Ζωηφόρος

"Ήλιος και βροχή, παντρεύονται οι φτωχοί" (2)

Με ήλιο και βροχή παντρεύονται οι φτωχοί! Πράγματι. Ενώ οι πλούσιοι με τα χρήματά τους παντρεύονται όποτε θέλουν, οι φτωχοί για να παντρευτούν, περιμένουν να τους ευνοήσει ο ουρανός.

 

Οι πλούσιοι δε ζητούν απ΄ τον ουρανό τίποτε. Οι φτωχοί ζητούν τα πάντα και βέβαια την ευτυχία τους. Πού είναι καλύτερα να στηρίζεσαι, στα χρήματα ή στον ουρανό;

Ο Πλούτος κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία είναι γιος του Ιασίωνα και εγγονός του Δία και της Ηλέκτρας. Ο πατέρας του ο Ιασίων, ερωτεύθηκε την Δήμητρα και προκάλεσε τη ζήλια του Δία, που έριξε κεραυνό και τον κεραυνοβόλησε. Ο Πρέλλερος νομίζει ότι ο Ιασίων που γέννησε τον Πλούτο, είναι δαίμων του γόνιμου όμβρου και της καρποφόρου κοιλάδος.

Στον Όμηρο ο Πλούτος συνδέεται με τον "όλβο", που σημαίνει "ευτυχία". Ο Όμηρος έχει μεγάλη δόση αθωότητας. Είναι σαν ένα μεγάλο παιδί. Συνδέει τον πλούτο με την ευτυχία. Μπορεί όμως να μην το πιστεύει αυτό ο Όμηρος κι απλώς περιγράφει την εποχή του. Οι πλούσιοι και τότε ήταν αγέλαστοι, με τις φροντίδες τους, να εξασφαλίσουν την πληθώρα των αγαθών τους.

Ότι ο Όμηρος δεν πιστεύει στην ευτυχία του πλούτου φαίνεται από αυτά που γράφει για την Πλουτώ, που είναι μία των Ωκεανίδων (πρβλ, θαλασσοδάνεια) και συμπαίκτρια της Περσεφόνης, συζύγου του Άδη.

Συμπέρασμα, όποιος παίζει με τον πλούτο, παίζει με το θάνατο. Ας ακούσουμε τα τελευταία λόγια των νεκρών, στη νεκρώσιμη ακολουθία τους:"Άραγε, τίς εστίν, βασιλεύς ή στρατιώτης, πλούσιος ή πένης, ή δίκαιος ή αμαρτωλός;" "Επελθών γαρ ο θάνατος, πάντα ταύτα εξηφάνισται."

 

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Αγιολογιο

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel