Ζωηφόρος

Θέλουν να ξανακάνουν τζαμί την Αγία Σοφία

Ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει επαξίως το «παιχνίδι» των προκατόχων του με το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, (αφού από το 2000 και μετά τουλάχιστον 10 φορές έχει ανοίξει και κλείσει),

σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, (εφημερίδες Star και της φιλοκυβερνητικής Yeni Şafak),η ισλαμική κυβέρνηση του Ταΐπ Ερντογάν σκοπεύει να μετατρέψει ξανά την Αγία Σοφία σε ισλαμικό τέμενος.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, έχει ήδη σχηματιστεί ειδική ομάδα εργασίας στην τουρκική βουλή που επεξεργάζεται σχέδιο μετατροπής της Αγίας Σοφίας, του μεγάλου αυτού συμβόλου της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, σε μουσουλμανικό τέμενος. Η κοινοβουλευτική αυτή επιτροπή σχηματίστηκε κατόπιν τυπικής αιτήσεως, (για να κρατηθούν και τα προσχήματα),  ενός κατοίκου της πόλης του Kahramanmaraş και συγκεκριμένα του Talip Bozkurt, ο όποιος υπέβαλλε επίσημα αίτηση στην τουρκική βουλή για να ξανάλειτουργήσει η Αγία Σοφία σαν μουσουλμανικό τέμενος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκ νέου μετατροπή της αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, είναι ένα πάγιο αίτημα των ισλαμιστών του Ερντογάν και πολλές φορές έχει διατυπωθεί η θέληση τους προς τον σκοπό αυτό.

Όπως είναι γνωστό η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης μετά την ιστορική πτώση της Πόλης, το 1453, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τζαμί καθώς ο Μωάμεθ ο Πορθητής μόλις εισήρθε  σαν κατακτητής στην Πόλη, πήγε κατευθείαν στον μεγάλο αυτό ναό της Ορθοδοξίας για να προσευχηθεί στον Αλλάχ. Από τότε και για 482 χρόνια η Αγία Σοφία ήταν τζαμί. Το 1935, ο ιδρυτής και δημιουργός της σύγχρονης Τουρκίας, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στα πλαίσια της εγκαθίδρυσης κοσμικού κράτους, την μετέτρεψε σε μουσείο. Το πόσο εύστοχη ήταν αυτή η πράξη του Μουσταφά Κεμάλ, φάνηκε τα επόμενα χρόνια καθώς η Αγία Σοφία ήταν πρώτη  σε επισκέψεις από τους ξένους τουρίστες που επισκέπτονταν την Τουρκία και κυρίως από τους Έλληνες και άλλους Ορθόδοξους.  Η σπουδαιότητα αυτού του αρχιτεκτονικού θαύματος της Ορθοδοξίας, φάνηκε και από την ανακήρυξη του σε ένα από τα 8 μεγάλα θαύματα του κόσμου από την Ουνέσκο, γεγονός που συνέβαλλε ακόμα περισσότερο στην αύξηση των επισκεπτών που πληρώνουν εισιτήριο για να εισέρθουν στον ναό  γεμίζοντας τα τουρκικά ταμεία με ξένο συνάλλαγμα.

Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα που έδωσε στην δημοσιότητα στις 25 Ιανουαρίου η Γενική Διεύθυνση Μουσείων της Τουρκίας, καθώς και το υπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με τα οποία την περασμένη χρονιά 3 εκατομμύρια 345 χιλιάδες 347 άτομα, επισκεφτήκαν την αγία Σοφία, καθιστώντας τον μεγάλο αυτό ναό της ορθοδοξίας πρώτο σε επισκεψημότητα από τους ξένους τουρίστες. Στην τρίτη θέσημ μετά το γνωστό ανάκτορο του Topkapı,έρχεται η ελληνική πόλη της Εφέσου, που επίσης είναι μεγάλο κέντρο προσέλκυσης τουριστών και στην συνέχεια ακολουθούν οι λαξευτές εκκλησίες της Καππαδοκίας, άλλο ένα θαυμαστό δημιούργημα της ορθοδοξίας, καθώς και η Παναγία Σουμελά του Πόντου, η οποία τα τελευταία χρόνια αναβαίνει συνεχώς σε αριθμό ξένων επισκεπτών, καθιστώντας και αυτό το αξιοθαύμαστο δημιούργημα της ελληνικής Ορθοδοξίας σαν ένα από τα πιο επικερδή μνημεία για τον τουρκικό τουρισμό.

Ενώ λοιπόν εμείς για άλλη μια φορά έχουμε «παραμυθιαστεί» από τις τουρκικές εξαγγελίες για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, (και μακάρι να διαψευστούμε), η ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν επεξεργάζεται σχέδια για την εκ νέου μετατροπή της αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης σε μουσουλμανικό τέμενος.

Αλήθεια σε μια τέτοια προοπτική ποια θα είναι η δική μας αντίδραση ;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel