Ζωηφόρος

Πάσχα 2010, του π. Ανδρέα Αγαθοκλέους,

Πάσχα 2010

του Πρωτ. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Στη νύκτα του εαυτού μας και του κόσμου μας, όπου η απογοήτευση, ο πόνος, το σιωπηλό δάκρυ της καρδίας και το «περίλυπος εστί η ψυχή μου έως θανάτου» κυριαρχούν κάποιες φορές δυναμικά στη ζωή μας, έρχεται η ολόφωτη νύκτα του Πάσχα!

Στην εμπειρία του θανάτου, ως χωρισμού από πρόσωπα αγαπημένα ή ως απόγνωσης για την αδυναμία μας να αγαπήσουμε, προβάλλει η εμπειρία της Ανάστασης!

Από την Ιερουσαλήμ, «τη μια των Σαββάτων», όρθρου βαθέως, επί Ποντίου Πιλάτου, όπου ο Εσταυρωμένος Ιησούς Χριστός «Ανέστη εκ του Τάφου» για πάντα και για όλους, ανατρέπονται οι οδυνηρές εμπειρίες όλων των μορφών του σκότους και κυριαρχεί η βεβαιότητα της προσωπικής ανάστασης.

Το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν είναι ευχή, αλλά υπενθύμιση  και άγγελμα προς κάθε άνθρωπο, «όπου γης», ότι κάθε θάνατο διαδέχεται μια νέα ζωή. Κάνει σίγουρη τη νίκη του Φωτός, της Ζωής, της Αφθαρσίας.

Πέρασε ο Κύριος Ιησούς Χριστός όλες τις μορφές θανάτου, εκτός της αμαρτίας, και γνώρισε εμπειρικά την οδύνη των βιωμάτων τους. Ξέρει την κάθοδον του Άδη και όλα όσα σημαίνουν τέτοιαν κάθοδον.

Με την Ανάστασή Του γνωρίζουμε και εμείς τη βεβαιότητα πως όλες οι μορφές θανάτου μπορούν να γίνουν η απαρχή μιας άλλης μορφής ζωής, της ζωής Του, όπου θα μας χαριστεί η χαρά, η ανδρεία, η δύναμη, η Χάρις Του.

Γι’ αυτό, κι αν όλα γύρω και μέσα μας προβάλλουν το θάνατό μας, ο Χριστός με την Ανάστασή Του μας προβάλλει τη Ζωή! Ας στηριχτούμε στη δύναμη της εκ νεκρών Αναστάσεώς Του κι ας αγωνιζόμαστε να ζήσουμε τη Ζωή Του, βέβαιοι πως τελικά τη θλίψη, τον πόνο, την απογοήτευση και γενικά τις συνέπειες των ποικίλων μορφών θανάτου, θα διαδεχθεί η χαρά από την υπέρβασή τους και την παρουσία του ζώντος Χριστού.

«Ας μη φοβάται κανένας θάνατο.

Μας ελευθέρωσε του Σωτήρος ο θάνατος»!

Ας μην μείνει κανείς στις μορφές του θανάτου – απογοήτευση, απελπισία, αμαρτία . Ας πορευτούμε δυναμικά με τον «πρωτότοκο εκ των νεκρών», λέγοντας από καρδίας

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration