Ζωηφόρος

Τα πολλαπλά οφέλη και το κύριο μήνυμα από το ταξίδι του Α. Σαμαρά στο Άγιο Όρος

Αγαπητό Fimotro,

Όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας μας μεταβαίνει για προσκύνημα, στην Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους, καθίσταται από μόνο του είδηση! Όταν μάλιστα  η επίσκεψη αυτή...

 

δεν γίνεται συχνά, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνεται στα must  των πολιτικών υποχρεώσεων, τότε το γεγονός αυτό καταλαμβάνει από μόνο του διπλάσια σημασία και αποκτά μίαν  άλλη διάσταση!

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε τρείς ιστορικές  Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, πρόκυψε αιφνιδίως και ως είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου! Γράφτηκαν πολλά κι ακούστηκαν περισσότερα. Η εικόνα ωστόσο από την επίσκεψη αυτή, μεταφέρθηκε παντού κι έδειξε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκέπτεται έναν αγιασμένο τόπο, που όμοιός του δεν υπάρχει σε ανατολή και δύση.

Αυτό το τελευταίο κατά τη γνώμη μας αποτελεί, πέρα από τα πολλαπλά οφέλη αυτού του ταξιδιού, τα οποία θα παραθέσουμε στη συνέχεια, το κύριο και βασικό μήνυμα!

Η εικόνα του Έλληνα Πρωθυπουργού  να  επισκέπτεται έναν  Άγιο τόπο, όπως ο περιώνυμος Αθως, το περιβόλι της Παναγίας, όπως επικράτησε να λέγεται, επί  του οποίου κατοικούν " οι αείποτε προσευχόμενοι δια τους μηδέποτε προσευχομένους", όπως έχει αποφανθεί για τοο Μοναχισμό ο Βίκτωρ Ουγκώ.

Κατά τη γνώμη μας  η  εικόνα αυτή από το ταξίδι στο Άγιο Όρος, μας οφέλησε ως χώρα πολλαπλώς!

Ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, της Ορθόδοξης Ελλάδας, έδειξε να μήν κομπλάρει από όλες αυτές τις φαιδρότητες των αθέων και των κομπλεξικών και να μεταβαίνει για λόγους θρησκευτικής συνείδησης και όχι τουριστικούς  σε έναν τόπο που είναι σύμβολο Ορθοδόξου προσευχής και βιωματικής πίστεως  και μοναδικός σε όλη την υφήλιο-- κόσμημα για την πατρίδα μας!

Για πρώτη φορά η θρησκευομένη  σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων έννοιωσε μέσα από το ταξίδι του Πρωθυπουργού  μίαν ηθική ικανοποίηση που επιτέλους η πίστη μας  δεν λοιδωρείται!

Δεν μπορούμε να ξέρουμε επακριβώς τους λόγους που οδήγησαν τον Πρωθυπουργό της χώρας ευλαβικό προσκυνητή  στο Άγιο Όρος!

Όλα όμως έγιναν με πολύ σεμνό και διακριτικό τρόπο!

Αν έλλειπαν μάλιστα οι ποικίλοι σφογγοκωλάριοι που πήγαν εκεί για να φανούν στα φωτογραφικά ´ και τηλεοπτικά κάδρα-- και τα κατάφεραν πολύ καλά-- όλα θα ήταν πολύ καλύτερα!

Όμως από το ταξίδι αυτό βγήκε ενισχυμένο και το ίδιο το Άγιο Όρος.

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να επισκέφθηκε μόνον τρείς Μονές, αλλά η Ιερή Επιστασία στο Πρωτάτο φρόντισε να τον ενημερώσει για όλα τα εκκρεμή θέματα, για τα οποία ο Πρωθυπουργός κρατούσε σημειώσεις, αν και είχε ενημερωθεί προηγουμένως,   από τους συνεργάτες του, τους καθ´ύλην αρμοδίους υπουργούς  και από τον πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους  Αρίστο Κασμίρογλου, για όλα όσα απασχολούν την Ιερή Κοινότητα.

Την επομένη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έδωσε για όλα τα θέματα, ένα προς ένα, λύσεις και απαντήσεις. Μάλιστα τα "χρέωσε" με ονοματεπώνυμο στους συνεργάτες του- υπουργούς, ώστε να ξέρουν πού να απευθύνονται οι Αγιορείτες, για να μάθουν την διεκπεραίωση του κάθε θέματος.

Και αυτό υπήρξε η μεγαλύτερη ικανοποίηση για τους Αγιορείτες Μοναχούς, που πολλές φορές βρίσκονται στην δίνη της κριτικής και της φθοράς του λόγου των ανθρώπων, που όλα τα βλέπουν και τα κρίνουν με κριτήρια κοσμικά. Ακόμη δεν έχει  στεγνώσει το μελάνι από τα εξάστηλα, με τα της Μονής Βατοπαιδίου. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τον οχετό που πλάκωσε όλη τη χώρα μας τότε και οδήγησε ολόκληρο το Άγιο Όρος σε στάση απολογίας;

Το ταξίδι αυτό ήταν, εν  τέλει, μία θαυμάσια ευκαιρία με πολλαπλά οφέλη.

Αφ´ενός, για τον Πρωθυπουργό  που είδε από κοντά κάτι που δεν το βλέπει συχνά: τον βίο και την πολιτεία των Μοναχών του Αγίου Όρους , που ενώ ζούν στον.." κόσμο" τους, δεν είναι απόλυτα αποκομμένοι από τη ζωή και τα προβλήματα του κόσμου! Και αφ´ ετέρου για τους ίδιους τους Αγιορείτες: είδαν να ασχολείται μαζί τους το επίσημο  κράτος των Αθηνών, που τους έχει μονίμως στο περίμενε.

Τελευταίο αλλά όχι και έσχατο η διαπίστωση από όλους τους Ευρωπαίους, φίλους και συμμάχους, αλλά  και δανειστές- δυνάστες μας, ότι η Ελλάδα είναι μία αμιγώς  Ορθόδοξη χώρα  και αυτό δεν αλλάζει ότι και αν μας κάνουν!
Του Σωτήρη M. Τζούμα

 

Πηγή: http://fimotro.blogspot.gr/2014/02/blog-post_9096.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel