Ζωηφόρος

Υποβολή προτάσεων προς επεξεργασίαν στη Δ.Ι.Σ, του π. Σταύρου Παπαχρίστου,

Υποβολή προτάσεων προς επεξεργασίαν

υπό των αρμοδίων Επιτροπών της Δ.Ι.Σ

του π. Σταύρου Παπαχρίστου

ΙΕΡΕΥΣ  ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ & ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 

ΠΡΩΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΛΙΟΥ

ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ 20 - ΙΛΙΟΝ Τ.Κ. 134 51 

ΤΗΛ. ΟΙΚΙΑΣ : 210 5056685, ΚΙΝΗΤΟ 6974 130590   

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ : 22370 80544  

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ Γ' 12 ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟΥ - ΑΘΗΝΑ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΩΣ ΑΝΩ                                                          ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΣΥΝΟΔΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ                         Αριθ. Πρωτ. 1193

(Δ.ΙΣ.) ΟΔΟΣ ΙΑΣΙΟΥ 1  Τ.Κ.  115-21 ΑΘΗΝΑ                            Ελήφθη την 30/3/2009

ΔΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΝ ΥΠΟ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΣΥΝΟΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ (Δ.Ι.Σ.)

ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΣ ΚΗΦΙΣΙΑΝ

ΝΟΜΟΣ 590/1977 ΑΡΘΡΟΝ 55 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ   1η'        

«Υποβολή προτάσεων προς επεξεργασίαν

υπό των αρμοδίων Επιτροπών της Δ.Ι.Σ.».

Εφαρμογή των 21 αποφάσεων της υπ' αριθ. 2.806/22-2-2005 Εγκυκλίου.

1ον. Η Δ.Ι.Σ. δια της υπ'αριθ. 2806/22-2-2005 Εγκυκλίου πληροφορεί περί των ληπτέων μέτρων προς αντιμετώπισιν διαφόρων τηλεοπτικών εκπομπών.

Αναγράφονται 21 αποφάσεις, εκ των οποίων ελάχιστα έχουν πραγματοποιηθεί. Εις την 1ην απόφασιν αναγράφεται «Οι Ιεροί Κανόνες αποτελούν αμετάκλητον Θεμέλιον αντιμετωπίσεως πάσης παρεκτροπής». Όμως η Αίτηση Θεραπείας της Δ.Ι.Σ. περί προσωπικών Δεδομένων των Κληρικών παντός βαθμού είναι αντίθετος με την ανωτέρω απόφασιν. Βλέπε Περιοδικόν «Εκκλησία», 2005 οι σωστές αποφάσεις ελάχιστα έχουν εφαρμοστεί.

2ον.   ΔΙΑ      ΤΗΣ   ΥΠ'   ΑΡΙΘ.   8πς   ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ   περί   γνωμοδοτικού Συμβουλίου    της    Εγκυκλίου    υπ'    αριθ.    2806/22-2-2005    το    οποίον επιλαμβάνεται σοβαρών Διοικητικών υποθέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως και γνωμοδοτεί σχετικώς.

Εκ των Δίπτυχων του έτους 2009 δεν αποδεικνύεται, ότι ο θεσμός έχει γίνει πραγματικότης.

ΚΛΗΡΙΚΟ-ΛΑΪΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ

3ον. ΔΙΑ ΤΗΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 9ης ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ απεφασίσθη η Καθιέρωσις ετησίων Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων. Η απόφασις είναι σωστή. Η εφαρμογή μερική. Όταν γίνονται τηλεοπτικές εκπομπές, σχετικά με Εκκλησιαστικά και Ενοριακά θέματα κατακλύζονται οι Σταθμοί από απορίες και παράπονα των Ενοριτών. Στις συνελεύσεις να προσκαλούνται από την Ενορία και εκείνοι οι οποίοι εκφράζονται δικαίως, ή αδίκως κατά της Εκκλησίας. Πρέπει αυτός ο θεσμός να γίνει πραγματικότης. Έχω υποβάλλει σχετικώς αναφορά, προς πραγματοποίησιν. Οι Σύλλογοι ακόμη και με 50-100 Μέλη συνέρχονται ετησίως και λογοδοτούν. Οι Ενορίες διατί;

4ον. ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΓ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ περί οικονομικού ελέγχου πρέπει να γνωρίζομεν, ότι στις Ενορίες διατίθεται το Ιερόν χρήμα με τον διορισμόν Λογιστών των Ενοριών. Είναι θεσμός που εξυπηρετεί ιδιοτελώς μερικές περιπτώσεις. Τίποτε περισσότερον. Π.χ. Όταν σε μια Ενορία υπηρετούν 3 -4-5 εφημέριοι και μισθοδοτούνται σε πολλές περιπτώσεις με μισθό Τμηματάρχου, γιατί να μην διαθέτει Μηνιαίως 2-3 ώρες μηνιαίως για την Οικονομικήν Διαχείρησιν της Ενορίας. Π.χ. Σύνταξις Προϋπολογισμού -Απολογισμού. Αν ήξερε το Χριστιανικόν πλήρωμα, ότι διατίθεται το Ιερόν χρήμα κατ' αυτόν τον τρόπον δεν θα έριχνε στο παγκάρι τίποτε περισσότερο από ένα ΣΕΝΣ. Τώρα που το Κράτος απήλλαξε την Εκκλησία από την δυσβάστακτη φορολογία υπέρ του Δημοσίου 35% θα έπρεπε να μην υπάρχουν παράπονα εκ μέρους των Χριστιανών δια κάθε οικονομική σχέση με την Εκκλησία.

Η μείωσις των εσόδων των Ενοριών αποτελεί την καλυτέραν απόδειξιν των όσων αναφέρω. Δεν επιτρέπεται σε μερικές περιπτώσεις το ίδιο πρόσωπον ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου να είναι και ταμίας. Αποτελεί παράβασιν του Κανονισμού υπ' αριθ. Νο 8/1979.

5ον. ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΖ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ συνιστάται επιτροπή αξιοποιήσεως της Εκκλησιαστικής και Ενοριακής περιουσίας. Είναι εγκληματική ενέργεια να πωλούνται οικόπεδα Ενοριών για Αγιογράφησιν Ιερών Ναών, ή για οιονδήποτε άλλο σκοπό. Δικαιολογείται μόνον για Αίθουσες και κτίρια περί Κοινωνικών και Κοινωφελών Σκοπών. Π.χ. Πνευματικά Κέντρα - Κέντρα Διαμονής Αστέγων και Εγκαταλελειμμένων προσώπων.

 

6ον. ΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ απεφασίσθη η Ανάπτυξις διαλόγου με την Κοινωνίαν. Ασφαλώς πρέπει να καλούνται και όσοι εκφράζονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Μ.Μ.Ε. εναντίον πράξεων, σκέψεων και ενεργειών της Διοικούσης Εκκλησίας. Ο διάλογος πρέπει να είναι αποτέλεσμα αποφάσεως συσφίξεως σχέσεων Κλήρου και Λαού. Διάλογος και με τους διαφωνούντες. Και όχι μόνον με όσους συμφωνούν. Το γεγονός, ότι αποφεύγομεν τον Διάλογον και μάλιστα σε Λαοσύναξη, αποδεικνύει την αδυναμία μας. Ότι αποφασίζεται και δεν εφαρμόζεται αποτελεί υποτίμησιν του Χριστιανικού Λαού.

7ον.  ΦΩΝΗ  ΚΥΡΙΟΥ.

Πρέπει ν' αλλάξει ο τρόπος εκδόσεως. Το κάθε φύλλο να γράφεται από διαφορετικά πρόσωπα. Να υπάρχει αντικειμενικός τρόπος αξιολογήσεως των κηρυγμάτων. Μέσα στο Σύνολον Κληρικών και Θεολόγων είναι ακατανόητον και παράλογον να γράφεται πάντα από το ίδιον πρόσωπον. Το κήρυγμα πρέπει να έχει σχέσιν με τα σύγχρονα προβλήματα. Ασχολούμεθα να τονίζομεν συνεχώς «Τω καιρώ εκείνω». Αγνοούμεν τί πρέπει να πράξωμεν «Τω καιρώ τούτω». Εγκωμιάζομεν την ζωήν και την δράσιν μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας. Και αντιθέτως φροντίζουν μερικοί να συσσωρεύουν πλούτη. Αυτή η αντίθεσις αποτελεί ασυνέπειαν. Δεν μπορείς να εγκωμιάζεις τον Άγιο Νικόλαον και αντιθέτως να έχεις αμύθητους προσωπικούς οικονομικούς λογαριασμούς. Η φωνή Κυρίου πρέπει να εκδίδεται τις ΔΕΣΠΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ καθώς και εκ των σπουδαιότερων λοιπών Εορτών. Η γλώσσα πρέπει να είναι απλή. π.χ. Φύλλον 45 (2893). Η λέξις παραμυθεί να αντικατασταθεί παρηγορεί κ.ο.κ.

Καλόν είναι να υπάρχει το ονοματεπώνυμον και το τηλέφωνο του αρθρογράφου το περιεχόμενο πρέπει να λαμβάνει θέση στα σύγχρονα Διαζύγια - Παιδεραστία κ.ά. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο, ότι ο χριστιανισμός θέλει να γίνει μια νέα Κοινωνία.

8ον.  ΠΕΡΙ     ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑΤΟΣ     ΤΩΝ     ΟΦΦΙΚΙΟΥΧΩΝ     ΙΕΡΕΩΝ.

Κανονισμός 142/1999 ΦΕΚ 300 Τ.Α. (30-12-1999 Περιοδικόν ΕΚΚΛΗΣΙΑ Σελίς 716. Στο άρθρον 2 του Κανονισμού αναγράφεται. Οι ΟΦΦΙΚΙΟΥΧΟΙ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ ΑΓΑΜΟΙ ή ΕΓΓΑΜΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΥΧΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΟΦΦΙΚΙΟΥ. Απεφασίσθη για να μην εφαρμόζεται. Είναι εμπαιγμός και ντροπή να προηγούνται νεαροί «Αρχιμανδρίτες» λεγόμενοι και να έπονται Κληρικοί που υπηρετούν την Εκκλησίαν επί Δεκαετίες. Να τηρηθεί ο Κανονισμός. Τα οφφίκια έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τον Εωσφορικόν εγωϊσμόν. Είναι ντροπή ένας Κληρικός με 5-10 χρόνια υπηρεσίας να προηγείται ενός με 40 ή 50 χρόνια. Λαμβανομένου υπ' όψιν, ότι η Ντροπή αποτελεί σπάνιον είδος προς εξαφάνισιν στον αιώνα μας.

9ον. ΑΓΑΜΟΙ  ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΝ ΥΠ' ΑΡΙΘ. ΝΟ 8|1979 οι άγαμοι Κληρικοί υπηρετούν στις Ενορίες ως προσωρινοί Εφημέριοι. Στην πραγματικότητα είναι μόνιμοι. Ισχύει ουδείς μονιμότερος του προσωρινού, ως αποδεικνύεται εκ των Δίπτυχων του Έτους 2009. Στην Εκκλησία της Ελλάδος υπηρετούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής άγαμοι Κληρικοί 33% περίπου. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα μερικοί Μητροπολίτες από Κανονικής και Νομικής πλεϋράς να διορίζουν αγάμους και μάλιστα προϊσταμένους των Ενοριών. Σύμφωνα με την υπ' αριθ. 1753/2008 απόφασιν του Γ' Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας. Η παραβίαση του κανονισμού αποτελεί ποινικόν αδίκημα. Ποινικός Κώδιξ Άρθρον 15 ΠΚ Έγκλημα δια παραλείψεως τελούμενον. Ο Κανών πρέπει να είναι ότι οι Ενορίες ανήκουν στους εγγάμους Κληρικούς καθώς και η Διοίκηση των Ενοριών.

10ον. ΥΛΗ  ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.

Το βιβλίο των Κατηχητικών Σχολείων, των Νηπιαγωγείων, Πηγαίνω στην Εκκλησία οικογένεια του Θεού είναι εκ των καλυτέρων. Και πρέπει να περιέχουν κυρίως την διδασκαλία του Τριαδικού Θεού, καθώς και τις βασικές διδασκαλίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Να περιέχουν κυρίως Δογματικόν περιεχόμενον.

Τα Βιβλία των κατωτέρων Κατηχητικών Σχολείων 3 Α - 3Β - 3 - 5 'Εκδοσις Αποστολικής Διακονίας, πρέπει το περιεχόμενον να συμπιεσθεί εις τα δύο πρώτα. Το ίδιον πρέπει να γίνει με τα βιβλία των Μέσων Κατηχητικών Σχολείων 4 Α -4Β- 4Γ. Διότι η πνευματική ανάπτυξις των σημερινών Μαθητών και το Εκπαιδευτικόν σύστημα έχουν διαφοροποιηθεί από το παρελθόν. Είναι δύσκολον να ενδιαφέρονται τα παιδιά των Λυκείων για τους λόγους που προανέφερα. Εκτός των Δογματικών θεμάτων τα βοηθήματα πρέπει να περιλαμβάνουν μεγάλα και σπουδαία θέματα. Π.χ. Δουλεμπόριον - Παιδαρεστία - Διαζύγια - Παγκοσμιοποίησις -Αυτοκτονίες - Απογοητεύσεις - Ηθική και Πνευματική κρίσις - Ναρκωτικά - πανσεξουαλισμός.

Το Βιβλίο Γ5 μπροστά στην σύγχρονη εποχή των Ανωτέρων Κατηχητικών Σχολείων πρέπει να περιέχει θέματα τέτοια που να προσελκύουν το ενδιαφέρον των μαθητών π.χ. Χριστιανισμός και σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξις. Καταναλωτική Κοινωνία (θετική και αρνητική πλευρά). Αίτια του άγχους και ψυχολογικών φαρμάκων. Σκοπός της ζωής του ανθρώπου στην ΓΗ.

Η Συγγραφή των βιβλίων πρέπει να γίνει από διαφορετικά πρόσωπα και από μεγάλη ομάδα ατόμων θεολογικής εμπνεύσεως και ενδιαφέροντος. Δυσκολία υπάρχει μόνο στην Αντικειμενικότητα επιλογής και όχι αριθμού ικανών προς αυτόν τον σκοπόν.

11ον. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ που ΔΕΝ τελούνται Θείες Λειτουργίες στους Ενοριακούς Ναούς. Και ο Λόγος είναι η μη ύπαρξη Ιεροψάλτου. Σε αυτές και μόνον τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει η εναλλακτική λύσις. Αναπλήρωσις Ψάλτου εκ αναμεταδόσεων των Ραδιοφωνικών Σταθμών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πειραιώς. Πρέπει ο Λαός να συμμετέχει στην τέλεσιν της Θείας Λειτουργίας. Να επανέλθωμεν στο χρόνο που έχουμε ξεφύγει.

Έχω την γνώμην, ότι δεν αντίκειται Δογματικώς. Η Φωνή του Ιεροψάλτου όταν έρχεται από μακρινή απόσταση δεν διαφέρει τίποτε από τον επιτόπιο του Ιεροψάλτη. Η αναμετάδοσις του ψαλτικού μέρους θα είναι ασφαλώς εξαίρεσις και όχι Κανόνας. Δυστυχώς υπάρχει ο ανταγωνισμός μερικών Ενοριών στο Φολκλορικόν σύστημα. Υπάρχει ανταγωνισμός μερικών Ενοριών ποιος το διοργανώνει καλύτερα με έξοδα της Ενορίας και ουχί προαιρετικούς. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός πνευματικής εργασίας. Σκέπτομαι μελαγχολικά. Αν σήμερα ερχόταν πάλι ο Χριστός στη Γη θα έμπαινε σε πολλές Εκκλησίες μέσα και θα εφήρμοζε φραγκέλιον. Διότι τα ΟΦΦΙΚΙΑ έχουν επιφέρει αφόρητον εγωϊσμόν και έδιωξαν την ταπείνωσιν. Τσεμπέρια - πρωτοπρεσβύτεροι - οικονόμοι - Σταυροί κ.ά. Βλέπε Σελίδα 885. Εκκλησιαστική Ιστορία Βασιλείου Στεφανίδου. Έκδοσις Δευτέρα. ΑΣΤΗΡ 1959. Ο εγωισμός έχει επιφέρει αλλαγή στο πολίτευμα της αρχεγόνου Εκκλησίας και επέφερε την Εκκοσμήκευσιν.

12ον. ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΝ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ το οποίον εκδίδεται με υποχρεωτικήν εισφοράν των Κληρικών πρέπει να έχουν τον πρώτον Λόγον Εκδίδεται για εμάς τους Κληρικούς χωρίς εμάς. Αντί να έχουμε τον πρώτον Λόγον δεν έχουμε ούτε τον τελευταίον. Δημοσιεύονται άρθρα μόνον όταν επαινούν τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπον. Όταν γίνονται σοβαρά λάθη και παραλείψεις τίποτε δεν αναγράφεται. Π.χ. ΤΑ.ΠΟ.ΕΚΕ πρώην ΤΑΚΕ. Το περιεχόμενον του περιοδικού Εφημερίου έχει ελάχιστον αναγνωστικόν ενδιαφέρον. Αντιθέτως το περιοδικόν της Παγκληρικής αγωνιστικής κίνησης έχει φτάσει σε κυκλοφορία άνω των οκτώ χιλιάδων (8.000). Περιοδικόν Εφημερίων χωρίς την φωνή των, πλην των συμφωνούντων με την Δ.Ι.Σ.

Ο Ι.ΣΚΕ. Δεν μπορεί να εκδίδεται περιοδικόν που το πληρώνουμε και να μην έχουμε τον Πρώτον Λόγον. Πληρώνουμε χωρίς να έχουμε δικαιώματα και στερείτε το δικαίωμα εκεί που πληρώνουμε. Προτείνομεν η πλειοψηφία της Συντακτικής Επιτροπής να αποτελείται από εκπροσώπους του Ι.ΣΚΕ ή διοριζόμενοι και εκπροσωπούμενοι από τον Ι.ΣΚΕ. Δεν πρέπει να αποφασίζεται για εμάς χωρίς εμάς. Έτσι το περιοδικόν είναι μονόπλευρος έκφρασις. Π.χ. θα μπορούσαμε να είχαμε ένα εκ των καλυτέρων έκφρασις. Π.χ. θα μπορούσαμε να είχαμε ένα εκ των καλυτέρων Επικουρικών Ταμείων. Ευρισκόμεθα στην σημερινή κατάσταση. Οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι ίδιοι. Όσοι ενήργησαν εις βάρος των Εφημερίων για την διάλυσιν του Ταμείου πρέπει να αισθάνονται αιωνίαν τύψιν για όσα έπραξαν εις βάρος των Κληρικών. Όσοι ενεργήσωμεν θετικώς αισθανόμενα ψυχικήν αγαλλίασιν.

13ον. ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΗ - ΤΡΙΤΗ ΕΝΟΡΙΑ.

Είναι Δίκαιον και Λογικόν να λαμβάνουν Μηνιαίως ένα χρηματικόν ποσόν τουλάχιστον 100 ευρώ (εκατό €) για κάθε Ενορία, Υπάρχουν ηυξημένα έξοδα τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν σε Ενορίες 50-100 ατόμων. Λαμβανομένου υπ' όψιν, των υποχρεώσεων που έχουν οι Κληρικοί αυτών των περιπτώσεων προς εξυπηρέτησιν μερικών εφημεριακών κενών. Αν το αίτημα προβληθεί καταλλήλως νομίζω, ότι θα εύρει ανταπόκρισιν εκ των αρμοδίων. Διότι πρόκειται περί ολίγων περιπτώσεων. Να μελετηθεί το πρόβλημα και να υποβληθεί αρμοδίως.

14ον. ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ - ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΩΣ. ΓΓ αυτό το σκοπό πρέπει να ενθαρρύνονται οι Κληρικοί να μεταβαίνουν σε κενές Ενορίες δια μέσου των Μητροπόλεων. Συμβαίνει με μερικούς Μητροπολίτες το αντίθετον. Να μην χορηγούν ούτε Κανονική άδεια κατά την ανωτέρω περίοδον. Αγνοούν, ότι σ' αυτές τις  περιπτώσεις οι Μικρές Ενορίες έχουν Διπλάσιους, ή τριπλασίους Εκκλησιαζομένους. Η   Διοίκηση της Εκκλησίας, ας εξετάσει αυτή την περίπτωσιν. Αυτό συμβαίνει    στην Ιεράν Μητρόπλιν Φθιώτιδος με άριστα αποτελέσματα παράδειγμα προς

μίμησιν.

15ον   ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ.

Κατά Κανόνα ένας ομιλητής αναπτύσσει κάποιο ενδιαφέρον θέμα. Καλώς γίνεται. Καλύτερα θα ήταν ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ επάνω στα προβλήματα των Μητροπόλεων, των Ενοριών και των Κληρικών. Γίνονται ανακοινώσεις κατά κανόνα και τίποτε άλλο. Υπάρχει μικρό ενδιαφέρον για την παρακολούθησιν. Και προσέρχονται, διότι γίνεται ονομαστική προσέλευση. Αν δεν προβληματιστούμε σωστά, δεν θα πάμε καλύτερα. Βαδίζουμε από το κακό στο χειρότερο. Δεν δικαιολογείται να συμμετέχουν σε πανηγυρικές Θείες Λειτουργίες 15, ή 20 ή περισσότεροι Μητροπολίτες. Δύο έως τρεις αρκούν. Μόνον στον Εσπερινόν μπορεί να συμμετέχουν περισσότεροι. Δεν προσφέρουν τίποτε. Αντιθέτως επιβάλλεται η παρουσία των εντός της Μητροπολιτικής Περιφερείας. Οι συγκεντρώσεις πρέπει να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ενώ έπρεπε να γίνεται σοβαρός προβληματισμός ουσιαστικά περιορίζεται σ' ένα φροντιστηριακόν Μάθημα. Δεν γίνεται Διάλογος.

16ον. ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ -ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ.

Όλοι οι Σταθμοί προσφέρουν θετική Υπηρεσία. Έχουν καλό περιεχόμενον. Το καλόν μπορεί να γίνει καλύτερον και κάλλιστον. Πρέπει να υπάρχει εκπομπή Διαλόνου. Κάτι ανάλογον γίνεται σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές. Πρέπει να προβάλλονται τα θέματα τα οποία απασχολούν το σύγχρονο κόσμο από Χριστιανικής πλευράς. Π.χ. Ειρήνη - Αφοπλισμός. Εθνικά θέματα. Το έργον Ο.Η.Ε από χριστιανικής πλευράς όχι μόνον «τω καιρώ εκείνω». Αλλά και τω καιρώ τούτω. Ας γίνεται διάλογος με την Κοινωνία.

Πολλά τηλεοπτικά μέσα έχουν αντιληφθεί το νόημα των προβλημάτων και ενεργούν επιτυχώς. Ας γίνεται διάλογος όχι μεταξύ όσων συμφωνούν, αλλά και με εκείνους που διαφωνούν. Ας δώσουμε στο Λαό να αντιληφθεί, ότι η οικονομική κρίσις υπάρχει, διότι προηγείται η Ηθική κρίσις της Κοινωνίας. Αυτή η κρίσις είναι αποτέλεσμα του Αντιχριστιανικού τρόπου της ζωής. Αν δεν κατορθώσει η Εκκλησία, ως Διοίκηση να αλλάξει τον τρόπο της ζωής των ανθρώπων ευρισκόιμεθα στην εποχή της ΠΤΩΣΕΩΣ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

17ον. ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Είναι απαραίτητος για προβολήν του Χριστιανικού Μηνύματος παγκοσμίως στην σύγχρονη Κοινωνία. Αν πρόκειται να προβάλλεται ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος και το περιβάλλον του και μόνον εύχομαι ΠΟΤΕ να μην γίνει. ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ πρέπει να γίνονται μέσα στο γράμμα και τα πλαίσια της αποστολής της Εκκλησίας. Δυνατότης τηλεοπτικού Σταθμού υπάρχει. Θέλησις δεν γνωρίζω εάν υπάρχει εκ μέρους της Διοικούσης Εκκλησίας. Πάντως είναι επείγον θέμα και πρέπει να μελετηθεί. Έτσι μπορεί η Εκκλησία προβάλλει το έργον και τις θέσεις της. Μπορεί να δημιουργεί κάτι ανάλογον με τον τηλεμαραθώνιον έρανον προς ενίσχυσιν των Ιδρυμάτων. Θέλουμε μια πραγματική εξήγηση περί των προσπαθειών και των οικονομικών ζητημάτων. Πρέπει να γίνει προβολή του ραδιοφωνικού Σταθμού. Υπάρχουν τακτικώς Εκκλησιαζόμενοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν την ύπαρξίν του. Το περιεχόμενον του Σταθμού πρέπει να περιλαμβάνει τα καθημερινά προβλήματα της Κοινωνίας. Αν καθιερωθεί το ΝΟΜΠΕΛ της αδιαφορίας θα το πάρει μεγάλος αριθμός Κληρικών. Αντιθέτως για το ΝΟΜΠΕΛ ατομικών συμφερόντων, θα συμβεί το ίδιον. Αυτό συμβαίνει, διότι μερικοί Κληρικοί παντός βαθμού δεν έχουν αντιληφθεί, ότι ο Χριστιανισμός είναι τρόπος ζωής.

Απορούμε πώς λειτουργούν διάφοροι τηλεοπτικοί Σταθμοί από μερικά άτομα ή φορείς π.χ. ΤΗΛΕ-ΦΩΣ. Αρκούν μόνο δύο (2) όροφοι. Υπάχουν τόσοι εθελοντές και εθελόντριες. Οι οικολόγοι εκπροσωπούν 3 - 5% του Ελληνικού Λαού. Αν αυτά κατορθώνουν εκείνοι που δεν μπορεί να τα πραγματοποιήσει η Εκκλησία. Αν πρόκειται να γίνει Σταθμός ΠΡΟΣΩΠΟΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΙΣΜΑΤΟΣ των Διοικούντων ποτέ να μην γίνει.

18ον. ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΙΣ ΙΕΡΑΝ ΜΟΝΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΚΑ! ΤΟΙΑΥΤΗΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -ΠΑΤΡΩΝ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΩΝ - ΤΕΚΝΩΝ ΙΕΡΕΩΝ - ΨΑΛΤΩΝ - ΝΕΟΚΩΡΩΝ - ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ.

Ετησίως και συνεχώς πρέπει να γίνονται εβδομαδιαίες συναντήσεις Κληρικών με πρόγραμμα στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

Το ίδιον μπορεί να γίνεται και σε κάποια Ιερά Μονή της Θεσσαλονίκης - Πατρών καθώς και κατά μεγάλες περιφέρειες. Σκοπός πρέπει να είναι ο σωστός προβληματισμός. Η ανταλλαγή γνωμών και απόψεων, καθώς και η αποφυγή της απομόνωσης των Κληρικών των Μικρών Ενοριών. Η συνάντησις να γίνεται με εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Όχι μονόπλευρη ενημέρωσις. Επί πλέον οι Μητροπολίτες πρέπει να παροτρύνουν τους Κληρικούς Β'- Γ- Δ' κατηγορίας να φοιτήσουν σε Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια. Ι.Ε.Κ. - Ι.Σ.Δ.Ε. Νόμος 3432 3-2-2006 Φ. 14 ΤΑ. Χρειάζεται μεγαλύτερα ενθάρρυνσις καθώς και παροχή διαφόρων ευκολιών. Για όλους τους συνεργάτες πρέπει να γίνονται συναντήσεις κατά διαστήματα. Η Διοίκησις της Εκκλησίας πρέπει να παροτρύνει τους Κληρικούς να φοιτήσουν εκτός των Θεολογικών Σχολών και σε άλλες Πανεπιστημιακές Σχολές. Το πτυχίον της Θεολογικής Σχολής δεν αρκεί για την πλήρη μόρφωσιν.

19ον.  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πρέπει να καταργηθεί ο Νόμος 5383|1932 τεύχος ΑΦ 110 (11-4-1932).Το Νομοσχέδιον που συνετάχθη από το αρμόδιον Υπουργείον Παιδείας .και Θρησκευμάτων να βελτιωθεί και να γίνει  συντόμως Νόμος του Κράτους.

Ας ληφθούν υπ' όψιν και αντιρρήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το θέμα είναι επείγον και πρέπει να λήξει. Πρέπει να υπάρξει πραγματική Δικαιοσύνη. Η πολιτεία και η Εκκλησία έχει αναλάβει την υποχρέωση από τον Νόμο 590/1977 Άρθρον 44 παρ. 11. Αναμένομεν τριάκοντα δύο χρόνια. Πρέπει να λάβωμεν υπ' όψιν το περιεχόμενον του Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου 1.850 και της Συνοδικής Πράξεως 1.928. Η κάλυψις σκανδάλων εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων της Εκκλησίας μας έχει φέρει σε απαξίωση εκ μέρους μεγάλης μερίδος του Λαού. Στους θεσμούς μας κατατάσσει στην 20ην Σειρά. Βλέπε εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 29-11-2008. Η Εκκλησία μπορεί να είναι χώρος προστασίας της Διαφθοράς;

20ον. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟΝ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΩΝ

Γίνεται. Μπορεί να γίνει καλύτερο. Μπορεί να γίνει και κάλιστον. Η Εθελοντική εργασία είναι εύκολη. Λαμβανομένου υπ' όψη, ότι τα ΚΑΠΗ έχουν δεκάδες προσερχόμενους. Δύσκολο είναι μόνον να καταλάβουν μερικοί πόσο χρήσιμοι είναι για το Ενοριακό έργο. Π.χ. Φιλανθρωπική -Δράσις Καθαριότητος. Λειτουργία Συσσιτίου. Κατηχητικών Σχολείων -Εκδρομών Ιερών Μονών. Διανομή θρησκευτικού εντύπου κ.ά. Μεγάλα θέματα τα οποία απασχολούν την κοινωνία πρέπει να εγκρίνονται υπό Συλλογικού οργάνου. Και να προβάλλονται καταλλήλως π.χ. Διακριτικοί ρόλοι Εκκλησίας Πολιτείας - χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας Τεχνολογική εξέλιξις θετικώς και αρνητικώς κ.α.

21ον. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΣ       ΤΗΣ        ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ    ΚΑΙ    ΕΝΟΡΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΣΚΟΠΟ

Είναι παράλογον η μη αξιοποίησις καθώς και η πώλησις για χρήματα προς αγοράν πολυελαίων, ή τέμπλων. Όχι. Τέρμα στην διάθεσιν για παρόμοιους σκοπούς. Η περιουσία πρέπει να ανήκει στο κοινωνικόν σύνολον και όχι σε ΚΑΝΕΝΑ άτομον. Η αξιοποίησις πρέπει ν' αποτελεί προτεραιότητα της Διοικούσης Εκκλησίας και των Ενοριών. Είναι ευχάριστον το γεγονός, ότι η

Ελληνική πολιτεία έχει ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ από κάθε διεκδίκηση της περιουσίας της Εκκλησίας. Το άρθρον 55 του Νόμου 124/17-6-1996 ΤΑ Αριθμός Φύλλου 124. Σ' αυτό το Νόμο περιλαμβάνονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού           Δικαστηρίου       Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 10/1993/405/483/484, Φ 093.18/3239 και 10/1993/405/483-484/1-9-1997. Λαμβανομένου σοβαρώς υπ' όψιν, ότι το Ελληνικόν Κράτος δια του άρθρου 7 του Νόμου 1811/13-10-1988), φύλλον 231 ΤΑ έχει ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ οριστικώς και αμετάκλητα για το Μέλλον οιαδήποτε αξίωση πάνω σ' αυτήν. Δύσκολον είναι να αντιληφθούν μερικοί στο χώρο της Εκκλησίας ακόμη και τα προαύλια των Εκκλησιών αν προσφέρουν δεν πρόκειται να μείνουν ευχαριστημένοι. Μόνον την ιδιωτική του περιουσία μπορεί να προσφέρει κάποιος όπου θέλει, όχι όμως την ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ.

22ον.  ΚΥΡΗΓΜΑΤΑ

Πρέπει να είναι Δογματικά από ορθοδόξου πλευράς, αλλά όχι μόνον. Οι εγκύκλιοι της Δ.Ι.Σ. καθώς και η επικοινωνία προς τον Λαόν πρέπει να προβάλλονται συνεχώς από τις Ενορίες και Ιερές Μονές. Να αναπτύσσονται θέματα σοβαρά, από χριστιανικής πλευράς. Π.χ. παγκοσμιοποίηση θετικής Αρνητικής πλευράς. Χριστιανισμός και τεχνολογική εξέλιξις π.χ. Μαγνητοφωνημένη φωνή κοιμηθέντος. Καταναλωτική Κοινωνία. Θετική και Αρνητική πλευρά. Να δώσουμε να καταλάβει η κοινωνία «τω καιρώ εκείνω» και τω ΚΑΙΡΩ τούτω. Να αντιληφθεί το Χριστιανικό πλήρωμα, ότι σκοπός δεν είναι μόνο ο τύπος, αλλά και η ουσία. Τα θέματα ψυχοφάρμακα - Αυτοκτονίες - οικογένεια -Διαζύγια - Παιδαρεστίες ότι κ.α. Να τονιστεί ο Χριστιανισμός είναι τρόπος ζωής. Π.χ. Λάθη του τρόπου οικογενειακής ζωής του Γυναικείου φεμινιστικού κινήματος. Η υπογεννητικότης για ένα Έθνος έχει ολέθρια αποτελέσματα. Εκείνο που δεν δώσαμε στο Λαό να αντιληφθεί είναι, ότι ο χριστιανισμός είναι τρόπος ζωής και όχι μόνον.

23ον. ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ -ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΩΝ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ -ΜΟΥΣΕΙΩΝ - ΜΝΗΜΕΙΩΝ - ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ.

Η σωστή διοργάνωσις έχει άριστα αποτελέσματα, στην επικοινωνία και το ποιμαντικό έργον της Ενορίας. Όλα εξαρτώνται από την προσωπικότητα του διοργανωτού Κληρικού. Οι Κληρικοί μπορούν να διοργανώνουν τον θρησκευτικόν τουρισμόν. Δύσκολον είναι να βρεθούν διοργανωτές και ευκολότερον η προσέλευσις με θετικά αποτελέσματα από πνευματικής πλευράς. Πολλά άτομα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους διαφόρους τρόπους Εκκλησιαστικούς & Ενοριακής ζωής.

24ον. ΣΧΕΣΕΙΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ

Τα άρθρα 3 και 13 του ισχύοντος Συντάγματος αναθέτουν την ρύθμισιν των Σχέσεων Εκκλησίας Πολιτείας εις τον Νομοθέτην. Οι σχέσεις και οι διακριτικοί ρόλοι ρυθμίζονται με την Σύνταξιν Καταστατικού Χάρτου. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέβαλεν Νομοσχέδιον ρυθμίσεως εκ Νέου των Σχέσεων Εκκλησίας Πολιτείας. Ας συσταθεί επιτροπή από Εκπροσώπους και των δύο φορέων προς ρύθμισιν όλων των θεμάτων. Όλα τα προβλήματα διαφόρων γνωμών, πράξεων και αντιλήψεων που υπάρχουν, καθώς και οι διακριτικοί ρόλοι μπορούν να ρυθμιστούν με την Σύνταξιν Νέου Καταστατικού Χάρτου, θα γίνει ήπιος χωρισμός. Μπορούν να επιληφθούν όλα τα προβλήματα, αρκεί να υπάρχει θέλησις από τις δύο πλευρές. Να συνταχθεί Νέος Καταστατικός χάρτης. Έτσι θα διευκρινισθούν οι Διακριτικοί ρόλοι Εκκλησίας Πολιτείας.

25ον. ΚΑΘΗΡΗΜΕΝΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΛΗΡΟΥ

Πρόκειται περί Μικρού αριθμού ατόμων. Όταν αυτό συμβαίνει και μάλιστα σε ηλικία που μπορούν ν' αποδώσουν σ' άλλους κλάδους, ας φροντίσει η Διοικούσα Εκκλησία να μετατίθενται σ' άλλους οργανισμούς Ν.Π.Δ.Δ. -Ν.Π.Ι.Δ. ΔΕΚ&Άλλως τε η Εκκλησία ως Ν.Π.Δ.Δ. σύμφωνα με το άρθρον 1 Νόμου 596|1977, μπορεί να ζητήσει Μετάταξη στο Δημόσιον ή ΝΠΔΔ. Πρόκειται περί ελαχίστων περιπτώσεων και πρέπει να γίνουν προσπάθειες. Αν γίνουν προσπάθειες και μελέτη του προβλήματος προς τους αρμοδίους, τότε θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

26ον. ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΙΝ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Υπάρχει καλύτερος και εύκολος τρόπος κατανοήσεως των Ευαγγελίων. Σε κάθε περικοπή υπάρχουν 2-3-4 λέξεις οι οποίες είναι δύσκολον το νόημα π.χ. Λόγος = Υιός του Θεού Ιωάν. Α-1. Επίκαιρος θεωρείται και ο τρόπος Μεταφράσεως του αειμνήστου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κου Μεσολωρά.

27ον. ΧΩΡΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ

Πρέπει να υπάρχει στο Κέντρον Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Λαρίσης καθώς και άλλων πόλεων ένας χώρος συναντήσεων των Κληρικών, των υπηρετούντων εις τον χώρον της Εκκλησίας καθώς και των προσκειμένων φιλικώς προς τούτους. Αυτό είχε ανακοινωθεί προ ετών. Υπάρχουν τόσα κτήρια στην διάθεση της Εκκλησίας. Δεν παραχωρήσατε ποτέ ένα χώρο για αυτόν τον σκοπόν. Ενοικιάζονται κτήρια χωρίς να υπάρχει τρόπος Διαμονής Κληρικών που ευρίσκονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Για όσους μείναμε χρόνια στα Υπόγεια δεν δείξατε κανένα ενδιαφέρον. Για τόσες ανάγκες των Κληρικών - πολυτέκνων - ορφανών οικογενειών, ειδικών περιπτώσεων, αδιαφορείτε. Ενδιαφέρεσθε να δώσετε την περιουσίαν στο κράτος στην Χαλκίδα, Καλαμάτα, Πάρο. Τα συσσίτια των Ενοριών δεν τα σκέπτεσθε. Τον ιερέα που δουλεύει μεροκάματα για να ζήσει τα οκτώ παιδιά, τα ορφανά των Κληρικών; Υπάρχουν εκατοντάδες παρομοίων προβλημάτων. Αυτά δεν σας απασχολούν ; Αυτές είναι οι προτεραιότητες; Δεν επραγματοποιήθη. Έμεινε σαν εξαγγελία. Ας διατεθεί κάποιος χώρος. Να γίνει χώρος συναντήσεως των Κληρικών και των λοιπών προσώπων των υπηρετούντων στο χώρο της Εκκλησίας. Η εξαγγελία προ ετών να γίνει πραγματικότης. Υπάρχουν περιπτώσεις να γίνουν Εκκλησιαστικά ΚΑΠΗ. Ποτέ η Διοικούσα Εκκλησία δεν πρότεινε ένα μέτρον για την εξύψωσιν και άνοδον της Κοινωνικής θέσεως του Εφημεριακού Κλήρου.

28ον.  ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Οι τραπεζικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, πολιτικοί και άλλες τάξεις έχουν κατασκηνώσεις. Η Εκκλησία είχε χώρο για την δημιουργίαν τέτοιων χώρων. Δεν είχε ποτέ τη θέληση. Είχε δυνατότητες πολλές. Δεν είχε θέληση. Σαν Διοίκησις στάθηκε αδιάφορη έναντι του Κλήρου. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Θέλομεν εις το Μέλλον να πραγματοποιηθούν τα προτεινόμενα.

29ον. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Με βάση την Αγία Γραφή, τους Αποστολικούς Πατέρες και τις αποφάσεις των επτά (7) Οικουμενικών Συνόδων και την Εκκλησιαστικήν Γραμματείαν πρέπει να προβάλωμεν τις θέσεις της ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. Με βάση τους Αποστολικούς Πατέρες μπορούμε να αντιμετωπίσωμεν όλα τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από την εποχή του Σχίσματος έως σήμερον. Έτσι μπορούμε να κάνουμε διάλογο με τους ετεροδόξους για ότι ίσχυε μέχρι της εποχής του Λουθήρου 1517 μ.Χ.

30ον. ΠΑΛΑΙΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΠΟΝ

Είναι δύσκολον πράγμα η συνένωσις όλων των παρατάξεων. Μπορεί να γίνει αυτό κατά περίπτωσιν. Να επιδιώξωμεν την πραγματοποίησιν Σχέσεων και συνεργασίας παρομοίων με τα άλλα Πατριαρχεία καθώς και με τις υπάρχουσες σχέσεις των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

31ον. ΠΕΡΙ ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΩΝ

Σύμφωνα με    τον Κανονισμόν υπ' αριθμ.     8/1979 ΦΕΚ/ΤΑ ο οποίος εξεδόθη σύμφωνα με τον 1  παρ. 4-36, 37 παρ. 1-51, παρ. 2 εδαφ. Δ τον  νόμου   590/1977   τα   καταβαλλόμενα   ποσά   για   τις   Ιεροτελεστίες αποτελούν ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ εισφορές.

Ως γνωστόν από 1-1-2004 δεν καταβάλλεται πλέον εισφορά 35% στο Δημόσιον. Υπάρχουν πολλά δικαιολογημένα παράπονα εκ μέρους των καταβαλλόντων   χρηματικά   ποσά   στις   Ιεροτελεστίες   για   υπερβολικές απαιτήσεις εκ μέρους μερικών Κληρικών.

Η ανάπτυξις του φολκλορικού συστήματος εις βάρος όλων των άλλων Διοικητικών και  Πνευματικών Ενεργειών αυτό το μέσον  υποβιβάζει το σκοπό της αποστολής της Εκκλησίας.

Τέτοια   μέσα   τορπιλίζουν   την   Αποστολή   της   Εκκλησίας.   Π.χ.   είναι αδιανόητον να διατίθενται ελάχιστα ως τίποτε για την διοργάνωσιν π.χ. Κατηχητικών   και   λοιπών   δραστηριοτήτων   των   Ενοριών.   Αν   κάποιος Κληρικός έχει βρεθεί μπροστά στα τηλεοπτικά μέσα και γίνεται συζήτησις για παράλογες απαιτήσεις Κληρικών θα δοκιμάσει μεγάλη πικρία.

Μερικές Ενορίες έχουν δημιουργήσει δυσανάλογα έξοδα λειτουργίας και πιέζουν για την είσπραξιν χρημάτων φορτικώς. Ρωτείστε τον πρόεδρον των ενεργών πολιτών Κυριον Γεωργακόπουλον. Και θα σας ενημερώσει σχετικώς. Καλέστε τους υπευθύνους των Γραφείων Τελετών και θα πληροφορηθείτε πολλά.

Υπάρχουν μερικές Ενορίες που μόνο η ταμπέλα λείπει από την εμπορικότητα.

Λαχταρούμε την ημέρα που θα περπατάτε στο δρόμο με το κεφάλι ψηλά και όχι σκυμμένο. Αν θέλετε να έλθει αυτή η ημέρα ας λάβετε υπ' όψιν τα όσα γράφω.

Ενεργείστε να περπατάμε στο δρόμο, όπως θέλουμε, όσοι διαθέτουν IX. δύσκολα μπορούν να καταλάβουν όσα γράφω.

32ον. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΝ ΑΝΑΛΟΓΟΝ ΜΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΝ ΣΤΑΘΜΟΝ Ο - 6 ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ.

Γεγονότα από την ΠΔ & ΚΔ δύνανται να προβάλλονται . Άλλωστε υπάρχει εικονογραφημένη η ΑΠΑ ΓΡΑΦΗ κυκλοφορεί από την Αποστολική Διακονία. Τα μικρά παιδιά αρέσκονται σ' ότι προσφέρει αυτό το πρόγραμμα, καθώς και παρόμοια άλλων τηλεοπτικών Σταθμών. Η Αγία Γραφή στα Κεφάλαια Δημιουργίας του κόσμου, Κατακλυσμός του Νώε, Σταύρωσις Ανάστασις του Χριστού, θαύματα είναι μια ευκαιρία να αξιοποιηθεί. Τα τηλεοπτικά μέσα με ανάλογον τρόπον εξασκούν μεγάλη επίδραση στις παιδικές ψυχές.

33ον. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΕΣ   - 15ΠΕΝΤΑΜΕΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ - ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ.

Αν διοργανωθούν σωστά    μπορεί να έχουν θετική απήχηση.  Σε κάθε περίπτωσιν των εκ των ανωτέρω μπορεί να γίνεται συνάντησις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.  Η Αποστολική Διακονία και οι Συνοδικές Επιτροπές να γίνουν επιτελείον ενεργειών και καθοδηγήσεων των Μητροπόλεων-Ενοριών.

34ον. ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

Μερικοί Κληρικοί με την ανάρμοστη συμπεριφορά μόνον κακό κάνουν στο σώμα της Εκκλησίας. Εκφράσεις ανάρμοστες, ας δοθεί μεγαλύτερη προσοχή.

Ας προσέξουν ποιους τοποθετούν σε τέτοιες θέσεις και ποιο ψυχικό Μεγαλείο πρέπει να έχουν. Να προτιμούνται οι πολύτεκνοι και οι οικονομικώς αδύνατοι.

 

35ον. ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΘΕΑΤΡΟΝ - ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΝ. ΤΟΠΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ. ΤΥΠΟΥ ΚΑΠΗ- ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ - ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ.

Σκοπός θα πρέπει να είναι ο πραγματικός τρόπος χριστιανικής ζωής. Δεν δώσαμε να καταλάβει ο Χριστιανικός κόσμος. Κάνετε ότι θέλετε στην ζωή σας. Εδώ είμαστε. Όμως αγνοούμε τους Αποστολικούς Πατέρες. Η συγχώρεση έχει όρια. Βαρνάβα 4,13 - Ερμάς 2:3 6η Παρ. Τα ίδια διδάσκουν και οι Μεταποστολικοί Πατέρες. ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Την αγνοούμεν στον Λαό. Όχι στην ψεύτικη εξομολόγηση. Οι Αποστολικοί και οι Μεταποστολικοί Πατέρες ομιλούν σαφώς τί εννοούν Αποκατάσταση.

36ον. ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΗ       ΚΙΝΗΣΗ       ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ       ΦΥΛΗΣ - ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΣΩΤΗΡ - ΖΩΗ. ΚΙΝΗΣΙΣ ΑΝΕΣΠΕΡΟΝ ΦΩΣ. Σατωβριάνδου 31 Αθήνα, Τηλ. 210 - 5227726.

Να γίνουν γενικές και μεμονωμένες προσπάθειες. Να μελετηθεί σοβαρώς το όλον πρόβλημα. Είναι δυνατόν να εορτάζουν με το παλαιόν Εορτολόγιον. Αρκεί να αναγνωρίσουν τον οικείον Μητροπολίτην. Να υπάρξει συνεργασία με όλες τις κινήσεις για το καλόν της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

37ον.  ΕΚΛΟΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ & ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Η σύγχρονος τεχνολογία προσφέρει την αξιολόγησιν μέσω των Μέσων Πληροφορικής. Σε μια Μητρόπολιν εάν υπάρχουν 3 ή 4 υποψήφιοι μπορούμε να έχομεν την γνώμην του Λαού σε ποσοστά προς ενημέρωσιν των Εκλεκτόρων. Κατά τα λοιπά να ισχύουν τα άρθρα 17-28 του νόμου 590/1977. Ο τρόπος εκλογής Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπου να γίνεται ως εγένετο εσχάτως με την τοιαύτην του Πατριάρχου Μόσχας.

38ον. ΤΕΛΕΣΙΣ Β' ΛΕΙΤΟΥΡΠΑΣ ΑΠΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΝ - ΜΑΡΤΙΟΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΝΩ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ. Στις Ενορίες των 10.000 - 50.000 χιλιάδων ενοριτών εφ' όσον γίνει κατάλληλος ενημέρωσις και προετοιμασία θα προσέλθουν αρκετοί Εκκλησιαζόμενοι.

39ον. Η ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ προς Κορινθίους Σ, 14 «Ανήρ μεν εάν κομά ατιμία αυτώ εστί» πρέπει να εύρει την προαιρετικήν εφαρμογήν. Είναι σπαράδεκτον να υπάρχει άμεσος ή έμμεσος καταπίεσις. να φέρουν κόμμη παρά την ρητήν εντολήν του Αποστόλου.

Άλλωστε ο ΝΒ' Κανών της ΣΤ' Οικουμενικής Συνόδου προστάζει την εφαρμογήν της Αποστολικής προσταγής. Θέλουμε εφαρμογή της Αγιογραφικής Εντολής. Και εφαρμογή του ανωτέρου Κανόνος. Και ας είμεθα ανεκτικοί στους παραβάτες.

40ον. Ι Σ Κ Ε. Σε συνεργασία με τον οικείον Μητροπολίτην καθώς και οι τοπικοί Σύλλογοι πρέπει να ασχολούνται και με τα τοπικά Εκκλησιαστικά προβλήματα. Ας προβληματιστούμε όλοι μας γιατί μας κατατάσσουν στην προτελευταία σειρά των θεσμών. Βλέπε εφημερίδα Καθημερινή 30-12-2008.

41ον.   Η μη   προσέλευσις υποψηφίων Κληρικών είναι πρόβλημα που περιγράφεται   στο   βιβλίον   του   αειμνήστου      πρεσβυτέρου.      Σκόρδα

Ευαγγέλου. Αυτό το Βιβλίον είναι ένα Μαρτυρολόγιον ενός Κληρικού που έλεγε την Αλήθεια. Αυτά που περιγράφει στο Βιβλίον «Δικαιοσύνη μάθετε. Αθήνα 2002. Σελίδες 408 : Αποτέλεσμα της αδιαφορίας των αρμοδίων οργάνων της Εκκλησίας είναι η χειροτόνηση προσώπων που γελούσε το Πανελλήνιον. ΑΙ.ΤΕΚ εκπομπή ΑΝΝΙΤΑΣ 10/2/2008. Ο Εκκλησιαστικός κόσμος θρηνεί με το κατάντημα αυτό το οποίον οφείλεται στην αδιαφορία των αρμοδίων.

Η Μορφωτική, Πνευματική, Διανοητική, Κοινωνική - Ηθική κατάσταση του Κλήρου υπάρχει σ' αυτό το σημείον, διότι εξυπηρετούσε πάντοτε κάποιους σκοπούς. Θα υπάρχει όσο χρειάζεται για τους ανωτέρω λόγους. Υπάρχει   Ιερά   Μητρόπολις   η   οποία   έχει   72   Κληρικούς   μειωμένων γραμματικών προσόντων 48 κενές Ενορίες.  Ουσιαστικά από πραγματικής ποιμανίκής πλευράς και επί του Συνόλου    των Ενοριών το ποσοστόν πραγματικών κενών ανέρχεται στο 56%. Πώς μπορεί να ήταν διαφορετικά, εφ   όσον   τον   απασχολεί   Γενειολατρεία      -   Κοτσιδολατρεία.      Διπλή Ρασολατρεία ακόμη και τον Αύγουστο μήνα. Δικαίωμα είναι αυτών των Μητροπολιτών να ζούνε στον δικό τους φανταστικό κόσμο.   Υποχρέωσις της Δ.Ι.Σ. είναι ν' ασκεί έλεγχο Νόμος 590/1977 Άρθρον 9 παρ. Θ. & ία 2. Τα χρήματα τα οποία προορίζονταν    για την Ανέγερσιν του Συνοδικού Μεγάρου εκτός του Ενοριακού Εφημεριακού  Κλήρου που καταθέτομεν 40 - 50 χρόνια αποτελεί αδιαφορίαν προς εμάς. Μας θέλετε για εισπράκτορες, όχι όμως για Διαχειριστές. Ας απολαμβάνομεν κάποτε και εμείς ένα ποτήρι έστω ΖΕΣΤΟ νερό. Απολαμβάνομεν την Επωνυμίαν ΕΦΡΑΙΜ. Οι Κληρικοί σε ένα ποσοστόν ενδιαφέρονται μόνον για τα προσωπικά των συμφέροντα και τίποτε περισσότερο. Μερικοί Κληρικοί λέγουν τους κολακεύομε. Κοιτάζω το συμφέρον μου. Αν αυτό είναι Χριστιανισμός τότε οι έννοιες της Αγίας Γραφής έχουν χάσει τη σημασία τους. Αυτά τα χρήματα ανήκουν στον Εφημεριακό Κλήρο. Μας ανήκουν. Να τα φέρετε πίσω. Είναι δικά μας. Γιατί τα δίνετε αλλού,. Γιατί;

42ον. Τα χρήματα τα οποία κατετέθησαν για την Ανέγερσιν Συνοδικού Μεγάρου 0,5% ως προβλέπεται υπό του Κανονισμού Νο 8/79 Άρθρον 6. Εφ' όσον ο σκοπός δεν επραγματοποιήθη έπρεπε να επιστραφούν στους καταθέτες. Δηλαδή στις Ενορίες και μάλιστα εντόκως. Κανένας δεν μας ρώτησε πώς έπρεπε να διατεθούν. Τα διαθέσατε μόνοι σας.

43ον. Η υποχρεωτική καταβολή χρημάτων ορισμένου ποσού στα Κυλικεία των Ιερών Ναών τα μετατρέπει εις αφορολόγητα Καφενεία.

44ον. Πρόσωπα τα οποία ευρίσκονται στην ζωήν και δεν έχει γίνει αγιοποίησις πρέπει να μην έχουν ουδεμίαν θέση μέσα στο χώρο των Ιερών Ναών. Βλέπε Ορθόδοξος Τύπος 22-2-2007.

45ον. Ο Καθηρημένος Κληρικός δεν μπορεί να προσφωνείται από τον Μητροπολίτην Πάτεο. Βλ.Έπε Αναφορά Δ.Ι.Σ. Αριθ. Πρωτ. 4450/23-12-2008 Βλέπε Πηδάλιον σελίδα 352. Έκδοσις,1.841 Αθήνα. Δυστυχώς ότι προείπεν ο Κοσμάς ο Αιτωλός επαληθεύεται. Οι Κληρικοί θα γίνουν οι χειρότεροι και οι ασεβέστεροι όλων». Πρόρρησις.Δηλαδή Προφητεία Νο 57.

46ον. Η Περιφορά Ιερών Λειψάνων και Εικόνων πρέπει να γίνεται σπανίως. Μόνον όταν υπάρχουν κάποια έκτακτα απρόβλεπτα γεγονότα. Η Δ.Ι.Σ. να εφαρμόσει υπάρχουσα παλαιοτέρα Εγκύκλιος.

47ον. Θέλουμε μια Εκκλησία που να αισθάνονται τα Μέλη υπερηφάνεια, γιατί ανήκουν σ' αυτή. Θέλουμε να είναι σεβαστή ακόμη και στους εχθρούς. Έχουμε ανάγκη από μία προσωπικότητα να βλέπει προς τα πίσω και να προχωρεί προς τα εμπρός. Μερίδα του Ιερατείου παραμένει στην εποχή της Π.Δ. Παλαιάς Διαθήκης. Δεν έχει ουδόλως αντιληφθεί, ότι ζούμε στην εποχή της Καινής Διαθήκης. Η Κ.Δ. προστάζει «τα αρχαία παρήλθεν, Ιδού γέγονε καινά τα πάντα» Κορινθίου Β-17. Είμαι στην διάθεσιν παντός δια κάθε διευκρίνηση και επεξήγηση των προτεινομένων.

48ον. Παραδείγματα Ενοριακής Χριστιανικής Δράσεως αποτελούν οι Λαϊκοί Θεολόγοι. ΤΣΟΥΠΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, οδός Μενάνδρου 3 τηλ. 210-5230948. Απέκτησεν με Συνδρομές Ιδιόκτητη Αίθουσα. Έχει αξιόλογη κίνηση.

49ον. Το   ίδιον   έργον   επιτελεί   και   ο   Συνταξιούχος   Λυκειάρχης Παναγιωτόπουλος Αντώνιος, οδός Ατρέως αριθ. 3 ΙΛΙΟΝ Αριθ. Έχει αξιόλογον και αξιοζήλευτον δράσιν. Έχει ιδιόκτητον Αίθουσα. Την απέκτησεν   μόνο με Συνδρομές. Ενώ θα μπορούσαν πολλοί που έχουν οι Ενορίες οικόπεδα, παγκάρια, Δίσκους - Δωρεές   - Ιεροτελεστίες να έχουν μεγαλύτερη δράση.

50ον. Πρέπει να εκδοθεί από την Αποστολική Διακονία ένα περιοδικόν νεανικού ενδιαφέροντος. Να αναφέρεται στα σύγχρονα προβλήματα. Να ασχολείται με το παρελθόν, το παρόν και το Μέλλον. Στο μεγαλύτερο ποσοστόν πρέπει να γράφετε από τους ίδιους.

Μετά τιμή

Ιερεύς Σταύρος Παπαχρίστος

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel