Ζωηφόρος

Πολιτοκρατικόν σύστημα των Ελλήνων,

Πολιτοκρατικόν σύστημα των Ελλήνων

από το βιβλίο του Κώστα Ζουράρι

"Να την χέσω τέτοια λευτεριά οπού θα κάμω εγώ εσένα πασιά"

«Η αρχή ...διπλούν πράγμα εστίν. Έχει γάρ και έργα και αξίωμα. Αξίωμα μεν της αρχής η εξουσία και αυτό το είναι άρχοντα και η παρά των πολλών θεραπεία. Έργα δε της αρχής το βοηθείν τοις αδικουμένοις, το κωλύειν τους αδικούντας και το διανυκτερεύειν εν ταις κοιναίς των πραγμάτων φροντίσι.(Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Αν υπολογίσουμε ότι το βοηθείν και το κωλύειν που γίνονται κατά τη διάρκεια των εργασίμων ωρών, και προσθέσουμε και τη διανυκτέρευση, συνάγουμε ότι ο άρχοντας δεν θα κλείνει μάτι για να είναι δούλος των δούλων του. Θα είναι αφιερωμένος εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο στο κοινό καλό. Έτσι μας διδάσκουν ο Χρυσόστομος και ο Μακρυγιάννης - σε αντίθεση με ονειροπόλα σχήματα ουτοπικά, της καταργήσεως κάποτε της εξουσίας - ότι πάντοτε θα υπάρχει εξουσία και αρχή, όμως δεν θα έχει θεράποντες - υπηκόους αλλά και έργα: το διανυκτερεύειν υπέρ των αδυνάτων....

Κάποτε το άρχειν και το άρχεσθαι υπήρχαν μαζί στα ίδια πρόσωπα, "αλλήλων ισόδουλοι, αλλήλων κύριοι" κατά τον Μέγα Βασίλειο. Συνεχωρήθη λοιπόν να μερισθούν το άρχειν και το άρχεσθαι: αλλά λίγο...Γιατί αν δεν υπάρχει ένας επιστάτης στο εδω και τώρα οι άνθρωποι θα καίνε ο ένας τον άλλο ,παραναλώματα της απληστίας και της αρχομανίας τους .Με τι προυποθέσεις όμως;

Μία με δύο σκέλη: αφενός η αρχή πρέπει να κωλύει την άδικη ορμή του δυνατωτέρου εναντίον αυτού που είναι από κάτω και αφετέρου να διανυκτερεύει στη φροντίδα των κοινών.

"αι γαρ πλεονεξίαι των πλουσίων απολλύουσιν την πολιτείαν ή αι του δήμου".(Αριστοτέλης πολιτικά)

Διότι οι πλεονεξίες των πλουσίων είναι πιο επικίνδυνες από των φτωχών, γιατί έχουν τη δύναμη να καταστρέφουν το πολίτευμα, περισσότερο από όσο των πτωχών.

Ο σοσιαλισμός , ως αίρεση χριστιανική , προχώρησε σε μια εβραϊκής προελεύσεως αντίληψη:

το προλεταριάτο-δήμος είναι απαλλαγμένο αμαρτιών και κακίας , προορισμένο για την σωτηρία του κόσμου, έτσι συμπαγώς και αδιακρίτως, ενώ η αστική τάξη και το κεφάλαιο βρίθουν κακών.. όμως ο Αριστοτέλης βεβαιώνει πως ο δήμος-λαός, φτωχός έχει και αυτός πλεονεξία. όλα προέρχονται από την Ιλιάδα, το "σχολείον αρετής", όπως έλεγε ο Μέγας Βασίλειος, το μέγα αυτό πανδιδακτήριον της ελληνικής σκέψης.

..Αυτό που εγώ ονομάζω πολιτοκρατικόν σύστημα των Ελλήνων βασικό σκέλος έχει την αντιμετώπιση του πλούτου. Αφου δεν κυριάρχησε το "ην αυτοίς άπαντα κοινά" η κοινοκτημοσύνη των Αποστόλων και οι χριστιανικές κοινωνίες νικήθηκαν απο την ανθρώπινη απληστία, ήρθε ο Χρυσόστομος να επαναλάβει πληρέστερα μια φράση του Σοφοκλή από την Αντιγόνη: "ουκ έστι μη αδικούντα πλουτείν"

Με εξαιρετική ευστοχία συνδυάζει κυνική διαύγεια και αμείλικτη εκδοροσφαγή της δομικής, οντολογικής φύσης των πλουσίων: δεν μπορεί κανείς να πλουτήσει χωρίς να αδικήσει! Απόλυτο».

***

Την Κυριακή λοιπόν ας θυμηθούμε ποιοί μας έκαναν ανθρώπους, με ποιό "τρόπο" μας έκαναν και το κυριότερο γιατί συνεχίζουμε να τους αποκαλούμε προγόνους , εμείς τα νόθα τέκνα της Εσπερίας.

από το ιστολόγιο «Εν Λέσβω»

Μυτιλήνη - Λέσβος, 30.09.2009

πηγή: http://exodoskafkara.blogspot.com/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel