Ζωηφόρος

Ενημερωτική συνάντηση Θεολόγων νομού Ιωαννίνων,

Ενημερωτική συνάντηση Θεολόγων νομού Ιωαννίνων

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στο 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων σύναξη των Θεολόγων του νομού Ιωαννίνων μετά από πρόσκληση του Συμβούλου Θεολόγων Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας κ. Τριαντάφυλλου Σιούλη. Στην συνάντηση των θεολόγων παραβρέθηκαν η Περιφερειακή Διευθύντρια Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κα Τριανταφυλλιά Νόκα – Ζαράχη, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Τσατσαρώνης και ο Προϊστάμενος του 1ου Γραφείου κ. Χριστόφορος Μπέλος. Το παρόν έδωσαν και θεολόγοι του γειτονικού νομού Θεσπρωτίας.

Ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων κ. Τριαντάφυλλος Σιούλης παρέδωσε στους συμμετέχοντες θεολόγους εκπαιδευτικό υλικό υποστήριξης του μαθήματος των Θρησκευτικών καθώς και λίστα ηλεκτρονικών διευθύνσεων με θεολογικό περιεχόμενο...

Ακολούθως αναφέρθηκε εκτενώς σε όλες τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από το θρησκευτικό μάθημα επισημαίνοντας κυρίως τα δύο προβλήματα στην παρούσα φάση: το ενδεχόμενο μετατροπής του μαθήματος σε επιλεγόμενο στο Νέο Λύκειο και τον προσανατολισμό που θα δοθεί στο μάθημα μέσα από την εκπόνηση των νέων προγραμμάτων σπουδών και τη συγγραφή νέων βιβλίων για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Σημείωσε ότι πιθανή εφαρμογή του σχεδίου για το Νέο Λύκειο που διέρρευσε στο διαδίκτυο και θέτει το μάθημα σε ένα από τα «καλάθια» επιλεγομένων μαθημάτων, θα σημάνει ουσιαστικά την κατάργησή του στο Λύκειο. Ωστόσο επεσήμανε πως αγρυπνούντες θα αναμένουμε την πρόταση του Υπουργείου αφού υπενθύμισε ότι η αντίδραση των Θεολόγων Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας προκάλεσε όχι μόνο την άμεση απάντηση του Υπουργείου στο Ψήφισμα τους αλλά και σημαντική πίεση προς την κατεύθυνση της διατήρησης της υποχρεωτικότητας του μαθήματος.

Ο Σύμβουλος κ. Σιούλης ενημέρωσε τους θεολόγους για τις Επιστολές διαμαρτυρίας τόσο της ΠΕΘ όσο και του Συνδέσμου Θεολόγων Μακεδονίας –Θράκης για τον αποκλεισμό των μελών τους από την Ομάδα εργασίας που επεξεργάζεται τα νέα προγράμματα σπουδών, στην οποία μετέχουν κυρίως μέλη του νεοσύστατου συνδέσμου ΚΑΙΡΟΣ. Ανέφερε επίσης τις θέσεις του Συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σταύρου Γιαγκάζογλου όπως αυτές διατυπώθηκαν πρόσφατα σε εκδήλωση στη Λάρισα τονίζοντας πως και εκείνος θέτει στο κέντρο την Ορθοδοξία και αντιτίθεται στο θρησκειολογικό μάθημα. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα όλοι οι θεολόγοι να συναντηθούμε τελικά σε μια κοινή θέληση για ένα μάθημα ορθόδοξο χριστιανικό, μέρος της δικής μας παράδοσης. Η πιθανή Θεματική προσέγγιση των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στην υποχρεωτική εκπαίδευση για το ΜτΘ θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα για να μην κινδυνεύσει να διολισθήσει σε συγκρητιστικές θεωρήσεις, γεγονός επιζήμιο παιδαγωγικά για τους μικρούς μαθητές.

Η ενημέρωση έκλεισε με κάλεσμα σε διαρκή εγρήγορση όλων των θεολόγων.

Σε σύντομη παρέμβασή της η Περιφερειακή Διευθύντρια Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κα Τριανταφυλλιά Νόκα – Ζαράχη διέψευσε το σχέδιο για το Νέο Λύκειο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, και τόνισε πως το σχέδιο αυτό δεν αποτελεί πρόταση του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης ανέφερε πως η ίδια υποστηρίζει τη διατήρηση στο Νέο Λύκειο ενός μεγάλου κορμού βασικών μαθημάτων όπως τα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά, η Φυσική αλλά ασφαλώς και η Ιστορία και τα Θρησκευτικά. Το Νέο Λύκειο, το ελληνικό Νέο Λύκειο δεν μπορεί να μην έχει τα παραπάνω μαθήματα στο βασικό κορμό των μαθημάτων του, τόνισε. Η εισαγωγή επιλεγομένων μαθημάτων δεν μπορεί να αλλάξει όλο το περιεχόμενο της βασικής παιδείας που πρέπει να παρέχεται στο Λύκειο, κατέληξε.

Ακολούθησε κοπή αγιοβασιλόπιτας των Θεολόγων από το τοπικό Παράρτημα της Ενώσεως Θεολόγων νομού Ιωαννίνων.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/01/blog-post_6016.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel