Ζωηφόρος

Άρνηση χορήγησης απαλλαγής από τα Θρησκευτικά σε Ορθόδοξο μαθητή - Τι λένε τα σχετικά έγγραφα

Η ΑΥΓΗ σήμερα αφιερώνει άρθρο της στο ζήτημα της άρνησης του Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Γλυκών Νερών να χορηγήσει απαλλαγή σε ορθόδοξο μαθητή.

Μεταφέρουμε το δημοσίευμα στο οποίο περιέχονται σημαντικές αναφορές στο περιεχόμενο σχετικών με το ζήτημα εγγράφων. Ο τίτλος πάντως της Αυγής "Απουσίες αντί της νόμιμης απαλλαγής" δεν εκφράζει την αλήθεια των πραγμάτων καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν "Απουσίες λόγω της παράνομης αίτησης απαλλαγής".

Θέλει να πάρει απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, αλλά προς το παρόν παίρνει απουσίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μαθητή στη Β' τάξη του 1ου Γυμνασίου στα Γλυκά Νερά,

που ενώ από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι γονείς του έχουν ζητήσει από τον διευθυντή του σχολείου να πάρει απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, πράγμα που προβλέπεται από τρεις εγκυκλίους του 2008 του υπουργείου Παιδείας, αντ' αυτού ο διευθυντής αρνήθηκε και έτσι ο μαθητής παίρνει απουσίες.

Μέχρι στιγμής, οι γονείς του μαθητή έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο επιστολογραφίας προς τον διευθυντή του σχολείου, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, που απαντούν πως πρέπει απλώς να εφαρμοστούν οι εγκύκλιοι που προβλέπουν ότι “οι μη ορθόδοξοι μαθητές απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης και κατά την ώρα της διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος παρακολουθούν υποχρεωτικά τη διδασκαλία διαφορετικού αντικειμένου σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης. Ακόμη και στην περίπτωση που η συγκεκριμένη τάξη λειτουργεί μόνο με ένα τμήμα, οι μαθητές παρακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καθορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου”. Η δε Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απάντησε ότι “η χρήση της γνώσης του θρησκεύματος του μαθητή από τον διευθυντή δεν συνιστά παραβίαση του νόμου 2742/1997 περί προσωπικών δεδομένων”.

Ειδικά για τις απουσίες, οι γονείς του μαθητή απευθύνθηκαν στο υπουργείο στις 14.12.2012 που με επιστολή του απάντησε: “Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό, υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής σύμφωνα με τις τρεις εγκυκλίους του υπουργείου και αν οι γονείς έχουν κάνει σχετική δήλωση και ο μαθητής παρακολουθεί άλλο μάθημα εκείνη την ώρα, δεν πρέπει να καταγραφούν απουσίες”. Ωστόσο, ο μαθητής ακόμη και σήμερα παίρνει απουσίες.

Ως εκ τούτου, οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να εφαρμοστεί η εγκύκλιος του 2008, καθώς αντίστοιχα περιστατικά έχουν εντοπιστεί και σε άλλα σχολεία.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.gr/2013/02/blog-post_6.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel