Ζωηφόρος

Ανακοίνωση της ΠΕΘ για τις ενέργειες του καλοκαιριού σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ

Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420

Iστοχώρος: www.petheol.gr

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2013    

      Οι ανακοινώσεις αυτές της ΠΕΘ σκοπό έχουν να ενημερώνουν τους συναδέλφους για εξελίξεις και ενέργειες. Γι' αυτό και είναι συνήθως σύντομες. Σήμερα θα μας επιτραπεί να παραβούμε τον κανόνα και να προβούμε στην ανακοίνωση αυτή, επειδή με αφορμή δυο έγγραφα επαρχιακής ενώσεως Θεολόγων, δεχθήκαμε ως Πανελλήνια Ένωση επικριτικό σχόλιο. (Ανακοίνωση ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΙΡΟΣ της 18-8-2013).

      Πρέπει να εξηγηθεί ότι η ΠΕΘ είναι η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και με βάση το Καταστατικό και την Ιστορία της θεωρεί ότι οφείλει να συγκεντρώνει την δύναμη έκφρασης του θεολογικού κόσμου της πατρίδας μας. Σ' αυτό κάποιοι αδελφοί διαφώνησαν κατά τα τελευταία χρόνια. Η ΠΕΘ για να διατηρήσει την ενότητα, αλλά και τις δυνατότητες εκφράσεως όλων, θέσπισε (με καταστατική πρόβλεψη, δηλαδή ήδη από το 1951) τη λειτουργία Παραρτημάτων της. Που όσα ιδρύθηκαν, παρά τις σημερινές δυσκολίες, λειτουργούν αρκετά ικανοποιητικά.

      Σήμερα γίνεται προσπάθεια να υποβιβασθεί η ΠΕΘ από ένα πανελλήνιο και ενιαίο και δυνατό όργανο παρουσίας των θεολόγων στην ελληνική πραγματικότητα, σε μια τοπική ένωση του κέντρου, που θα λειτουργεί παράλληλα με πολλές άλλες ενώσεις. Δεν εκτεινόμαστε σε αιτίες ή σκοπούς.

Έχουν σε κάποιο βαθμό παρουσιαστεί ήδη. Κάποιοι μάλιστα είναι αυτονόητοι. Εμείς όμως θέλουμε να ενεργούμε σαν μια ενιαία δύναμη και όχι ως «σκορποχώρι». Θα προσπαθούμε γι' αυτό το σκοπό, όσο οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν.

      Τα παραπάνω γράφονται επειδή η ανακοίνωση που προηγουμένως αναφέρθηκε υπαινίσσεται αδράνεια της ΠΕΘ ιδίως κατά τη διάρκεια των τελευταίων (θερινών) μηνών. Πάντως θέλουμε να πληροφορήσουμε και τα μέλη μας και όλους τους συναδέλφους ότι η Ένωση και το Δ.Σ. προτιμούν να ενεργούν και όχι να φωνασκούν. Πάντοτε στο μέτρο των δυνατοτήτων που ανοίγονται μπροστά μας.

     Έτσι λοιπόν κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών και εκδόσαμε γραπτές παρατηρήσεις και διαμαρτυρίες για τα θέματα που απασχολούν όλους μας και ιδιαιτέρως τον κλάδο μας που υπηρετεί στην Εκπαίδευση.

      Πέρα από τα όσα αναφέραμε στην ανακοίνωσή μας της 26ης Απριλίου 2013 για τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, όταν τον Απρίλιο κάποιες εφημερίδες προβάλανε το Σχεδιασμό για το Νέο Λύκειο (παρόμοιο με τον της κ. Διαμαντοπούλου) η Ένωσή μας και διαμαρτυρήθηκε στο Υπουργείο (αριθ. πρωτ. 34/12-4-2013) και ζήτησε από τις δυο Θεολογικές Σχολές (τις Κοσμητείες) να προβούν και οι Σχολές σε ανάλογες διαμαρτυρίες. Δεν πληροφορηθήκαμε καμμιά τέτοια.

Πληροφορηθήκαμε όμως ότι σε συνεδρίαση της Θ.Σ. Αθηνών, στην οποία έφερε το θέμα ο κ. Κοσμήτορας, υπήρξε αντίδραση κυρίως κατά της ΠΕΘ και των πρωτοβουλιών της από σεβαστό και αγαπητό καθηγητή.

      Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απαλλαγών από τό ΜτΘ αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας την Ανακοίνωση με αριθ. πρωτ. 35/15-4-2013. (βλ. εδώ):

Αθήνα, 15 Απριλίου 2013  

Αριθ. πρωτ.: 35

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Γιά το θέμα των απαλλαγών από το ΜτΘ

      Το Δ.Σ. της ΠΕΘ θέλει να καταστήσει γνωστό σ' όλους τους συναδέλφους μας ότι στο ζήτημα των απαλλαγών από το ΜτΘ, που δημιούργησαν οι τρείς εγκύκλιοι Στυλιανίδη του 2008, και τα όσα λάθη επακολούθησαν από το Υπουργείο Παιδείας και από διάφορους υπηρεσιακούς παράγοντες της Εκπαιδεύσεως, έδωσε τελική λύση η υπ' αριθ 115/2012 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε μετά από προσφυγή συναδέλφων του Νομού Χανίων και έχει τελεσιδίκως υποχρεωτική εφαρμογή ως ακυρωτική απόφαση πολυμελούς Εφετείου.

     Ήδη ο αμέσως ενδιαφερόμενος περιφερειακός Διευθυντής Κρήτης απέστειλε σχετική δική του εγκύκλιο στα σχολεία της Κρήτης. Αλλά και σε άλλες περιφέρειες, στις οποίες υπήρξαν συνάδελφοι που με εξαιρετική αγωνιστική διάθεση αντέδρασαν στις μεθοδεύσεις των πολεμίων του μαθήματός μας, εκδόθηκαν έγγραφα που αποδέχονται τις θέσεις μας, και την εφαρμογή της αποφάσεως του Εφετείου Χανίων.

    Πιστεύουμε ότι σύντομα θα εκδοθεί και ανάλογη εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας - Θρησκευμάτων - Πολιτισμού και Αθλητισμού, η έκδοση της οποίας θεωρούμε ότι αδικαιολογήτως καθυστερεί.

      Η Ένωσή μας με το υπ' αριθ. 11/14-2-2013 έγγραφο, έχει ζητήσει την έκδοση μιας τέτοιας τελικής εγκυκλίου ήδη από τον Φεβρουάριο.

      Για πλήρη ενημέρωσή σας παραθέτουμε παρακάτω (για μια ακόμη φορά):

1. Περίληψη της αποφάσεως 115/2012 του Εφετείου Χανίων.

2. Γνωμάτευση νομική περί της υποχρεωτικής ισχύος της.

3. Την εγκύκλιο του Περιφερειακού Διευθυντή Κρήτης, που αναφέραμε πιο πάνω.

4. Επίσημη απάντηση του Διευθυντού Δ/νσης Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής σε γονείς μαθητού, που επέμεναν να ζητούν απαλλαγή του παιδιού τους ενω είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και

5. Τη δική μας αναφορά στο Υπουργείο Παιδείας με την οποία ζητούμε την τελική ρύθμιση του θέματος και έκδοση σχετικής εγκυκλίου.

   Τέλος παρακαλούμε και συνιστούμε όλους τους συναδέλφους να φροντίσουν ώστε στα Σχολεία τους να εφαρμοσθούν όλες οι ρυθμίσεις που προκύπτουν από τα παραπάνω έγγραφα.

Καλό Πάσχα - Καλή Ανάσταση

Το Δ.Σ. της ΠΕΘ

***

Μετά από πληροφορίες για υπαγωγή συναδέλφων θεολόγων στην λεγόμενη κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, απευθύναμε στους κ.κ. Υπουργό και Υφυπουργό Παιδείας την 24η Ιουλίου την παρακάτω επιστολή: (αριθ. πρωτ. 51/24-7-2013).

 Αθήνα 24 Ιουλίου 2013  

Αριθ. Πρωτ.: 51                   

Προς

Τον αξιότιμον κύριον Υπουργόν Παιδείας

κ. Κωνσταντίνον Αρβανιτόπουλον

και

Τον αξιότιμον κύριον Υφυπουργόν Παιδείας

κ. Συμεών Κεδίκογλου

Ανδρέα Παπανδρέου 37

Τ.Κ. 151 80 ΜΑΡΟΥΣΙ

Κοινοποίηση:

Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ

Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ.κ. Σεραφείμ

Πρόεδρον Συνδέσμου Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης

καθηγητήν κ. Ηρακλήν Ρεράκην

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί

      Επειδή πληροφορηθήκαμε ότι μεταξύ των κλάδων των καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που σχεδιάζεται ή και συζητείται να ενταχθούν στην λεγόμενη κινητικότητα ή και να τεθούν σε διαθεσιμότητα κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, περιλαμβάνονται και θεολόγοι καθηγητές, θα θέλαμε να διατυπώσουμε τα παρακάτω αίτημα:

Κύριοι Υπουργοί,

      Οι πληροφορίες σημειώνουν ότι εντός του καλοκαιριού θα τεθούν στην παραπάνω κατάσταση περίπου 2.500 καθηγητές των κλάδων ΠΕ 19 και 20 (Πληροφορικής), ΠΕ 11 (Σωματικής Αγωγής) και ΠΕ 01 (Θεολόγοι). Για τους τελευταίους -του κλάδου μας- κατά πρόχειρο υπολογισμό γίνεται αναφορά για περίπου 450 συναδέλφους. Μεταξύ αυτών ένα μεγάλο ποσοστό είναι συνάδελφοι που βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΜΕ (χωρίς οργανική θέση) για οργανική τοποθέτηση, που όμως καθυστερεί εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Κύριοι Υπουργοί,

      Σχετικά με τους συναδέλφους αυτούς θα θέλαμε να επανέλθουμε στο αίτημά μας για αξιοποίησή τους στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, εφόσον δεν έχει γίνει καμμιά απολύτως προσπάθεια μέχρι σήμερα για να διορθωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στη θρησκευτική διδασκαλία των μαθητών του Δημοτικού, τα οποία αρκετές φορές έχουμε αναφέρει στην ηγεσία του Υπουργείου μας.

      Ευελπιστούμε ότι το αίτημά μας αυτό θα ληφθεί υπόψη αν και όταν τεθεί το θέμα της κινητικότητας καθηγητών του κλάδου μας.

Με εξαιρετική τιμή

Για το Δ.Σ. της ΠΕΘ

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας κ.α.α.

Ηλίας Χρ. Φραγκόπουλος

Θεολόγος - Φιλόλογος

τ. Προϊστάμενος Γραφείου Δ.Ε.

Δημήτριος Βογιατζής

Δρ. Θεολογίας

      Φανταζόμαστε ότι οι συνάδελφοι του ΚΑΙΡΟΥ και οι συνεργαζόμενοι δεν την αποδέχονται επειδή ζητάμε να ανοίξει και στους Θεολόγους ο δρόμος για απασχόλησή τους στα Δημοτικά Σχολεία.

      Την Τετάρτη 7 Αυγούστου συναντήσαμε τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου και είχαμε μια εξαιρετικά ουσιαστική και πιστεύουμε και εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα που περιλαμβάνει το παρακάτω Μνημόνιο.

Την ίδια ημέρα είχαμε επίσης συνάντηση με τον νέο Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού, τον κ. Βασιλόπουλο και συζητήσαμε τα ίδια θέματα.

***

Μια νεώτερη ανακοίνωση - διαμαρτυρία μας για την κατάργηση ειδικοτήτων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και για το θέμα της διαθεσιμότητας - κινητικότητας των θεολόγων έγινε την 17η Αυγούστου 2013.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

      Η Π.Ε.Θ., έχοντας γνώση και διαρκές ενδιαφέρον για τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, αισθάνεται την ανάγκη για μια ακόμα φορά να εκφράσει την πικρία, αλλά και τη διαμαρτυρία των μελών της προς την πολιτική ηγεσία, για τους συνανθρώπους μας που στις μέρες μας αδικούνται και εξουθενώνονται.

      Ιδιαίτερα, στη σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα, καταγγέλει και καταδικάζει:

      α) τον εξοβελισμό μαθημάτων και εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια Δευτεροβάθμια και Επαγγελματική Εκπαίδευση, κάθε ειδικότητας και κλάδου, που θα οδηγήσει σε πολύ περισσότερα προβλήματα και ίσως άλυτα, οικογενειών εκπαιδευτικών συναδέλφων μας.

      β) την αφαίρεση της μοναδικής ώρας Θρησκευτικών στη Β' τάξη του ΕΠΑΛ, σε αντίθεση με το πάγιο αίτημα των θεολόγων, ώστε το μάθημα των Θρησκευτικών ως ισότιμο, υποχρεωτικό και χρήσιμο όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία, να κατοχυρωθεί ως δίωρο εβδομαδιαίως σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε όλους τους τύπους και τάξεις των Σχολείων.

      γ) την έμμεση απομάκρυνση από τις σχολικές αίθουσες περίπου 200 θεολόγων σε πανελλαδική κλίμακα και την αβέβαιη πορεία τους σε διοικητικές θέσεις και κάποιων εξ αυτών (περίπου 60) στην ανεργία.

      Η Ένωσή μας έχει απευθύνει συγκεκριμένα αιτήματα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και παρακαλεί για την ικανοποίησή τους. Προς το σκοπό αυτό παρακαλεί θερμά και την Εκκλησιαστική ηγεσία, αλλά όλους τους συναδέλφους να στηρίζουν τα αιτήματά μας με κάθε δυνατό τρόπο.

Αθήνα 17 Αυγούστου 2013

Από τη Γραμματεία της ΠΕΘ  

***

      Μετά την επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας του τελικού Σχεδίου Νόμου «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις...» και την από 12 Αυγούστου 2013 πρόσκληση του κ. Υπουργού για δημόσια διαβούλευση η Ένωσή μας υπέβαλε στα Γραφεία της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας το παρακάτω έγγραφο που αποβλέπει στην διόρθωση μερικών σημαντικών στοιχείων του Νομοσχεδίου αυτού. (αριθ. πρωτ. 52/19-8-2013).

Φανταζόμαστε ότι και οι συνάδελφοι που μας επικρίνουν δεν θα περιορίστηκαν στη διατύπωση γενικόλογων και κατά το πλείστον αφηρημένων σκέψεων «για τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και στη λυκειακή βαθμίδα της τεχνικής εκπαίδευσης» . Θα συμπληρώναμε και της Επαγγελματικής στην οποία προβλέπει τη μείωση το νέο Ν/Σ.

      Σήμερα έχουμε την ικανοποίηση που μας δίνει το γεγονός ότι στο τελικό σχέδιο του προτεινόμενου Νόμου επανήλθαν οι ώρες που είχαν περικοπεί από τάξεις του ΕΠΑΛ στο Πρώτο Σχέδιο. Βεβαίως και με την πίεση και άλλων ισχυρών παραγόντων.

    Επειδή στη συζήτησή μας με τον κ. Υφυπουργό έγινε αναφορά στο ερώτημα (με διαδικασίες της Βουλής) του κ. Νίκου Νικολόπουλου, και τη σχετική απάντηση του Υπουργείου, πρέπει να αναφέρουμε ότι στείλαμε στον κ. Νικολόπουλο, αλλά και στον κ. Κεδίκογλου έγγραφο με τις δικές μας παρατηρήσεις και απόψεις. (16-8-2013. Παρατίθεται εδώ).

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. Ν. Νικολόπουλο

από τον Υφυπουργό ΠΑΙΔΕΙΑΣ

κ. Συμεών Κεδίκογλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ - ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

      Περί τα τέλη του λήξαντος μηνός Ιουλίου 2013 εκδόθηκε γραπτή ανακοίνωση στη Βουλή, η οποία είναι απάντηση σε υποβληθείσα ερώτηση του βουλευτή κ. Νικολάου Νικολόπουλου, σχετικά με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ) που πιλοτικά κατά τα δύο τελευταία σχολικά έτη εφαρμόστηκε σε ικανό αριθμό Σχολείων (Δημοτικών και Γυμνασίων).

      Η Ένωσή μας θα ήθελε να εκφράσει όσο το δυνατό πιο σύντομα κάποιες απόψεις και θέσεις της σχετικά με το ζήτημα που δημιούργησε αυτό το Π.Σ., τις οποίες πολύ διεξοδικά έχει αναπτύξει, και έχει κοινοποιήσει και αρμοδίως, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Θα ακολουθήσουμε λοιπόν παρακάτω τη σειρά των όσων περιλαμβάνει η απάντηση του κ. Υφυπουργού.

      1. Στην παράγραφο Α τονίζεται ότι «Βασικό χαρακτηριστικό της νέας αυτής παρέμβασης είναι ο παιδαγωγικός αναπροσανατολισμός της διδακτικής διεργασίας στην κατεύθυνση της διερευνητικής, βιωματικής και συνεργατικής μάθησης» και βέβαια και στα Θρησκευτικά (ΜτΘ). Και βέβαια κανείς από εμας δεν αντιλέγει σ' αυτή, την αρχή. Προσθέσαμε μόνο ότι αυτή η τόσο όμορφη παιδαγωγική αρχή, δεν πρέπει να αποβλέπει μόνο στην παροχή γνώσεων, αλλά και στην καλλιέργεια της προσωπικότητας και του χαρακτήρα των μαθητών και στην ανάπτυξη των μεγάλων αξιών της ζωής, όπως είναι και η θρησκευτική πίστη. Προσθέτουμε ότι η μετάδοση της θρησκευτικής πίστης των πατέρων τους στους μαθητές είναι δικαίωμα όχι μόνο αυτονόητο, αλλά και κατοχυρωμένο από τη Σύμβαση της Ρώμης -των δικαιωμάτων του ανθρώπου του 1950.

     Και κατά συνέπεια η καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών κατά την επιταγή του Συντάγματος της χώρας μας (άρθρο 16) είναι επιβεβλημένη.

      2. Στην παράγραφο Β θα πρέπει να σημειώσουμε ότι γίνεται προσπάθεια αμβλύνσεως της σημασίας των περιλαμβανομένων στο Π.Σ., τα οποία (φυσικά κανένας δεν είναι δυνατό να τα εξέλαβε ως διδακτικό εγχειρίδιο) θεωρούνται υποβιβάζονται μάλλον στην κατηγορία «εκπαιδευτικών αρχών, προσανατολισμών και προτάσεων για σχεδιασμό διδασκαλίας» . Δηλαδή περίπου όχι διαταγή για περιεχόμενο ύλης (όπως όλα τα Προγράμματα Σπουδών), αλλά βοήθημα για τον διδάσκοντα. Ο χαρακτηρισμός όμως αυτός είναι απολύτως παραπλανητικός.

      Διότι αυτό το πρόγραμμα σπουδών δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τ. Β' φυλ. 2335/17-10-2011 με την υπ' αριθ. 113714/Γ2/3-10-2011 απόφαση της τότε Υφυπουργού Παιδείας, στην οποία απόφαση, σαφώς, ρητώς και κατηγορηματικά αναγράφεται ότι «καθορίζονται τα παρακάτω προγράμματα σπουδών... του διδακτικού αντικειμένου Θρησκευτικά» χωρίς απολύτως καμμιά παραπάνω επεξήγηση. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η απάντηση του κ. Υφυπουργού δεν είναι ακριβής στο σημείο αυτό.

     3. Σχετικά με τα αναφερόμενα στην παράγραφο Γ της απαντήσεως, επαναλαμβάνουμε ότι ζητήσαμε ως Ένωση του κλάδου να ενημερωθούμε για τις κριτικές παρατηρήσεις που ζητήθηκαν από εκείνους τους συναδέλφους που δίδαξαν στην πιλοτική εφαρμογή. Και γνωρίζουμε αρκετά στοιχεία απ' αυτές (από μέλη μας). Όμως καμμιά απάντηση δεν λάβαμε στο σχετικό έγγραφό μας (αρ. πρ. 19/4-3-2013) μέχρι σήμερα. Η εκτίμηση των κριτικών παρατηρήσεων θα γίνει από τους συντάξαντες το Π.Σ. και οι «διορθωτικές» παρεμβάσεις «κατά το δοκούν» των ιδίων.

      4. Για το θέμα της παραγράφου Δ έχουν γραφεί πάρα πολλά. Εδώ θα σημειώσουμε επιγραμματικά μόνο: - Το «άνοιγμα» ίσως δεν είναι κακό, ούτε απορριπτέο. - Το «ανακάτωμα» είναι απαράδεκτο. Ιδιαίτερα των παραδόσεων άλλων θρησκειών. Και όχι μόνο των «παραδόσεων», αλλά και των στοιχείων της πίστεως των μη χριστιανών.

      Με παράλειψη στοιχείων (των πιο σημαντικών) της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Το ανακάτωμα αυτό σε κάθε ένα αντικείμενο του ΜτΘ χωριστά, δεν μπορεί παρά να αποβλέπει στην αποδοχή της σχετικότητας της πίστης, στο πνευματικό χάος και, στη συνέχεια, στην απόρριψη κάθε πίστης.

      Είναι το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί το νέο Π.Σ. στα Θρησκευτικά, για την πορεία του Ορθόδοξου Ελληνισμού. Το επίσης κακό είναι ότι δεν το έχει αντιληφθεί, ή δεν θέλει να το αντιληφθεί, ούτε η πολιτική ούτε η εκκλησιαστική ηγεσία μας.

    5. Τα όσα σχετικά αναφέρονται στην παράγραφο Ε της απαντήσεως προσπαθούν να αποδυναμώσουν αυτά τα παραπάνω, με επίκληση αντικειμενικά σωστών πρακτικών, που όμως κατ' ουσίαν ακολουθούν την καταστροφική επίδραση που έχει ήδη προηγηθεί.

      6. Στην παράγραφο Ζ πάρα πολλά θα μπορούσαν να σημειωθούν. Και έχουν ήδη λεχθεί και γραφεί. Εδώ μόνο θα αναφέρω ότι το Π.Σ. περιλαμβάνει πολλά καλά στοιχεία. Παραλείπει όμως, παρά τις βελτιωτικές παρεμβάσεις, που όμως, όπως είναι φυσικό, δεν έγιναν στο ΦΕΚ, αλλά σε διάφορα υπομνήματα και δημοσιεύσεις, παραλείπει εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία της ορθόδοξης παράδοσης και πίστης. Ένα μόνο παράδειγμα η Ανάσταση του Χριστού.

      7. Για τις παραγράφους Η, Θ, Ι, έχουν ήδη γραφεί πάρα πολλά. Αρκούμαστε εδώ στα όσα γράφουμε παραπάνω στην παράγραφο 4 και παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα της ΠΕΘ και στους δύο τόμους που εξέδοσε το Παράρτημα της ΠΕΘ της Μυτιλήνης.

      8. Για τα της παραγράφου Κ θα σημειώσουμε μόνο ότι η γενική θεώρηση είναι σωστή, αλλά ο τρόπος εφαρμογής της αρχής αυτής στο νέο Π.Σ. δημιουργεί τη σύγχυση που αναφέραμε. Κατά την εκτίμησή μας η παρουσίαση των άλλων θρησκευτικών αντιλήψεων θα μπορούσε να γίνεται σε ιδιαίτερα κεφάλαια και με κριτικό και συγκριτικό πνεύμα.

      9. Για την παράγραφο Λ θα σημειώσουμε μόνο ότι και τα δυο αναφερόμενα συνεργασθέντα όργανα, δηλαδή η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και οι θεολόγοι Σχολικοί Σύμβουλοι, είναι διοικητικά όργανα εξαρτώμενα σε μεγάλο βαθμό.

      10. Τέλος ελπίζουμε ότι εφ' όσον μέχρι σήμερα η ΠΕΘ, τα κατά τόπους Παραρτήματα της αλλά και ο Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης αγνοήθηκαν από τους όποιους σχεδιασμούς, δεν θα γίνει το ίδιο και στη συνέχεια, τουλάχιστον κατ' εφαρμογήν των όσων διαλαμβάνει (ίσως και υπόσχεται) η τελευταία παράγραφος Ν της απαντήσεως του κ. Υφυπουργού προς τον κ. Ν. Νικολόπουλο.

Α θ ή ν α 1 6 Α υ γ ο ύ σ τ ο υ 2013

Ηλίας Χρ. Φραγκόπουλος

Πρόεδρος της ΠΕΘ

***

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου σε νέα επίσκεψη του Προέδρου στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μας με τον Υφυπουργό κ. Συμεών Κεδίκογλου και συνεργάτες του, την Νομικό Σύμβουλο του κ. Σοφία Γκιόκα και τον Διευθυντή Σπουδών κ. Στέλιο Μερκούρη. Κυρίως οι συζητήσεις αφορούσαν α) στο Σχέδιο Νόμου για το Νέο Λύκειο και τις δικές μας επισημάνσεις σ' αυτό. β) στο πολύ σημαντικό θέμα των απαλλαγών από το ΜτΘ, για το οποίο επιμείναμε στην εφαρμογή των όσων περιλαμβάνει η γνωστή απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, και στην ανάγκη εκδόσεως σχετικής σαφούς εγκυκλίου (πρέπει να σημειώσουμε ότι ετοιμάζεται ήδη σημαντική παρέμβασή μας στο θέμα αυτό) και τέλος γ) στο θέμα της εφαρμογής ή μη (όπως έχει) του νέου Προγράμματος Σπουδών (του πιλοτικού) και την επιτροπή που θα συγκροτήσει το Υπουργείο για την αξιολόγηση - τροποποίηση του Προγράμματος αυτού.

      Όλοι οι συνάδελφοι γνωρίζετε τις δυσκολίες που συναντά η Ένωση και όλος ο θεολογικός κόσμος της πατρίδας μας στο ζήτημα της θρησκευτικής διδασκαλίας των παιδιών μας. Εμείς δυό πράγματα θέλουμε να ζητήσουμε από όλους μας:

- Να αγωνιζόμαστε για τη σωστή προσφορά του έργου μας στα σχολεία, και

- Να συσπειρώνουμε τις δυνάμεις μας για να βοηθούμε την πνευματική και πολιτική ηγεσία της χώρας σε σωστές και επιτυχημένες ενέργειες.

Για το μέλλον των Ελλήνων.

Καλή και ευλογημένη απ' το Χριστό μας χρονιά.

 

Από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel