Ζωηφόρος

(Βίντεο) Η ομιλία του κ. Ηρακλή Ρεράκη στην Ακαδημία Αθηνών

Η ομιλία του κ. Ηρακλή Ρεράκη, Καθηγητή Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής και Διευθυντή του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ., με θέμα:

«Παιδεία και γλώσσα από τα μέσα του 18ου ως τις αρχές του 2ου αιώνα», η οποία έγινε στην  διήμερη εκδήλωση με θέμα "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ", που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών από τις 8 ως τις 10 Μαρτίου 2013, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι των αρχών της Πολιτείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, βουλευτές, Ακαδημαϊκοί, πρυτάνεις και άλλες προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής της χώρας.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Ισπανός ελληνιστής κ. F. R Adrados, καθηγητής γλωσσολογίας και ελληνιστής του Πανεπιστημίου Μαδρίτης, Ακαδημαϊκός, ξένος εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών, εκδότης του Αρχαιοελληνικού-Ισπανικού λεξικού, ο κ. Ο. Panagl, καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γλωσσολογίας (και Μυκηνολόγος) στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, Ακαδημαϊκός, η κα K. Crnkovic κλασσικός φιλόλογος και ελληνίστρια, η κα I. Darchia καθηγήτρια κλασσικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τυφλίδος.

Επίσης, συμμετείχαν ο κ. Κ. Δεσποτόπουλος Ομ. καθηγητής φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου και πρ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και πρ Υπουργός Παιδείας, ο κ. Ν. Κονομής Ομ. Καθηγητής κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Π. Λιγομενίδης Ομ. καθηγητής πληροφορικής Πανεπιστημίου UCLA, πρ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Δ. Σκαρβέλης, Στρατηγός, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ακαδημαϊκός, ο Χ. Χαραλαμπάκης Καθηγητής γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κα Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου καθηγήτρια αρχαίας ελληνικής φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, ο κ. Ν. Μπεζαντάκος Ομ. καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Α. Μαρκαντωνάτος, Αν. Καθηγητής, Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο κ. Κ. Μανάφης Ομ. καθηγητής βυζαντινής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Β. Βιτσαξής πρέσβυς ε.τ., δρ. Νομικής, επ. δρ. φιλοσοφικής σχολής Αθηνών, πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο κ. Κ. Νιάρχος, Ομ Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Α. Μαρίνος Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ο κ. Γ. Μαρίνος πρ. Ευρωβουλευτής, δημοσιογράφος και ο κ. Γ. Παπακώστας Ομ. Καθηγητής Ν. Ελληνικής Φιλολογίας και μέλος του ΕΣΡ.

***

"Η Ελληνική Γλώσσα χθες, σήμερα και αύριο"

Αναγκαία όσο ποτέ είναι πλέον η καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας, η συνειδητοποίηση της σημαντικότητας της, η υπενθύμιση της οικουμενικής κληρονομιάς της.

Σημαντική, λοιπόν, ήταν η μεγάλη εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών με θέμα "Η Ελληνική Γλώσσα χθες, σήμερα και αύριο" που συνδιοργάνωσαν από τις 8 ως τις 10 Μαρτίου η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά (ΕΓΚ).

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της “Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς” και σήμερα Επίτιμος Πρόεδρός της.

Παρεβρέθηκαν στην εκδήλωση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, πρυτάνεις.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ελληνιστές, επιστήμονες και πνευματικοί άνθρωποι, όπως:

- ο μεγάλος Ισπανός ελληνιστής F. R Adrados, καθηγητής γλωσσολογίας και ελληνιστής του Πανεπιστημίου Μαδρίτης, ακαδημαϊκός, ξένος εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών, εκδότης του Αρχαιοελληνικού-Ισπανικού λεξικού,

- ο Ο. Panagl, καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γλωσσολογίας (και Μυκηνολόγος) στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, Ακαδημαϊκός,

- η K. Crnkovic, κλασσικός φιλόλογος και ελληνίστρια,

- η I. Darchia, καθηγήτρια κλασσικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τυφλίδος,

- ο Κ. Δεσποτόπουλος, Ομ. καθηγητής φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου και πρ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και πρ Υπουργός Παιδείας,

- ο Ν. Κονομής, Ομ. Καθηγητής κλασικής φιλολογίας  του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών,

- ο Π. Λιγομενίδης, Ομ. καθηγητής πληροφορικής Πανεπιστημίου UCLA, πρ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών,

- ο Δ. Σκαρβέλης, Στρατηγός, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ακαδημαϊκός,

- ο Χ. Χαραλαμπάκης, Καθηγητής γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,

- η κα Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου, καθηγήτρια αρχαίας ελληνικής φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων,

- ο Η. Ρεράκης, Καθηγητής Παιδαγωγικής, Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ,

- ο Ν. Μπεζαντάκος,  Ομ. καθηγητής αρχαίας  ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,

- ο Α. Μαρκαντωνάτος, Αν. Καθηγητής, Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,

- ο Κ. Μανάφης, Ομ. καθηγητής βυζαντινής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,

- ο Β. Βιτσαξής, πρέσβυς ε.τ., δρ. Νομικής, επ. δρ. φιλοσοφικής σχολής Αθηνών, πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών,

- ο Κ. Νιάρχος, Ομ Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,

- ο Α. Μαρίνος,  Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτΕ,

- ο Γ. Μαρίνος, πρ Ευρωβουλευτής, δημοσιογράφος,

- ο Γ. Παπακώστας, Ομ Καθηγητής Ν. Ελληνικής Φιλολογίας και μέλος του ΕΣΡ.

Η διαφύλαξη του ύψιστου αγαθού της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, της ελληνικής γλώσσας, είναι εθνική υπόθεση που αφορά όλους μας, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τα συνεχιζόμενα πλήγματα που αυτή ακόμα και σήμερα δέχεται με τις γνωστές επιπτώσεις τους στην αυξανόμενη λεξιπενία και την αδυναμία εκφράσεως της νέας γενιάς.

Η  αξία και η σημασία της διδασκαλίας της Ελληνικής (Αρχαίας και Νέας) έχει αναγνωρισθεί από το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και διεθνώς. Ενδεικτικά, αξίζει να επισημανθεί ότι στα δημόσια δημοτικά σχολεία της Μ. Βρετανίας διδάσκεται η Αρχαία Ελληνική, στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αυστραλίας θα διδάσκεται από εφέτος η Ελληνική ως δεύτερη (κατ’ επιλογή) γλώσσα, μετά την Αγγλική. 

Πολυμέσα

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration