Logo
Print this page

«Αθηνά», Κοραής και ΝΔ

Τελικά η λεξιλαγνεία, είναι φαίνεται ενδημική στους πολιτικούς. Χωρίς να έχουν, συνηθέστατα, ιδέα για την ίδια την λέξη, που προτείνουν.

Έτσι με την πασοκική λαίλαπα, που έκανε όλον τον νοήμονα κόσμο να απορεί για την διάλυση, μεταμεσονυκτίως, της κοινής ελληνικής γλώσσας, είχαμε και ονοματοδοσίες υπουργείων με ταμπέλες που θύμιζαν λαϊκή αγορά ή ΜΚΟ. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο τού ΓΑΠ και των κηπουρών του, είχαμε το φαινόμενο κλασσικά αντικείμενα & αρμοδιότητες υπουργείων να μεταφέρονται, έτσι στην ψύχρα, δεξιά αριστερά. Χωρίς καμμιά μελέτη.

Την ίδια δόξα φαίνεται εζήλωσαν και οι της ΝΔ. Με άμεσο παράδειγμα την ...Αθηνά. Όπως δεν έχει καμμιά σχέση ο Δήμος των αθηναϊκών χρόνων με τον σημερινό ...Καλλικράτη, έτσι δεν έχει η σοφία της Αθηνάς με την «Αθηνά» των ΑΕΙ.

Επί παραδείγματι, ποιός νοσηρός εγκέφαλος συνέλαβε να ονομασθεί η ομοσπονδία των Αθηναϊκών πανεπιστημίων σε «Αδαμάντιος Κοραής»; Και καλά ο Υπουργός μπορεί να μην ξέρει• κανείς όμως από την τεχνοδομή τού Υπουργείου δεν βρέθηκε να τού ψελλίσει δυό λέξεις;

Ότι δηλαδή, ο Αδαμάντιος Κοραής ήταν εκείνος που δήλωνε και επρότεινε όπου βρεθεί και σταθεί ότι οι Έλληνες δεν είναι πολιτισμικά Έλληνες, αλλά βάρβαροι και ότι για να εκπολιτισθούν, πρέπει το ιδρυόμενο ελληνικό κράτος, να εκδυτικισθεί πλήρως.  Ώστε να επαναπροσλάβει από την Δύση τον ελληνισμό που το ίδιο είχε χάσει, που οι ίδιοι οι Έλληνες είχαν χάσει. Αυτή είναι η περίφημη θεωρία της «μετακένωσης» του Κοραή.

Σκεφθείτε, σκεφθείτε σύλληψη, ότι οι Έλληνες έχουν πάψει να είναι Έλληνες, ότι οι δυτικοί είναι περισσότερο Έλληνες από τους σημερινούς Έλληνες, επομένως αν οι σημερινοί Έλληνες θέλουν να ξαναγίνουν Έλληνες, πρέπει πρώτα να γίνουν εντελώς δυτικοί.

Κι όμως, αυτό το «όραμα», όχι μόνο πέρασε την εποχή εκείνη, αλλά ήταν και εξακολουθεί να είναι το επικρατούν δόγμα, σε όλες της εκφάνσεις του Ελληνικού Κράτους.

Ο Κοραής, όπως επισημαίνει ο Γιανναράς, δεν έθεσε ποτέ το κριτικό ερώτημα: «αν, αυτό που νόμιζε ότι προσλαμβάνει και συνεχίζει από την αρχαία Ελλάδα η Δύση, είχε κάποια ουσιώδη σχέση με την Ελληνική παράδοση από την αρχαιότητα και μετά• εάν δηλαδή είχαν ένα δυτικό διάβασμα του αρχαίου ελληνισμού οι δυτικοί, η αν είχαν πράγματι ένα ελληνικό, ένδοθεν διάβασμα αυτής της παράδοσης».

Το χειρότερο είναι ότι τα πνευματικά «παιδιά» τού φανατικού πολέμιου τού Καποδίστρια, Κοραή, εξίσου φανατικά επάνδρωσαν τους μηχανισμούς τού κράτους,  προς μεγάλην αγαλλίασιν των πάσης φύσεως επίδοξων προστατών. Από τούς Βαυαρούς, τούς Άγγλους, τούς Αμερικανούς και εσχάτως Τούρκους. Στην Διοίκηση, στις Εξωτερικές και διεθνείς σχέσεις της Χώρας και δυστυχώς στην Παιδεία.

Εκεί πραγματικά μιλάμε για πλήρη άλωση. Την στιγμή, που αναδεικνύονται σε όλο τους το ….
«μεγαλείο», τα αδιέξοδα τού Διαφωτισμού.

Του Γιώργου Κακαρελίδη

Καθηγητού Εφαρμογών στην Επιχ. Έρευνα & Στατιστική τού ΤΕΙ Πατρών

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Related items

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR