Logo
Print this page

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε ο Παντελεήμονας,

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε ο Παντελεήμονας,

προβληματισμός στη Σύνοδο

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε ο μητροπολίτης πρώην Αττικής Παντελεήμονας Μπεζενίτης κατά της απόφασης με την οποία έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι χρόνων για υπεξαίρεση 155.000 ευρώ *από τη Μονή Οσίου Εφραίμ.

Την προσφυγή κοινοποίησε χθες στην Ιερά Σύνοδο, την ώρα που τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) δεν μπορούσαν να αποφασίσουν πώς πρέπει να χειριστούν το πρόβλημα που έχει ανακύψει. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Παντελεήμονα υπέβαλαν επίσης αίτηση για «εξέταση μη εξετασθέντων λόγων αναιρέσεως» στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ζητούν με αυτό τον τρόπο να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα στα οποία θεωρούν ότι ο Άρειος Πάγος δεν τοποθετήθηκε όταν απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του μητροπολίτη.

Οι χειρισμοί

Ωστόσο ο προβληματισμός εντός των μελών της Ιεράς Συνόδου δεν είχε να κάνει τόσο με τις τελευταίες κινήσεις του ιεράρχη που εκτίει την ποινή του στις φυλακές Κορυδαλλού όσο με τους χειρισμούς που πρέπει να ακολουθήσει η ΔΙΣ.

Τυπικά από σήμερα μετρούν αντίστροφα οι δεκαπέντε ημέρες εντός των οποίων πρέπει να κοινοποιηθεί στον Άρειο Πάγο η καθαίρεση του μητροπολίτη πρώην Αττικής. Εάν επιλεγεί όμως αυτή η λύση, τότε η Εκκλησία της Ελλάδος και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα βρεθούν αντιμέτωποι με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που έχει ζητήσει από την Εκκλησία της Ελλάδος να γίνει εκκλησιαστικό δικαστήριο για τον Παντελεήμονα. Ωστόσο το πρωτοβάθμιο εκκλησιαστικό δικαστήριο -που βάσει του νόμου καλείται να καθαιρέσει τον πρώην Αττικής εντός 15 ημερών- πριν από ένα μήνα τον απάλλαξε από τις κατηγορίες που τον βάρυναν και δεν προχώρησε ούτε σε εκκλησιαστική δίκη. Για το λόγο αυτό είναι τουλάχιστον δύσκολο να επαναφέρει την υπόθεση σε εκκλησιαστικό επίπεδο για τα ίδια αδικήματα.

Οι επιλογές αρχιεπίσκοπου

Επί της ουσίας ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα έχει να επιλέξει, είτε την εφαρμογή του νόμου με κίνδυνο να υποστεί τις συνέπειες σε εκκλησιαστικό επίπεδο είτε την εφαρμογή των κανόνων διακινδυνεύοντας να ασκηθεί στο πρόσωπό του δίωξη στην Εκκλησία της Ελλάδος διότι δεν εφάρμοσε το νόμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο σημερινός αρχιεπίσκοπος μαζί με άλλους ιεράρχες εγκαλούσε τον προκάτοχό του γιατί επέμενε στην εφαρμογή των νόμων και όχι των ιερών κανόνων, οδηγώντας την Εκκλησία της Ελλάδος σε σύγκρουση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Θ.ΤΣ.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=42218

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR