Logo
Print this page

«Δίχτυο» ανθρωπιάς στην Καλλονή Λέσβου,

«Δίχτυο» ανθρωπιάς στην Καλλονή Λέσβου

Με πρωτοβουλία του παπά στο Κεράμι, κάτοικοι, καταστηματάρχες και σύλλογοι της Καλλονής συγκεντρώνουν βοήθεια για τους παράνομους μετανάστες

της Πέλλης Γιακουμή

από την εφημερίδα «Εμπρός»

δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Συλλόγου Παρακοιλιωτών Αθήνας

«Τα Παρακοιλιώτικα»

«Ακούγαμε όλο αυτό τον καιρό για τα πρόβλημα των λαθρομεταναστών, ήταν μακριά από μας όμως. Μόλις είδαμε από κοντά τους ανθρώπους αυτούς και το δράμα που βιώνουν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ξεκινήσαμε αυτή την πρωτοβουλία να τους προσφέρουμε μια βοήθεια μόλις φθάνουν βρεγμένοι και ταλαιπωρημένοι στον τόπο μας. Η σταγόνα βροχής έγινε ρυάκι και εύχομαι να εξελιχτεί σε ποτάμι για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους». Με αυτά τα λόγια ο ιερέας π. Ευστράτιος Δήμου της κοινότητας Κεραμίου μιλά στο «Ε» για την πρωτοβουλία του, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει κατοίκους, επιχειρηματίες, συλλόγους της περιοχής της Καλλονής, που αγκάλιασαν την προσπάθεια του.

Για την καλυτέρευση της ζωής των προσφύγων «επιστρατεύθηκε» ο π. Στρατής Δήμου.

Το πρόβλημα με τις ιατρικές εξετάσεις στους παράνομους μετανάστες που προέκυψε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης (εξαιτίας βλάβης του ακτινολογικού μηχανήματος) αποτέλεσε την ευκαιρία να «ζήσουν» και οι κάτοικοι της Καλλονής το δράμα των προσφύγων από κοντά, ένα φαινόμενο που δε βίωναν δεδομένου ότι η περιοχή τους δεν αποτελεί «πύλη εισόδου» στο νησί. Δεκάδες άτομα, μανάδες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά, έφταναν βρεγμένοι με κλούβες της Αστυνομίας στην περιοχή τους για εξετάσεις στο Κέντρο υγείας της περιοχής. Οι εικόνες αυτές συγκίνησαν τον εφημέριο του Κεραμίου, ο οποίος έσπευσε να προσφέρει λίγα τρόφιμα και ρούχα στους παράνομους μετανάστες. Από μόνος του όμως δεν μπορούσε να προσφέρει βοήθεια στον τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων που καθημερινά έφθανε, γι' αυτό κινητοποίησε και άλλους κατοίκους της περιοχής. Ζήτησε βοήθεια από καταστηματάρχες που ανταποκρίθηκαν άμεσα κι έτσι άρχισαν να συγκεντρώνονται τρόφιμα και ρούχα και διάφορα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στην εκκλησία του Κεραμίου. Πολύ σύντομα η προσπάθεια αυτή εξελίχθηκε σε ένα «δίκτυο» παροχής βοήθειας στους παράνομους μετανάστες στην περιοχή της Καλλονής. «Ο κόσμος δείχνει ευαισθησία και προσφέρει ο καθένας ό,τι του περισσεύει. Μόλις φθάσουν βρεγμένοι από τη θάλασσα, τους δίνουμε καθαρά, στεγνά ρούχα να φορέσουν και παπούτσια, ενώ τους προσφέρουμε και φαγητό που έχουμε φροντίσει να μαγειρευτεί, με τη συνδρομή του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" της περιοχής. Όταν είναι για φύγουν για το κέντρο της Παγανής, τους δίνουμε για να έχουν μαζί τους λίγο τυρί, ψωμί, γάλα, ό,τι έχει ο καθένας και του περισσεύει», λέει στο «Ε» ο π. Ευστράτιος Δήμιου.

Διοργάνωση συνεδρίου

Την πρωτοβουλία του έχουν αγκαλιάσει ο ενοριακός σύλλογος Δαφίων που συγκεντρώνει χρήματα για την προσφορά βοήθειας, ενώ κάτοικοι της περιοχής μαζεύουν είδη ρουχισμού και σχολικά είδη που προσφέρουν στο Κέντρο Ανηλίκων στην Αγιάσο. υπάρχουν μάλιστα και εθελοντές από την περιοχή της Καλλονής που παραδίδουν μαθήματα ελληνικών και αγγλικών στους ανήλικους παράνομους μετανάστες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Ανηλίκων της Αγιάσου. Μια τέτοια πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο κ. Γιώργος Τυρίκος Έργας, υποψήφιος διδάκτορας λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μαζί με τη σύζυγο του Κατερίνα, που παραδίδουν μαθήματα τους ανήλικους παράνομους μετανάστες. Η πρωτοβουλία μάλιστα του κ. Τυρίκου είχε και συνέχεια, αφού κατάφερε να κινητοποιήσει και άλλους φορείς της Καλλονής, ώστε μέσα στο Δεκέμβριο να πραγματοποιηθεί συνέδριο εκεί με τίτλο «Προσφυγιά -ξεριζωμός στη σύγχρονη εποχή: Η περίπτωση των λαθρομεταναστών στη Λέσβο». «Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα μιλήσουν άνθρωποι που γνωρίζουν το πρόβλημα εκ των έσω, γνωρίζουν τα προβλήματα των λαθρομεταναστών και θα καταθέσουν την εμπειρία τους με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την τοπική κοινωνία, γιατί δυστυχώς ο κόσμος δε γνωρίζει όσα πρέπει για ένα ζήτημα που έχει χτυπήσει την πόρτα μας», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Τυρίκος. Ο ιερέας Κεραμίου τονίζει από την πλευρά του ότι, παρά το ότι έχει περιοριστεί πλέον σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων που μεταφέρονται στο Κέντρο υγείας της Καλλονής για ιατρικές εξετάσεις (αφού ξεπεράστηκε σε ένα βαθμό το πρόβλημα με το ακτινολογικό), η προσφορά βοήθειας από τους κατοίκους δε θα σταματήσει. «Τώρα πια ξέρουμε το πρόβλημα, είδαμε τι συμβαίνει και δε θα σταματήσουμε να τους βοηθάμε. Πηγαίνουμε στο αστυνομικό τμήμα Καλλονής όταν τους πηγαίνουν για καταγραφή και προσφέρουμε ό,τι μπορεί ο καθένας. Το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης δε θα σταματήσει και εμείς οφείλουμε σαν άνθρωποι να τους βοηθήσουμε», τόνισε ο π. Ευστράτιος Δήμου.

Σ.Σ. Ο γιος του Σάββα και της Ειρήνης Δήμου, ο συγχωριανός μας ΠΑΠΑ ΣΤΡΑΤΗΣ ΔΗΜΟΥ με την πρωτοβουλία του γέμισε χαρά και περηφάνια όλους τους Παρακοιλιώτες και μας χρέωσε με ένα. καθήκον... Αν κάποιοι θέλετε να βοηθήσετε αυτή την πρωτοβουλία στείλετε κάτι χρήσιμο για την περίπτωση στον άξιο ιερέα στη διεύθυνση Κεράμι-Καλλονή ΤΚ 81107 Μυτιλήνη.

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR