Logo
Print this page

Αγαπολογία

Είναι  ανόητο και δείχνει θεολογική ημιμάθεια, αν  μειώνει  κανείς,  για οποιονδήποτε λόγο, την αξία και σημασία της  λέξης αγαπολογία η οποία  μάλλον απαξιωτικά χρησιμοποιείται, όταν χρησιμοποιείται, γιατί δεν είναι τόσο συνηθισμένη.

Αν στη  λέξη αγαπολογία   το πρώτο συνθετικό, δηλαδή  η αγάπη, αντικατασταθεί από το Θεό, αφού « ο Θεός αγάπη εστίν » (Α’ Ιω. δ’, 8),  τότε η λέξη αγαπολογία γίνεται θεολογία. Έτσι, όσοι  υποβαθμίζουν τη λέξη αγαπολογία, μειώνουν και  απαξιώνουν  και τη  λέξη θεολογία, δηλαδή  το λόγο για το Θεό.

Η λέξη αγαπολογία  λέγεται συνήθως, όταν κάποιος θέλει να πει ότι γίνεται λόγος  μόνο για  την αγάπη, και παραθεωρείται ή ακόμα χειρότερα, διαστρεβλώνεται η αλήθεια. Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί ό, τι και να θέλει κάποιος να πει, « η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει » ( Α’ Κορ. ιγ’, 8). Είναι λάθος να αποφεύγει να μιλάει κανείς για την αγάπη, μήπως κάποιοι τον κατηγορήσουν ότι, επειδή αγνοεί την αλήθεια, καταφεύγει σε αγαπολογία. Μα η ίδια η αλήθεια μιλάει για την αγάπη και αλλοίμονο, αν κανείς σταματήσει να μιλάει γι’ αυτή. Ο Χριστός που είναι η Αλήθεια είπε, « εν τούτῳ γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί εστε, εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις » (Ιω. ιγ’, 35). Στον Σίμωνα δε τον Φαρισαίο είπε για την αμαρτωλή γυναίκα, « αφέωνται αι αμαρτίαι αυτής αι πολλαί, ότι ηγάπησε πολύ »(Λουκ. ζ’, 47).  Δεν του είπε, επειδή γνώρισε πολλά, αλλά επειδή αγάπησε πολύ. Από αυτό φαίνεται ότι  αγάπη, και μάλιστα πολλή,   είναι δυνατόν να  έχει κανείς έστω και αν είναι αμαθής.

Γνώση της αλήθειας όμως καθώς πρέπει δεν έχει κανένας,  έστω και αν νομίζει ότι έχει αφού, « η γνώσις φυσιοί, η δε αγάπη οικοδομεί. ει δε τις δοκεί ειδέναι τι, ουδέπω ουδέν έγνωκε καθώς δει γνώναι »( Α’ Κορ. η’, 2).  Μακάρι λοιπόν να έχει κανείς αγάπη και να μιλάει για την αγάπη και ας του λένε άλλοι  ότι λέει αγαπολογίες.  Ο Απόστολος Παύλος χαιρόταν που άκουγε να κηρύττεται ο Χριστός και  από άλλους,  ανεξάρτητα από τα κίνητρα που είχαν αυτοί, όπως λέει ο ίδιος, « Τι γαρ; πλην παντί τρόπῳ, είτε προφάσει είτε αληθείᾳ, Χριστός καταγγέλλεται. και εν τούτω χαίρω, αλλά και χαρήσομαι » ( Φιλ. α’, 18). Το ίδιο πρέπει να κάνουν και όσοι ακούν και άλλους να μιλάνε για την αγάπη, και όχι να λένε ότι λένε αγαπολογίες.  Πάντως,  επειδή η αγάπη δε λοιδορεί, όποιος έχει αγάπη, δε θα πει  ποτέ γι’ αυτόν που νομίζει ότι διδάσκει αλήθειες ότι λέει  αληθολογίες.

του Ιωάννη Δήμου

 

από την ιστοσελίδα του:  www.sostikalogia.com

Related items

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR