Logo
Print this page

Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Ιλαρίωνα στην «Romfea.gr», του Αιμίλιου Πολυγένη,

Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Ιλαρίωνα

στην «Romfea.gr»

του  Αιμίλιου Πολυγένη

Αποκλειστική συνέντευξη στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr», παραχώρησε ο Επικεφαλής του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας μιλώντας στον Διευθυντή του Πρακτορείου «Romfea.gr», απαντά για την ομάδα εργασίας που αφορά τα «πρωτεία των Ορθοδόξων Εκκλησιών», για την επίσκεψη του Πατριάρχη στην Ουκρανία και για το Άγιον Όρος.

Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιλαρίωνα έχει ως εξής:

Αιμίλιος Πολυγένης: Σεβασμιώτατε, στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, συζητήθηκε έντονα η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας να ιδρύσει ομάδα εργασίας η οποία θα μελετήσει για τα «Πρωτεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Κάποιοι κάνουν λόγο, για έμμεση κίνηση αμφισβήτησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από την πλευρά της Μόσχας.

Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας: Αγαπητέ κ. Πολυγένη, θα ήθελα καταρχήν να αναφέρω ότι αυτή η ομάδα εργασίας, συγκροτήθηκε με την δική μου πρωτοβουλία.

Μέσα από την ομάδα αυτή βλέπω δύο σκοπούς. Πρώτα πρέπει αυτή η ομάδα να εκπονήσει την θέση του Πατριαρχείου Μόσχας, όσον αφορά τα πρωτεία στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Επίσης για τις Διορθόδοξες Σχέσεις και για τον διάλογο μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων, διότι το θέμα αυτό αφορά και τους δύο διαλόγους.

Στον Διορθόδοξο διάλογο πρέπει από την πλευρά μας να έχουμε μια θέση, δηλαδή πως αντιλαμβανόμαστε τα Πρωτεία εμείς οι Ορθόδοξοι. Είναι Πρωτεία Τιμής; Είναι Πρωτεία εξουσίας; Ποια είναι τα όρια αυτών των Πρωτείων;

Εμείς πρέπει να τα καταγράψουμε όλα αυτά εγγράφως, ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, ας πούμε όταν έρχεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας και πει κάτι, κάποιοι λένε ότι αυτό είναι η προσωπική άποψη του Ιλαρίωνα.

Γι΄ αυτό πρέπει να έχουμε μια επίσημη θέση της Εκκλησίας μας, και για το λόγο αυτό συγκροτήσαμε μια ομάδα, της οποίας επικεφαλής είμαι εγώ.

Ελπίζω μέχρι το Σεπτέμβριο να ετοιμάσουμε ένα κείμενο, ώστε τον Οκτώβριο κατά την διάρκεια της Συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, το κείμενο αυτό να επικυρωθεί.

Αυτή θα είναι η επίσημη θέση μας, η οποία θα βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα και στην θεολογική παράδοση.

Ακόμη να τονίσω ότι την θέση αυτή, θα χρησιμοποιούμε στον Διορθόδοξο διάλογο και στον διάλογο μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων.

Αιμίλιος Πολυγένης: Σεβασμιώτατε, πριν λίγες μέρες μια Αθηναϊκή εφημερίδα έγραψε ότι Αρχιερέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχολίασε, με αφορμή την είδηση για την δημιουργία ομάδας σχετικά με τα πρωτεία της Ορθ. Εκκλησίας ότι «Η Μόσχα δείχνει για ακόμη μια φορά τις επεκτατικές τάσεις της. Επιθυμεί πάση θυσία να επεκτείνει τις δικαιοδοσίες της, σε όλες της χώρες και κυρίως να έχει λόγο στην παραχώρηση του Αυτοκέφαλου, για να μην χάσει χώρες όπως η Ουκρανία», πως σχολιάζετε αυτό από την πλευρά σας;

Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας: Λοιπόν! Νομίζω ότι η τοποθέτηση αυτή είναι λανθασμένη. Που βασίζεται αυτό και γιατί η Ρωσική Εκκλησία πρέπει να χάσει την Ουκρανία;

Αν υπάρξει κάποιος ανόητος και του κατέβει στο κεφάλι να χωρίσει την Ελλάδα στα δύο, δηλαδή να χωρίσει ένα μέρος από την Ελλάδα και να δημιουργήσει εκεί μια Αυτοκέφαλη Εκκλησία, μετά θα λένε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει επεκτατικές τάσεις και ότι δεν θέλει να χάσει το μέρος αυτό;

Η Ρωσία η Ουκρανία και η Λευκορωσία, είναι ένας πνευματικός χώρος, ο οποίος διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια χιλιετιών. Με πιο σκεπτικό πρέπει να χωρίσουμε, να διαιρέσουμε αυτόν τον Πνευματικό χώρο;

Κατά την διάρκεια αυτής της χιλιετίας, πολλές φορές άλλαξαν τα σύνορα των Κρατών, δηλαδή κάθε φορά πρέπει να χωρίζουμε και την Εκκλησία;

Οι τρείς άνδρες το 1991 στην Λευκορωσία έκλεισαν μια συμφωνία, ότι θα χωρίσουν την Σοβιετική Ένωση και θα έχει ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία η Λευκορωσία και η Ρωσία να είναι ανεξάρτητες χώρες.

Δηλαδή με το παράδειγμα αυτό, πρέπει και εμείς να χωρίσουμε την εκκλησία σε τρία μέρη; Και μετά από 15 χρόνια θα συμφωνήσουν να τις επανενώσουν ξανά και τότε εμείς να ενώσουμε πάλι τις Εκκλησίες; Στην παράδοση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν υφίσταται ποτέ ένα τέτοιο παράδειγμα.

Σήμερα υπάρχουν Εκκλησίες οι οποίες είναι εθνικές και οποίες δραστηριοποιούνται σε μια μόνο χώρα, όμως όλα τα παλαίφατα Πατριαρχεία συμπεριλαμβάνουν πολλές χώρες.

Παραδείγματος χάριν, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι ολόκληρη η Αφρική, το Πατριαρχείο Αντιοχείας, είναι η Συρία και ο Λίβανος, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, η Ιορδανία.

Ας χωριστούν όλα αυτά τα Πατριαρχεία και να υπάρχει μια εκκλησία της Ιορδανίας, μια εκκλησία του Σουδάν η μια εκκλησία της Ακτής Ελεφαντοστού.

Πιστεύω ότι η ιδέα αυτή να δημιουργηθεί μια Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Ουκρανία είναι καθαρά πολιτικό σχέδιο, διότι δεν νομίζω να είναι σχέδιο που δημιουργήθηκε στους κόλπους της Εκκλησίας.

Ορισμένοι πολιτικοί στην Ουκρανία επιθυμούν να υπάρχει μια Αυτοκέφαλη Εκκλησία, για να επιτύχουν στους πολιτικούς τους σκοπούς.

Από την πλευρά μας, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στα πολιτικά τους συμφέροντα και στις πολιτικές τους σκοπιμότητες, να χωριστεί η Εκκλησία σε δύο μέρη.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος και εμείς, βλέπουμε την αποστολή αυτή ότι πρέπει να διατηρήσουμε τον πνευματικό αυτό χώρο, ο οποίος δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια των χιλιετιών.

Αιμίλιος Πολυγένης: Σεβασμιώτατε, ποιές οι εντυπώσεις σας από την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στην Ουκρανική Εκκλησία;

Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας: Αυτό που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, ήταν η βαθιά ευλάβεια δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών οι οποίοι παρευρέθηκαν στις Πατριαρχικές Ακολουθίες.

Συγκεκριμένα, στην Λαύρα του Ποτσάεφ πάνω από 50.000 πιστοί τον υποδέχθηκαν ως τον δικό τους Πατριάρχη.

Εμείς διαπιστώσαμε και μόνοι μας, ότι σε όλες τις περιφέρειες και περιοχές που επισκεφθήκαμε οι άνθρωποι νιώθουν τον εαυτό τους ως Μέλη της Ουκρανικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ο Πατριάρχης Μόσχας δεν έχει καμία αντιπολίτευση στην Ουκρανία, υπάρχουν μόνο μερικές ομάδες οι οποίες φωνάζουν με πολιτικά συνθήματα. Αυτές οι ομάδες, είναι κατά του Πατριάρχη για πολιτικούς σκοπούς.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει σχίσμα στην Ουκρανία και αυτό το σχίσμα δημιουργήθηκε από πολιτικούς λόγους, όμως ο Πατριάρχης κάλεσε σε διάλογο όσους αποσχίστηκαν από την Εκκλησία.

Συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης ανέφερε «Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε διάλογο με όλες τις ομάδες, οι οποίες αποσχίστηκαν από την Εκκλησία».

Από την πλευρά μας, πιστεύουμε ότι σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να βοηθήσει το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, νομίζουμε ότι το σχίσμα αυτό δημιουργήθηκε στους κόλπους της Ουκρανικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, και ο διάλογος πρέπει να διεξάγεται μόνο μεταξύ της Ουκρανικής Εκκλησίας και των ομάδων που αποσχίστηκαν από αυτή.

Η δημιουργία οποιασδήποτε δομής του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία, δεν θα οδηγούσε στην ενότητα των πιστών, αντίθετα θα δημιουργούσε ακόμη μια καινούργια ομάδα πιστών και μια νέα διαχωριστική γραμμή.

Εμείς είμαστε ευγνώμονες στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, για την κατανόηση αυτής της καταστάσεως.

Αιμίλιος Πολυγένης: Σεβασμιώτατε, επειδή είμαστε στο Άγιον Όρος, κάποτε ένας άγιος Γέροντας του αιώνας μας, ο π. Πορφύριος, είχε πει ότι το Ρωσικό Μοναστήρι πρέπει να γεμίσει από Ρώσους μοναχούς. Αυτό είναι εφικτό σήμερα, υπάρχουν προβλήματα;

Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας: Δυστυχώς, η Ρωσική Εκκλησία έκανε πάρα πολλές προσπάθειες να στείλει μοναχούς στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, όμως ήταν πολύ δύσκολο να πάρουμε άδεια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Θα σας δώσω κάποια στοιχεία σχετικά με κάποιες περιπτώσεις, όταν απευθυνθήκαμε στο Πατριαρχείο, πολλές φορές μας αγνόησαν και δεν απαντήσανε, άλλες φορές πήραμε αρνητικές απαντήσεις.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα διάκειται θετικά στις αιτήσεις μας, διότι η αναγέννηση του Αγιορείτικου μοναχισμού είναι κοινός μας στόχος.

Η παρουσία Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος, νομίζω πως δεν δημιουργεί καμία απολύτως απειλή για την ταυτότητα του Άθω, η οποία είναι Ελληνική μοναχική Πολιτεία, επίσης παραδοσιακά πρέπει να μείνει ανοιχτή και για εκπροσώπους άλλων εθνικοτήτων.

Αιμίλιος Πολυγένης: Κλείνοντας, θα ήθελα να μας πείτε, ο Πατριάρχης Μόσχας, έχει στο πρόγραμμα του να επισκεφθεί το Άγιον Όρος;

Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας: Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμά του για τους επόμενους μήνες, δεν έχει προγραμματίσει κάποια επίσκεψη στο Άγιον Όρος.

Ο Πατριάρχης έχει ήδη αρχίσει να επισκέπτεται τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, θέλει να τους επισκεφθεί σύμφωνα με την σειρά των Διπτύχων.

Η επόμενη επίσκεψη του Πατριάρχη Κυρίλλου, θα είναι στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, μετά στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ο Πατριάρχης ως Μητροπολίτης Σμολένσκ και Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου, επισκέφθηκε πολλές φορές το Άγιον Όρος και γνωρίζει πάρα πολύ καλά αρκετά Μοναστήρια, αλλά και τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.

Νομίζω, ότι και ως Πατριάρχης θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος για να ανανεώσει την πνευματική του σχέση με τον Άθω και εμείς θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω στην προετοιμασία αυτής της επισκέψεως.  

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2906&Itemid=2

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR