Ζωηφόρος

Οι ρωμιοί του Λιβάνου ξεσηκώθηκαν κατά του τουρκικού έργου, «Φατίχ 1453»

Ενώ στην Ελλάδα «καταπίνουμε» καθημερνά την πλημμυρίδα των αποβλακωτικών τουρκικών σήριαλ, που σε πολλές περιπτώσεις διαστρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια υπέρ ενός νεόκοπου νεοοθωμανισμού, στον Λίβανο την έντονη αντίδραση από μέρους των ελληνορθόδοξων Λιβανέζων, δηλαδή των Ρωμιών του Λιβάνου, προκάλεσε η αναγγελία της προβολής της ταινίας, «Fetih 1453»,  μια ταινία που διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την άλωση της Κωνσταντινούπολης. 

Παρά τα αμέτρητα προβλήματα που διαβιούν καθημερινά οι Ρωμιοί ορθόδοξοι του Λιβάνου, στα οποία προστέθηκε και ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας τις συνέπειες του οποίου πληρώνει ακριβά  το χριστιανικό στοιχείο της Μέσης Ανατολής,   δεν δίστασαν να οργανώσουν αντιτουρκικές εκδηλώσεις μετά την γνωστοποίηση της πρόθεσης  να προβληθεί στον Λίβανο η γνωστή νεοοθωμανική και άκρως εθνικιστική τουρκική ταινία, «Fetih 1453». Η ταινία αυτή  ηρωοποιεί τους πολιορκητές  της Κωνσταντινούπολης το 1453 και παρουσιάζει τον Μωάμεθ στο φινάλε να εισέρχεται μεγαλοπρεπής στην αγία Σοφία για να σώσει τους χριστιανούς που είχαν καταφύγει εκεί, σαν ο «σωτήρας» της Κωνσταντινούπολης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, Ραντικάλ, σε άρθρο της με τίτλο, «Fetih 1453 filmine protesto», (δηλαδή διαμαρτυρία για το έργο Φατίχ 1453), ο πρόεδρος της «Κίνησης»  των Ρωμιών Ορθοδόξων του Λιβάνου, της περιοχής Eşrafiye  της Βηρυτού, Rodrik Huri, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, ότι το έργο αυτό είναι μια μεγάλη προσβολή για τον χριστιανισμό της ανατολής, δηλαδή για την ελληνοορθοδοξία και τους χριστιανούς που ζουν στις αραβικές χώρες όπου πρόκειται να προβληθεί η ταινία αυτή. Καταλήγοντας ο Rodrik Huri, τόνισε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι αν τελικά πραγματοποιηθεί η αναγγελία και η ταινία αυτή προβληθεί στον Λίβανο, τότε θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις των Ρωμιών Ορθοδόξων κατά της  προβολής. Για το ίδιο θέμα πιο  δυναμικός εμφανίστηκε  ο γραμματέας της «Κίνησης»,  Fedi ed Deyri, ο οποίος τόνισε στο Anadolu ότι αν τελικά έρθει η ταινία σε κινηματογραφική αίθουσα, τότε δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε κατάληψη της αίθουσας για να ματαιώσουμε την προβολή.

Οι αντιδράσεις αυτές προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη στην Τουρκία γιατί δεν ήταν αναμενόμενες, καθώς το ελληνορθόδοξο ποίμνιο του Λιβάνου, που αριθμεί περί τις 300.000 χιλιάδες, δεν είχε συνηθίσει στο παρελθόν σε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Στο παρελθόν διακρίνονταν για την μετριοπάθεια του, καθώς αναγκάζετε να συμβιώνει ανάμεσα σε  μια μουσουλμανική «θάλασσα» με την μόνιμη απειλή της εξολόθρευσης του. Μάλιστα είναι γνωστό ότι στο παρελθόν χιλιάδες ελληνορθόδοξοι του Λιβάνου αναγκάστηκαν να μετοικήσουν εξ αιτίας των συχνών εμφυλίων συγκρούσεων με θρησκευτικό χαρακτήρα που ξεσπούσαν στην περιοχή, όπως γίνετε τώρα στην γειτονική Συρία. Στην περίπτωση όμως του γνωστού και πολύκροτου αυτού έργου, «Fetih 1453», εύκολα γίνετε αντιληπτό ότι αποτελεί καθαρά νεοοθωμανική προπαγάνδα. Η νεοοθωμανική αυτή προπαγάνδα μέσω της ταινίας,  έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και στις αραβικές χώρες που πρόκειται να προβληθεί, καθώς νωπές είναι οι κακές αναμνήσεις των Αράβων  από την περίοδο της οθωμανικής κατοχής που κόστισε χιλιάδες θύματα ανάμεσα τους.

Όσον αφορά την ταινία, που φέρεται να κόστισε πάνω από 17 εκατ. δολάρια, είναι μια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή, (μιμητική του έργου για τον πόλέμο της Τροίας), και παρουσιάζει τα γεγονότα με καθαρά μεροληπτικό τρόπο αφού δεν δείχνει καμία σκηνή από τις σφαγές και τις λεηλασίες που ακολουθήσανε την πτώση της Πόλης. Μάλιστα είναι τόσο έκδηλη  η ιστορική διαστρέβλωση,  ώστε και από την ίδια την τουρκική πλευρά υπήρξαν αντιδράσεις και επικρίσεις,  όπως του γνωστού Τούρκου αρθρογράφου της εφημερίδας, «Hurriyet», Αχμέτ Χακάν, που έγραψε  ότι η ταινια αυτή «προσφέρεται» στους πιο ακραίους υποστηρικτές της «εθνικής» άποψης στην Τουρκία, μέχρι τους νεοοθωμανούς του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν.  Oπως σχολίασε σχετικά, το παράξενο αυτό «εγχείρημα» ταιριάζει απόλυτα με το νεοοθωμανικό πνεύμα της εποχής  και  πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα φιλμ το οποίο θα δουν οπωσδήποτε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ερντογάν, όπως και ο υπ. Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Αλλωστε, ο τελευταίος φέρεται να είναι ο θεωρητικός του νεοοθωμανισμού στη σημερινή Τουρκία.

Στο Λίβανο λοιπόν οι Ελληνορθόδοξοι Ρωμιοί αντέδρασαν δυναμικά στην προοπτική της προβολής της ταινίας, «Fetih 1453». Άραγε οι εδώ γνωστοί τουρκολιγούρηδες και τουρκολάτρες, θα τολμήσουν να   προβάλουν και στην Ελλάδα την περίφημη αυτή νεοοθωμανική ταινία, χωρίς καμία αντίδραση ;  

Από «ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ»

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel