Ζωηφόρος

Η περιφρόνηση των πολιτικών, του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου,

Η περιφρόνηση των πολιτικών

του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου


   Υπάρχουν αμέτρητες αιτίες που προκαλούν την περιφρόνηση των πολιτικών. Ποιες είναι οι σπουδαιότερες αιτίες που προκαλούν το απαξιωτικό αυτό συναίσθημα στην ψυχή του πολίτη για τους πολιτικούς; Είναι η αναξιότητα, η δολιότητα, ή αναξιοπιστία, η αλαζονεία, η προκλητικότητα οι σπουδαιότεροι λόγοι; Ή μήπως είναι κάτι ακόμα πιο ουσιώδες από όλες αυτές τις αιτίες;

   Οπωσδήποτε όλες αυτές οι αιτίες προκαλούν την περιφρόνηση των πολιτικών. Η μεγαλύτερη όμως και η πιο ουσιώδης αιτία δεν βρίσκεται σ΄αυτές που προαναφέραμε, αλλά στο ότι οι πολιτικοί έχουν κουρελιάσει τη λογική, και χρησιμοποιούν κάθε μέσον που έχουν στη διάθεσή τους να επιβάλλουν στον κόσμο την παραφροσύνη.

   Οι πολιτικοί πρέπει να πεισθούν ότι είναι άρρωστοι, αλλά η υπερηφάνειά τους και ο εγωισμός τους δεν τους αφήνει να αναζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι η βία δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να ελευθερωθεί ο τόπος από τους αρρώστους πολιτικούς. Ποιος θα τους πείσει λοιπόν να αποτραβηχτούν ήσυχα και να πάνε στο γιατρό;

   Στο δωδέκατο κεφάλαιο του Ευαγγελίου του Ματθαίου διαβάζουμε για τους όχλους που ακολουθούσαν τον Ιησού για να τους γιατρέψει κι ο Ιησούς τους θεράπευε όλους. Και τώρα με τους άρρωστους πολιτικούς ο λαός κινδυνεύει να χάσει τους συνεκτικούς δεσμούς του και να γίνει όχλος, που όμως αντί να ακολουθήσει τον Ιησού να τον θεραπεύσει, απομακρύνεται από τις εκκλησίες.

   Για τον ορθόδοξο λαό όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, η οικονομική φρίκη και ο κίνδυνος για τα εθνικά μας θέματα κ.α. είναι οι συνέπειες από την απομάκρυνσή μας από το Θεό και η εγκατάλειψη του πνευματικού πολέμου με τα πάθη. Είμαστε τόσο απόλεμοι που αν ζούσαμε στην αρχαία εποχή δεν θα είχαμε πρόσωπο να δούμε τον κόσμο. Θα μας περιφρονούσαν οι πάντες για την παθητικότητά μας.

   Η στρατιωτική θητεία στους Σπαρτιάτες διαρκούσε μέχρι τα εξηνταπέντε τους χρόνια! Το όπλο τους ήταν πολυτιμότερο απ΄ τη ζωή τους. Εξόρισαν τον ποιητή Αρχίλοχο, γιατί έγραψε σε ένα του ποίημα ότι είναι προτιμότερο να χάσεις το όπλο σου παρά τη ζωή σου: "Κρείττον στερηθήναι του όπλου, ή της ζωής."

   Φαντάζεστε τί θα έκαναν τους σημερινούς πολιτικούς, που εκποιούν την εθνική κυριαρχία με παράνομες συμφωνίες και συμβόλαια τα οποία υπογράφουν χωρίς να τα διαβάσουν;

   Αλλά η ήττα αρχίζει από την Εκπαίδευση. Δε διδάσκονται πια οι ελληνόπαιδες να αγαπούν την πατρίδα τους για χάριν ενός ψευδοδιεθνισμού κι οι λαοί μένουν στην άγνοια, για να χειραγωγούνται από τους δημαγωγούς πολιτικούς.

   Στο βιβλίο του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου "Συμβουλευτικόν Εγχειρίδιον" ο άγιος γράφει:"δια γαρ της των Πατέρων διδασκαλίας, οι λαοί εν γνώσει γενόμενοι των τε σπουδαίων και των αρετών, και των ασυμφόρων και αποβλήτων, τον βίον μεταρρυθμίζουσι προς το βέλτιον."

   (Με τη διδασκαλία των Πατέρων οι λαοί γνωρίζουν και τα σπουδαία και τις αρετές καθώς και τα ασύμφορα και τα απόβλητα , και μεταρρυθμίζουν τον βίο τους προς το βέλτιον.)

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration