Ζωηφόρος

Ποιοι ονομάζονται υιοί διαβόλου; του Ιωάννη Δήμου,

Ποιοι ονομάζονται υιοί διαβόλου;

του Ιωάννη Δήμου

από την ιστοσελίδα του: www.sostikalogia.com

Για να ονομάζεται κάποιος υιός, όπως είναι αυτονόητο, πρέπει να έχει πατέρα. Πρέπει κάποιος να τον έχει  γεννήσει.

Στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή στο παραπάνω ερώτημα, γίνεται λόγος και για υιούς και για  πατέρα. Ο πατέρας αναφέρεται, και είναι ο διάβολος. Ποιοι όμως είναι οι υιοί;

Ο διάβολος υπάρχει, αφού είναι δημιούργημα του Θεού, όχι βέβαια ως διάβολος, αλλά ως φωτεινός άγγελος. Όμως δεν γεννά ο ίδιος άλλους δαίμονες,  αφού,  όπως  είναι  γνωστό, οι άγγελοι και οι δαίμονες δεν πολλαπλασιάζονται. Άρα ο διάβολος δεν είναι ούτε μπορεί να είναι  πατέρας άλλων πνευματικών όντων ούτε βεβαίως υλικών. Αυτό είναι  επόμενο αφού  μόνο  ο  Θεός είναι ο Δημιουργός «ορατών τε πάντων και αοράτων».

Ύστερα από αυτά, ας  πάμε  στο χαρακτηρισμό  «υιοί διαβόλου», αφού και ο διάβολος ονομάζεται πατέρας, και  για  υιούς διαβόλου γίνεται  λόγος.

Ο διάβολος  ονομάζεται   πατέρας,  γιατί  γεννά το ψεύδος, το οποίο όμως  δεν έχει  οντότητα, επειδή   δεν είναι  δημιούργημα του Θεού. Μπορεί όμως  να ρωτήσει κανείς, γιατί ονομάζονται και άνθρωποι υιοί διαβόλου, αφού ο διάβολος γεννά το ψεύδος ενώ οι άνθρωποι είναι δημιουργήματα του Θεού; Ως απάντηση ας πούμε τα εξής:

Ο διάβολος  από  φωτεινός   άγγελος, όπως τον είχε κάνει ο Θεός, έγινε σκοτεινός, και είναι πλέον ο πατέρας του ψεύδους. Έτσι και οι παραπάνω άνθρωποι,  από  άνθρωποι  του  Θεού, που έπρεπε να είναι, έγιναν σκοτεινοί και  αφού,  ενδύθηκαν  το   ψεύδος    που πατέρας του είναι ο διάβολος, χαρακτηρίζονται και αυτοί υιοί διαβόλου.

Τα όσα γράφτηκαν παραπάνω, δεν είναι μετέωρα, αλλά στηρίζονται σε λόγια της Αγίας Γραφής, όπως π. χ. στα παρακάτω: 

α)  Ο  Κύριος   είπε   στους  Ιουδαίους, «υμείς εκ του πατρός του διαβόλου εστέ,…. ότι ουκ έστιν αλήθεια εν αυτώ˙ όταν λαλή το ψεύδος εκ των ιδίων λαλεί, ότι ψεύστης εστί και ο πατήρ αυτού.» ( Ιω. η’, 44 ).  

β) Ο Απόστολος Παύλος είπε στον Ελύμα το μάγο, «Ω πλήρης παντός δόλου και πάσης ραδιουργίας, υιέ διαβόλου,  εχθρέ  πάσης  δικαιοσύνης, ου παύση διαστρέφων τας οδούς Κυρίου  τας  ευθείας;» ( Πρ. ιγ’,10).

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel