Ζωηφόρος

Τι σημαίνει ότι είμαστε ορθόδοξοι και όχι καθολικοί, προτεστάντες, εβραίοι ή μωαμεθανοί ή οτιδήποτε άλλο;

Με το παράδειγμα της μόρφωσης, όπως τη δεχθήκαμε οι χριστιανοί ορθόδοξοι, θα προσπαθήσουμε εν συντομία να μιλήσουμε για το τι σημαίνει ότι είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί.  

 

Πώς δεχόμαστε τη μόρφωση, αυτή την εποχή, οι ορθόδοξοι χριστιανοί; Δύσκολο να το πεις, γιατί δε δεχόμαστε τη μόρφωση. Δεχόμαστε γνώσεις και πληροφορίες και χάνουμε τη Γνώση και τη Μόρφωση.

Και πρώτα θα αναφερθούμε σε κάποιες έννοιες που είναι ξένες στη δική μας παράδοση, όπως π.χ. η έννοια της βουλησιοκρατίας, την οποία γνωρίζουμε τώρα με τον φιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση.

Στη βουλησιοκρατία δεν έχει σημασία ο Λόγος, αλλά αυτό που θέλει ο δυνατός που μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του στους άλλους.

Έτσι ο δυνατός δεν θέλει το Λόγο, ως θεμέλιο της ζωής, αλλά τη λογική του δυνατού. Με άλλα λόγια, σου λέει ο δυνατός, δεν είναι λογικό να κάνεις ό,τι θέλω με το καλό, αντί να σου το επιβάλλω με κάναν μικρό ή μεγάλο πόλεμο;

Και συ το βρίσκεις λογικό και βάζεις ως θεμέλιο της ζωής σου τη θεωρία της βουλησιοκρατίας των δυτικών και ξεχνάς τη διδασκαλία των πατέρων σου.

Η μόρφωση στους ορθοδόξους δεν είναι καρπός της γνώσης, αλλά της χάρης. (Η γνώσις φυσιοί, μας ρίχνει στην υπερηφάνεια και στην αλαζονεία).

Αυτό σημαίνει ότι δεν αποδίδουμε στις νοητικές μας ικανότητες και προσπάθειες την μόρφωση, αλλά στη χάρη, η οποία μας αποκαλύπτει την αλήθεια μέσα από την εμπειρία της καθημερινής ζωής.

Αυτό που προέχει στη μόρφωση είναι το πνεύμα και όχι η λογική ή το συναίσθημα.

Κι αφού αυτό που προέχει στη μόρφωση είναι ο Λόγος και όχι η βούληση, οι βαλτοί από τη Δύση στην Εκπαίδευση του ορθοδόξου λαού, εμποδίζουν τη μόρφωση, δεν παρέχει μόρφωση το σχολείο.

Μάταιο ο λαός φωνάζει πως όσα τραβάμε οι Έλληνες είναι από το έλλειμμα της παιδείας.

Αυτό που συνειδητοποιεί ο απλός λαός , για τις συνέπειες της έλλειψης της μόρφωσης, δεν το συνειδητοποιούν οι επιστήμονες, που αγνοούν τη μόρφωση και την συγχέουν με τις γνώσεις και πληροφορίες που δέχονται από τις διάφορες επαγγελματικές σχολές της ανώτερης και ανώτατης παιδείας.

Θα μου πείτε, αν περιμένουμε τη χάρη, δεν είμαστε παθητικοί; Δεν είμαστε παθητικοί, που αρκούνται στο να στοιβάζουν γνώσεις μέσα τους. Είμαστε ενεργητικοί με το Χριστό, δηλαδή μαζί με τις επαγγελματικές και άλλες γνώσεις ακολουθούμε τον πνευματικό δρόμο της κάθαρσης, του φωτισμού και της θέωσης.

 

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel