Ζωηφόρος

Χριστούγεννα 2009, του Αρχιμ. Κοσμά Λαμπρινού,

Χριστούγεννα 2009

του Αρχιμ. Κοσμά Λαμπρινού

Ιεροκήρυξ Ι. Μητροπόλεως Φλωρίνης

Για άλλη μια χρονιά η αγία μας Εκκλησία ετοιμάζεται να εορτάσει την Γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας, όπως αποκαλεί τα Χριστούγεννα ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ετοιμαζώμαστε όλοι οι πιστοί να γευτούμε τη χαρά του ενσαρκωθέντος Υιού και Λόγου του Θεού. Ετοιμαζώμαστε να πανηγυρίσουμε τη γέννηση του Χριστού και να χαρούμε γιατί  από την ώρα της γεννήσεώς Του μας απελευθερώνει από τη δουλεία του σατανά.

Ποια είναι όμως η προετοιμασία μας για να εορτάσουμε τη μεγάλη αυτή εορτή της Εκκλησίας; Μήπως είναι μόνο η αγορά κάποιων δώρων για τα παιδιά μας και για μας τους ίδιους; Ή μήπως ακόμα ετοιμάζωντας Λουκούλια γεύματα και ρεβεγιόν για την ημέρα των Χριστουγέννων; Αν είναι τέτοια η προετοιμασία μας αγνοούμε τη σημασία της ενανθρωπήσεως του Θεού μας. «Χριστός ενηνθρώπησεν ίνα ημείς θεοποιηθώμεν», λέει ο Μ. Αθανάσιος. Ο Χριστός, δηλ.,  έλαβε σάρκα για να μας κάνει κατά χάριν θεούς.  Ξεχνάμε ότι ο Χριστός γεννήθηκε μέσα σ’ ένα σταύλο της Βηθλεέμ, που τώρα είναι η Βασιλική της Γεννήσεως του Χριστού, την οποία θεμελίωσε η αγία Ελένη και οριστικοποίησε ο Ιουστινιανός, για να μας βγάλει από την ακαθαρσία της αμαρτίας που βρισκόταν μέσα στις ψυχές των ανθρώπων πρίν τη Γέννηση του Χριστού αλλά, δυστυχώς, υπάρχει και σήμερα ακόμα.

Ο Χριστός, αδελφοί μου, δεν γεννήθηκε για να μας προσφέρει μια μικρή και πρόσκαιρη χαρά με ξενύχτια, ρεβεγιόν και χαρτοπαίγνιο, τάχα για το καλό της ημέρας. Ο Χριστός γεννιέται για να μας πάρει από το χέρι και να μας σώσει από την αμαρτία. Και λέμε γεννιέται γιατί στην Εκκλησία δεν υπάρχει διαχωρισμός σε παρελθόν, παρόν και μέλλον, αλλά έχουμε ένα διαρκές παρόν. Πολύ φοβούμαι όμως ότι όλα αυτά που σας λέω θα ακούγωνται σε πολλούς εκ των αναγνωστών μας ως ουτοπικά λόγια. Δεν είναι όμως ουτοπία η σωτηρία μας, αδελφοί μου. Γιατί η ένωση στο Πρόσωπο του Κυρίου μας Θείας και ανθρωπίνης φύσεως έγινε για να μας  σώσει ο Χριστός από τη πτώση μας στην αμαρτία.

Πως τότε να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα και που; Αληθινά Χριστούγεννα εορτάζει ο πιστός που αγαπά το Χριστό όταν έρχεται την ημέρα των Χριστουγέννων στην εκκλησία προετοιμασμένος με νηστεία και εξομολόγηση. Έτσι θα γεννηθεί και μέσα μας ο Υιός της Παρθένου. Έτσι θα καταλάβουμε καλύτερα τα λόγια του ιερού Υμνογράφου «η Παρθένος σήμερον τον Υπερούσιον τίκτει». Πόσοι όμως από μας όλο αυτό το διάστημα των 40 ημερών πριν τα Χριστούγεννα νηστεύουμε και εξομολογούμαστε; Πολύ φοβούμαι πώς λίγοι γιατί οι περισσότεροι αρνούνται το θεσμό της νηστείας αλλά και την εξομολόγηση προφασιζόμενοι ότι δεν έχουν διαπράξει καμία αμαρτία.

Χριστιανοί μου! Εύχομαι τούτη τη χρονιά τα Χριστούγεννα να τα εορτάσουμε όλοι  μας με το Χριστό γιατί αν τα εορτάσουμε κοσμικά εορτάζουμε Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Χριστούγεννα όμως δίχως Χριστό είναι ουτοπία. Εύχομαι επίσης, και τελειώνω μ’ αυτή την ευχή, να γεννηθεί και εντός μας ο Χριστός και να προσκυνήσουμε κι εμείς μαζί με τους μάγους και  μαζί με τους ποιμένες της Βηθλεέμ. Τον Χριστό μας, στον οποίο «πάν γόνυ κάμψει, επουρανίων και επιγείων και καταχθονίων», όπως μας λέει ο απ. Παύλος. Και μαζί με τους μάγους να προσφέρουμε στο Χριστό τα δώρα μας, τα οποία είναι η πίστη και η αγάπη μας προς Αυτόν. Αμήν!

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel