Ζωηφόρος

Ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, του Ιωάννη Δήμου,

Ο Ήλιος της Δικαιοσύνης

του Ιωάννη Δήμου

Θεολόγου - Φιλολόγου

από την  ιστοσελίδα του: www.sostikalogia.com

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος συνάντησε το Διογένη  και  του  είπε τι θέλεις να σου δώσω,  εκείνος του απάντησε με τα εξής λόγια: Μη μου αφαιρείς  αυτό που  δε  μπορείς να μου δώσεις. Όπως είναι  γνωστό, εννοούσε τον ήλιο που του είχε κρύψει με το να στέκεται μπροστά του.

      Αυτό το περιστατικό μπορούμε να το δούμε αλληγορικά ως εξής:

      Ας βάλουμε στη θέση του Διογένη έναν πιστό Χριστιανό, που έχει στο νου του βέβαια τουλάχιστο λίγη σοφία. Στη θέση του Μεγάλου Αλεξάνδρου ας βάλουμε, ας πούμε,   ένα σημαντικό πρόσωπο, που προσφέρεται να χαρίσει, κατά  τη  γνώμη  του,  αξιόλογα  πράγματα στον πιστό, παραβλέποντας  όμως   τον  Υιόν  του  Θεού. Τέλος,  στη  θέση του ήλιου  δεν είναι  ανάγκη  να  αναφέρουμε  την,  όχι  και  τόσο  επιτρεπτή,    φράση,  ας  βάλουμε  το  Χριστό, γιατί  είναι  αυτονόητο και  γνωστό   ότι  Αυτός  την  κατέχει.

    Ύστερα από αυτά, είναι  προφανές  ότι  κάθε  πιστός  πρέπει να απομακρύνει από την καρδιά του    κάθε  εμπόδιο  που  του  κρύβει   τον Ήλιο της δικαιοσύνης.Αλλά και όσοι καθοδηγούν  πνευματικά   τους  ανθρώπους,  δεν πρέπει να γίνονται οι ίδιοι, με τα  λόγια  τους  και  την  όλη  συμπεριφορά  τους,  εμπόδιο ανάμεσα στο Χριστό και τους ανθρώπους. Ούτε οι Χριστιανοί πρέπει να δέχονται οποιοδήποτε πρόσωπο της Εκκλησίας, ακόμα και άγιο, να κατακτήσει την καρδιά τους.

     Αυτό το έχουν καταλάβει οι αφιερωμένοι στο  Θεό   και γι’ αυτό, ενώ πολλοί ζητούν στην καρδιά τους να μπουν, αυτοί διώχνουν απ’ αυτή ακόμα και το εγώ τους λέγοντας όπως ο Διογένης, μέσα  τους  βέβαια,  μη  μου  αφαιρείς αυτό  που δε  μπορείς να μου δώσεις.

     Και βέβαια κανένας άγιος δεν θέλησε να γίνει εμπόδιο στο να γνωρσουν οι άνθρωποι το Σωτήρα  τους.  Όμως μπορεί να συμβεί αυτό ή από αδυναμία εργατών του Ευαγγελίου,  που  δεν  τα  λένε  σωστά    ή   από   αδυναμία   των ακροατών τους,  που  προτιμούν  τα  παραμύθια  και  όχι  το  λόγο  του  Θεού.  Έτσι,  ενώ ο Κύριος  είπε, «ου γαρ εισί δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το εμόν όνομα, εκεί ειμί εν μέσω αυτών.» (Ματ. ιη΄, 20), υπάρχει  ο  κίνδυνος να  μη  φωτίζονται οι  πιστοί   από τα λόγια Του.

    Τα  μέλη  λοιπόν  της  Εκκλησίας,  διδάσκοντες  και  διδασκόμενοι, πρέπει  να  αισθάνονται  δίπλα  ο  ένας  στον  άλλο, έστω και αν λόγω των διαφορετικών χαρισμάτων  τους,  κατέχουν διαφορετικές θέσεις. Αν λοιπόν ο Αλέξανδρος είχε τη σοφία του Διογένη, δε  θα του έκρυβε τον ήλιο ούτε θα του έλεγε τι θέλεις να σου δώσω.  Θα καθόταν δίπλα του να ακούσει τη σοφία του και να θερμανθούν από τον ήλιο και  οι  δύο. 

     Μια και έγινε λόγος για το Διογένη, ας πούμε και κάτι προς τιμήν του. Αυτός, ο Διογένης, που δεν ήθελε να χάσει τον ήλιο, και αυτός που έψαχνε να βρει άνθρωπο μέσα στους ανθρώπους, όταν κατέβηκε ο Κύριος   στον Άδη, ο Ήλιος της δικαιοσύνης, ασφαλώς τον  δέχτηκε. Έτσι, τώρα πλέον δε μπορεί κανείς να του αφαιρέσει τον ήλιο, γιατί βρήκε τον πραγματικό αιώνιο Ήλιο.

     Αλλά ας επανέλθουμε στο θέμα μας με δύο παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι παραμέρισαν τον εαυτό τους για να μη κρύψουν το Χριστό από τους ανθρώπους. Πρώτον ο Πρόδρομος ο οποίος είπε μεταξύ των άλλων, «εκείνον δει αυξάνειν, εμέ δε ελαττούσθαι.» (Ιω. γ΄, 30), και δεύτερον ο Παύλος, ο οποίος είπε, «ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός·» (Γαλ. β΄, 20).

     Πρέπει λοιπόν ο καθένας, όχι   μόνο    να  μη   γίνεται   εμπόδιο  ο  ίδιος  να γνωρίσουν  οι άλλοι το Χριστό, αλλά   ταυτόχρονα    να παραμερίζει  τα   εμπόδια,   έστω  και αν  αυτά   έχουν το μέγεθος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

      Και για να μη νομίσει κανείς ότι εμπόδια είναι οι άλλοι άνθρωποι, ας τονισθεί τελειώνοντας ότι εμπόδια είναι τα πάθη της ψυχής, και γενικότερα η αμαρτία, που ως άλλα σύννεφα εμποδίζουν τον ήλιο. Δεν φταίει λοιπόν ο Μέγας Αλέξανδρος που  για  λίγο  έκρυψε  τον ήλιο  από το   Διογένη,   αλλά   περισσότερο   τα σύννεφα,  όταν  τον έκρυβαν τελείως. Αλλά ο Διογένης φαίνεται ότι στην ψυχή του δεν είχε πάρα πολλά σύννεφα, αλλά και αυτά που είχε τα εξαφάνισε ο Χριστός, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel