Ζωηφόρος

Οι Αλεβήδες στην Τουρκία, του Στρατή Ανδριώτη,

Οι Αλεβήδες στην Τουρκία

του Στρατή Ανδριώτη

Περίπου 20 εκατομμύρια Αλεβήδες ζουν σήμερα στην Τουρκία, που πιστεύουν σε μια μη ισλαμική θρησκεία, η οποία διαφέρει από αυτή των υπόλοιπων Τούρκων σουνιτών μουσουλμάνων, καθώς και από των σιϊτών μουσουλμάνων. Προέρχονται από τους Μπεκτασήδες, ενός τάγματος που εμφανίστηκε στη Μικρά Ασία το 14ο αι. μ.Χ. με ηγέτη τον Χατζή Μπεκτάς Βελή, διατηρώντας πολλά ορθόδοξα χριστιανικά στοιχεία στα κείμενα και στις τελετές τους, επειδή αποτελεί συνέχιση μιας χριστιανικής αιρέσεως των «Αγγελικών», που αναπτύχθηκαν αρχικά κατά τα πρωτοχριστιανικά χρόνια στη Φρυγία, καταδικαζόμενοι ως αιρετικοί από τη σύνοδο Λαοδικείας (363).

Οι Αλεβήδες θεωρούν ότι διαφέρουν σε όλα από τους Τούρκους, έχοντας διαφορετικό πολιτισμό και θρησκευτική πίστη. Διαμαρτύρονται συχνά επειδή παραγκωνίζονται και υποτιμούνται εσκεμμένα από τις τουρκικές νομοθεσίες και το σύνταγμα που δεν αναγνωρίζει ούτε καν το όνομά τους. Επιζητούν το δικαίωμα να έχουν δικές τους εκκλησίες (τζεμ) ως χώρους λατρείας, διότι ποτέ δεν μπαίνουν σε τζαμιά, θεωρώντας ότι αδικούνται κατάφωρα σε σχέση με τους μουσουλμάνους, οι οποίοι απολαμβάνουν δωρεές για το κτίσιμο χιλιάδων τζαμιών, σχολείων ιμάμηδων και χατίπηδων, κορανικών ιδρυμάτων εκπαίδευσης, με χιλιάδες «θρησκευτικούς» υπαλλήλους, χρηματοδοτούμενα όλα αυτά από το τουρκικό κράτος (ας τα βλέπουν αυτά οι «δικοί» μας εγχώριοι αντίχριστοι).

Οι Αλεβήδες δεν ακολουθούν καμία από τις 5 βασικές αρχές του Ισλάμ. Είναι αντίθετοι με το κοράνι, και δεν τηρούν την προσευχή των μουσουλμάνων, αλλά σε αντίθεση με αυτούς, εισέρχονται στους δικούς τους τόπους λατρείας, μαζί οι γυναίκες και οι άνδρες, όπως οι Χριστιανοί. Τηρούν την Ορθόδοξη νηστεία των 40 ημερών, προσευχόμενοι και απέχοντας από κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά! Κάνουν ελεημοσύνη, βαπτίζονται με νερό, δεν κάνουν οι άνδρες περιτομή, οι γυναίκες δεν καλύπτονται σαν τις μουσουλμάνες, η σύζυγος είναι μία (μονογαμία), δεν παντρεύονται καί ούτε νυμφεύονται ποτέ με μουσουλμάνο ή μουσουλμάνα αντίστοιχα, παρά μόνο μεταξύ τους καί χωρίς να δέχονται να τελέσει τον γάμο τους ο ιμάμης. Τιμούν πολλούς Αγίους της Ορθοδοξίας, όπως για παράδειγμα στη Δ. Θράκη ταυτίζουν έναν δικό τους άγιο (Σαρή Σαλτίκ) με τους Αγίους Νικόλαο, Γεώργιο, Σπυρίδωνα, Συμεών κ.α. Επίσης, ταυτίζουν τον γαμπρό του Μωάμεθ, τον Αλί, ως όμοιο με τον Ιησού Χριστό και τον ζωγραφίζουν όπως Εκείνον. Τους δε δύο γιούς του Αλί, τους θεωρούν ότι είναι οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος, ενώ οι 12 ιμάμηδές τους, πιστεύουν ότι είναι οι 12 Απόστολοι του Χριστού, γι’ αυτό και φτιάχνουν εικόνες των Αγίων!

Από τα παραπάνω διαφαίνονται οι λόγοι που το τουρκικό (παρα)κράτος δεν επιθυμεί τον εκδημοκρατισμό και επιδιώκει συνεχώς εντάσεις με την Ελλάδα ως αντιστάθμισμα των εσωτερικών πιέσεων, φανατίζοντας τα πλήθη, ούτως ώστε να διατηρεί την υποτιθέμενη «ομοιογένεια» ενός κράματος λαοτήτων, φοβούμενοι ιδιαιτέρως τον «τουρκικό» αλεβισμό, καθώς και τις άλλες εθνότητες που σήμερα ζουν υπόδουλοι στην Τουρκία, υπό την ανοχή της Δύσης.

πηγή: http://stratisandriotis.blogspot.com/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration