Ζωηφόρος

Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές επαναστάσεις, του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου,

Διαφορετικοί άνθρωποι,

διαφορετικές επαναστάσεις

(Είναι ο σύγχρονος δικτάτορας αιώνιος;)

του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

   Τίποτε άλλο ίσως στις μέρες μας  δεν είναι πιο επιθυμητό από μια επανάσταση που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κάθε αδικημένου από την αυταρχική εξουσία. 

   Πες μου, λοιπόν,  τι νιώθεις για την αυταρχική εξουσία , θυμό, οργή, πλήξη, αηδία, για να σου πω το είδος της επανάστασης που θα σου ταίριαζε. Διαφορετικοί άνθρωποι σκέφτονται διαφορετικές επαναστάσεις.

   Το ωραίο είναι ότι διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετική ιδέα για την αυταρχική εξουσία. Η εξουσία που για  πολλούς  είναι δικτατορία για άλλους  είναι πρότυπο δημοκρατίας. Είναι κοινοτοπία να πούμε πως αυτοί που ωφελήθηκαν ή ωφελούνται από την αυταρχική εξουσία βλέπουν την δικτατορία με άλλο μάτι  από αυτούς που ζημιώθηκαν και ζημιώνονται, δηλαδή τους φτωχούς.

   Στις δικτατορίες οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι κι οι πλούσιοι πλουσιότεροι.  Πολλοί πιστεύουν ότι πίσω από κάθε δικτατορία βρίσκεται η Αμερική. Ο στρατηγός Κάρολος Ντε Γκωλ π.χ. πίστευε πώς όταν σε μια χώρα εισρέει το δολάριο οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Εμείς τώρα ξέρουμε πως όταν εισρέουν  στην Ελλάδα τα δάνεια οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι κι οι φτωχοί φτωχότεροι. Λέτε το ευρώ να μιμείται το δολάριο;

  Μέχρι εδώ νομίζω ότι αποδείξαμε ότι διαφορετικοί άνθρωποι ονειρεύονται διαφορετικές επαναστάσεις. Το δεύτερο ερώτημα στο οποίο οφείλουμε μια εξίσου πειστική απάντηση είναι το ερώτημα, αν ο σύγχρονος δικτάτορας θα 'ναι αιώνιος.

  Κατά την απαισιόδοξη άποψη του δυτικού κόσμου ο σύγχρονος δικτάτορας θα είναι αιώνιος, όχι γιατί η δύναμή του είναι ανεξάντλητη, αλλά γιατί ο κόσμος θα ξεχάσει τί είναι ελευθερία.

  Εμείς οι χριστιανοί ορθόδοξοι είμαστε αισιόδοξοι για διαφορετικούς λόγους, γιατί δεν νοείται Ορθοδοξία μη διωκομένη. Ο Γέρων Παϊσιος έλεγε, πως όταν όλα είναι χάλια, τότε βρίσκεσαι σε καλό δρόμο!

   Άφησα στο τέλος αυτό που από σπουδαιότητα είναι πρώτο, το Ευαγγέλιο και τα λόγια που ειπώθηκαν από το πάγχρυσο στόμα του γλυκυτάτου Κυρίου Ιησού:

   "Μη νομίσητε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί την γην. ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν. ήλθον γαρ διχάσαι άνθρωπον κατά του πατρός αυτού και θυγατέρα κατά της μητρός αυτής  και νύμφην κατά της πενθεράς  αυτής . και εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού. Ο φιλών πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος....και ος εάν ποτίση ένα των μικρών τούτων ποτήριον ψυχρού ύδατος μόνον εις όνομα μαθητού, αμήν λέγω υμίν , ου μη απωλέση τον μισθόν αυτού."

  Τί να κάνουμε; Θα μας τα πάρουν όλα. Ακόμα και τη σοφία των πατέρων μας. Ένα δεν μπορούν να μας πάρουν, την πίστη και την προαίρεση. Πίστη στην αγάπη του Κυρίου Ιησού. Ποιος θα μας χωρίσει από την αγάπη του Κυρίου Ιησού; Και ποιος μπορεί να μας πάρει την καλή προαίρεση; Θα κάνουμε απλά πράγματα με καλή προαίρεση.

   "Για σένα ένας μόνο να υπάρχει σκοπός, ο Θεός, και μάλιστα κρυμμένος μέσα στον γνόφο της αγνωσίας".

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration