Ζωηφόρος

Μέσα στο 2015 ο αγωγός Ισραήλ Τουρκίας

Σε άλλη μια μεγάλη στρατηγική ήττα των ελληνικών συμφερόντων εξελίσσεται η υπόθεση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου και του οικοπέδου Λεβιάθαν του Ισραήλ, καθώς όλες οι εκτιμήσεις ότι το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου θα προωθούνταν μέσω Κρήτης και κυρίως Ελλάδας στην Ευρώπη, με όλα τα αβαντάζ για την ελληνική οικονομία μιας τέτοιας εξέλιξης, φαίνεται πως δεν επαληθεύονται, όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Άλλωστε είναι χαρακτηριστική  η εγκατάλειψη κάθε διεκδίκησης σε αυτό το σημαντικότατο γεωστρατηγικό θέμα από την ελληνική πλευρά, ενώ η Κύπρος στριμωγμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με τους τουρκικούς σχεδιασμούς να προωθηθεί το φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με ένα πολύ ενδεικτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Milliyet, επικαλούμενη σχετική ανταπόκριση του γνωστού πρακτορείου ειδήσεων, Reuters, μέσα στο 2015 αναμένεται να αρχίσει με εντατικούς ρυθμούς  η κατασκευή του αγωγού Ισραήλ-Τουρκίας από την μια μεριά, και Ισραήλ-Αιγύπτου και διώρυγας Σουέζ από την άλλη, διοχετεύοντας το φυσικό αέριο του Ισραήλ αλλά και της κυπριακής ΑΟΖ προς την Τουρκία στον Βορρά και προς το Σουέζ στο νότο με κατεύθυνση την Ασία.

Η κατασκευή  του αγωγού αυτού φαίνεται πως επιταχύνεται μετά την κρίση της Ουκρανίας και την αναζήτηση της Ευρώπης εναλλακτικών πηγών ενέργειας  με στόχο να αποδεσμευτεί ενεργειακά από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο αγωγός αυτός, όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα κοστίσει γύρω στα 2,2 δις δολάρια και θα έχει την δυνατότητα μεταφοράς 10 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Η Τουρκία φιλοδοξεί με την κατασκευή αυτού του αγωγού να καταστεί πλέον το αδιαφιλονίκητο διεθνές κέντρο ενεργειακών αγωγών, ενώ η συμφωνία με το Ισραήλ προβλέπεται να είναι διάρκειας 25 ετών για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου. Το πρόβλημα είναι ότι για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο θα πρέπει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ μετά την γνωστή κρίση των τελευταίων ετών. Όπως όλα δείχνουν και με την έντονη πίεση των Αμερικανών η εξομάλυνση αυτή  προχωρεί, ενώ οι πληροφορίες από την Άγκυρα αναφέρουν ότι και Ερντογάν  έχει πειστεί να βάλλει «νερό στο κρασί» του και να τα βρει με το Ισραήλ για το τεράστιο αυτό ενεργειακό θέμα.

Το «αγκάθι» όπως το επισημαίνει χαρακτηριστικά και η τουρκική εφημερίδα, είναι η επιδίωξη των Ελληνοκυπρίων να έχουν αυτοί την αποκλειστική εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που εξ’ αρχής το έχει απορρίψει η Άγκυρα ενώ ούτε θέλει να ακούσει για την λύση του ενεργειακού αγωγού Κύπρου, Ελλάδας, Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα είναι τεράστιας γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής σημασίας και εδώ κρίνονται τα μέγιστα για τα ελληνικά οικονομικά αλλά και πολιτικά συμφέροντα. Η κατασκευή ενεργειακού αγωγού Ισραήλ Τουρκίας θα βάλλει τέλος στα ελληνικά σχέδια για την ενεργειακή σύνδεση Κύπρου κυρίως Ελλάδας, ενώ θα είναι μέγιστο πλήγμα τα την προοπτική σύνδεσης των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου με τα ελληνικά, νοτίως της Κρήτης, αλλά και του Αιγαίου, θάβοντας όλες τις ελπίδες για την οικονομική ανάκαμψη που θα μπορούσε να προέλθει από την εκμετάλλευση τους.

Για άλλη μια φορά η προδοτική ελληνική αδιαφορία στο τεράστιο αυτό ζήτημα, ενώ Αθήνα και Λευκωσία ετοιμάζονται με τις ευλογιές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεπουλήσουν το Κυπριακό διευκολύνοντας τα τουρκικά ενεργειακά σχέδια, θα είναι άκρως καταστροφική για τα γενικότερα ελληνικά συμφέροντα. Δυστυχώς το μεγάλο γεωστρατηγικό σχέδιο του αγωγού Μπουργάζ, (Πύργος),  Αλεξανδρούπολης,  προδόθηκε με άθλιο τρόπο από τον…  Τζέφρυ, (ΓΑΠ), για να  καταλήξουμε στον εξαρτημένο από την Τουρκία αγωγό, του ΤΑΡ, που κρύβει πολλές παγίδες ακόμα και για την εθνική μας ανεξαρτησία. Τώρα ο ρώσικης παραγωγής αγωγός, Southstream, που θα έφερνε το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και Ελλάδας, ξαναμπαίνει μάλλον στο ράφι, ένεκα των ευρωπαϊκών αντιποίνων στην παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εμείς εγκληματικά απόντες, βαυκαλιζόμαστε από τα… πλεονάσματα της ηλιθιότητας της μνημονιακής κατοχικής κυβέρνησης μας. Εύγε Ελλάδα του μνημονίου και των μεγαλοεργολάβων της λεηλασίας των εθνικών μας συμφερότων!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

 

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel