Ζωηφόρος

Παιδεία Ανθελληνική!

Παιδεία Ανθελληνική!

υπογράφει ο ΑΤΤΙΚΟΣ

από το περιοδικό «Η Δράσις μας», τεύχος 477, Μάρτιος 2010

***

«...όταν μου πειράζουν την πατρίδα μου και την θρησκεία μου

θα μιλήσω, Θα ενεργήσω και  ότι θέλουν ας μου κάμουν»(Μακρυγιάννης)(1)

***

 «…δεν υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί σ΄ αυτόν τον τόπο;

 Δεν υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι;

Έπαψαν αλήθεια να ζουν συνειδήσεις;

Γονείς με αγωνίες για τα παιδιά τους;»

***

 «...Πατρίδα, πατρίδα ήσουνα άτυχη από ανθρώπους

να σε κυβερνήσουν»(Μακρυγιάννης)

***

 «Τόσο ανάξιοι επίγονοι ηρωικών προγόνων καταντήσαμε οι νεοέλληνες;

Μήπως δεν πάει άλλο και πρέπει ο καθένας να πράξει το καθήκον του

για να μην απαξιώνεται τόσο κατάφορα η θυσία των αγωνιστών του '21;»

***

Αχ, Μπαρμπα-Γιάννη Μακρυγιάννη, πόσο έξω έπεσες κι εσύ! Δεν στο καταλογίζω βέβαια. Όλοι το ξέρουμε ήσουν αμόρφωτος! Κι είναι πράγματι κρίμα, τώρα πού το σκέφτομαι, πού σπατάλησες τόσες δυνάμεις, πού πόνεσες, δάκρυσες κι έχυσες το αίμα σου για μια Πατρίδα πού δεν... υπάρχει!

Πέρασαν όμως τα χρόνια. Το «έθνος» μας προόδευσε, χάρη και στη δική σου θυσία. Μορφώθηκε. Έψαξε, έμαθε και σήμερα δραστηριοποιείται διορθωτικά απέναντι στα τραγικά λάθη του παρελθόντος. Μάθε λοιπόν κι εσύ μαζί με τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, πού τόσο αγωνίστηκε κηρύσσοντας «ανοίξτε σχολεία» γιατί αυτά είναι πού βοηθούν «εις την διαφύλαξιν της πίστεως και της ελευθερίας της πατρίδος»(2) μας, ότι το ελληνικό έθνος προόδευσε και πρόσφατα κατήργησε τον προσδιορισμό «εθνική» από το μέχρι χθες και επί σειράν ετών υπουργείο Παιδείας, αντικαθιστώντας το με αυτό το δια «βίου μάθησης». Και πρέπει να ξέρεις ότι στην κατεύθυνση αυτή εργάζονται χρόνια τώρα κάποια «φωτισμένα» μυαλά με γνώσεις... όχι τυχαίες, και εντελώς ελεύθερα από ιδεολογήματα και αγκυλώσεις ψευδείς του σκοταδιστικού παρελθόντος. Άρχισαν τα πράγματα να μπαίνουν λοιπόν σε κάποια τάξη. Κι έτσι, πριν από λίγους μήνες (9.11.2009), στην ειδική Γραμματεία Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων, ορίστηκε η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάλεια Δραγώνα. Κι αν δεν καταλαβαίνεις εσύ από βαρύγδουπους τίτλους διοικητικής οργάνωσης, να στο πω απλά. Η κυρία αυτή είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση προγραμμάτων και εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με τη μόρφωση των ελληνοπαίδων γενικώς και ειδικότερα με την αξιολόγηση - έγκριση των βιβλίων της Ιστορίας πού θα διδάσκεται η νέα γενιά. Και δεν νομίζω να πρόλαβαν κάποιοι κακεντρεχείς να σε πληροφορήσουν ότι η εν λόγω κυρία δεν έχει καν βασικό πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών. Φυσικά και δεν είναι κώλυμα κάτι τέτοιο, αφού το ΔΙΚΑΤΣΑ σκαρφίστηκε κάποια διασταλτική ερμηνεία του νόμου και την αναγόρευσε σε Καθηγήτρια Πανεπιστημίου αναγνωρίζοντας της το διδακτορικό δίπλωμα πού πήρε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ (Αγγλία)!!!

Απλές τυπικότητες και γραφειοκρατικά κωλύματα όλα αυτά, πού ευτυχώς ξεπεράστηκαν προς χάριν της εξειδικευμένης μόρφωσης και των μεγάλων προσδοκιών μας, προς όφελος της Παιδείας. Γιατί η κυρία, πού δηλώνει «ότι είναι υπερήφανη πού είναι Ελληνίδα, για την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα της»(3), έχει εντρυφήσει επαρκώς σε θέματα Ιστορίας και έχει και υπερευαισθησίες στα σύγχρονα προβλήματα του ρατσισμού πού απασχολούν όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Τον Φεβρουάριο μάλιστα του 1997 κυκλοφόρησε και τον καρπό της ιστορικής της έρευνας. Το βιβλίο «Τί ειν' η πατρίδα μας» με υπότιτλο: «Ο εθνοκεντρισμός στην εκπαίδευση»(4). Μέσα λοιπόν στις 500 και πλέον σελίδες του προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες εκπαιδευτικούς, πού διδάσκουν στη στοιχειώδη και στη μέση εκπαίδευση, ότι ο εθνοκεντρισμός, το να επιμένουμε δηλαδή πώς είμαστε Έλληνες και να υπερηφανευόμαστε γι' αυτό, ισοδυναμεί με εθνικισμό και ρατσισμό!...

«Δεν είμαστε λοιπόν, Έλληνες, αλλά μας έκαναν» (σελ. 16), μπαρμπα-Γιάννη μου. «Η έννοια του έθνους, όπως χρησιμοποιείται σήμερα, διαμορφώθηκε ιστορικά τα 200 τελευταία χρόνια»(5)! Η ελληνική εθνική ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από τον 19ο αιώνα! Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή επεκτατισμών, αποικιοκρατίας και των αντίστοιχων ιδεολογιών»(6).

Και η επανάσταση του 1821, η επανάσταση της δικής σου γενιάς, μπάρμπα- Γιάννη μου, η «ιδική μας επανάσταση» πού έλεγε κι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αποτελούσε «επεκτατική εθνική πολιτική» των Ελλήνων, και τα παιδιά μας τη διδάσκονται μέσα από τα σχολικά τους εγχειρίδια «εγκλωβισμένη στην μυθική της διάσταση»(7). Και είναι μονόπλευρος εθνικισμός, κατά την κ. Θάλεια Δραγώνα, όλες αυτές οι «αποσιωπήσεις και παραλείψεις ιστορικών γεγονότων, πού εντοπίζονται στα σχολικά εγχειρίδια»(8). «Η πλήρης δηλαδή απουσία οποιασδήποτε μνείας στον πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες της οθωμανικής αυτοκρατορίας και του τούρκικου κράτους(9).

Ρατσιστική είναι, κατά την κ. Θάλεια Δραγώνα και η επιθυμία να διδάσκεται στην εκπαίδευση η αρχαία Ελληνική γλώσσα(10) (σελ. 86), ενώ το να μιλάμε για απόλυτη ομοιογένεια του πληθυσμού της Ελλάδος και να «αποσιωπούμε για ολόκληρη την ιστορία από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα την ύπαρξη Ελλήνων Εβραίων»(11) είναι επίσης καθαρός ρατσισμός!

Φυσικά δεν περιμένετε κάποια απάντηση απ' τον στρατηγό Μακρυγιάννη. Ούτε και την παραμικρή έκπληξη του. Το 'ξερε εκείνος. Το 'ζησε στα δικά του χρόνια. Γι' αυτό και με πικρό παράπονο το 'γραψε τότε: «...Πατρίδα, πατρίδα ήσουνα άτυχη από ανθρώπους να σε κυβερνήσουν». Εκείνος κι όλοι οι ήρωες της δικής του εποχής «έκαμαν το χρέος τους». Με θυσίες, με αγώνα και αίμα. Έφτιαξαν πατρίδα. Μας χάρισαν την ελευθερία και μας έδωσαν παράδειγμα. Γι' αυτό και, πέρα από βαρύγδουπους επετειακούς λόγους και αναφορές στη θυσία τους, είναι καιρός ο καθένας μας να αντιδράσει και να δράσει. Αλήθεια, δεν υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί σ' αυτόν τον τόπο; Δεν υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι; Έπαψαν αλήθεια να ζουν συνειδήσεις; Γονείς με αγωνίες για τα παιδιά τους; Πώς ανεχόμαστε όλοι μας να κατέχει αύτη η κυρία μια τόσο νευραλγική θέση στο χώρο της Παιδείας του τόπου μας; Τόσο ανάξιοι επίγονοι ηρωικών προγόνων καταντήσαμε οι νεοέλληνες; Μήπως δεν πάει άλλο και πρέπει ο καθένας να πράξει το καθήκον του για να μην απαξιώνεται τόσο κατάφορα η θυσία των αγωνιστών του '21(12);

1.Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη, βιβλίο Δ, κεφ. τρίτο

2.Επιστολή εις Παργίους

3.Θάλεια Δραγώνα, «Δεν χρειάζομαι πιστοποιητικό πατριωτισμού», εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010, σελ. 93

4.Άννα Φραγκουδάκη - Θάλεια Δραγώνα (επιμέλεια) «Τί ειν' η πατρίδα μας;», Εθνοκεντρισμός στην εκπαίδευση. Γράφουν οι: Έφη Αβδελά, Νέλλη  Ασκούνη, Λίνα Βεντούρα,  Θάλεια Δραγώνα, Χρυσή Ιγγλέση, Γεράσιμος Κουζέλης, Άννα Φραγκουδάκη, Έκδ. Αλεξάνδρεια2.

5.Όπ. παρ. σελ. 31-32,   

6.Όπ. παρ. σελ. 16

7.Όπ. παρ. σελ. 62 

8.Όπ. παρ. σελ. 81

9.Όπ. παρ. σελ. 81 

10.Βλέπε σελ. 86

11.Όπ. παρ. σελ. 95

12.Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να αναφέρουμε τις επώνυμες αντιδράσεις πού έπεσαν στην αντίληψη μας και πολύ μας ανέπαυσαν. Του Ακαδημαϊκού και επιτίμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Σκαρβέλη, ο όποιος στη συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών της 3ης Δεκεμβρίου 2009, διατύπωσε το ερώτημα «εάν η κ. Δραγώνα είναι κατάλληλο πρόσωπο να εφαρμόσει σχεδιασμό παιδείας σύμφωνα με τις επιταγές του συντάγματος». Και του μεγάλου μουσικοσυνθέτου κ. Μίκυ Θεοδωράκη, με επιστολή πού έστειλε στον πρόεδρο της ΝΕΤ κ. Στέφανο Ληναίο (21.12.2009) στην όποια ζήτα «να ξυπνήσουμε, να εγερθούμε, να εξεγερθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε  όπως  αρμόζει,  τους  μεγάλους  κινδύνους  πού απειλούν την ιστορία, τον πολιτισμό, το ήθος, τις παραδόσεις και τελικά την ακεραιότητα μας».

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel