Ζωηφόρος

Παπικό φιάσκο στο Παλαιστινιακό

Ο Ιησουίτης Πάπας Φραγκίσκος αξιοποίησε την πρόταση του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου να συναντηθούν στα Ιεροσόλυμα, με την ευκαιρία των πενήντα ετών από τη συνάντηση των προκατόχων τους Παύλου Στ΄ και Αθηναγόρα Α΄,  και επιχείρησε να επεκτείνει τις προπαγανδιστικές πρωτοβουλίες του στο Παλαιστινιακό.

Με επίκουρο τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συναντήθηκε με τους πολιτικούς ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ, με τους χριστιανούς, μουσουλμάνους και εβραίους θρησκευτικούς ηγέτες, με Εβραίους θύματα του Ολοκαυτώματος και με παλαιστίνιους θύματα της ισραηλινής βίας.

Μεθόδευσε επίσης λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Παλαιστίνη να συναντηθούν μαζί του στο Βατικανό ο Πρόεδρος του Ισραήλ και ο ομόλογός του της Παλαιστινιακής Αρχής, με τον κ. Βαρθολομαίο παρόντα, σε τυπικό – δευτερεύοντα ρόλο. Οι ηγέτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης μπρος και μαζί με τον Πάπα δώσανε τα χέρια, φωτογραφήθηκαν στα διεθνή πρακτορεία, αντάλλαξαν ασπασμούς και υποσχέσεις για ειρήνη και μετά, μετά επέστρεψαν στις έδρες τους για να…. συνεχίσουν τον πόλεμο, που προκαλεί εκατόμβες αθώων θυμάτων!...

Αυτή τη φορά η προπαγανδιστική εκστρατεία και η προσπάθεια του Πάπα Φραγκίσκου να προβάλει «το νέο πρόσωπο» της παποσύνης, κατέληξε σε φιάσκο και πνίγηκαν στο αίμα των αθώων θυμάτων της Γάζας. Δυστυχώς στο πρόσωπο του κ. Βαρθολομαίου, που συμμετέσχε στην παπική φιέστα, θίγεται και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Πάπας μπρος στον καταιγισμό πυρός των Ισραηλινών σε βάρος των αμάχων Παλαιστινίων της Γάζας, αναγκάστηκε από τα πράγματα να ψελίσει κάποια λόγια, για να δικαιολογήσει το φιάσκο, αλλά εις μάτην. Λόγω της  φιλοδοξίας του ανέλαβε μια πρωτοβουλία, που εκ των προτέρων ήταν καταδικασμένη. Νόμισε ότι μπορεί να επιτύχει εκεί που έχουν αποτύχει ο ΟΗΕ και σειρά προέδρων των ΗΠΑ. Τι να πει όταν βλέπει όλος ο κόσμος ισραηλινούς πολίτες, να  παρακολουθούν, ως ενδιαφέρον και ευχάριστο θέαμα, τους βομβαρδισμούς των ενόπλων τους δυνάμεων, και να πανηγυρίζουν για τις επιτυχίες τους σε βάρος αόπλων και  αθώων Παλαιστινίων;…

Ο τόσο  προσεκτικός στις δημόσιες σχέσεις Πάπας παραγνώρισε τα από αιώνων αισθήματα βαθιάς αντιπάθειας των Εβραίων σε βάρος της Καθολικής Εκκλησίας και ότι ήταν πιθανόν αντί εκείνος να τους χρησιμοποιήσει προς δικό του όφελος, αυτοί να τον χρησιμοποιήσουν για τις δικές τους δημόσιες σχέσεις… Για να συνεχίσουν μετά τη στρατηγική τους, από την οποία, σχεδόν ομοφώνως, η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ δεν αφίσταται, όσο κόστος και αν έχει αυτή σε διεθνές επίπεδο. 

Δύσκολη είναι στην περίσταση η θέση του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Ενώ η σκέψη του ήταν να γίνει η συνάντηση στα Ιεροσόλυμα με τον Πάπα, για να προβληθεί ως «ηγέτης των 300.000.000 Ορθοδόξων», ενεπλάκη στην πολιτική του Βατικανού. Αποτέλεσμα στα μεν Ιεροσόλυμα να δίνει την εντύπωση του πτωχού συγγενούς του Πάπα, στη Ρώμη να έχει τυπική παρουσία στο παπικό σόου και στην Τουρκία να είναι λεπτή η θέση του, δεδομένης της έναντι των επιθέσεων  του Ισραήλ εναντίον της Γάζας απόλυτα εχθρικής στάσης του Προέδρου της χώρας κ. Ερντογκάν. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης,  με γνωστούς τους δεσμούς του με το παγκόσμιο εβραϊκό λόμπι, βρίσκεται τώρα εκτεθειμένος και υποχρεώνεται σε σιωπή μπρος στην εκατόμβη των θυμάτων στη Γάζα, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει ούτε την τουρκική πολιτική ηγεσία και τους Άραβες, χριστιανούς και Μουσουλμάνους της Παλαιστίνης, ούτε βεβαίως το Ισραήλ.

 

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration