Ζωηφόρος

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α΄, του Δημήτρη Κίνδερλη,

Οικουμενικός Πατριάρχης

Βαρθολομαίος ο Α΄

του Δημήτρη Κίνδερλη

από την εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ» της Μυτιλήνης

4 Μαρτίου 2009

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

270ός Προκαθήμενος του Θρόνου του Αποστόλου Ανδρέα, πρώτος μεταξύ ίσων (primus inter pares) μεταξύ των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών από 22 Οκτωβρίου 1991

Βαρθολομαίος ο Α΄

Από μακριά, ως ένας των Χριστιανών, είδα και άκουσα και τις τέσσερεις φορές που ήρθε στη ΛΕΣΒΟ, τον Οικουμενικό Πατριάρχη ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ. Διάβασα γι' Αυτόν. Άκουσα και ακούω, είδα και βλέπω στην τηλεόραση, λόγους του και κατά καιρούς δράσεις του.

Κάθε φορά, που από οποιαδήποτε αφορμή ο λογισμός μου εστίαζε στην προσωπικότητα αυτή δεν ήταν φευγαλέα η εστίαση. Αντίθετα, η σκέψη μου έκανε μεγάλη ΣΤΑΣΗ, στον ΙΕΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥΤΟ.

Ομολογώ ότι «ερεύνησα» τον άνθρωπο και ακόμα τον «ερευνώ», πεπεισμένος ότι ΕΙΝΑΙ προσωπικότητα με τεράστια, γιατί όχι, ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΗΓΕΤΙΚΗ εμβέλεια.

Δεν αρκέστηκα στην απόλυτη, χωρίς ίχνος αμφιβολίας, παραδοχή της ΠΙΣΤΗΣ Αυτού και της κατάρτισης του της ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ, των τυπικών και του Κανονικού Δικαίου της Εκκλησίας, της Ιστορίας όλων των Θρησκειών και ιδιαιτέρως της Ορθοδοξίας και πλέον ιδιαιτέρως της Ιστορίας του ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ και των εξελίξεων αυτού στον χρόνο!

Βεβαίως, δεν γίνεται κανείς ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ, χωρίς τα ως άνω εφόδια, που είναι «εκ των ων, ουκ άνευ» προσόντα, που είναι τα θεμέλια στήριξης του Οικουμενικού θρόνου.

Το τι και το επί πόσο χρόνο σπούδασε και μελέτησε, το βρίσκει κανείς εύκολα σε έντυπα και στο διαδίκτυο. Θαυμάζει αλλά και πάλι δεν μπορεί να πει «Γνώρισα τον άνθρωπο».

Για το στοιχείο τούτο που θα το εννοούσαμε με την λέξη «ΜΟΡΦΩΣΗ» αρκεί να παραθέσουμε ένα κομμάτι της βιογραφίας:

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι επίτιμος Διδάκτωρ:

  της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

  της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας

  της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης

  του City University του Λονδίνου

  του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αγαίου(Λέσβος)

  του Καθολικού Πανεπιστημίου Leuven του Βελγίου

  του Ορθόδοξου Θεολογικού Ινστιτούτου Αγίου Σεργίου Παρισίων

  της Σχολής Κανονικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Aix-en-Provence στη Γαλλία

  του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου

  της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού Βοστώνης ΗΠΑ

  του Θεολογικού Ινστιτούτου Αγίου Βλαδίμηρου Νέας Υόρκης

  της Θεολογικής Σχολής Ιασίου Ρουμανίας

  πέντε τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

  του Πανεπιστημίου Yale ΗΠΑ

  του Πανεπιστημίου Georgetown ΗΠΑ

  του Πανεπιστημίου Tufts  ΗΠΑ

  του Πανεπιστημίου Southern Methodist ΗΠΑ

  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

  του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μιλά επτά γλώσσες - ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά, ιταλικά, λατινικά, γαλλικά και γερμανικά.

Η μορφή του Οικουμενικού Βαρθολομαίου του Α' ακτινοβολεί και επιβάλλεται! Σε ώρες ανθρώπινες η οικειότητα, το χαμόγελο και τα σπινθιρίζοντα μάτια, δίνουν τον διπλανό άνθρωπο τον ίσο μεταξύ των ανθρώπων.

Όταν ακούει, φαίνεται ότι η προσοχή του είναι ευθεία προς τον ομιλητή.

Ο λόγος του επίσημος ή ανεπίσημος είναι απόδειξη του μεγαλείου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ. Ο Ελύτης είπε:

«Την γλώσσα μου έδωσαν ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ». Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ελληνική Εκκλησία την γλώσσα έδωσαν ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ, η διαφορά με τον νυν Πατριάρχη είναι ότι η γλώσσα αυτή εκφέρεται ορθόφωνα και με ήχο που συνδυάζει βαρύτητα και γλυκύτητα, αλλά και όταν «τέμνει» σοβαρά θέματα, αυστηρότητα και κύρος.

Αυτός ο άνδρας αντιμετωπίζει-χωρίς αμφιβολία- προβλήματα στη ΔΙΟΙΚΗΣΗ που όμως δεν επιτρέπει στον εαυτό του να τα προβάλει δημοσίως και να τα δώσει βορρά στα MEDIA! Τα αντιμετωπίζει μόνος και ισσοροπεί ανάμεσα σε δυσαρμονίες που μετατρέπει σε αρμονίες. Δεν κάνει «πολιτική» και ακροθιγώς, πάντα με το πνεύμα της ευρύτατης αγάπης για τον άνθρωπο, θίγει το θέμα της ειρηνικής συμβίωσης των λαών, ιδιαίτερα μεταξύ γειτόνων λαών στους οποίους η εχθρότητα αποκλείεται να φέρει το ελάχιστο καλό! Κακό θα φέρει, καλό ποτέ! Σχήματα λόγου, ή ευρήματα λογοτεχνικά, όπως «Το Αιγαίο είναι θάλασσα που χωρίζει δύο χώρες αλλά και ενώνει δύο λαούς» έχουν μια...πρακτική αποστολή, να ζήσουμε οι άνθρωποι γείτονες κάτω από τον ίδιο ήλιο του ΕΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ! Στο σημείο αυτό είναι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων αλλά και εκ πεποιθήσεως, να ασκεί με θρησκευτικό πνεύμα, μέρος διπλωματίας.

Οικουμενικός της Ορθοδοξίας Πατριάρχης, δεν θα αποδεχθεί ποτέ, διαγραφή της Ιστορίας του ΦΑΝΑΡΙΟΥ, απεμπόληση δικαιωμάτων αυτού, αλλοίωση μηδέ «κατά κεραίαν» των παραδόσεων, και όμως πάντα αναφύονται θέματα αυτού του περιεχομένου.

Ο Πατριάρχης ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ακανθώδη ζητήματα αυτού του κεφαλαίου. Εδώ είναι η συμβολή του «γρήγορου νου και του σώφρονος λογισμού» του.

Ο πράος Θρησκευτικός ηγέτης προ τριετίας όταν η Ελλαδική Εκκλησία αγνόησε κανόνα, ιστορικό σε τόμο καταγεγραμμένο για την εκλογή Μητροπολιτών στις Μητροπόλεις των Νέων χωρών, έδειξε την αυστηρή πλευρά της Διοικητικής τακτικής που ορίζει ότι όταν και η ευγένεια και η καλοσύνη και η πραότητα, παρεξηγείται, ο ηγέτης οφείλει «ν' ανακαλεί εις την τάξιν».

Γνωρίζει ο Θεός και ο Πατριάρχης και το οικονομικό επιτελείο αυτού, πώς αντιμετωπίζει τα των οικονομικών αναγκών - που δεν είναι λίγες- το Πατριαρχείο. Ποτέ δεν επέτρεψε ο Βαρθολομαίος να βγει προς τα έξω το πρόβλημα τούτο. Πέραν των όποιων καθιερωμένων εισφορών των Εκκλησιών, προσελκύει δια του κύρους του δωρητές και βρίσκει πάντα τον τρόπο να ευχαριστεί και να επαινεί αυτούς.

Ο της ανά την οικουμένη προκαθήμενος της Ορθοδοξίας Βαρθολομαίος είναι ΗΓΕΤΗΣ!

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel