι τρόμαξε μόλις είδε τον φρεσκοκουρεμένο ειρηνοδίκη να έρχεται με τα μαλλιά του όρθια και σκληρά σαν του αγριογούρουνου.

Μυστήριο είναι και τα αρωματικά φυτά όπως η λεβάντα, η κανέλα, το μοσχοκάρυδο, ο βασιλικός κ.α. ενώ εμάς μας αρέσουν και μας τραβούν κοντά τους, τα βλαβερά ζωϊφια τα διώχνουν μακριά.

Μυστήριο είναι επίσης πώς άλλα όντα αγαπούν το φως κι άλλα αγαπούν το σκοτάδι.

Δεν είναι μυστήριο πάλι που ενώ όλα τα υγρά όταν ψύχονται συστέλλονται το νερό όταν ψύχεται διαστέλλεται; Αν δεν υπήρχε αυτή η εξαίρεση του νερού δεν θα υπήρχε ζωή στη γη γιατί θα πάγωνε όλος ο πλανήτης. Κάθε χειμώνα το ένα στρώμα του πάγου θα καθόταν επάνω στο άλλο και θα πάγωναν τα πάντα.

Δεν είναι μυστήριο που το όμοιο έλκει το όμοιο; Θυμάμαι τη γιαγιά μου Βασιλική που όταν ήμουν μαθητής με συμβούλευε να διαβάζω για να πάρω το "μπιλετζίκι μου" και να βρώ τον όμοιό μου, εννοούσε τη σύντροφό μου;

Χάρις στο ότι το όμοιο έλκει το όμοιο ο Θεός έδωσε την ομορφιά για να μας φυλάει από το άσχημο. Η ομορφιά δεν είναι διακόσμηση. Η ομορφιά μας φυλάει γιατί έλκει προς εμάς το ωραίο και το καλό. Το ωραίο είναι για προστασία. Έτσι είναι ο φυσικός νόμος. Το ωραίο είναι και καλό.

Είναι αφύσικο αυτό που διακήρυξε η γαλλική επανάσταση, ότι δεν θέλουν να είναι το ήθος η βάση της ζωής. Τα πρακτικά αποτελέσματα τα ζούμε μέχρι τώρα γιατί ούτε η πολιτική, ούτε η οποιαδήποτε δύναμη αναγνωρίζει ως όριο το ήθος. Παν ό,τι αποφέρει δύναμη θεωρείται θεμιτό. Η δύναμη χωρίς όρια ήταν συνήθεια των βαρβάρων λαών, η οποία κάμθηκε απ΄ την χριστιανική διδασκαλία και από τη διδασκαλία των αρχαίων Ελλήνων, αλλά επανήλθε μετά τη γαλλική επανάσταση ως μία νέα βαρβαρότητα στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο!

Θυμηθείτε τους Γερμανούς επιστήμονες που έκαναν πειράματα με ανθρώπους πειραματόζωα επί ναζί.

Οι Έλληνες ανέκαθεν από τα αρχαία χρόνια και ιδίως μετά τη διδασκαλία του Ιησού γνώριζαν τη βαθύτερη σημασία του ωραίου. Ο δυτικός κόσμος ακόμα και σήμερα θεωρεί το ωραίο ως διακόσμηση. Οι Έλληνες μπορούμε να δεχθούμε τα πάντα εκτός από αυτό που δεν είναι ωραίο!

Οι εχθροί της Ελλάδος πρέπει να ξέρουν ότι οι Έλληνες δεν δέχονται αυτό που δεν είναι ωραίο και να σταματήσουν τις ασχήμιες τους. Αυτός που κάνει το άσχημο μισεί την ίδια του την ψυχή, γιατί το άσχημο ελκύει το άσχημο. Το άσχημο είναι αρρώστια.

Ο Καμύ είπε, πως οι Έλληνες θα κληθούν πάλι να μάθουν στους λαούς της Ευρώπης πώς να ζουν. Οι Έλληνες καλούνται πάλι μετά τους Περσικούς πολέμους να σταματήσουν την ασχήμια της ασιατικής απολυταρχίας να εξαπλωθεί στον κόσμο με το ένδυμα της νέας τάξης και της νέας εποχής.

Οι Έλληνες δεν θαυμάζουν το Θεό ούτε για την παντοδυναμία ούτε ακόμα και για τη σοφία, αλλά θαυμάζουν και αγαπούν το Θεό για την ωραιότητα. Η αγάπη τους για το ωραίο στο Θεό και στη Δημιουργία Του θα τους φυλάει.

Αγαπητοί τοκογλύφοι, πάψτε να μισήτε την ψυχή σας. Δε φοβάστε μήπως αρρωστήσετε γιατί είσθε ήδη άρρωστοι. Θεραπευθείτε από τους φόβους σας. Η γη μπορεί να θρέψει τους κατοίκους της και χωρίς την επιθετική τεχνολογία σας. Θεραπευθείτε με την αγάπη που διώχνει τους φόβους και τον φόβο του υπερπληθυσμού. Η καλλιέργεια του εσωτερικού ανθρώπου και η ομορφιά του δεν είναι διακόσμηση αλλά είναι η ίδια η ζωή. Όλα τα άλλα είναι φθορά και νέκρωση. Οι Έλληνες με τη βοήθεια του Θεού θα σας εμποδίσουν να αυτοκτονήσετε εσείς και να συμπαρασύρετε και την ανθρωπότητα στο θάνατο.

Ευχόμαστε ο Θεός να σας δώσει πίστη.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration