Logo
Print this page

Γέροντας Παΐσιος και...''Corpus Christi''

Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία  για το βλάσφημο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, θεατρικό έργο που προβάλλεται και με το οποίο σπιλώνεται το πρόσωπο του Χριστού μας. Φυσικά  πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο Χριστός δεν κινδυνεύει, ούτε έχει ανάγκη από την δική μας υπεράσπιση και πως η Πίστη μας κινδυνεύει από την άθλια και εκοσμικευμένη ζωή μας. Αυτό είναι σίγουρο. 

 

Όμως σαν μέλη του σώματος του Χριστού είναι φυσικό να θέλουμε κάπως να αντιδράσουμε όταν βλασφημείτε ό,τι πιο ιερό και αγαπημένο έχουμε εμείς οι πιστοί.

Πολλές γνώμες ακούστηκαν από τον εκκλησιαστικό χώρο για το  πώς έπρεπε να αντιδράσει η Εκκλησία (όλοι μας δηλ.). Κληρικοί και λαϊκοί είπαν και έγραψαν πολλά… Ποιος θα μας υποδείξει πώς  πρέπει να αντιδράσουμε;

Αντί κατάθεση τώρα μιας ακόμα άποψης,  θα παραθέσω την αντίδραση όχι οποιουδήποτε αλλά του  αγιασμένου, φωτισμένου από τον Παράκλητο Γέροντος Παϊσίου σε παρόμοια περίπτωση προβολής βλάσφημης ταινίας στην πατρίδα μας.

Την μεταφέρω αυτούσια από το βιβλίο του πνευματικού του τέκνου Ιερομονάχου Ισαάκ , ‘’ Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου’’(σελ.314) :

 ‘’ Το έτος 1988 είχε δημιουργηθεί σάλος στο πανελλήνιο εξαιτίας της βλάσφημης ταινίας του Σκορτσέζε «ο τελευταίος πειρασμός», που βασιζόταν στο ομώνυμο έργο του Καζαντζάκη. Πέρα από τις μεμονωμένες αντιδράσεις του ευσεβούς ελληνικού λαού, αποφασίσθηκε από την Εκκλησία συντονισμένη διαμαρτυρία, στις 6-7 Νοεμβρίου του ιδίου έτους.

Ζητήθηκε και η συμμετοχή του Αγίου Όρους. Όμως αρκετοί αντέδρασαν αρνητικά. Δεν θεωρούσαν και τόσο πνευματικό να ασχολούνται με τέτοια θέματα λέγοντας ότι η περιφρόνηση τους προς το έργο γίνεται αιτία να προβληθεί λιγότερο.

Ο Γέροντας είχε τελείως αντίθετη άποψη: «Στην περίοδο της εικονομαχίας», έλεγε «δέκα Χριστιανοί υπερασπίστηκαν δυναμικά την εικόνα του Χριστού στην Χρυσή Πύλη και μαρτύρησαν γι΄αυτήν. Τώρα που βλασφημείται το πρόσωπο του Χριστού δεν πρέπει να αδιαφορούμε.

Αν ζούσαμε τότε εμείς οι «διακριτικοί» και «γνωστικοί» θα λέγαμε στους δέκα μάρτυρες: «Έτσι δεν ενεργείτε πνευματικά, περιφρονείστε τον Σπαθάριο που ανεβαίνει να γκρεμίσει την εικόνα, και όταν αλλάξει η κατάσταση, θα βάλουμε στην θέση της άλλη εικόνα, και μάλιστα βυζαντινή. Αυτό είναι το φοβερό!

Την πτώση μας, την δειλία, το βόλεμά μας το παρουσιάζομε σαν κάτι ανώτερο!» Την διαμαρτυρία για την βλάσφημη ταινία την θεωρούσε ομολογία πίστεως, γι αυτό έσπευσε να συμπαρασταθεί στη αγωνιζόμενη Εκκλησία.

Εκτός από τις ιδιαίτερες προτροπές του, υπέγραψε μαζί με άλλους πατέρες δήλωση προς την Ι. Μονή  Κουτλουμουσίου εκφράζοντας την επιθυμία του να συμμετάσχει στην έξοδο των Αγιορειτών στην Θεσσαλονίκη για την σχετική εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Με την στάση του βοήθησε, ώστε η Ιερά Κοινότης να αποφασίσει την επίσημη και πολυάριθμη συμμετοχή του Αγίου Όρους.

Η  παρουσία του Πρωτεπιστάτου, των περισσοτέρων αντιπροσώπων, ηγουμένων και εκατό Αγιορειτών έφεραν ενθουσιασμό και συγκίνηση στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Γέροντα.

Καθ΄όλην την διάρκεια της εκδηλώσεως στεκόταν όρθιος,  παρά τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του……. Η συντονισμένη ενέργεια και οι προσευχές όλων και του Γέροντα έφεραν αγαθά αποτελέσματα.

Η πολιτεία απαγόρευσε την προβολή του βλάσφημου έργου.

Ο π. Νεκτάριος είναι υπεύθυνος στο Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ι.Μ. Βεροίας

Πηγή:http://www.romfea.gr/arthra-apopseis/14167-corpus-christi

Related items

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR