Logo
Print this page

Με δυο λόγια Ζ’ (10)

Με δυο λόγια Ζ'

του Ιωάννη Δήμου

 

από την ιστοσελίδα του: www.sostikalogia.com

1. ΠΑΣΧΑ σημαίνει  πέρασμα: 

α) Από την Αίγυπτο της δουλείας στη γη της Επαγγελίας.

β) Από το θάνατο στη ζωή.

γ) Από το σκοτάδι στο φως.

δ) Από το πνεύμα της πλάνης στο Πνεύμα της Αληθείας.

ε) Από τον άδη  στον παράδεισο.

στ) Από τη λύπη στη χαρά.

ζ) Από τη μακρινή χώρα στο σπίτι του Πατέρα. 

η) Από την καταδίκη στη δικαίωση.

θ) Από την υπερηφάνεια του διαβόλου στην ταπείνωση του Χριστού.

ι) Από το « μη ον » στον Όντα Θεόν.

ΠΑΣΧΑ λοιπόν σημαίνει πέρασμα και πέρασμα μεγάλο που σαν κι’ αυτό δεν πρόκειται  να ξαναγίνει άλλο.

2. Σίμων Ιωνά, με αγαπάς εσύ από τους άλλους πιο πολύ; Του τόπε μια, του τόπε δυο, του τόπε τρεις, σαν να του έλεγε, τι έχεις τώρα για να πεις; Αυτή η τρίτη η φορά, τον γέμισε με λύπη, κι’ ο Σίμων ασφαλώς πολύ, θα ήθελε να λείπει. Δεν είχε λόγια για να πει και με μεγάλη προσοχή είπε, συ Κύριε, γνωρίζεις. Γνωρίζεις πως σε αγαπώ, κι’ άλλο δεν ξέρω τι να πω. Βόσκε λοιπόν τ’ αρνία μου, βόσκε τα πρόβατά μου, κι’ αφού πολύ με αγαπάς θα βρίσκεσαι κοντά μου.

3.  Περισσότερο ευάρεστο στο Θεό είναι να ακούει ο άνθρωπος τα λόγια Του  από το να του προσφέρει διάφορες θυσίες σύμφωνα και με τα εξής λόγια του Σαμουήλ, «ει θελητόν τω Κυρίω ολοκαυτώματα και θυσίας ως το ακούσαι φωνής Κυρίου; ιδού ακοή υπέρ θυσίαν αγαθήν και η επακρόασις υπέρ στέαρ κριών»( Α’ Βασ. ιε’, 22 ).

4. Η πολυλογία στην προσευχή δεν προσφέρει τίποτα το θετικό σύμφωνα και με τα εξής λόγια του Κυρίου, « Προσευχόμενοι δε μη βατολογήσητε ώσπερ οι εθνικοί΄ δοκούσι γαρ ότι εν τη πολυλογία αυτών εισακουσθήσονται » (Ματ. στ΄, 7). Και βέβαια πολυλογία δεν είναι μόνο τα πολλά λόγια αλλά  είναι  και κάθε άλλης μορφής βατολογία και  ασταμάτητη φλυαρία.  Όταν ο άνθρωπος στην προσευχή του μιλάει μόνο αυτός, πότε θα  ακούσει τι του λέει ο Θεός;

5.  Όπως είναι γνωστό, όποιο χάρισμα και αν έχει ένας πιστός, αυτό προέρχεται από το Θεό και καλείται να το καλλιεργήσει και να το αξιοποιήσει.  Δεν επιτρέπεται λοιπόν κάποιος άλλος  από ζηλοτυπία να τον εμποδίζει, γιατί έτσι προσβάλλει το Άγιο Πνεύμα.

6. Ακόμα και να κάθεται ένας σε ένα βράχο, μπορεί να γίνει ένας σεισμός και να βρεθεί από κάτω.  Στα λόγια όμως του Θεού πιστός, αν ένας μείνει, δεν πρόκειται να σαλευτεί, όποιος σεισμός κι’ αν γίνει.

7. Το πρόβλημα για τον άνθρωπο δεν είναι τόσο  το ότι δε μπορεί να καταλάβει τι είναι ο Θεός, αλλά το ότι καταλαβαίνει λάθος τον εαυτό του και νομίζει ότι κάτι είναι. Βρίσκεται, δηλαδή το πρόβλημα στο νου του  σύμφωνα με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, « ει γαρ δοκεί τις είναί τι, μηδέν ων, εαυτόν φρεναπατά » (Γαλ.στ’,3 ).

8. Ο Ηλί είπε στο μικρό Σαμουήλ, όταν του ξαναμιλήσει ο Θεός να  του πει, « λάλει, Κύριε, ότι ακούει ο δούλος  σου »(Α’ Βασ. γ’,9). Πόσο ανόητο  είναι να μη ακούει κανείς  τα λόγια του Χριστού,  αλλά να  μιλάει αυτός συνέχεια. Είναι σαν να του λέει, « άκουε Κύριε, ότι μιλάει ο δούλος σου ».

9. Η εξωτερική ταπείνωση για να είναι γνήσια πρέπει να είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής τοιαύτης.  Αν δεν συμβαίνει αυτό πρόκειται για ταπεινοσχημία. Αν υπάρχει εσωτερική ταπείνωση δεν είναι  οπωσδήποτε απαραίτητη και η εξωτερική παρά μόνο, όταν  πρόκειται για την ωφέλεια των άλλων και για την αποφυγή σκανδαλισμού τους.

10. Όποιος ελπίζει στο Θεό πρέπει  να εργάζεται με επιμέλεια για να γίνεται μέσα του, κατά το δυνατόν δε  και στο περιβάλλον του, το θέλημα του Θεού, σύμφωνα με το,  « ος δε πέποιθεν επί Κύριον εν επιμελεία έσται » (Παρ. κη’, 25 ).

από την ιστοσελίδα www.sostikalogia.com

Related items

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR