Ζωηφόρος

Γιατί ήλθε ο Χριστός; του π. Ευστρατίου Δήσσου,

Γιατί ήλθε ο Χριστός;

Του  π. Ευστρατίου Δήσσου

Εφημερίου του Ιερού Προσκυνήματος Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου

Αρχιερατικού Επιτρόπου Μανταμάδου Λέσβου

Γιατί ήλθε ο Χριστός στον κόσμο αυτό; Γιατί πριν από 2000 και πάνω χρόνια ήλθε στον πλανήτη μας ο Ιησούς Χριστός; Εύλογο και δικαιολογημένο το ερώτημα. Η κρισιμότητα των καιρών κάνει περισσότερο καυτό και επιτακτικό το ερώτημα αυτό, που θέλει οπωσδήποτε μια απάντηση. Και η απάντηση που μας δίνεται, είναι απλή και αληθινή.
Ήρθε, μας λένε, να λυτρώσει το ανθρώπινο γένος. Ήρθε να κόψει τα βαρειά δεσμά της αμαρτίας και να ανοίξει τις κατάκλειστες πύλες του Παραδείσου, που η παρακοή του ανθρώπου έκλεισε. Ήρθε να συμφιλιώσει τον επαναστατημένο άνθρωπο με το Θεό. Ήρθε να διδάξει την καινούρια εντολή, την εντολή της αγάπης και να αφανίσει το μίσος και την κακία από το πρόσωπο της γης. Ήρθε να φέρει το μήνυμα της ειρήνης, για να λείψουν οι πόλεμοι και να στερέψουν τα ποτάμια αίματος. Ήρθε να κηρύξει την ισότητα των ανθρώπων και να διαλαλήσει στα πέρατα του κόσμου, πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, τους λευκούς και τους έγχρωμους. Ήρθε να διακηρύξει για μια ακόμα φορά, πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε παιδιά του Θεού και μεταξύ μας αδέρφια. Ήρθε να μεταβάλει την ανθρωπότητα σε μια απέραντη αδελφότητα. Ήρθε να διδάξει στον ειδωλολατρικό κόσμο, την ύπαρξη ενός μόνο Θεού. Ήρθε να καταργήσει το κράτος του διαβόλου και να φτιάξει το κράτος του Θεού. Και από τότε που ήρθε, πέρασαν 20 και πάνω αιώνες. Και όμως ο κόσμος δεν άλλαξε ακόμα. Ένα νέο κύμα ειδωλολατρίας απλώνεται σ’ όλη την οικουμένη. Η οικουμένη ολόκληρη ζει όπως και προ Χριστού, στην ίδια ταραχή. Το μίσος με τα ισχυρά πλοκάμια του, περισφίγγει τις καρδιές των ανθρώπων. Η αγάπη λιγοστεύει. Η κακία επικυρώνει, τις περισσότερες φορές, τις πράξεις των ανθρώπων. Οι πόλεμοι συνεχίζονται και το ανθρώπινο αίμα τρέχει άφθονο, ποτίζοντας την πολυβασανισμένη μας γη. Οι λαοί της γης, γελασμένοι και προδομένοι απ’ αυτούς που τους κυβερνούν, ζουν το καθημερινό άγχος της αμφιβολίας και αγωνιούν για το αύριο. Ο νόμος του Θεού καταπατείται. Η ύπαρξη Του τίθεται σε αμφιβολία. Ο νόμος της ζούγκλας ρυθμίζει τις σχέσεις των ανθρώπων. Οι άνθρωποι χάνουν καθημερινά τον προσανατολισμό τους∙ ένα πυκνό σκοτάδι απλώνεται σε όλο τον κόσμο. Ο κόσμος δεν άλλαξε, δεν έγινε καλύτερος∙ ο κόσμος ζει και πάλι μακριά από το Θεό, σε μια νέα κόλαση.
Και γιατί όλα αυτά; Μήπως απέτυχε ο Χριστιανισμός; Μήπως το Ευαγγέλιο δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο; Όχι, χίλιες φορές όχι, και μύριες φορές όχι. Αυτοί που απέτυχαν είναι μόνον οι χριστιανοί! Ναι, ο Χριστιανισμός πέτυχε, αλλά οι χριστιανοί αστόχησαν. Σας φαίνεται παράξενο; Ναι, εμείς οι χριστιανοί αποτύχαμε. Εμείς δεν μπορέσαμε να αντλήσουμε φως από το άδυτο αστέρι της Βηθλεέμ. Εμείς δεν μπορέσαμε να οδηγήσουμε τα βήματά μας στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, για να προσκυνήσουμε ευλαβικά το Θείο Βρέφος και να διδαχτούμε από τη θεότητά του, την απλότητα και τη βαθειά ταπείνωση του Ιησού. Εμείς δεν μπορέσαμε στις παγωμένες μας καρδιές, να δεχτούμε το Λυτρωτή του κόσμου. Εμείς δεν μπορέσαμε να εγκολπωθούμε τα θεία μηνύματα της ειρήνης, γι’ αυτό και οι καρδιές μας συνεχίζουν να ζουν μέσα σε μια αδιάκοπη ταραχή, μέσα σε ένα φορτωμένο από ενοχή κόσμο. Η δική μας ασυνέπεια στη ζωή, γίνεται αφορμή να βλασφημείται, να εμπαίζεται και να περιφρονείται το όνομα του Χριστού στα έθνη.
Αγαπητέ μου αναγνώστη,
Ο Χριστός ήρθε μια φορά. Το γεγονός όμως επαναλαμβάνεται κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Έρχεται και τα φετινά Χριστούγεννα. Έρχεται και στη δική σου καρδιά. Έχει δικαιώματα και στη δική σου ζωή. Ο κόσμος δεν θα αλλάξει, αν δεν αλλάξει η καρδιά του καθενός μας. Ο κόσμος δε θα γίνει καλύτερος, αν δεν καλυτερέψει και η δική μας ζωή. Το κράτος του Θεού δε θα μεγαλώσει τα όριά του, αν οι δικές μας καρδιές δεν κατακτηθούν πρώτα απ’ Εκείνον που τις έπλασε. Μια ακόμα ευκαιρία στη ζωή μας, τα φετινά Χριστούγεννα να είναι αλλιώτικα από τ’ άλλα. Να είναι Χριστούγεννα λυτρωτικά, Χριστούγεννα αληθινής ειρήνης, Χριστούγεννα αποφασιστικά για το υπόλοιπο της ζωής μας. Μακάρι.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» του Νομού Λέσβου στις 24/12/2008

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel