Ζωηφόρος

Όχι στην υποβάθμιση των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο, του Ιωάννη Τάτση,

Δεν θα ανεχτούμε την πολύπλευρη υποβάθμιση

των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο

του Ιωάννη Τάτση

Θεολόγου

Η πολυαναμενόμενη επίσημη ανακοίνωση του Νέου Λυκείου πραγματοποιήθηκε. Το μάθημα των Θρησκευτικών υποβαθμίζεται για μια ακόμη φορά ποικιλοτρόπως.

Στην Γ΄ Λυκείου τα Θρησκευτικά μετατρέπονται σε επιλεγόμενο μάθημα και εντάσσονται σε μία λίστα μαζί με επιλεγόμενα «εμβάθυνσης» στα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Ουσιαστικά στη Γ΄ τάξη τα Θρησκευτικά θα είναι επιλεγόμενο μάθημα που κανένας μαθητής δεν θα επιλέγει! Είναι αυτονόητο ότι ο μαθητής της Γ΄ τάξης που στοχεύει στην είσοδό του στο πανεπιστήμιο θα προτιμήσει την «εμβάθυνση» στα μαθήματα που θα εξεταστεί πανελλαδικά και όχι το επιλεγόμενο μάθημα Θρησκευτικών...

Στη Β΄ Λυκείου τα Θρησκευτικά, αν και παραμένουν υποχρεωτικά, χάνουν τη μία από τις δύο ώρες διδασκαλίας τους. Μετατρέπονται σε μονόωρο μάθημα, το μοναδικό μονόωρο του Νέου Λυκείου. Προφανώς οι Θεολόγοι αποτελούμε την εξαίρεση στον κανόνα που έθεσαν τα στελέχη του Υπουργείου για το Νέο Λύκειο σύμφωνα με τον οποίο «Στο Νέο Λύκειο δεν υφίσταται η έννοια του μονόωρου μαθήματος»!

Τέλος, η διατήρηση υποχρεωτικού δίωρου μαθήματος στην Α΄ Λυκείου δεν θα πρέπει να θεωρείται χάρη του Υπουργείου προς το μάθημά μας. Η Α΄ τάξη του Νέου Λυκείου δεν έχει επιλεγόμενα μαθήματα και δεν θα μπορούσε πάλι το μάθημα των Θρησκευτικών να αποτελέσει την εξαίρεση.

Η ανακοίνωση του Νέου Λυκείου από τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στον θεολογικό και εκκλησιαστικό κόσμο. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τέτοια κοροϊδία και τόση υποβάθμιση του μαθήματός μας. Ήδη η κατά το παρελθόν μείωση των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών στην Γ΄ Λυκείου από δύο σε μία έχει κριθεί παράνομη. Ομοίως και η τωρινή γενικότερη υποβάθμιση του μαθήματος είναι αντισυνταγματική αφού ως γνωστόν, κατά το Σύνταγμα η Πολιτεία υποχρεούται να προσφέρει παιδεία που να καλλιεργεί την θρησκευτική συνείδηση των μαθητών.

Απαιτούμε άμεσα τη διατήρηση υποχρεωτικού μαθήματος Θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις του Νέου Λυκείου και τουλάχιστον στις ώρες που μέχρι σήμερα διδάσκεται (2 ώρες στην Α΄, 2 ώρες στη Β΄ και 1 ώρα στη Γ΄τάξη).

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/03/blog-post_3395.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel