Ζωηφόρος

Κασσάνδρες με ράσα, του Φάνη Καλαντζή,

Κασσάνδρες με ράσα υπονομεύουν

Βαρθολομαίο – Ιερώνυμο

του Φάνη Καλαντζή

από την εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή»,

21/2/2010

-Πως ψυχράνθηκαν οι σχέσεις των δύο κεφαλών της Εκκλησίας, πως εξέφρασαν την πικρία τους, γιατί η σύγκρουση είναι ήθους και όχι εξουσίας, και τι γίνεται με την υπόθεση του πρώην Αττικής Παντελεήμονα.

-Ούτε τηλεφωνικά» κατάφεραν να «συνεννοηθούν» ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

-Ένα ενορχηστρωμένο, όπως προκύπτει, σχέδιο ταυτόχρονης υπονόμευσης του κύρους του Πατριάρχη και του αρχιεπισκόπου κρύβεται πίσω από τη νέα κρίση στις σχέσεις Φαναριού και Αθήνας.

Με αφορμή την ήσσονος σημασίας - παρά την τεχνητή διόγκωση - υπόθεση του πρώην μητροπολίτη Αττικής, επιχειρείται να επιβληθεί, με επιτυχή εκ πρώτης όψεως έκβαση, ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας των δυο ανδρών, το οποίο προκαλεί ισχυρότατες αναταράξεις στο εσωτερικό και των δύο Εκκλησιών. Το πλουσιότατο παρασκήνιο, που αντανακλάται στις αποκαλυπτικές συνομιλίες των κ. Βαρθολομαίου και Ιερώνυμου, πλαισιώνει - συν τοις άλλοις - μια, σε εξέλιξη, δοκιμασία των προσωπικών τους σχέσεων, από τα αποτελέσματα της οποίας πολλά θα εξαρτηθούν, πέρα από μια πρώτη προσπάθεια εκτόνωσης της όξυνσης από την πλευρά του κ. Βαρθολομαίου.

Ειδικότερα, η απρόσμενη, σε ένταση, τροπή που πήρε η υπόθεση του κ. Παντελεήμονα ξεκίνησε μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να προχωρήσει στη σύγκληση της Ιεραρχίας, στις 23-25 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνονταν και οι εκλογές για τις Μητροπόλεις Ιλίου, Κηφισιάς (που προέκυψαν από τη διχοτόμηση της πρώην Μητρόπολης Αττικής) και Λαγκαδά. Η απόφαση της ΔΙΣ διαχώριζε την πράγματι ειδική περίπτωση της υπόθεσης του κ. Παντελεήμονα, φροντίζοντας παράλληλα να καταστήσει σαφές ότι δεν θίγεται τίποτε από το θεσμικό καθεστώς που διέπει τις σχέσεις των δυο Εκκλησιών (Πατριαρχικός Τόμος, Πράξη 1928). Το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που είχε συμβεί στην παλαιότερη, επί αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, κρίση, με την οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση η τωρινή - ανεξάρτητα αν προβάλλεται το αντίστροφο.

Ακριβώς αυτό επιβεβαίωνε ακολούθως και σχετική δήλωση του αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου κ. Ελπιδοφόρου, η οποία, σε συνδυασμό με την απόφαση της ΔΙΣ, ενεργοποίησε μια ενορχηστρωμένη - όπως προκύπτει από τις πληροφορίες - αντίδραση. Κύριοι εκφραστές της αντίδρασης αυτής ήταν δύο αρχιερείς, της Ελλαδικής Εκκλησίας και του Πατριαρχείου, οι μητροπολίτες Ιωαννίνων Θεόκλητος και Περγάμου Ιωάννης, αντίστοιχα. Ο πρώτος είχε, σε σχετική του δήλωση την περασμένη Κυριακή, καταστήσει ήδη σαφή την αντίθεση του - διαμορφώνοντας, εννοείται, το κατάλληλο κλίμα - στην απόφαση της ΔΙΣ, θεωρώντας ότι η Ελλαδική Εκκλησία περιφρονεί το Πατριαρχείο, το οποίο είχε ζητήσει την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Μη δημοσίως, κατά τις ίδιες πηγές, επικοινώνησε με τον αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου, στον οποίο έκανε δριμύτατες παρατηρήσεις, με αφορμή τη δήλωση του τελευταίου. Επισημαίνεται ότι η δήλωση του κ. Ελπιδοφόρου δεν εξέφραζε προσωπικές απόψεις, αλλά αντανακλούσε ακριβώς το πνεύμα με το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή αντιμετωπιζόταν από το Φανάρι η απόφαση της ΔΙΣ.

Ήρθαν τα πάνω κάτω

Ακριβώς αυτό το πνεύμα, επικρατούσε, όπως είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν και συνομιλητές του αρχιεπισκόπου αρχιερείς, και στην επικοινωνία που είχε ο κ. Ιερώνυμος με τον ίδιο τον Πατριάρχη, την Τετάρτη. Όλα αυτά, λίγο πριν έλθουν τα πάνω κάτω και ενώ γευμάτιζε με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, χωρίς να γνωρίζει ότι ο τελευταίος με επιστολή του βρισκόταν στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Θεόκλητο (εξ ου και φέρεται οργισμένος με τον κ. Χρυσόστομο,- κάτι που ανέφερε και στον ίδιο τον Πατριάρχη, όπως θα δούμε -, καθώς εκ των υστέρων πληροφορήθηκε ότι η επιστολή αυτή αποτελούσε την ίδια ακριβώς ώρα μία εκ των «αφορμών» μεταβολής της στάσης του Φαναριού!).

Τα πάνω κάτω ήλθαν με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Περγάμου, ο οποίος φέρεται να διαδραμάτισε τον καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή της στάσης του κ. Βαρθολομαίου, μάλιστα ορισμένοι τον θεωρούν και συντάκτη του ανακοινωθέντος, με το οποίο -ως γνωστόν- το Φανάρι ζητεί από την Ελλαδική Εκκλησία να μην προχωρήσει σε εκλογές στις δύο νέες μητροπόλεις πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκλήτου προσφυγής του κ. Παντελεήμονα.

Το ανακοινωθέν άφησε άφωνο τον κ. Ιερώνυμο, ο θόρυβος που προκλήθηκε έδωσε την αφορμή για μια σειρά επικοινωνιών και συναντήσεων με αρχιερείς, κοινή συνισταμένη των οποίων ήταν η οργή και η έντονη αντίδραση. Κοινωνός του κλίματος - αν και είχαν καταλαγιάσει τα πνεύματα -, εντελώς συμπτωματικά (και όμως είναι αλήθεια, το βασικό αντικείμενο της μη προγραμματισμένης βραδινής επίσκεψης ήταν άλλο), υπήρξε η αρμόδια υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή ακριβώς μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης. Τόσο η υπουργός όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη νωρίτερα είχαν διαβεβαιώσει τον κ. Ιερώνυμο ότι έχει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης.

Η στήριξη αυτή δεν σημαίνει απολύτως τίποτε για τον αρχιεπίσκοπο, καθώς η σημερινή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την παλαιότερη κρίση, ανεξάρτητα αν ορισμένοι επιδίωξαν να την εκμεταλλευθούν, εμφανίζοντας παραλληλισμούς (και υπό μία έννοια υπάρχουν, αν ληφθεί υπόψη η εμπλοκή και της πολιτείας μετά τη θεσμοθέτηση της διχοτόμησης). Οι θέσεις και απόψεις του κ. Ιερώνυμου για τον θεσμό, τον Πατριάρχη και τη στενή συνεργασία των δυο Εκκλησιών παραμένουν ακριβώς οι ίδιες. Κάτι που επισήμανε στον κ. Βαρθολομαίο σε νεότερη επικοινωνία που είχε προχθές το πρωί. Είχε προηγηθεί, ωστόσο, μια πρώτη εκδήλωση του βαθύτερου «παγώματος» του, το οποίο εισέπραξε ο στενός συνεργάτης του Πατριάρχη, μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, τον οποίο αρνήθηκε να δεχθεί. Και αυτό παρ' ότι ο τελευταίος κόμιζε - κατά τις πληροφορίες - μια πρόταση του Πατριάρχη, συμφωνά με την οποία θα μπορούσε κατ' εξαίρεση η Ελλαδική Εκκλησία να προχωρήσει σε εκλογές χωρίς να υπάρξουν παρενέργειες!

Ο κ. Ιερώνυμος διαμήνυσε (επειδή ακριβώς δεν έχει να κρύψει τίποτε) ότι δεν εισέρχεται σε τέτοιες συζητήσεις και λίγο αργότερα δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Πατριάρχη (τα εισαγωγικά που ακολουθούν αποδίδουν το πνεύμα της συνομιλίας, εννοείται, το οποίο θα μεταφερόταν και στα μέλη της χθεσινής ΔΙΣ, όπως ανέφεραν αρχιερείς που συνομίλησαν με τον αρχιεπίσκοπο). Αρχιεπίσκοπος: «...Πάντοτε στάθηκα και θα εξακολουθήσω να στέκομαι στο πλευρό σας, δεν πρόκειται να αλλάξουν η αγάπη μου προς το πρόσωπο σας και ο σεβασμός μου προς τον θεσμό, το καθεστώς που διέπει τις σχέσεις μας θα εξακολουθήσει να τηρείται. Εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, δεν πρόκειται να δημιουργήσω ένα πρόβλημα που θα φέρει μια άλλη κρίση. Θα ήθελα να πάρετε τον σημερινό Τύπο και να διαβάσετε το "τσαλάκωμα" που μου έκανε ένας αδελφός και φίλος. Θα τηρήσω όσα αναφέρετε σε ό,τι αφορά εμένα, αλλά ήδη συλλέγονται υπογραφές. Από την πλευρά μου, θα προσπαθήσω να κατευνάσω τα πνεύματα...». Πατριάρχης: «...Ξέρετε, υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι, έρχονται, σε παρασύρουν καμιά φορά...». Αρχιεπίσκοπος: «...Και εμένα έρχονται άνθρωποι και μου εισηγούνται στη Σύνοδο, αλλά οι θέσεις μου στηρίζονται στα προσωπικά μου κριτήρια. Σας διαβεβαιώ και πάλι ότι θα τηρήσω τα θεσμικά, αλλά να ξέρετε ότι μέσα μου έχουν γκρεμιστεί όλα. Στάθηκα στο πλευρό σας, πήγα μαζί σας στην Ουκρανία εκεί που δεν ήλθαν άλλοι, με ενοχλεί που κάποιοι που συντρώγουν μαζί μου (σ.σ. εννοεί τον μητροπολίτη Μεσσηνίας) σας έχουν στείλει επιστολή που δεν γνωρίζω και δεν μου λέτε τίποτε. Θα προχωρήσουμε στο δικαστήριο, αλλά στο εξής οι σχέσεις μας θα είναι θεσμικές. Έχουμε γυρίσει σελίδα...».

Πατριάρχης:«.. .Είστε καλός άνθρωπος, θα τα καταφέρετε...». Αρχιεπίσκοπος: «...Μπορείτε να το προσπαθήσετε...».

Τι μέλλει γενέσθαι

Το κλίμα από τη συνομιλία εκφράζει τη βαθύτατη πικρία που υπάρχει και στις δύο πλευρές σε προσωπικό επίπεδο. Από κει και πέρα, υπάρχει η πραγματικότητα. Εάν αποφασισθεί από τη ΔΙΣ, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η σύγκληση της Ιεραρχίας, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν δύο εκλογές, μία για τη Μητρόπολη Λαγκαδά (οι τρεις πρωτοσύγκελοι των Μητροπόλεων Λαγκαδά, Βέροιας και Θεσσαλονίκης, Γερμανός Γαλάνης, Γεώργιος Χρυσοστόμου και Ιωάννης Τασσιάς φέρονται ως επικρατέστερες υποψηφιότητες, εκτός απρόοπτου) και μία για μια θέση βοηθού επισκόπου που έχει μείνει κενή μετά την εκλογή στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου του κ. Δαμασκηνού. Θα συζητηθούν ακόμη τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη Ιεραρχία του Οκτωβρίου και βέβαια η επίμαχη υπόθεση, με πιθανό τον ορισμό του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου (το οποίο ουδέποτε έχει συνέλθει, εξ ου και ο προβληματισμός γύρω από τη σύνθεση των μελών του). Το ίδιο θα συμβεί - σε ό,τι αφορά το εκκλησιαστικό δικαστήριο - και στην περίπτωση που δεν συγκληθεί η Ιεραρχία, καθώς αρκετοί αρχιερείς θεωρούν ότι θα υπάρξει ένταση.

Ο αρχιεπίσκοπος (ο οποίος δέχεται και εξωεκκλησιαστικές ισχυρές πιέσεις για την επαναφορά του πρώην μητροπολίτη Αττικής!) φέρεται αποφασισμένος να ξεδιαλύνει το τοπίο - η μεγάλη, αν όχι η συντριπτική, πλειοψηφία της Ιεραρχίας είναι με το μέρος του -, και ειδικότερα μια ιδιότυπη αντίληψη ομηρίας που έχει ξεκινήσει να καλλιεργείται αμέσως μετά την εκλογή του και εκπροσωπείται από μια ομάδα συγκεκριμένων προσώπων που έχουν - συνήθως ασχολούνται με την «προεργασία» - άμεση σχέση με την κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι από αυτούς θεωρούνται στενοί συνεργάτες των μητροπολιτών Ιωαννίνων και Περγάμου.

Οι εξελίξεις που αναμένονται ενδέχεται να φέρουν ανατροπές. Και αυτό γιατί η βασική διαφορά με την παλαιότερη κρίση είναι ότι τώρα δεν πρόκειται για αξιώματα, αναβαθμίσεις και υπόγειες συμμαχίες, αλλά για μια σύγκρουση ήθους.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel