Ζωηφόρος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ελέγχει τις κακοδοξίες του Χρ. Γιανναρά,

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

ελέγχει τις κακοδοξίες του Χρ. Γιανναρά

του κ. Παναγιώτη Τελεβάντου

Φιλολόγου – Θεολόγου

Από την εφημερίδα «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ», 29 Μαΐου 2009

Ο κ. Χρ. Γιανναράς καταδικάστηκε από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους για την αντορθόδοξη θεολογία του. Οι πλανεμένες θέσεις του για πλείστα όσα θέματα της πίστης μας αναιρέθηκαν συστηματικά από τους π. Επιφάνια Θεοδωρόπουλο, π. Θεόκλητο Δίονυσιάτη, π. Βασίλειο Βολουδάκη, π. Νικόλαο Λουδοβίκο, Καθηγητή Παναγόπουλο, Μητροπολίτη Μύρων (μετέπειτα Εφέσου) Χρυσόστομο και πολλούς άλλους. Ως εκ τούτου θεωρούσα ότι το κακόδοξο θεολογικοφιλοσοφικό σύστημα του κ. Γιανναρά είχε ήδη αναλυθεί επαρκώς. Και όμως! Πρόσφατα και εντελώς αναπάντεχα άκουσα την πιο ολοκληρωμένη καταδίκη του κακόδοξου και αντιεπιστημονικού έργου του κ. Γιανναρά από ένα κορυφαίο ορθόδοξο θεολόγο και διαπρεπή ιεράρχη: Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Ο ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ο κ. Γιανναράς προσκλήθηκε από την Ομοσπονδία Εθνικών σωματείων και από άλλες τοπικές ομοσπονδίες και ιδιώτες, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου (πού έγινε ετεροχρονισμένα το τέλος Απριλίου) στην Αμερική. Ο Σεβασμιότατος είχε προσκληθεί να προλογίσει τον ομιλητή, πού έκανε την εισήγηση του στην παρουσία των πρεσβευτικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου, με την ευκαιρία των εορτασμών για την επέτειο της Εθνικής παλιγγενεσίας. Αντί όμως, ο Αρχιεπίσκοπος να προλογίσει τον ομιλητή, όπως του ζήτησαν τα σωματεία, πού τον προσκάλεσαν, ο Σεβασμιότατος επέλεξε να σχολιάσει στο τέλος την ομιλία.

"ΜΠΑΟΥΛΟ ΑΡΙΑ"

Οι μεγάλοι αοιδοί της όπερας την περίοδο του Μπαρόκ γύριζαν στα διάφορα ανάκτορα της εποχής στην Ευρώπη και τραγουδούσαν κάποιες άριες, στις όποιες είχαν ειδική επίδοση. Οι αριές αυτές ονομάζονταν "μπαούλο άριες", επειδή τις κουβαλούσαν στις αποσκευές τους τρόπο τινά και τις επαναλάμβαναν παντού. Τέτοιου είδους θεολογικά, φιλοσοφικά και ιστορικά φάλτσες "μπαούλο άριες" κουβαλεί στις αποσκευές του και ο κ. Γιανναράς πάντοτε. Περιάγει τη γη και τη θάλασσα όλη, για να γκρεμίσει συνειδήσεις, να σπείρει τους σπόρους της Νικολαϊτικής αίρεσης και να χύσει προτεσταντικά καλούπια στη σκέψη των ακροατών του. Στην ομιλία του επανέλαβε τα ίδια χιλιοειπωμένα πράγματα, πού τον ακούω να λέγει και να γράφει τις τελευταίες δεκαετίες: Προς+όψις= πρόσωπον, η αλήθεια του Θεού είναι σχέσις, είναι κοινωνία, αληθεύειν εστίν το κοινωνείν, η γνώση του Θεού είναι ένα ερωτικό γεγονός, Ανατολή -Δύση, κτλ..

ΡΕΣΙΤΑΛ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Το ακροατήριο μαγεμένο άκουσε στο τέλος της ομιλίας του κ. Γιανναρά το Σεβασμιότατο, με το νυστέρι της ορθόδοξης θεολογίας, να χειρουργεί την κακόδοξη, ανιστόρητη και αναιμική φιλοσοφικά Γιανναρική σκέψη με τη χαρακτηριστική ευγένεια και νηφαλιότητα, πού ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος καταθέτει πάντοτε τις απόψεις του. Χωρίς εμπάθεια. Χωρίς χαρακτηρισμούς. Με οξυδέρκεια και επί της ουσίας σε βάθος ανάλυση. Ο Σεβασμιότατος χαρακτηρίζεται από κρυστάλλινη διαύγεια πνεύματος και αξιοζήλευτη ικανότητα να άπαντα άμεσα, με ολοκληρωμένες σκέψεις, στις προκλήσεις πού θέτει ο συνομιλητής του. Η ομιλία του ήταν πραγματική πανδαισία. Λόγος μεστός, ουσιαστικός, αρθρωμένος με λογική συνοχή και ουσιαστικά επιχειρήματα. Είχα την ευτυχία να ακούσω πολλές φορές το Σεβασμιότατο να προσφωνεί συνέδρια, να κάνει ομιλίες και κηρύγματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, υπερέβη κάθε προσδοκία. Κατατρόπωσε κυριολεκτικά τις αιρετικές, εξωπραγματικές, ανιστόρητες και κακόδοξες θέσεις του κ. Γιανναρά. Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου ήταν ένα ρεσιτάλ ορθόδοξης θεολογίας. Περιεκτική ανασκευή του κακόδοξου Γιανναρικού συστήματος.

Ο ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΩΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, στο επιλογικό του σχόλιο, εστίασε καταρχήν την κριτική του στη φιλοσοφική υποδομή του κ. Γιανναρά και απέδειξε την ουσιαστική της ανεπάρκεια. Η αρχαία Ελληνική σκέψη, επεσήμανε στον κακόδοξο διανοούμενο, δεν ανεκάλυψε μόνο το λόγο αλλά και την κριτική του λόγου. Η αρχαία Ελληνική φιλοσοφία έδειξε τους περιορισμούς του λόγου και έτσι άφησε χώρο στην πίστη. Η ειδική αναφορά του Σεβασμιότατου αφορούσε την άποψη του κ. Γιανναρά για τον "Ελληνικό τρόπο" ζωής. Η θεωρία αυτή δεν έχει ορθόδοξο στίγμα. Η αναφορά, στην αλήθεια ως "Ελληνικού τρόπου ζωής;" αφήνει, αχρηστεύει ουσιαστικά την Αποκάλυψη. Αν, όπως πλανεμένα ο κ. Γιανναράς φρονεί, ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός κατόρθωσε να εκφράσει την αλήθεια ως τρόπο ζωής τότε γιατί χρειαζόταν η Αποκάλυψη; Ο Σεβασμιότατος υπενθύμισε ότι η συνάντηση της αρχαίας Ελληνικής σκέψης με τον Χριστό έδωσε στον ουμανισμό του αρχαίου Ελληνικού κόσμου Θεανθρώπινη διάσταση. Τον ολοκλήρωσε και του έδωσε αιώνια αξία, πού νικά ακόμα και το θάνατο.

Η ΓΙΑΝΝΑΡΙΚΗ «ΘΕΟΛΟΓΙΑ» ΕΙΝΑΙ «ΑΘΕΗ»

Το επιλογικό σχόλιο του Σεβασμιότατου κατόρθωσε κάτι πιο ουσιαστικό. Δεν περιορίστηκε να του πει ότι η σκέψη του είναι κακόδοξη, βλάσφημη, βαρλααμιτική και εκπροτεσταντισμένη. Ότι είναι Αγιομάχος, Θεοτοκομάχος και κανονομάχρς, ότι είναι σαρκολάτρης, πού υιοθέτησε την σεξουαλική ελευθεριότητα. Προχώρησε ένα βήμα πάρα πέρα τονίζοντας το πιο ουσιαστικό στοιχείο της αποτυχίας της Γιανναρικής σκέψης. Επεσήμανε ότι είναι θεολογία χωρίς Θεό. Είναι μία θεολογία "άθεη". Θεολογεί, δηλαδή, χωρίς να εξυπακούει ουσιαστικά την ίδια την ύπαρξη του Θεού. Ο Σεβασμιότατος είναι διαπρεπής Καινοδιαθηκολόγος. Είναι επομένως εγκρατής της άθεης Βιβλικής κριτικής. Έχει σαφή γνώση της "θεολογίας του θανάτου του Θεού", πού κάνει θραύση στο Δυτικό χριστιανισμό. Γνώρισε προσωπικά και επετίμησε αυστηρά τον Αγγλικανό Επίσκοπο Ρόμπινσον, συγγραφέα του έργου "Τίμιοι με το Θεό". Ως εκ τούτου είναι κατεξοχήν σε θέση να διαγνώσει την επίδραση της "θεολογίας του θανάτου του Θεού" στη Γιανναρική σκέψη. Αυτός είναι ο λόγος, πού οι επισημάνσεις του είναι διεισδυτικές, πρωτότυπες και πολυσήμαντες.

Ο ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

Ο Σεβασμιότατος, στη συνέχεια, έδειξε ότι ή Γιανναρική σκέψη δεν πάσχει μόνο φιλοσοφικά και θεολογικά. Επεσήμανε ότι η ιστορική του ανεπάρκεια είναι πλέον η εμφανής. Αν πραγματοποίησαν κάποια σημαντικά επιτεύγματα οι Έλληνες την εποχή της Τουρκοκρατίας δεν ήταν απόδειξη ρατσιστικής ή πολιτισμικής ανωτερότητας των υποδούλων αλλά απόδειξη ότι ή Ορθοδοξία διέσωσε στοιχεία του Ελληνισμού και τους έδωσε ουσιαστική ολοκλήρωση και συνέχεια. Με αλλά λόγια ο Σεβασμιότατος εξήγησε στον κ. Γιανναρά ότι η Ορθοδοξία διέσωσε τον Ελληνισμό! Όχι ο Ελληνισμός την Ορθοδοξία.

ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΠΡΑΤΙΚΟΣ Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ;

Ο Σεβασμιότατος, επίσης, αναίρεσε τον αθεμελίωτο ισχυρισμό στον κ. Γιανναρά ότι η νεότερη Ελλάδα είναι "μεταπρατικός πολιτισμός", πού δεν παράγει πρωτότυπη σκέψη και πολιτισμό με Ελληνικό στίγμα, πού να παρουσιάζει πανανθρώπινο ενδιαφέρον. Τα ελάχιστα παραδείγματα πού ανέφερε πετυχημένων Ελλήνων (Κόλλας, Παπανικολάου, Μητρόπουλρς, Καστοριάδης) ο κ. Γιανναράς τα θεωρεί (αυθαίρετα φυσικά) ως καρπούς άσχετους με τον Ελληνικό πολιτισμό! Λες και η Δυτική σκέψη δεν έχει σχέση με τον Ελληνικό πολιτισμό ή λες και υπάρχει ή είναι δυνατόν να υπάρξει Ελληνικό στίγμα στα επιτεύγματα της ιατρικής, των θετικών επιστημών ή της τεχνολογίας (λ.χ. "Ελληνική" θεωρία της σχετικότητας ή η Ελληνική διάγνωση του καρκίνου του μαστού!).

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel