Logo
Print this page

Το διαδίκτυο απειλεί τον τύπο;

Με τη λήξη του 2012 το αμερικανικό περιοδικό NEWSWEEK ανακοίνωσε τη διακοπή της έντυπης έκδοσής του, η οποία άρχισε το 1933.

Το εβδομαδιαίο έντυπο δεν θα κυκλοφορεί στα περίπτερα, αλλά θα υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή για όσους πληρώνουν τη σχετική συνδρομή. Προσωπικά ένιωσα μία μικρή θλίψη. Πρώτον, διότι επί 25 τουλάχιστον χρόνια αρθρογραφώ σε έντυπα και έχω μεγαλώσει με τη μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού. Δεύτερον, διότι από την ηλικία των 15 ετών ήμουν συνδρομητής του συγκεκριμένου περιοδικού. Αρχικά με τη βοήθεια του «χαρτζηλικού» που έπαιρνα από τους γονείς μου. Αργότερα με δική μου επιβάρυνση. Έτσι ανοίχθηκε μπροστά μου ο θαυμαστός κόσμος  της εξωτερικής πολιτικής και των ΜΜΕ. Ήταν για μένα η πρώτη σχολή δημοσιογραφίας παράλληλα με έναν ωραίο τρόπο να βελτιώσω τα αγγλικά μου.

Ναι, η Πληροφορική είναι το μέλλον. Αλλά ο έντυπος λόγος δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται από το διαδίκτυο, αλλά πιστεύω ότι η εφημερίδα και το περιοδικό , όπως τα ξέρουμε, δεν πεθαίνουν τόσο εύκολα. Ο έντυπος λόγος θα επιβιώσει αν αξιοποιήσει τρία πλεονεκτήματά του. Αυτά που έμπειρος δημοσιογράφος μού τα ανέλυσε ως τα τρία Α:

Πρώτο Α, η ανάλυση. Στο διαδίκτυο κουράζεσαι να διαβάζεις εκτενή κείμενα . Παίρνεις τη σύντομη είδηση, τη βιαστική ενημέρωση. Στο έντυπο μπορείς να διαβάσεις με ησυχία και με μεγαλύτερη προσοχή τα πώς και τα γιατί της είδησης. Η ανάλυση, το παρασκήνιο, οι ερμηνείες ενός γεγονότος είναι προνομιακός χώρος του εντύπου λόγου.

Δεύτερο Α, η αξιοπιστία. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετές ανακρίβειες, ακόμη και πλαστές, ανυπόγραφες ειδήσεις. Στον Τύπο διαβάζεις πιο αξιόπιστες και διασταυρωμένες ειδήσεις. Υπάρχουν και εκεί οι «γκάφες», αλλά είναι περιορισμένες. Άλλωστε μέχρι τώρα υπήρξαν κυβερνήσεις που έπεσαν από δημοσιεύματα του Τύπου. Όχι, όμως, από το διαδίκτυο.

Τρίτο Α, η αποκλειστικότητα. Στο διαδίκτυο τα πάντα αναμεταδίδονται γρήγορα και δεν εντοπίζεις εύκολα την αρχική πηγή. Στον έντυπο λόγο η αποκλειστικότητα εξασφαλίζεται περισσότερο. Δίνει κύρος και πωλήσεις στο έντυπο.

Άλλωστε έντυπο και διαδίκτυο συνεργάζονται και δεν αλληλοαποκλείονται. Η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που κρατάτε στα χέρια σας έχει δημιουργήσει και ηλεκτρονική έκδοση. Δεν φοβόμαστε το καινούργιο ούτε εγκαταλείπουμε το παλιό και δοκιμασμένο.

Related items

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR