Ζωηφόρος

Μητροπολίτες ζητούν την αυτοεξαίρεσή τους από τη δίκη Παντελεήμονος, της Μαρίας Αντωνιάδου,

Μητροπολίτες ζητούν την αυτοεξαίρεσή τους

από τη δίκη Παντελεήμονος 

της Μαρίας Αντωνιάδου

από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

         Προσπάθεια να σώσουν έστω και την ύστατη στιγμή τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονα καταβάλλουν ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος 48 ώρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου βάσει της οποίας πρέπει να καθαιρεθεί, ενώ φέρονται αποφασισμένοι- εφόσον οι διαδικασίες καθαίρεσης προχωρήσουν- να ζητήσουν την αυτοεξαίρεσή τους από τη σύνθεση του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου που θα την αποφασίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, μητροπολίτες-μέλη της Ιεράς Συνόδου προσπαθούσαν να πείσουν τον κ. Παντελεήμονα να αποστείλει στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο την παραίτησή του σε μια προσπάθεια να αποφύγει την καθαίρεση. «Υπάρχει δεδικασμένο. Μπορεί να παραιτηθεί και να μη χρειαστεί να καθαιρεθεί. Ο Αρειος Πάγος τη δουλειά του και εμείς τη δική μας» διαμηνύει είς εκ των φίλων του Μητροπολίτη πρώην Αττικής και μέλος της Ιεράς Συνόδου, αλλά στις φυλακές Κορυδαλλού ο κ. Παντελεήμων, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει.

Ο Αρχιεπίσκοπος έχει διαρκείς συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του και ένα από τα ζητήματα που καλείται να επιλύσει είναι αν η παραίτηση του κ. Παντελεήμονος μπορεί να γίνει αποδεκτή για να αποφευχθεί η καθαίρεση. Εν τω μεταξύ ορισμένοι εκ των συμβούλων του προτείνουν στον Αρχιεπίσκοπο να παραπέμψει το θέμα στο Δευτεροβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο προκειμένου να μη συμμετάσχουν στις διαδικασίες τα μέλη της Ιεράς Συνόδου που απήλλαξαν τον κ. Παντελεήμονα και να αποφύγει- κατά το δυνατόν- και τον σκόπελο των αυτοεξαιρέσεων.

Στο Δευτεροβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο προεδρεύει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, σε αντίθεση με το Πρωτοβάθμιο, στο οποίο προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της Συνόδου, δηλαδή ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως κ. Μελέτιος. Στη σύνθεσή του συμμετέχουν 14 εν ενεργεία μητροπολίτες. Ανεξαρτήτως του προβλήματος των αυτοεξαιρέσεων, οι απόψεις των πανεπιστημιακών για το ποιοι πρέπει να είναι αυτοί οι 14 μητροπολίτες ούτως ή άλλως διίστανται. Γιατί θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα πρόκειται:

* Είτε για τους επτά αρχαιότερους στα πρεσβεία της αρχιεροσύνης αρχιερείς της Παλαιάς Ελλάδος και τους επτά αρχαιότερους των λεγομένων «Νέων Χωρών», δηλαδή αν θα απαρτίζεται από τη λεγομένη πρεσβυτέρα ιεραρχία.

* Είτε από τους επτά αρχαιότερους των δύο περιοχών που βρίσκονται στον κατάλογο της Ιεραρχίας ύστερα από τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Αν επιλεγεί ο ορισμός ενός δικαστηρίου με τους αρχιερείς της λεγομένης πρεσβυτέρας ιεραρχίας, σε αυτήν πρέπει να συμμετέχουν οι μητροπολίτες: Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος ήταν ο εκκλησιαστικός ανακριτής της υπόθεσης του Μητροπολίτη πρώην Αττικής και ζήτησε την παραπομπή του στο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε, Σταγών κ. Σεραφείμ, Μεγάρων κ. Βαρθολομαίος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδων και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος από την παλαιά Ελλάδα. Από τη Βόρεια Ελλάδα θα συμμετέχουν οι μητροπολίτες: Λαγκαδά κ. Σπυρίδων, Κιλκισίου κ. Απόστολος, Φιλίππων κ. Προκόπιος, Νέας Κρήνης κ. Προκόπιος, Μαρωνείας κ. Δαμασκηνός, Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος και Παραμυθίας κ. Τίτος. Επειδή όμως αναμένεται κάποιοι ιεράρχες της Μακεδονίας και της Θράκης να δηλώσουν προβλήματα λόγω ηλικίας, θα είναι έτοιμοι να τους αντικαταστήσουν οι μητροπολίτες: Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, Γρεβενών κ. Σέργιος και Χίου.

Στην περίπτωση που επιλεγούν οι αρχαιότεροι με βάση τη 12μελή Ιερά Σύνοδο πρέπει να συμμετάσχουν στο Δικαστήριο οι μητροπολίτες: Νικαίας κ. Αλέξιος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Γυθείου κ. Χρυσόστομος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλος και Καισαριανής κ. Δανιήλ. Από τη Βόρεια Ελλάδα θα είναι οι μητροπολίτες: Λήμνου κ. Ιερόθεος, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Κονίτσης κ. Ανδρέας, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Ελασσόνος κ. Βασίλειος και Σάμου κ. Ευσέβιος

Αγιολογιο

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel