Ζωηφόρος

Βαθαίνει η κρίση στην Εκκλησία,

Βαθαίνει η κρίση στην Εκκλησία

Διαβάστε στην ιστοσελίδα www.zoiforos.gr  τα παρακάτω αφιερώματα:

Από την εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» - 15/03/2009

Από την εφημερίδα «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» - 15/03/2009 

Από την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» - 15/03/2009

Από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»» - 15/03/2009

Από την ιστοσελίδα: paideia.gr

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΛΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΥΜΑ

Βγήκαν μαχαίρια για την αθώωση του Παντελεήμονα

Η «συμμορία των επτά» Μητροπολιτών, που έβγαλαν λάδι τον πρώην Αττικής Παντελεήμονα

Ο ρόλος του Φαναρίου και του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου, που το παίζει «Πόντιος Πιλάτος» στη λήψη της απόφασης

Για ποιους έχει πει «Θα πάρω κι άλλους στον τάφο μαζί μου» ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό «ιεράρχης»;

Η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου της Εκκλησίας της Ελλάδος να «αθωώσει» τον πρώην Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο εσωτερικό της Ιεραρχίας.

Τους τελευταίους μήνες η ενότητα στο εσωτερικό της Εκκλησίας κρεμόταν από μια κλωστή. Αλλεπάλληλες φορές είχαμε τονίσει στο «Π» ότι το καράβι κινούνταν ανεξέλεγκτα, αφού ο… καπετάνιος ρέμβαζε ατάραχος απολαμβάνοντας τη θέα της θάλασσας. Ώσπου αυτήν την εβδομάδα ήρθε η τρικυμία…

Πολλές φορές είχαμε επισημάνει ότι οι συμμαχίες που είχαν διαμορφωθεί μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου ήταν εξαιρετικά εύθραυστες και ήδη πολλοί Μητροπολίτες είχαν τραβήξει τον δικό τους δρόμο. Η πολιτική του «κάντε ό,τι καταλαβαίνετε» που ακολουθούσε ο Ιερώνυμος, αφήνοντας επί της ουσίας ακέφαλη την Εκκλησία της Ελλάδος και επιτρέποντας σε δεσποτάδες και λαϊκούς να οργώνουν ανεξέλεγκτα, έφερε, όπως είχαμε προβλέψει, και τα ανάλογα αποτελέσματα. Η απόφαση που έλαβαν στις αρχές της εβδομάδας επτά Μητροπολίτες να «βγάλουν λάδι» τον πρώην Αττικής Παντελεήμονα έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη κρίση στο εσωτερικό της Ιεραρχίας που δεν προβλέπεται να λήξει εύκολα. Η πίεση που άσκησε ομάδα Μητροπολιτών για να συγκληθεί η Ιεραρχία «εδώ και τώρα» για το θέμα του Μπεζενίτη, καθώς έβλεπε τον κ. Ιερώνυμο να διστάζει να «καθαρίσει», ανάγκασε τον Αρχιεπίσκοπο να αποφασίσει να συγκαλέσει Έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας μόλις εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι καταδικαστική για τον πρώην Αττικής.

Πώς προέκυψε η «αθώωση»

Η, κατά πλειοψηφία, αθώωση του πρώην Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη, από το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο έχει πολλές παραμέτρους και πλούσιο παρασκήνιο. Να υπενθυμίσουμε για όσους δεν παρακολουθούν ανελλιπώς το ζήτημα ότι το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο αποτελείται από όλα τα μέλη της τρέχουσας Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πλην του Αρχιεπισκόπου. Το Συνοδικό Δικαστήριο είχε κληθεί από τον Μητροπολίτη Καρυστίας Σεραφείμ, ο οποίος είχε ασχοληθεί αρχικά με την υπόθεση, να παραπέμψει σε εκκλησιαστική δίκη τον Μπεζενίτη για την υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού από τη Μονή Οσίου Εφραίμ, τη συμμετοχή σε υπεράκτιες εταιρείες, τον «σκανδαλισμό» των πιστών και, φυσικά, την ύπαρξη μεγάλων τραπεζικών λογαριασμών με ένα δισεκατομμύριο δραχμές στο όνομά του, που είχε «για μια ώρα ανάγκης βρε αδερφέ». Γι' αυτό το παράπτωμα ο πρώην «Άγιος» Αττικής είχε καταδικαστεί και από το Τριμελές και από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και εκτίει την ποινή των έξι ετών από πέρυσι τον Ιούνιο. Το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο συνήλθε την περασμένη Δευτέρα για τρίτη φορά, για να αποφασίσει αν θα τον παρέπεμπε σε δίκη ή αν θα έκρινε -όπως και έκρινε προς έκπληξη του Πανελληνίου- ότι δεν υπάρχουν επαρκείς… ενδείξεις ενοχής! Έτσι έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο και άνοιξαν τον δρόμο για την πλήρωση της κενής θέσης στη Μητρόπολη «φιλέτο» Αττικής αφού πλέον ο Παντελεήμονας δεν θα μπορεί να προσφύγει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και αναμένεται να καταδικαστεί από τον Άρειο Πάγο και αυτομάτως να καθαιρεθεί από την Εκκλησία.

Όπως λέει παλαιός Μητροπολίτης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος του δωδεκαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου και αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Νικόπολεως και Πρεβέζης Μελέτιος, ένας καθ' όλα σεβαστός ιεράρχης που χαίρει την εκτίμηση όλων για την ακεραιότητα και την εντιμότητά του, προσπαθούσε με αγωνία να πείσει τα μέλη του δικαστηρίου για την παραπομπή του Μπεζενίτη σε δίκη. Η «συμμορία των επτά» όμως είχε ήδη λάβει τις αποφάσεις της… Με αρχηγό τον Μητροπολίτη Ιερισσού Νικόδημο, ο οποίος όπως σας έχουμε παλαιότερα ενημερώσει, επιθυμεί διακαώς τη μετάθεσή του στη Μητρόπολη «φιλέτο» της Αττικής και για να το πούμε χριστιανικά είναι «αδελφή ψυχή» με τον Μπεζενίτη, προσπαθούσε να μεταπείσει τα μέλη του δικαστηρίου. Μέσα σε κλίμα έντασης μάλιστα ο κ. Νικόδημος διακόπτει τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως, επισημαίνοντάς του με ύφος χιλίων καρδιναλίων (ή ενός… διευθυντή ΕΚΥΟ αντίστοιχα) και με επαίσχυντο τρόπο: «Σταμάτα πια να τελειώνουμε! Είμαστε η πλειοψηφία! Επιτέλους πάψε!». Σαστισμένος ο σεβάσμιος Μητροπολίτης Πρεβέζης σιώπησε και ακολούθησε η απόφαση που αθώωνε πανηγυρικά τον πρώην Αττικής. Περιχαρής για το αποτέλεσμα ο Μητροπολίτης Ιερισσού εξήλθε φωνάζοντας: «Τον αθωώσαμε τον Άγιο Αττικής, τον αθωώσαμε!» σοκάροντας τους παρευρισκομένους...

Ο πρώην Αττικής και οι… επτά νάνοι

Χωρίς να ορθώσουν το εκκλησιαστικό ανάστημα που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις, οι επτά Μητροπολίτες που έβγαλαν «άγιο» τον πρώην Αττικής είναι οι εξής: ο «οπλαρχηγός» Ιερισσού Νικόδημος, ο Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Νικηφόρος, γνωστός στο πανελλήνιο όταν πρωταγωνιστούσε στις «ροζ» εκπομπές του Σπ. Καρατζαφέρη την περίοδο των σκανδάλων του 2005 και παραδόθηκε «λευκός» μετά την «κάθαρση- μαϊμού» την οποία επέβαλαν στον Μακαριστό Χριστόδουλο όσοι είχαν λερωμένη τη φωλιά τους, οι Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Κωνσταντίνος και Λαρίσης Ιγνάτιος, οι οποίοι, όπως λένε οι κακές γλώσσες, δεν χαίρουν της εκτίμησης του ποιμνίου τους. Επίσης, θετική ψήφο για την αθώωση του πρώην Αττικής έδωσε ο Μητροπολίτης Φωκίδος Αθηναγόρας, που όμως μας εξομολογείται σκωπτικά νεαρός «Χριστοδουλικός» Μητροπολίτης «τα έχει χαμένα εδώ και καιρό» και οι Μητροπολίτες Μηθύμνης Χρυσόστομος και Μυτιλήνης Ιάκωβος, ιεράρχες γνωστοί για την εκκωφαντική αφωνία και ανυπαρξία τους. Τι συνδέει όμως τους επτά και κατέληξαν στην αθώωση; Κάποιοι -λέει ιεράρχης της Β. Ελλάδος- έχουν μακρά φιλία με τον Μπεζενίτη. Άλλοι έχουν μακρά… φοβία και ενδεχομένως, αδυναμίες που προφανώς γνωρίζει ο Μπεζενίτης. «Μπορεί ο πρώην Αττικής να τους τηλεφώνησε και να τους τις θύμισε πρόσφατα καλώντας τους από το κινητό του… Παλαιοκώστα» λέει αστειευόμενος κληρικός που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε άλλωστε, τη μνημειώδη φράση που είχε εκμυστηρευτεί σε στενούς του συνεργάτες ο πρώην Αττικής όταν είχε - επί Μακαριστού Χριστοδούλου- προσωρινά και στη συνέχεια οριστικά απομακρυνθεί από Μητροπολίτης: «Θα πάρω και άλλους στον τάφο μαζί μου». Ποιον τάφο εννοούσε και πώς ακριβώς θα τους έπαιρνε μαζί του; Μήπως έστειλε σε κάποιους το ίδιο μήνυμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης; Μήπως η απόφαση ήταν μονόδρομος για τους «αγίους» αδελφούς;

Ο ρόλος του Φαναρίου

Εκτός από τις… φοβίες και τις φιλίες με τον πρώην Αττικής, γνωστός αντιΠατριαρχικός Μητροπολίτης υποστηρίζει ότι οι επτά Συνοδικοί πιέστηκαν και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τον αθωώσουν. «Είναι γνωστό ότι οι επτά ιεράρχες είναι απόλυτα πιστοί στο Φανάρι» λέει με νόημα. Τι όφελος όμως είχε το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την αθώωση; Ο ίδιος Μητροπολίτης εξηγεί: «Το Πατριαρχείο ήθελε να αποφύγει την καυτή πατάτα του εκκλήτου. Αν το Συνοδικό Δικαστήριο καταδίκαζε τον πρώην Αττικής, τότε ο Παντελεήμων θα ασκούσε το δικαίωμα του εκκλήτου και θα απευθυνόταν στον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον κατά κάποιον τρόπο εκκλησιαστικό Άρειο Πάγο για να βρει λύση στην υπόθεση». «Είναι γνωστές», προσθέτει, «οι σχέσεις του Μπεζενίτη με πολλά στελέχη του Πατριαρχείου. Είναι βέβαιο ότι θα έβαζε λυτούς και δεμένους να υποστηρίξουν την υπόθεσή του και θα πίεζαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να δικαιωθεί». Αυτή η εξέλιξη βόλευε και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, γιατί θα έφευγε από πάνω του το βάρος της διαχείρισης της υπόθεσης και θα ικανοποιούσε την τακτική του «μακριά από εμάς». Γηραιός Μητροπολίτης επισημαίνει ωστόσο ότι το Φανάρι προτίμησε να εκθέσει τον Αρχιεπίσκοπο από το να μπει το ίδιο σε περιπέτειες! «Ο Ιερώνυμος φρόντισε από την πρώτη ημέρα να δώσει γη και ύδωρ στο Πατριαρχείο και αυτό, ανταποδίδοντας την αγάπη και τη φιλία του, ανταπέδωσε τη γνωστή φαναριώτικη φιλία» λέει ειρωνικά «Χριστοδουλικός» Μητροπολίτης του Λεκανοπεδίου.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι τις πιέσεις για λογαριασμό του Φαναρίου άσκησε ο Μητροπολίτης Περγάμου και η παρέα του, που λίαν προσφάτως υπό τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου παρεπιδημεί στο Συνοδικό Μέγαρο. Υποστηρικτικά στο έργο του διευθυντή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα Μητροπολίτη Περγάμου λέγεται ότι λειτούργησαν ο νεόκοπος διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Αλ. Κατσιάρας και ο νομικός σύμβουλος της Συνόδου Θ. Παπαγεωργίου, ο οποίος όπως ήταν γνωστό ήταν συνήγορος του Μπεζενίτη πριν η Σύνοδος τον τιμήσει με τη θέση του νομικού συμβούλου της. Μάλιστα, ο νεαρός νομικός σύμβουλος της Συνόδου -που πρόσφατα ολοκλήρωσε ευδοκίμως τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό, την οποία έκανε από το… τρικυμιώδες γραφείο του στο Συνοδικό Μέγαρο- λέγεται ότι ήταν και ο εμπνευστής και εισηγητής για την ίδρυση ειδικής φυλακής για κληρικούς και μοναχούς. Να υπενθυμίσουμε ότι στα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης δεν έχουν ακόμη σταματήσει να γελούν με το θράσος του συντάκτη του αιτήματος που ήθελε να εκτίσει την ποινή του ο πρώην Αττικής κάνοντας… διακοπές σε μοναστήρι. Ο ίδιος νομικός άλλωστε υποστήριξε την ανάγκη επαναφοράς του «προφήτη» Ιάκωβου Γιοσάκη (ο οποίος είχε προβλέψει σε συνέντευξή του ότι οι Συνοδικοί θα αθωώσουν τον Μπεζενίτη) στην ενορία του, στο Καματερό. Ο στόχος λοιπόν, επετεύχθη. Ο πρώην Αττικής με τις εργώδεις προσπάθειες του «στρατηγού» Περγάμου και των «αξιωματικών» του Κατσιάρα και Παπαγεωργίου κατάφεραν να πείσουν τους Συνοδικούς (όχι ότι ήθελαν και πολλή πίεση…) να αθωώσουν τον Παντελεήμονα.

Πιστός θεατής

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σώθηκε στο παραπέντε από την αποδοκιμασία των σοβαρών ιεραρχών και του κοινού αισθήματος που ήθελε να δει τον Αττικής να παραμένει στον Κορυδαλλό, παρά το γεγονός ότι αρχικά ήταν για ακόμη μία φορά θεατής των εξελίξεων. Μόλις όμως διαπίστωσε πού το πάει η «ομάδα των επτά» αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και έλεγε ένθεν κακείθεν ότι δεν έχει καμιά σχέση με την απόφαση αθώωσης. «Δεν συμμετείχα στη συνεδρίαση, δεν προσπάθησα να επηρεάσω κανέναν, ο Αττικής έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη» διέρρεε επίμονα το περιβάλλον του στον Τύπο. «Κανονικά έπρεπε να φροντίσει για την παραπομπή του πρώην Αττικής σε δίκη και όχι να νίπτει τας χείρας του σαν Πόντιος Πιλάτος» λέει Μητροπολίτης της εσωτερικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, επιδεικνύοντας πρωτοφανή… αντανακλαστικά επέστρεψε και το μπαλάκι που του πέταξε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος απαιτώντας να μην παραιτηθεί από τοποτηρητής της Μητρόπολης Αττικής. Αναγκάστηκε, τέλος, να συναινέσει -αν και λέγεται ότι δεν το επιθυμούσε- στην πίεση πολλών ιεραρχών (Σπάρτης, Ναυπάκτου, Πειραιώς κ.ά.) να συγκληθεί η Ιεραρχία και να ληφθούν αποφάσεις για το εκκλησιαστικό μέλλον του Μπεζενίτη. Στη συνεδρίαση θα κληθούν ασφαλώς να δώσουν εξηγήσεις και οι «επτά» για το σκεπτικό της απόφασής τους. Το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις στην Εκκλησία της Ελλάδος την προσεχή περίοδο θα είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες...

Ίντριγκες στην Αρχιεπισκοπή

Της Μαρίας Παπουτσάκη

Από την εφημερίδα «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» - 15/03/2009

Διαστάσεις χιονοστιβάδας, η οποία απειλεί να σαρώσει τις εύθραυστες ισορροπίες που με κόπο διαμορφώθηκαν στην Εκκλησία, προσλαμβάνει η πρωτοφανής απόφαση του συνοδικού δικαστηρίου να εκδώσει απαλλακτικό βούλευμα για τον πρώην μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, που βρίσκεται στον Κορυδαλλό.

Δεκατρείς μήνες μετά την εκλογή του ο αρχιεπίσκοπος δέχεται την πρώτη σοβαρή αμφισβήτηση.

* Μόλις δεκατρείς μήνες μετά την εκλογή του, ο Ιερώνυμος δέχεται την πρώτη σοβαρή και έντονη αμφισβήτηση, παρά το γεγονός ότι έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από τους επτά μητροπολίτες που εξέδωσαν το βούλευμα.

* Ενδεικτικό της κρίσης είναι το «κίνημα μητροπολιτών», πολλοί από τους οποίους στήριξαν την εκλογή Ιερώνυμου, που συνυπογράφουν κείμενο ώστε να συγκληθεί εκτάκτως η Ιεραρχία. Αρκεί να υπογράψουν 25 ιεράρχες και ο στόχος θα επιτευχθεί. Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού ο αρχιεπίσκοπος αποφάσισε, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, να συγκαλέσει εκείνος εκτάκτως την Ιεραρχία όταν εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, όπου έχει προσφύγει ο Παντελεήμονας.

* Η απόφαση του πρωτοβάθμιου συνοδικού δικαστηρίου, στο οποίο δεν συμμετέχει ο Ιερώνυμος, σηματοδοτεί, εκτός των άλλων, και μία θεσμική σύγκρουση: Οι μητροπολίτες, δηλαδή, που δίκασαν την υπόθεση ήρθαν σε ευθεία αντίθεση με τους δικαστές της «κοσμικής δικαιοσύνης», αποφασίζοντας ότι δεν είναι επαρκή τα στοιχεία που τον έκλεισαν φυλακή για να καταδικάσουν και οι ιεράρχες τον Παντελεήμονα.

* Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς απόφασης είναι να διατρέχει κίνδυνο η Εκκλησία να έχει εν ενεργεία μητροπολίτη κλεισμένο στη φυλακή. Οι επτά μητροπολίτες που αθώωσαν τον Παντελεήμονα φέρεται να είναι οι:

Ιερισσού Νικόδημος, Μηθύμνης  Χρυσόστομος, Μυτιλήνης Ιάκωβος, Διδυμοτείχου Νικηφόρος, Λαρίσης Ιγνάτιος, Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος και Φωκίδος Αθηναγόρας.

* Πληροφορίες φέρουν τον μητροπολίτη Ιερισσού Νικόδημο να πρωτοστατεί υπέρ της αθώωσης του Παντελεήμονα, ενώ έκπληξη προκάλεσε η συμπεριφορά μητροπολίτη της νησιωτικής βόρειας Ελλάδας, που στάθηκε δυναμικά στο πλευρό του Νικόδημου, αφήνοντας περιθώριο να κυκλοφορήσουν έντονες φήμες ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιθυμούσε την αθώωση του Παντελεήμονα.

* Οπως επισημαίνουν ιεράρχες που βοήθησαν μεν στην εκλογή του Ιερώνυμου αλλά βλέπουν πλέον με σκεπτικισμό την κατάσταση, ο αρχιεπίσκοπος έκανε «λάθος» που δεν παρενέβη πριν από το δικαστήριο, για να προκαταλάβει την απόφαση. Αμέσως μετά όμως -συμπληρώνουν- διέπραξε πράγματι ένα ολέθριο λάθος, αφού αμφισβήτησε δημοσίως την απόφαση του δικαστηρίου, κάτι που, αν δεν είναι υποκριτικό, λένε, σίγουρα αντίκειται στις αρχές της συνοδικότητας, την οποία υπερασπίζεται.

* Πάντως, ο Ιερώνυμος προτίθεται να απευθυνθεί σε καθηγητές πανεπιστημίου όπως οι: Γ. Κονιδάρης, Σπ. Τρωιάνος, Χαρ. Παπαστάθης αλλά και Βλάσης Φειδάς, που ήδη είναι άτυπος σύμβουλός του, για να μελετήσουν τα... αδιέξοδα και να βρουν λύσεις, αν τελικά ο Αρειος Πάγος επικυρώσει την απόφαση με την οποία κλείστηκε στη φυλακή ο Παντελεήμονας.

* Η υπόθεση όμως αυτή δείχνει, όπως λένε μητροπολίτες στην «Κ.Ε.», ότι έχει αρχίσει να εντείνεται η «ομαδοποίηση» μέσα στην ιεραρχία.

Η συγκέντρωση υπογραφών τους χώρισε άλλη μία φορά. Οσοι υπογράφουν εναντίον της απόφασης θεωρείται ότι ανήκουν στους «καθαρούς», που επιθυμούν την κάθαρση της Ιεραρχίας από τα σκάνδαλα. Οι περισσότεροι απ' αυτούς, πάντως, θεωρούνται συντηρητικοί και προέρχονται από παραεκκλησιαστικές οργανώσεις.

* Υποστηρικτές του Ιερώνυμου υπενθυμίζουν ότι τα προβλήματα της Εκκλησίας με τον Παντελεήμονα ξεκίνησαν από τις κινήσεις του Χριστόδουλου, που δεν τον πέρασε από εκκλησιαστικά δικαστήρια το 2005, αλλά τον έθεσε εκτός μητροπόλεως με... συνοπτικές διαδικασίες.

Τότε, μάλιστα, χωρίς να ανοίξει μύτη, όρισε παρανόμως τοποτηρητή της Αττικής τον μητροπολίτη Μεσογαίας, Νικόλαο, ενώ σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε να οριστούν οι παλαιότεροι όμοροι ιεράρχες, που είναι κατά σειράν ο Μεγάρων Βαρθολομαίος και ο Περιστερίου Χρυσόστομος.

Βαθαίνει η κρίση στην Εκκλησία

Λόγω Παντελεήμονος

Από την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» - 15/03/2009

«Εμφυλιοπολεμικό κλίμα» επικρατεί στο εσωτερικό της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με επίκεντρο την «αθώωση» του μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να αντιμετωπίζει την πρώτη βαθιά κρίση, από την ημέρα ενθρόνισής του. Υπήρξαν μητροπολίτες που με οξύτατο τόνο σχολίασαν ότι η «μη επαρκώς θεμελιωμένη εκκλησιαστική αθώωση του έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού μητροπολίτη», επαναφέρει στο προσκήνιο μια «συντεχνιακή αντίληψη» διαχείρισης των εσωτερικών ζητημάτων της Εκκλησιαστικής Διοίκησης.

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην Εκκλησία

Στα δύο η Ιεραρχία μετά την αθώωση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονα από το Εκκλησιαστικό Δικαστήριο

                                            Του Νικου Παπαχρηστου

                          Από την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» - 15/03/2009

Εκνευρισμός, θυμός και προβληματισμός κυριαρχούν στο εσωτερικό της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας -για «εμφυλιοπολεμικό κλίμα» μιλούν πολλοί- μετά την απόφαση της πλειονότητας των μελών του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου να θέσουν στο αρχείο την πολύκροτη υπόθεση του μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα. Κι αυτό γιατί όπως πολλοί μητροπολίτες εκτιμούν, μιλώντας στην «Κ», η αιφνιδιαστική και μη επαρκώς θεμελιωμένη εκκλησιαστική αθώωση του έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού Αρχιερέα αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα πρόσφατων περιστατικών που καταδεικνύουν το εύρος της απόστασης που χωρίζει την Ιεραρχία από την κοινωνία. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν, επανέρχεται στο προσκήνιο μια «συντεχνιακή» αντίληψη για τη διαχείριση των εσωτερικών ζητημάτων της Εκκλησιαστικής Διοίκησης.

«Η απόφαση της πλειοψηφίας του πρωτοβάθμιου δι' Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου διά της οποίας εκρίθη ότι για την κανονική υπόθεση του Σεβ. Μητροπολίτου πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος δεν προκύπτουν επαρκείς αποδείξεις ενοχής, τεθείσης αυτής στο Αρχείο, μας ευρίσκει αντίθετους», τονίζουν στην επιστολή που υπογράφουν περισσότεροι από 25 μητροπολίτες απ' όλες τις «τάσεις» της Ιεραρχίας μεταξύ των οποίων οι Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και Γλυφάδας κ. Παύλος.

«Δεν είναι δυνατόν μια τόσο σοβαρή υπόθεση, και για τον δοκιμαζόμενο Ιεράρχη αλλά κυρίως για το κύρος της Εκκλησίας, να τη διαχειρίζονται κάποιοι αν όχι με σκοπιμότητα, σίγουρα όμως με κραυγαλέα επιπολαιότητα», δηλώνει στην «Κ» μητροπολίτης της κεντρικής Ελλάδας. «Ξέρετε ότι κάποιοι από αυτούς που βιάστηκαν να αθωώσουν τον πρώην Αττικής έχουν και οι ίδιοι κατά το πρόσφατο παρελθόν αθωωθεί με απαλλακτικά βουλεύματα;», προσθέτει «φωτογραφίζοντας» τουλάχιστον δύο συνοδικούς μητροπολίτες. Οι «επαναστάτες» Ιεράρχες προειδοποιούν επίσης πως στην περίπτωση που η καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε η πολιτική Δικαιοσύνη για τον πρώην Αττικής καταστεί αμετάκλητη από τον Αρειο Πάγο, τότε η Σύνοδος οφείλει να εφαρμόσει τον νόμο και να προχωρήσει στην καθαίρεση του κ. Παντελεήμονα από το βαθμό του Αρχιερέα.

«Διαφορετικά, αν δεν εφαρμόσει τη σχετική διάταξη θα υπέχουν τα μέλη του πρωτοβάθμιου για Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου ποινική ευθύνη ως φυσικά πρόσωπα για παράβαση καθήκοντος», σημειώνουν στην κοινή επιστολή τους.

Έκτακτη Σύνοδος

Μέσα σε αυτήν την εξαιρετικά αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έσπευσε να αποδοκιμάσει την απόφαση του εκκλησιαστικού δικαστηρίου, προανήγγειλε, μέσω συνεργατών του, την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου της Ιεραρχίας.

«Η πρωτοβουλία αυτή είναι προς την σωστή κατεύθυνση αν και ο μακαριώτατος, πατώντας προφανώς στα βήματα του προκατόχου του, αντί να ενημερώσει την Ιεραρχία, ως όφειλε, για την απόφασή του, προτίμησε τα ΜΜΕ», επισημαίνει στην «Κ» μητροπολίτης που εως σήμερα στάθηκε στο πλευρό του κ. Ιερώνυμου. Συνοδικοί κύκλοι εξηγούν, πάντως, πως η σύγκληση της Ιεραρχίας είναι επιβεβλημένη και για έναν ακόμα λόγο. Να αναχαιτίσει, τονίζουν, τις υπό εκκόλαψη κινήσεις αμφισβήτησης του αρχιεπισκόπου. Οπως υποστηρίζουν, η απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο δεν μετέχει ο κ. Ιερώνυμος, έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους μητροπολίτες «με φιλοδοξίες» να επιχειρήσουν μέσα από ορισμένες κινήσεις εντυπωσιασμού να ενισχυθεί η εικόνα τους. Ως τέτοια κίνηση χαρακτηρίζουν και την παραίτηση που υπέβαλε ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος από τη θέση του τοποτηρητή της μητροπόλεως Αττικής. «Το κείμενο της παραιτήσεως του άφηνε σαφείς αιχμές κατά του Αρχιεπισκόπου, ενώ διατύπωνε υπόνοιες για μεθοδευμένες αποφάσεις», λένε με νόημα στελέχη της Ιεράς Συνόδου. «Είναι σενάρια νοσηρής φαντασίας και φτηνά επικοινωνιακά τερτίπια», απαντούν πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Μεσογαίας κ. Νικόλαο. Οι συνέπειες της ενδοεκκλησιαστικής σύγκρουσης που προκάλεσε η εκκλησιαστική αθώωση του κ. Παντελεήμονα δεν μπορούν ακόμα να προβλεφθούν. Ωστόσο, κάποιοι μητροπολίτες δεν διστάζουν να εκφράζουν ανοιχτά τον προβληματισμό τους «μήπως τελικά υπάρχει διοικητικό έλλειμμα στην Εκκλησία της Ελλάδος»…

Επιστροφή στη σκανδαλολογία

«Πιστεύω ότι το αληθές φιλάδελφο θα επέβαλλε την επέκταση του κατηγορητηρίου και τη διερεύνηση των κασετών που έχουν κυκλοφορήσει και αναφέρονται στο πρόσωπο του σεβασμιωτάτου πρώην Αττικής. Το περιεχόμενο τους δυστυχώς έχει ακουστεί στο πανελλήνιο και αποτελεί τη βάση της ηθικής απαξιώσεως του σεβασμιωτάτου. Κατά την γνώμη μου, καμία απόφαση Συνοδικού ή κοσμικού Δικαστηρίου δεν μπορεί να αποκαταστήσει τον σεβασμιώτατο αν δεν υπάρξει ανατροπή αυτής της περιρρέουσας ατμόσφαιρας», υποστηρίζει στην «Κ» ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, εκ των πρωτοστατών της κίνησης να συγκεντρωθούν υπογραφές ιεραρχών κατά της απόφασης του Συνοδικού Δικαστηρίου.

«Ο στόχος με την πρωτοβουλία μας», προσθέτει ο κ. Σεραφείμ «είναι να πούμε σε όλους ότι η Εκκλησία δεν είναι μια αδόκιμος απόφαση που λαμβάνεται από ένα όργανο. Αλλά είναι μια συλλογική κατάθεση ευθύνης. Γι' αυτό σπεύσαμε να μιλήσουμε προκειμένου να αποτρέψουμε τραγικές και επώδυνες καταστάσεις για την Εκκλησία».

Τα προηγούμενα 24ωρα η Ελλαδική Εκκλησία γύρισε πολλές σελίδες πίσω στην πρόσφατη ιστορία της. «Κάναμε μια ολική επαναφορά στο 2005 και στις ημέρες των σκανδάλων που συγκλόνισαν την Εκκλησία μας. Δυστυχώς, η θετική εικόνα που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες στην Κοινωνία για την Εκκλησία κατέρρευσε σε μια στιγμή», δηλώνει με πικρία στην «Κ» προβεβλημένος μητροπολίτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περασμένη Δευτέρα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του προκειμένου να διαχειριστούν -κατ' αρχήν επικοινωνιακά- την κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, εντάσσεται και η δημοσιοποίηση της αντίθεσης του Αρχιεπισκόπου στην απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου. «Η υπόθεση θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη, διότι έτσι μόνον θα δινόταν η ευκαιρία, η αλήθεια να αποκαλυφθεί μέσα από δικαστικές διαδικασίες με μαρτυρικές καταθέσεις», ήταν η άποψη του κ. Ιερώνυμου.

Η παραίτηση του τοποτηρητή

Την ίδια στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε αντιμέτωπος με την αιφνιδιαστική παραίτηση του μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαου από τη θέση του τοποτηρητή της μητροπόλεως Αττικής. «Η απόφαση του δικαστηρίου θίγει την κοινή λογική, διασύρει την Εκκλησιαστική Διοίκηση και μας εκθέτει στο λαό του Θεού. Ισως η υπόθεση αυτή δώσει σε όλους μας μια ακόμα ευκαιρία για αυτοκριτική», σημειώνουν στην «Κ» κύκλοι της μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Νικολάου, έσπευσε να απαντήσει στις αιχμές του μητροπολίτη πως δεν ανέπεμψε στην εκκλησιαστική Δικαιοσύνη την αθωωτική απόφαση για τον κ. Παντελεήμονα. Στην επιστολή του προς τον Μεσογαίας, του υπενθύμισε πως ο σχετικός νόμος δεν δίνει σε κανένα τη δυνατότητα να αμφισβητήσει τα απαλλακτικά βουλεύματα. «Ο Σεβασμιώτατος μπορεί να διατύπωσε στην επιστολή παραίτησής του υπόνοιες συγκαλύψεως αλλά αυτές δεν αφορούν τον μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως στη Σύνοδο, ακόμα και στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, έχουν παρεισφρήσει πρόσωπα που συνδέονται με τον πρώην Αττικής. Αλλά ας ελπίσουμε ότι αυτά θα τεθούν στην Ιεραρχία», υποστηρίζεται από το περιβάλλον του κ. Νικόλαου. Την ίδια στιγμή, ιερείς της μητροπόλεως Αττικής διακινούν τη δική τους ανοιχτή επιστολή μέσω της οποίας εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αθώωση του κ. Παντελεήμονα. «Η Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, αρθείσα εις το ύψος της ιεράς αποστολής της, ανεπηρέαστος από έξωθεν παρεμβάσεις, επικοινωνιακές και άλλες σκοπιμότητες, με την απόφασή της υπηρέτησε την αλήθεια και απέδωσε το δίκαιον, που κατεπατήθη βάναυσα από την κοσμική Δικαιοσύνη». Πάντως, ο μητροπολίτης Πειραιώς καθιστά σαφές πως «η Σύνοδος της Ιεραρχίας που θα συγκαλέσει ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει άλλο δρόμο από το να εφαρμόσει τα υπό του νόμου προβλεπόμενα. Διότι, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα αδικήσει τον εαυτό της και τον λαό του Θεού».

Η «απολογία»

Της Ευας Καραμανωλη

«Οι μοναχές έβλεπαν τους προσκυνητές ως πελάτες. Η Μονή είχε γίνει ένα θρησκευτικό σούπερ μάρκετ». Μ’ αυτά τα λόγια επιχείρησε ο μητροπολίτης πρώην Αττικής Παντελεήμων, απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, πριν από περίπου τρία χρόνια, να αντικρούσει την κατηγορία της υπεξαίρεσης ποσού 277.300 ευρώ από την Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ την περίοδο 1995 - 1998. Βασικός υπερασπιστικός ισχυρισμός του ήταν ότι οι μοναχές, οι οποίες κατήγγειλαν την «κακοδιαχείριση» δεν επιθυμούσαν διαχειριστικό έλεγχο στα οικονομικά της Μονής, καθώς και ότι εκείνες υπεξαιρούσαν χρήματα από το παγκάρι. Σε πρώτο βαθμό ο μητροπολίτης πρώην Αττικής είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών με αναστολή, ενώ του είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η ποινή του μειώθηκε μεν κατά δύο έτη, ωστόσο δεν του δόθηκε αναστολή με αποτέλεσμα να εκτίσει την ποινή διά εγκλεισμού. Είχε προηγηθεί η παραδοχή του ίδιου ενώπιον των δικαστών ότι είχε... οικονομίες ύψους άνω του ενός δισ. δρχ. «Η διαφάνεια και η νομιμότητα είναι το σύνθημά μου», είχε πει στους δικαστές. «Από φτωχό άνθρωπο δεν πήρα δεκάρα, μόνο από αυτούς που μου τα πρόσφεραν...».

Προϊόντα υποκλοπής και οικονομίες μιας ζωής

Από την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» - 15/03/2009

Στις αρχές του 2005, η Εκκλησία της Ελλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο ενός πολυδιάστατου σκανδάλου. Από τη μια πλευρά οι καταγγελίες για διασυνδέσεις κληρικών και Ιεραρχών με το παραδικαστικό κύκλωμα και από την άλλη οι αποκαλύψεις για τη δράση «ιερών» απεσταλμένων στους Αγίους Τόπους συγκλόνιζαν την Αρχιεπισκοπή και δοκίμαζαν συνολικά την Εκκλησία. Μέσα στη χιονοστιβάδα των στοιχείων που έβλεπαν καθημερινά το φως της δημοσιότητας αποκαλύφθηκε πως ο Αττικής κ. Παντελεήμων συμμετείχε σε υπεράκτιες εταιρείες.

Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν από τον πανταχόθεν βαλλόμενο αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στον μητροπολίτη Παντελεήμονα, το όνομα του οποίου κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε απασχολήσει τουλάχιστον δύο φορές τα ΜΜΕ και την Ιερά Σύνοδο. Συγκεκριμένα, το 2002 με τις «ροζ κασέτες» στις οποίες ήταν καταγεγραμμένες τηλεφωνικές ερωτικές συνομιλίες μεταξύ δύο ανδρών και σύμφωνα με τις καταγγελίες που είχαν κατατεθεί στην Σύνοδο, ο ένας εκ των δύο ήταν ο μητροπολίτης. Ενα χρόνο αργότερα, δημοσιεύματα εμφάνιζαν τον κ. Παντελεήμονα να κατέχει ομόλογα αξίας σχεδόν ενός δισ. δραχμών. Η Σύνοδος «τακτοποίησε» τις δύο υποθέσεις εκδίδοντας απαλλακτικά βουλεύματα και θέτοντας τις στο αρχείο. Οι κασέτες χαρακτηρίσθηκαν προϊόν υποκλοπής και επομένως δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο, ενώ το δισεκατομμύριο σαν «οικονομίες μιας ζωής».

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις offshore εταιρείες επιχείρησε να δικαιολογήσει τις υψηλές καταθέσεις του, που άγγιζαν τα 4 εκατ. ευρώ. Οπως είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του είχε τα χρήματα αυτά για τα «γεράματά» του. Υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής, η Ιερά Σύνοδος, τον Φεβρουάριο του 2005, έθεσε τον κ. Παντελεήμονα σε 6μηνη αργία και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου τον απομάκρυνε από τον μητροπολιτικό του Θρόνο. Μερικούς μήνες αργότερα ήρθε η πρώτη καταδίκη του στα πολιτικά δικαστήρια ως αποτέλεσμα της πολύχρονης διαμάχης του με την Μονή Οσίου Εφραίμ Νέας Μάκρης. Αναθαρρημένος από την εκλογή του κ. Ιερώνυμου, την ημέρα της ενθρόνισης του, στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας, κάθισε στην πρώτη σειρά, μαζί με τους επαρχιούχους μητροπολίτες. Μετά τη δεύτερη καταδίκη του όμως, οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Παρά τις προσπάθειες της Συνόδου να δημιουργηθεί ειδική φυλακή για κληρικούς προκειμένου να μεταφερθεί εκεί ο κ. Παντελεήμονας, παραμένει έως σήμερα έγκλειστος στην πτέρυγα «των πρωταιτίων της Δικτατορίας».

Άποψη: Ανίεροι κανόνες

Tου Μιχαλη Tσαπογα*

Από την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» - 15/03/2009

Oπως δήλωνε στην «Καθημερινή» (11.3.2009) συνοδικός ιεράρχης, σχετικά με τις συνέπειες αμετάκλητης καταδίκης μητροπολίτη, «δεν δεσμευόμαστε από αποφάσεις της κοσμικής δικαιοσύνης… δεν τίθεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ενδεχόμενο καθαίρεσης… η Εκκλησία για τα εσωτερικά της ζητήματα είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί μόνον τους Ιερούς Κανόνες». Πράγματι, υπό καθεστώς θρησκευτικής ελευθερίας, τι άλλο, εκτός από τους ιερούς κανόνες, θα έπρεπε να διέπει την ανάληψη ή απώλεια πνευματικών αξιωμάτων; Αν εκείνοι οι κανόνες το επιτρέπουν, γιατί να μη μπορεί μια θρησκευτική κοινότητα να κυβερνάται από τις φυλακές χωρίς να την παρενοχλεί ο κοσμικός νομοθέτης;

Οι εξελίξεις στην υπόθεση του πρώην Αττικής αποτελούν την καταλληλότερη δυνατή απόδειξη του παραλογισμού, τον οποίον αποτελεί η σημερινή νομική διαπλοκή Κράτους και Εκκλησίας. Εμπρός ο γκρεμός της καθαίρεσης εκκλησιαστικού αξιωματούχου δυνάμει κοσμικών κανόνων και αποφάσεων, πίσω το ρέμα της διατήρησης πολιτειακού αξιωματούχου που το ποινικό του μητρώο δεν θα του επέτρεπε ούτε καν να διορισθεί ως οδηγός για το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο.

Σε σωρεία παλαιότερων περιπτώσεων εκλογής ή έκπτωσης μητροπολιτών, οι τότε εκκλησιαστικοί ιθύνοντες είχαν υποκύψει στα νεύματα των κοσμικών δικαστηρίων ή κυβερνήσεων. Δεν το είχαν κάνει από δουλοπρέπεια, αλλ’ από σύνεση: διέσωζαν έτσι την υπόσταση της Εκκλησίας ως πολιτειακού οργανισμού, δηλαδή ένα αγαθό το οποίο τότε ακόμη εθεωρείτο άξιο προστασίας. Προφανώς, οι σημερινοί συνοδικοί δεν αγνοούν ότι διοικούν ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Μόνη εξήγηση, επομένως, απομένει το ότι προτίθενται να εισηγηθούν αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε ν’ απελευθερωθούν από τα άχαρα και ανίερα βάρη των πολιτειακών αξιωμάτων.

*Ο κ. Μιχάλης Τσαπόγας είναι δρ Νομικής του Πανεπιστημίου Μονάχου.

Άποψη: Βαθιά ικανοποίηση

Tου Νίκου Mόσχου*

Από την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» - 15/03/2009

H αθωωτική απόφαση του Πρωτοβάθμιου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, λειτουργούντος ως Δικαστικού Συμβουλίου, μας ικανοποίησε βαθύτατα. Η ανεπηρέαστη Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, αφού διεξήγαγε πολύμηνη ανάκριση και μελέτησε εμβριθώς τη σχηματισθείσα ανακριτική δικογραφία, εξετάζοντας σωρεία μαρτύρων και αξιολογώντας προσεκτικά το πλήθος των εγγράφων της, έκρινε ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων είναι αθώος της κατηγορίας περί δήθεν υπεξαιρέσεως χρημάτων από τη Μονή του Εφραίμ, για τον λόγο ότι δεν προέκυψαν ούτε οι παραμικρές ενδείξεις ενοχής του, οι οποίες θα ήταν απαραίτητες προκειμένου να παραπεμφθεί στο Συνοδικό δι’ Αρχιερείς Δικαστήριο. Η Εκκλησία τον θεωρεί πλέον αθώο. Κατά συνέπεια, εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους είχε απομακρυνθεί από τη Μητρόπολη Αττικής.

Η καταδικαστική απόφαση του ποινικού δικαστηρίου βρίθει από νομικές και ουσιαστικές πλημμέλειες. Πιστεύουμε ακράδαντα, όπως πιστεύαμε και πριν από την απόφαση της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, ότι και ο Αρειος Πάγος θα μας δικαιώσει πανηγυρικά.

Πώς είναι δυνατόν μια καταδικαστική απόφαση να στηρίζεται, αποκλειστικά και μόνο, σε αλληλοαναιρούμενες και αλληλοδιαψευδόμενες καταθέσεις ελάχιστων μαρτύρων (των ιδίων μάλιστα μοναχών, κατά των οποίων ασκήθηκε αρχικά ποινική δίωξη για υπεξαίρεση των χρημάτων της Μονής και οι οποίες από κατηγορούμενες μεταβλήθηκαν σε κατηγόρους, καθώς και ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος της Μονής), όταν οι καταθέσεις τους αυτές διαψεύδονται πανηγυρικά από άλλες, τρίτων και ουδετέρων, αυτοπτών και αυτηκόων μαρτύρων, καθώς και από σωρείαν εγγράφων;

Προσδοκούμε, ότι η Δικαιοσύνη, ανεπηρέαστη από το σε βάρος του Μητροπολίτη κλίμα που καλλιεργείται σκοπίμως από διάφορους κύκλους, που εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα, θα αποκαταστήσει την αλήθεια.

* Ο κ. Νικος Μόσχος είναι δικηγόρος, συνήγορος υπεράσπισης του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα

Κάθαρση ή τέλος

Του Σταύρου π. Ψυχάρη

Από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» - Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

         Σε μια από τις πλουσιότερες ενορίες της Αθήνας υπηρετεί ένας παπάς που κάθε χρόνο, παραμονή των Θεοφανίων, πηγαίνει για Αγιασμό στις κατοικίες της περιοχής. Λόγω πολυετούς θητείας ο ιερεύς γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Έτσι, κρούει μόνον τις θύρες όπου γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα τύχει καλής υποδοχής. Φυσικό είναι λοιπόν να προσπερνά κατοικίες όπου γνωρίζει είτε εικάζει ότι η επίσκεψή του δεν είναι επιθυμητή. Συχνά πηγαίνει σε ένα ή ορισμένα διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας, παραλείποντας τα γειτονικά τους.

Ο ιερεύς διερχόμενος τις πολυκατοικίες χαιρετίζεται ευγενικά κατά κανόνα και από εκείνους στων οποίων τα σπίτια δεν πηγαίνει για Αγιασμό. Το ρήμα «χαιρετίζω» δεν είναι τώρα στον σωστό χρόνο. Χαιρετιζόταν (έως και πέρυσι...) είναι το ορθόν. Εφέτος συμβαίνουν άλλα πράγματα...

Ενεφανίσθη ο ιερεύς στα γνωστά σπίτια, αλλά χωρίς «βοηθό» (νεαρά άτομα που μεταφέρουν το δοχείο με τον Αγιασμό). Η απουσία του «βοηθού», ο οποίος ήταν και ο εισπράκτωρ των εισφορών υπέρ του Ιερού Ναού, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ενορίτες. Οταν μια κυρία ρώτησε «Πάτερ, πού είναι ο μικρός;» (προφανώς για να του δώσει την εισφορά της), έλαβε απάντηση αποκαλυπτική: - Δεν παίρνω το παιδί μαζί μου διότι δεν θέλω να ακούει όσα μας ψέλνουν στον δρόμο ή μέσα σε πολυκατοικίες! Εχουμε γίνει ρεζίληδες... Κι εγώ πλέον πηγαίνω σε ελάχιστα μόνον σπίτια...

Το επεισόδιο αυτό είναι η μύτη του παγόβουνου. Η κοινωνία, ανεξαρτήτως υψηλού είτε ανύπαρκτου θρησκευτικού φρονήματος, μοιάζει να ξεπερνά τη φάση της απάθειας. Η αδιαφορία δεν είναι πλέον το χαρακτηριστικό όλο και περισσότερων πολιτών απέναντι στο Σχήμα. Ηδη υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις οργής... Σε διάστημα ολίγων ετών, σκάνδαλα πάσης φύσεως πληγώνουν την Εκκλησία. Μέσα στον τελευταίο χρόνο ένα τεράστιο σκάνδαλο ταρακούνησε τη χώρα και το όνομα Μονής του Αγίου Ορους κατέστη συνώνυμον της ληστείας της δημόσιας περιουσίας. Δύο σκάνδαλα σεξουαλικής βίας σε παιδιά από δύο αρχιμανδρίτες κλυδωνίζουν την κοινωνία. Και μια πρωτοφανής απόφαση αυτής της ίδιας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και αποκαλύπτει ότι κάτι κακό συμβαίνει στις τάξεις εκείνων που κατ΄ επιλογήν τους αφιερώθηκαν στον Θεό- με ορισμένες εξαιρέσεις (εκείνους που βλέπουν το ράσο ως εργαλείο για λωποδύτες!).

Είναι απίστευτο το ότι βρέθηκαν Μητροπολίτες εν ενεργεία, μισθοδοτούμενοι από το Κράτος, οι οποίοι έθεσαν στο αρχείο την υπόθεση του πρώην Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονος Μπεζενίτη, ο οποίος είναι έγκλειστος στον Κορυδαλλό για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου (η υπόθεση είναι γνωστή- περισσότερα στη σελίδα... Α49).

Είναι βεβαίως άξια προσοχής η αντίδραση που εκδηλώθηκε μέσα στην ίδια την Εκκλησία- με πρώτον τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να δηλώνει την αποδοκιμασία της αποφάσεως.

Η υπόθεση αυτή είτε θα λειτουργήσει ως καθαρτήριον για την Ελλαδική Εκκλησία είτε θα σημάνει την αρχή του τέλους. Οχι της Εκκλησίας, αλλά ενός συστήματος που προσβάλλει την έννοια της θρησκείας!

Οι επτά μητροπολίτες,

το... απύθμενο αρχείο της Εκκλησίας

και η θύελλα των αντιδράσεων

Της Μαρίας Αντωνιάδου

Από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» - Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

        Εντός των προσεχών ημερών ο Αρειος Πάγος αναμένεται να επικυρώσει ή να ανατρέψει τις καταδικαστικές για τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής αποφάσεις της ποινικής Δικαιοσύνης.

Γιατί η Ιερά Σύνοδος έδωσε άφεση αμαρτιών στον Παντελεήμονα

 ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ στραμμένο στον Άρειο Πάγο βρίσκονται τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς τις επόμενες ημέρες το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει αρνητικά ή θετικά στην αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής Παντελεήμων για τις εις βάρος του αποφάσεις της ποινικής Δικαιοσύνης. Η Ιερά Σύνοδος έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, γεγονός που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μια μάχη μέσα στην Ιεραρχία κληρικών που επί δεκαετίες είχαν μάθει να μη λογοδοτούν για τις αποφάσεις τους. Η συντριπτική πλειονότητα

της Ιεραρχίας αντέδρασε έντονα στην απόφαση της 12μελούς Ιεράς Συνόδου και στήριξε τη στάση που τήρησαν οι πέντε μητροπολίτες, Νικοπόλεως κ. Μελέτιος, Αργολίδος κ. Ιάκωβος , Αρτης κ. Ιγνάτιος, Κίτρους κ. Αγαθόνικος και ο φίλος του Αρχιεπισκόπου Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, οι μόνοι που ζήτησαν την παραπομπή σε δίκη του κ. Παντελεήμονος. Αλλά ο ασκός του Αιόλου για την εκκλησιαστική Δικαιοσύνη είχε ανοίξει. Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του τοποτηρητή της Μητρόπολης Αττικής δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να κωφεύσει στη φωνή του λαού. Και 23 μητροπολίτες με κοινή τους δήλωση εξέφρασαν στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο την αντίθεσή τους στην απόφαση που έλαβε η Ιερά Σύνοδος και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Ιεραρχία. Ταυτόχρονα άλλοι 10 μητροπολίτες απέστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας ζητώντας από τον κ. Ιερώνυμο την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την απεμπλοκή από την κρίση που ξέσπασε. Ο Αρχιεπίσκοπος προ του αδιεξόδου και εν μέσω θυέλλης αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως τη Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία και θα λάβει τις αποφάσεις της που θα κρίνουν το μέλλον και την τύχη του Μητροπολίτη πρώην Αττικής. Πολλοί ιεράρχες εκτιμούν πλέον ότι οι «σωτήρες» του κ. Παντελεήμονος τον καταδίκασαν, αφού κινδυνεύει πλέον, αν δεν γίνει αποδεκτή η αίτηση αναίρεσής του από τον Αρειο Πάγο, να καθαιρεθεί.

Το αρχείο της Ιεράς Συνόδου φαίνεται να είναι απίστευτης χωρητικότητας. Είναι η τρίτη φορά που μια υπόθεση που αφορά τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής παραπέμπεται σε αυτό το «απύθμενο» αρχείο. Το 2002 και το 2003 και πάλι η Ιερά Σύνοδος αρχειοθέτησε τις κασέτες με τις ροζ στιχομυθίες, όπου ο ένας εκ των συνομιλητών φερόταν να είναι ο εν λόγω ιεράρχης. Το σκεπτικό που επικράτησε τότε ήταν ότι η Σύνοδος θα έπρεπε να προσφύγει σε ειδικά εργαστήρια του εξωτερικού για να αποδειχθεί η γνησιότητά τους. Ωστόσο οι Συνοδικοί αποφάνθηκαν ότι ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι δεν μπορούν να προσαγάγουν τεκμήρια σε εκκλησιαστικό δικαστήριο. «Μπορεί ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες να υπάρχει κανένας εβραίος» είπε γνωστός ιεράρχης. Την ίδια περίοδο «η Ιερά Σύνοδος,ύστερα από διαλογική συζήτηση,θεώρησε ότι οι εξηγήσεις που έδωσε ο Μητροπολίτης Αττικής είναι επαρκείς και η υπόθεση ετέθη στο αρχείο» . Η υπόθεση που τότε ετέθη στο αρχείο ήταν οι πληροφορίες που τον έφεραν να έχει ρευστοποιήσει ομόλογα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών, τα οποία σύμφωνα με ορισμένες καταγγελίες αργότερα τοποθετήθηκαν στην υπεράκτια εταιρεία που φέρεται ότι διέθετε ο ιεράρχης. Στις 9 Μαρτίου του 2009 η Ιερά Σύνοδος «αφού μελέτησε τον σχετικό ανακριτικό φάκελο, κατέληξε με ψήφους 7 προς 5 στην κατά πλειοψηφία απόφασηότι δεν προκύπτουν από τον φάκελο επαρκείς ενδείξεις ενοχής κατά του εγκαλουμένου αρχιερέως και έθεσε την κανονική υπόθεση στο αρχείο», παρά το γεγονός ότι ο κ. Παντελεήμων καταδικάστηκε δύο φορές από την ποινική Δικαιοσύνη για την ίδια υπόθεση, δηλαδή της υπεξαίρεσης χρημάτων από τη Μονή Οσίου Εφραίμ.

Βέλη κατά των φίλων

Εξι ημέρες μετά την «ιστορική» απόφαση των 12 μελών της Συνόδου που συμμετείχαν στο εκκλησιαστικό δικαστήριο σχεδόν όλοι οι ιεράρχες, με πρώτο τον προεδρεύοντα Μητροπολίτη Νικοπόλεως κ. Μελέτιο , στρέφουν τα βέλη τους κατά ιεραρχών-φίλων του κ. Παντελεήμονος, και ιδιαίτερα των επτά μητροπολιτών που επί της ουσίας τον αθώωσαν.

Ο ιεράρχης που κατακλύζεται από τον ορυμαγδό των επικρίσεων των αρχιερέων είναι ο Μητροπολίτης Ιερισσού και Αρδαμερίου κ. Νικόδημος , καθώς ουδείς ανέμενε ότι θα ηγούνταν μιας προσπάθειας, και μάλιστα θα την έφερε εις πέρας με τέτοια επιτυχία. Βραχύσωμος και με μακριά γενειάδα, ο κ. Νικόδημος αποφεύγει συστηματικά να εμπλέκεται σε κρίσιμες καταστάσεις. Πάντοτε καμαρωτός, έχει συγκεντρώσει πολλές φορές τα ειρωνικά σχόλια των πνευματικών αδελφών του. Φίλος επί δεκαετίες του Μητροπολίτη πρώην Αττικής, ο κ. Νικόδημος είναι ο κληρικός που έπεισε τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να θέσουν την υπόθεση στο αρχείο. Γεννημένος στη Μυτιλήνη το 1931 είχε πνευματικές σχέσεις με τον μακαριστό Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο Β΄ (κατά κόσμον Κλεόμβροτο), ο οποίος κατά τη διάρκεια της τοποτηρητείας του στη Χίο στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 χειροτόνησε πρεσβύτερο τον κ. Παντελεήμονα. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, ο μακαριστός Ιάκωβος και ο τότε Μητροπολίτης Ζακύνθου και μετέπειτα Αττικής κ. Παντελεήμων στήριξαν την εκλογή του στον μητροπολιτικό θρόνο της Ιερισσού το 1981 και ήταν παρόντες την ημέρα της χειροτονίας του σε επίσκοπο στον Αγιο Νικόλαο Πατησίων.

Ο πάντοτε χαμηλών τόνων Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος Γ΄ συνδέεται φιλικά με τον συμπατριώτη του κ. Νικόδημο και υπηρέτησε επί πολλές δεκαετίες ως αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Μυτιλήνης. Χειροτονήθηκε, όπως και ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής, από τον μακαριστό Ιάκωβο (Κλεόμβροτο), τον οποίο και διαδέχθηκε το 1988 στον θρόνο της Μυτιλήνης με τη στήριξη και του τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτη.

Ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος ποιμαίνει ένα κομμάτι του Νομού Λέσβου και έχει καλές σχέσεις με τους μητροπολίτες Ιερισσού και Μυτιλήνης. Εξελέγη μητροπολίτης το 1984 και υπηρέτησε επί πολλές δεκαετίες ως κληρικός της Μητρόπολης Αττικής. Και ο κ. Παντελεήμων από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, οπότε και μετατέθηκε από τη Μητρόπολη Ζακύνθου στην Αττική, τον καλούσε στα μεγάλα πανηγύρια της νέας του επαρχίας.

 Αίτημα εξαίρεσης

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Νικηφόρος βρέθηκε το 2005 στη δίνη του κυκλώνα που ξέσπασε στη διοίκηση της Εκκλησίας με αφορμή τις καταγγελίες κατά ιεραρχών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο ίδιος αλλά και ο κ. Παντελεήμων. Ο κ. Νικηφόρος βίωσε, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, τον διασυρμό από καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης, τις οποίες στήριξε μόνο ένας μάρτυρας ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Αντίθετα, τον υποστήριξαν περισσότερα από 500 άτομα και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής, όταν πριν από έναν μήνα είδε ότι ο ακρίτας ιεράρχης δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο δικαστήριο εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει και θα τον αντικαθιστούσε ένας άλλος ακρίτας, ο Κονίτσης κ. Ανδρέας, κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης.

Αιτία του αιτήματος εξαιρέσεως ήταν το γεγονός ότι πολλές φορές ο κ. Ανδρέας στηλίτευσε τον κ. Παντελεήμονα. Με αυτή την κίνησή του ο κ. Παντελεήμων κέρδισε χρόνο και ο κ. Νικηφόρος προσήλθε τη Δευτέρα στη Σύνοδο και συμμετείχε στη συνεδρίαση.

 Διάφορες κατηγορίες

Η στάση του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνου ήταν αναμενόμενη, καθώς, όπως λένε κληρικοί με πικρόχολη διάθεση, έχουν δύο κοινά με τον κ. Παντελεήμονα. Δεν δηλώνει την ημερομηνία γεννήσεως του στα Δίπτυχα της Εκκλησίας και εναντίον του κ. Κωνσταντίνου έχουν καταγραφεί διάφορες κατηγορίες από τον επί μακρό χρονικό διάστημα οδηγό του αλλά ουδέποτε διερευνήθηκαν από την Ιερά Σύνοδο ή κάποιον εκκλησιαστικό ανακριτή.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, όπως υποστηρίζουν φίλοι του αρχιερείς, δηλώνει ότι «παρασύρθηκε». Ανεξάρτητα από το αν παρασύρθηκε ή όχι ο μητροπολίτης της πρωτεύουσας του θεσσαλικού κάμπου, το σίγουρο είναι ότι είναι φίλος του Μητροπολίτη Αττικής και ο ίδιος έχει ζήσει πολλές φορές δύσκολες στιγμές εξαιτίας των διαδηλώσεων και των κινήσεων που πραγματοποιούν εναντίον του οι υποστηρικτές του μακαριστού Μητροπολίτη Λαρίσης επί αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου Κοτσώνη, Θεολόγου . Και ο κ. Παντελεήμων φαίνεται ότι διαθέτει έναν ισχυρό αντίπαλο, ο οποίος αποκάλυψε πολλές παραμέτρους από τη δραστηριότητά του, τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημο Γκατζιρούλη, ο οποίος εξελέγη επί αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου Κοτσώνη, ήταν πνευματικός αδελφός του μακαριστού Θεολόγου και διατηρεί σχέσεις και με τις ομάδες της Λάρισας που εναντιώνονται στον κ. Ιγνάτιο.

Ο 77χρονος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Αθηναγόρας φαίνεται ότι «δεν είδε και δεν άκουσε τίποτε», αφού, όπως υποστηρίζουν μέλη της Ιεράς Συνόδου, με δυσκολία μπορούσε να αντιληφθεί, εξαιτίας των προβλημάτων της υγείας του, τις παραμέτρους του ζητήματος. Και κυρίως στο περιβάλλον του υπάρχουν γνωστοί κληρικοί που έχουν πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Παντελεήμονα.

Αντεπιτίθεται τώρα ο Παντελεήμων

Επιστολή συμπαράστασης στον πρώην Αττικής από κληρικούς της πρώην περιφέρειάς του

Της Μαρίας Αντωνιάδου

Από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» - Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

         Στην αντεπίθεση περνάει ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής κ. Παντελεήμων ο οποίος διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι μετά την απόφαση του εκκλησιαστικού δικαστηρίου να θέσει στο αρχείο την υπόθεση της υπεξαίρεσης από τη Μονή Οσίου Εφραίμ αποδείχθηκε περίτρανα η αθωότητά του. Μάλιστα στενοί του συνεργάτες επιμένουν ότι, πάρα τις αντίθετες πληροφορίες, ο Αρειος Πάγος θα τον δικαιώσει και θα δεχθεί την αίτηση αναίρεσής του. Σε μια κίνηση στήριξής του, κληρικοί που υπηρετούν στη Μητρόπολη Αττικής και βρέθηκαν δίπλα του επί πολλές δεκαετίες συνέταξαν κείμενο το οποίο θα αποστείλουν στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και στα μέλη της Ιεραρχίας. «Ο Ιερός Κλήρος έχων και την γνώσιν των αισθημάτων του πιστού λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής εκφράζει την βαθείαν ικανοποίησίν του για την απόφασιν του Συνοδικού Δικαστηρίου της 9ης Μαρτίου η οποία αθώωσε τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Αττικής κ.Παντελεήμονα» αναφέρεται στο κείμενο. Ακόμη υποστηρίζουν ότι: «Η εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, ηρθείσα εις το ύψος της ιερής αποστολής της, ανεπηρέαστος από έξωθεν παρεμβάσεις, επικοινωνιακές και άλλες σκοπιμότητες, με την απόφασίν της υπηρέτησε την αλήθειαν και απέδωσε το δίκαιον, που κατεπατήθη βάναυσα από την κοσμική Δικαιοσύνη, η οποία, παρά το πλήθος των αποδεικτικών της αθωότητος του Σεβασμιωτάτου στοιχείων και τις μαρτυρικές καταθέσεις αξιόπιστων αυτοπτών και αυτήκοων μαρτύρων υπερασπίσεώς του, τον κατεδίκασεν αδίκως εις σκληράν, εξοντωτικήν και πρωτοφανή διά ιεράρχην ποινήν, στηριχθείσα αποκλειστικώς και μόνον εις μαρτυρίας προσώπων τα οποία επί έτη ως Μητροπολίτης εγκαλούσε και κατήγγειλε διά κακοδιαχείρισιν, απόκρυψιν εσόδων και παρανόμους δαπάνας, αλλά και εις την συκοφαντικήν απόκρουσιν κατευθυνομένων και ανεύθυνων μέσων ενημερώσεως.

Ελπίζουμε», σημειώνουν οι κληρικοί, «ότι τελικώς και η ανεπηρέαστος και ανεξάρτητος κοσμική Δικαιοσύνη, προς την οποίαν τρέφομεν εκτίμησιν και σεβασμόν, θα αποδώσει το δίκαιον εις τον Σεβασμιώτατον διότι “ζει Κύριος ο Θεός”».

Την ίδια ώρα Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος τόνιζαν ότι ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής θα μπορούσε να διευκολύνει την έξοδο από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η διοίκηση της Εκκλησίας μετά την απόφαση του δικαστηρίου να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες. Μάλιστα επισήμαιναν ότι θα μπορούσε ο ιεράρχης να υποβάλει την παραίτησή του, προκειμένου να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση του προβλήματος. Η απάντηση, όμως, του κ. Παντελεήμονος μέχρι στιγμής είναι σαφής: «Είμαι αθώος. Δεν παραιτούμαι».

Στο μεταξύ χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος βρέθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη, όπου είχε συνεχείς συσκέψεις με τα επιτελικά στελέχη της Ιεράς Συνόδου καθώς παρέλαβε την επιστολή διαμαρτυρίας που υπέγραψαν 23 Ιεράρχες για την απαλλακτική απόφαση που ελήφθη για τον κ. Παντελεήμονα. Ταυτόχρονα παρέλαβε ακόμη έξι επιστολές Μητροπολιτών οι οποίοι διαμαρτύρονται εντονότατα για το ίδιο ζήτημα και ζητούν την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά του κ. Ιερωνύμου, προκειμένου να απεμπλακεί από την κρίση η Ιεραρχία.

Ο κ. Ιερώνυμος έχει δηλώσει σε όλους τους Μητροπολίτες με τους οποίους επικοινώνησε ότι θα συγκαλέσει τη Σύνοδο της Ιεραρχίας εκτάκτως αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις που θα κρίνουν την τύχη του Μητροπολίτη πρώην Αττικής.

Ποιος είναι ο κύριος υπεύθυνος

για την αθώωση του Παντελεήμονα;

Από την ιστοσελίδα: paideia.gr

Δεύτερη βδομάδα της Σαρακοστής, μιας περιόδου όπου οι χριστιανοί προετοιμάζονται για το Πάσχα με νηστεία, προσευχή και καθαρισμό της ψυχής τους, το τελευταίο που περίμενε κανείς ήταν από τη διοικούσα εκκλησία να συμμετέχει στο σκανδαλισμό των πιστών…

Κι όμως έγινε κι αυτό. Μάθαμε την Τρίτη το πρωί ότι ένας (πρώην) μητροπολίτης που έχει καταδικαστεί από πολιτικό δικαστήριο και είναι στη φυλακή, που όλη η Ελλάδα έχει ακούσει πώς προτιμάει να χρησιμοποιεί τις λαμπάδες, που έχει κάνει δηλώσεις που θα ζήλευε σύγχρονος golden boy (“δύο δισεκατομμύρια μάζεψα για τα γεράματά μου, πολλά είναι;”) ΔΕΝ σκανδαλίζει το ποίμνιο…

Η διαρκής Ιερά Σύνοδος τον αθώωσε προκαλώντας την οργή κλήρου και λαού. Και μάλιστα σε μια περίοδο που πολλοί έχουν βρει ευκαιρία από κάποια σκάνδαλα και αναφέρονται στη σχέση κάποιων “μοναχών” με την παιδεραστία, κάνοντας απαράδεκτες γενικεύσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι υπέρ της αθώωσης του κ. Παντελεήμονα ψήφισαν οι μητροπολίτες (ο Θεός να τους συγχωρέσει) Ιερισσού Νικόδημος, Μηθύμνης Χρυσόστομος, Φωκίδος Αθηναγόρας, Διδυμοτείχου Νικηφόρος, Μυτιλήνης Ιάκωβος, Λαρίσης Ιγνάτιος και Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος.

Ευτυχώς βρέθηκαν πέντε Ιεράρχες που είπαν όχι στις μεθοδεύσεις. Τον λόγο της αληθείας ορθοτόμησαν οι: Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, Αργολίδος Ιάκωβος, Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικος και Άρτης Ιγνάτιος.

Θαρραλέα και Ηρωική υπήρξε και η στάση του τοποτηρητή Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου, ο οποίος παραιτήθηκε αμέσως μόλις έμαθε την άθλια αυτή απόφαση αφήνοντας αιχμές τόσο για την απόφαση όσο και για πρόσωπα της Ιεράς Συνόδου αλλά και για τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο (Δείτε την επιστολή του εδώ). Περιμένουμε να εμμείνει στην απόφασή αυτή και να μη δεχθεί να γυρίσει στη θέση του τοποτηρητή.

Το καίριο ερώτημα όμως είναι το εξής: Τι κάνει για όλα αυτά ο Αρχιεπίσκοπος;

Διαχώρισε τη θέση του λέγοντας ότι λυπάται γι αυτή την απόφαση. Τίποτε άλλο. Έτσι πολλά ΜΜΕ τον έχουν ήδη “αθωώσει” και ρίχνουν το φταίξιμο μόνο στους “7″.

Κι όμως υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει!

1) Γιατί δεν παραπέμπει το θέμα στην Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, όπως μπορεί (του το λέει και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας στην επιστολή του);

2) Γιατί δεν έφερε το θέμα στην ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου, όπου σίγουρα η απόφαση θα ήταν διαφορετική, αλλά προτίμησε να το περάσει στα μουλωχτά στην τακτική Ιερά Σύνοδο;

Σε αυτά τα ερωτήματα πολύ φοβάμαι ότι δε μπορεί να απαντήσει ο Μακαριότατος…

Υπάρχει καιρός όμως ακόμα. Ας πράξει τώρα! Η θέση του δεν του επιτρέπει να αφήσει αυτή την υπόθεση να κηλιδώσει ακόμη περισσότερο το κύρος της Εκκλησίας. Την ευθύνη για ότι συμβεί από εδώ και στο εξής την φέρει κυρίως ο Μακαριότατος!

 

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel