Ζωηφόρος

Λάβρος ο Πειραιώς κατά κυβερνώντων: «Προέρχονται από το τίποτα, υψώνουν το τίποτα, ορκίζονται στο τίποτα και μας καλούν να πιστέψουμε στο τίποτα»

Δριμύ κατηγορώ κατά των κυβερνώντων εξαπέλυσε ο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου του Θαυματουργού, στον Ι.Ν. Αγ.Κωνσταντίνου & Ελένης Πειραιά.

 

Αρχικά, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην επικρατούσα κοινωνική σήψη και ανυπαρξία ηθικών αξιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η κοινωνία μας είναι ένας κόσμος ψεύδους όπου βασιλεύει η ευτέλεια, η σκοπιμότητα, η ιδιοτέλεια και κυριαρχεί το ψέμα και η αναλήθεια. Οι άνθρωποι αγωνίζονται με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, να αποκτήσουν λίγη δημοσιότητα, να γίνουν αναγνωρίσιμοι και να προσκολληθούν σε κάποιον ισχυρό της εποχής, ώστε να πάρουν λίγη λάμψη και να εξασφαλίσουν την εφήμερη ευτυχία. Όμως η ανθρώπινη κρίση για εμάς δεν έχει καμία αξία και σημασία μπροστά στην κρίση του Θεού. Η κρίση των ανθρώπων είναι μόνο κατ” όψη. Δεν μπορεί να είναι η πραγματική καθώς απαιτεί «άνωθεν χάρισμα», γι αυτό και πολλές φορές μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα.

Ο Άγιος Νεκτάριος, ο Άγιος του αιώνα μας, ανήλθε νικηφόρα στους Ουρανούς, όμως πέρασε τη ζωή του κακουχούμενος, διωκόμενος, υβριζόμενος και εξευτελιζόμενος. Αυτόν τον άνθρωπο, που τον εδίωξαν και τον εκήρυξαν έκπτωτο από το θρόνο της Επισκοπής Πενταπόλεως, που περιπλανήθηκε στην Ελλάδα για να αναζητήσει μια θέση ιεροκήρυκος και να προσποριστεί τα προς το ζην, αυτόν, που ακόμα και την στιγμή της κοίμησής του, οι τότε επίτροποι του Ι.Ν. Αγ.Τριάδος Πειραιώς, τον περιφρόνησαν και δεν δέχθηκαν την Αγία σωρό του στο Ναό. Να λοιπόν ποια είναι η κρίση των ανθρώπων. Η φαιδρή κρίση των ανθρώπων που σήμερα κάποιον τον δοξάζει και αύριο τον αναθεματίζει».

Αυτό, όμως, που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν η αναφορά του Μητροπολίτη Πειραιώς στην «ειδωλολατρία της εποχής μας» και εμμέσως πλην σαφώς στους πολιτικούς ηγέτες της χώρας μας. Ο κ. Σεραφείμ, όπως διαβάζουμε στο pentapostagma.gr, είπε χαρακτηριστικά: «Αδελφοί μου ζούμε σε μια κοινωνία, στην οποία πολλοί προσκυνούν σε κάποιον Βάαλ. Άλλοι της εξουσίας, άλλοι του χρήματος, άλλοι των ηδονών. Πάντως κάποιον Βάαλ υψώνουν και ομνύουν. Αυτοί οι άνθρωποι επιλέχθηκαν από τους συμπολίτες τους για να αναλάβουν μια διαχείριση των πραγμάτων και έχουν τη θρασύτητα να ορκίζονται στην τιμή και την υπόληψή τους, να υψώνουν δηλαδή τον εαυτό τους ως είδωλο και να ορκίζονται σε αυτόν. Αυτοί που ισχυρίζονται πως είναι ένα τίποτα, πως το ανθρώπινο σώμα δεν έχει ψυχή, αλλά αποτελείται μόνο από ζωτικά όργανα.

Προέρχονται από το τίποτα, υψώνουν το τίποτα, ορκίζονται στο τίποτα και μας καλούν να πιστέψουμε στο τίποτα. Πιστέψτε στο τίποτα και θα σας δώσει ήθος, πιστότητα, αξιοπρέπεια. Η εξουσία και η ηγεσία για να είναι αυθεντική, προϋποθέτει πνεύμα θυσιαστικό. Ένα τίποτα που να βρει το πνεύμα θυσίας; Και τι λοιπόν που εδίωξαν και συκοφάντησαν τον Άγιο Νεκτάριο; Ο Άγιος δεν έπαθε τίποτα, απεναντίας ζούσε την κοινωνία και την αγάπη του Θεού και Πατρός. Πολύ το ψεύδος και μεγάλη η απάτη στον κόσμο. Γι” αυτό και ο Θεός μας χαρίζει τους Αγίους για να γίνουν φωτεινοί οδοδείκτες στο σκοτάδι της απρέπειας και της ασεβείας».

πηγή:  http://www.pentapostagma.gr/2014/09/%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CF%81.html?utm_source=newletter&utm_medium=email&utm_campaign=%CE%A0%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF+%CE%BC%CE%B1%CF%82+%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD!#.VAdR_8V_vwk

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel