Ζωηφόρος

Στο πλευρό των απελπισμένων, της Πέλλη Γιακουμή,

Στο πλευρό των απελπισμένων

της Πέλλη Γιακουμή

από την εφημερίδα «Τα Νέα», 5 Αυγούστου 2009

Ο παπα-Στρατής έχει κινητοποιήσει τους κατοίκους της Καλλονής

«Όταν είδα για πρώτη φορά μετανάστες, οικογένειες με γυναίκες και παιδιά βρεγμένους και ταλαιπωρημένους έξω από το Κέντρο Υγείας να περιμένουν για εξετάσεις, χωρίς δεύτερη σκέψη ήθελα να τους βοηθήσω. Ήταν άνθρωποι που πεινούσαν και έπρεπε να φάνε, τι άλλο έπρεπε να σκεφτώ;» λέει ο παπα-Στρατής Δήμου, εφημέριος της εκκλησίας του Κεραμίου στον Δήμο Καλλονής.

Εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει αφιερωθεί πλήρως στην προσφορά βοήθειας στους μετανάστες που βλέπει καθημερινά να φτάνουν από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Έχει ευαισθητοποιήσει και άλλους κατοίκους της περιοχής και όλοι μαζί φροντίζουν να συγκεντρώσουν ρούχα και τρόφιμα, τα οποία προσφέρουν στους μετανάστες όταν φτάνουν βρεγμένοι και εξαντλημένοι. Οι κάτοικοι μάλιστα συμβάλλουν στην προσπάθειά του από το περίσσευμά τους για να ενισχύσουν την πρωτοβουλία του, επειδή, όπως λένε, τους έχει εμπνεύσει και συγκινήσει.

Σύλλογοι συντοπιτών από την Αθήνα βοηθούν επίσης με ρούχα και ανθρωπιστικό υλικό. Στόχος του παπα-Στρατή είναι να δημιουργήσει έναν σύλλογο, προκειμένου όλη αυτή η προσπάθεια να γίνει περισσότερο οργανωμένη. «Θα βρούμε και έναν χώρο όπου θα μπορούμε να συγκεντρώνουμε όλο υλικό και θα το ονομάσουμε “Σπίτι της Αγάπης”. Εκεί θα μπορεί ο καθένας να δίνει αγάπη προσφέροντας, αλλά και να παίρνει αγάπη λαμβάνοντας βοήθεια», λέει χαρακτηριστικά.

«Ο “βασιλιάς” ξύπνησε...»

Μόνο στην περιοχή της Καλλονής από πέρυσι μέχρι φέτος υπολογίζεται ότι έχουν αποβιβαστεί 3.000 άνθρωποι. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ως προς το καθεστώς υποδοχής των μεταναστών με την παράταση της κράτησής τους και τις μεταγωγές σε άλλα Κέντρα Υποδοχής απαντά αλληγορικά: «”Ο βασιλιάς ξύπνησε, ζήτω ο βασιλιάς”. Μέχρι τώρα οι άνθρωποι αυτοί έρχονταν και γίνονταν ένα κουβάρι στην Αθήνα και την Πάτρα και δεν νοιαζόταν κανείς. Μερικές φωνές διαμαρτυρίας “ξύπνησαν” τον “βασιλιά”, ο οποίος είδε γύρω του στο βασίλειό του μερικά σκουπίδια ξεβρασμένα από τη θάλασσα. Έδωσε λοιπόν εντολή να τα πετάξουν πάλι πίσω. Να σταματήσουν οι φωνές, να κοιμάται και εκείνος ήσυχος...».

Βοήθεια σε όλους

Η προσφορά βοήθειας όμως δεν σταματά στους μετανάστες. Καθημερινά δίνει ένα πιάτο φαγητό σε μοναχικούς ηλικιωμένους της περιοχής του, αλλά και σε κρατούμενους στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Ανάμεσά τους έχει τύχει να είναι και Τούρκοι διακινητές. Οι άνθρωποι δηλαδή που εκμεταλλεύονται την ανάγκη των μεταναστών. Ωστόσο, ο παπα-Στρατής επισημαίνει: «Και εκείνοι άνθρωποι είναι, δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε. Έχει τύχει να προσφέρω φαγητό σε έναν δουλέμπορο και εκείνος γονάτισε και έβαλε το χέρι μου στο κεφάλι του. Όταν προσφέρεις αγάπη, πάντα εισπράττεις αγάπη».

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που διαφωνούν με το έργο του. «Εμείς τι θα γίνουμε;» λένε στον παπα-Στρατή. Εκείνος προσθέτει όμως ότι «συνήθως αυτοί που τα λένε δεν στερούνται τίποτα. Οι άνθρωποι αυτοί κουβαλούν τις ζωές τους στους ώμους τους», λέει ο παπα-Στρατής.

«ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»

Όνειρο του ιερέα είναι να φτιάξουν έναν χώρο όπου ο κάθε δυστυχισμένος θα μπορεί να βρει βοήθεια

7 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας

Πρόσφατα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» ενίσχυσε το έργο του παπα-Στρατή με επτά τόνους ανθρωπιστική βοήθεια, δίνοντάς του την ευκαιρία να βοηθήσει εκτός από τους μετανάστες, γενικά ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Προσφέρει φαγητό και καθαρά ρούχα στους μετανάστες, ενώ υλικό δίνεται επίσης και στο Κέντρο Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Αγιάσου. Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα στάλθηκαν από την «Αλληλεγγύη» δύο τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αρχές Ιουνίου άλλοι πέντε.

πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4530013&ct=1

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel