Ζωηφόρος

Εκλογές Μητροπολιτών, Ανακοινωθέν της ΙΣΙ,

Εκλογές Μητροπολιτών

Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010, σε πρώτη Έκτακτη Συνεδρία η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, και Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ Εφραίμ, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τυπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής. Στην αρχή αναφέρθηκε στη θεματολογία της σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, καθώς και στα θλιβερά γεγονότα των ημερών λέγοντας :

«Νομίζω ότι όλοι μας θα θέλαμε και από αυτό το βήμα της Ιεραρχίας μας, να εκφράσουμε την συνοχή της καρδίας μας για όσα θλιβερά γεγονότα ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες στη χώρα μας και την οδύνη μας για τον άδικο χαμό των συνανθρώπων μας κατά την ώρα της εργασίας των. Η διαμαρτυρία για τα προσωπικά η γενικώτερα παράπονα έναντι της ακολοθουμένης τακτικής της πολιτείας είναι δίκαιο και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη. Η χρήση βίας όμως και περισσότερο η αφαίρεση ζωής του οποιουδήποτε, είναι απολύτως ανεπίτρεπτα».

Επίσης είπε : «ανησυχία προκαλεί η λήψη σκληρών οικονομικών μέτρων λιτότητος και η απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ αμηχανία προξενεί η συμπεριφορά και ο τρόπος αντιδράσεως των Εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και  κατέληξε ότι «η κρίση είναι πνευματική, που επικεντρώνεται στην οικογένεια, στους θεσμούς, στις δομές της πολιτείας, … και είναι έκδηλη και στο χώρο της ανθρώπινης πλευράς της Εκκλησίας και γι’ αυτό απαιτείται μια καλή διάγνωση και το κατάλληλο φάρμακο».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως Αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ των Ιεραρχών για την θεματολογία της συγκλήσεως της Ιεραρχίας και ακολούθως άρχισε η διαδικασία της πλήρωσης των τριών κενών Μητροπολιτικών Εδρών Λαγκαδά, Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών και Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 1 του Νόμου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος»,

Κατόπιν άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως των τριών κενών Μητροπολιτικών Εδρών, με τα εξής αποτελέσματα :

α) Γιά την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, επί ψηφισάντων 75 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 58 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 11 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν και 5 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά δι’ εκλογής.

β)  Για την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών, επί ψηφισάντων 75 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 26 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 45 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν και 3 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών δι’ εκλογής.

γ)  Για την Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, επί ψηφισάντων 75 η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 50 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 16 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν και 8 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 76 ψηφισάντων έλαβαν :

1)  Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Τασσιάς ψήφους 47,

2)  Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Χρυσοστόμου ψήφους 41,

3)  Αρχιμανδρίτης κ. Γερμανός Γαλάνης ψήφους 32,

Ευρέθη και 1 λευκή ψήφος.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Λαγκαδά ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Τασσιάς, με 41 ψήφους, επί συνόλου 76 ψηφισάντων, ενώ έλαβε 21 ψήφους ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, 11 ψήφους ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γερμανός Γαλάνης, και ευρέθησαν 2 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη.

Στη συνέχεια άρχισε η διαδικασία πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 75 ψηφισάντων έλαβαν :

1)  Αρχιμανδρίτης κ. Αθηναγόρας Δικαιάκος ψήφους 38,

2)  Αρχιμανδρίτης κ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος ψήφους 27,

3)  Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκλητος Αθανασόπουλος ψήφους 18,

Εὑρέθησαν 3 άκυροι και 3 λευκές ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αθηναγόρας Δικαιάκος, με 44 ψήφους, επί συνόλου 75 ψηφισάντων, έλαβαν 17 ψήφους ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος και 3 ψήφους ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκλητος Αθανασόπουλος, ενώ ευρέθησαν 6 λευκές ψήφοι και 5 άκυροι.

Στη συνέχεια άρχισε η διαδικασία πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 75 ψηφισάντων έλαβαν :

1)  Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Μισιακούλης ψήφους 63,

2)  Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος ψήφους 16,

3)  Αρχιμανδρίτης κ. Χρύσανθος Στελλάτος ψήφους 10,

Εὑρέθησαν 4 λευκές ψήφοι και 3 άκυρες.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Μισιακούλης, με 66 ψήφους, επί συνόλου 75 ψηφισάντων, ενώ ευρέθησαν 5 λευκές ψήφοι και 4 άκυροι.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ψηφοφορία για την εκλογή των νέων Επισκόπων.

Για την πλήρωση της θέσεως Τιτουλαρίου Επισκόπου παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τανάγρας, επί συνόλου 71 ψηφισάντων έλαβαν :

1)  Αρχιμανδρίτης κ. Πολύκαρπος Χρυσικός ψήφους 49,

2)  Αρχιμανδρίτης κ. Ειρηναίος Καλογήρου ψήφους 1,

3)  Αρχιμανδρίτης κ. Βενέδικτος Καρύδης ψήφους 1,

Εὑρέθησαν και 18 λευκές και 2 άκυρες ψήφοι.

Τιτουλάριος Επίσκοπος παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τανάγρας, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Πολύκαρπος Χρυσικός.

Για την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Φωτικής, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και τις διατάξεις του άρθρου 13 του Νομου 1951/1991, επί συνόλου 69 ψηφισάντων έλαβαν :

1)  Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Σιφναίος ψήφους 54,

2)  Αρχιμανδρίτης κ. Κωνσταντίνος Ραμιώτης ψήφους 1,

3)  Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Ρέμπελος ψήφους 0,

Ευρέθησαν και 13 λευκές και 1 άκυρη ψήφος.

Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Φωτικής, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Σιφναίος.

Τα Μικρά και Μεγάλα Μηνύματα, τα οποία, κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, δίνουν οι νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες και Επίσκοποι, θα δοθούν αύριο το πρωί πριν από την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο το πρωί 11/5/2010.

Αγιολογιο

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel