Ζωηφόρος

Ανάγκη ΕΓΚΑΙΡΗΣ αντίδρασης για τα Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο,

Ανάγκη ΕΓΚΑΙΡΗΣ αντίδρασης για τα Θρησκευτικά

στο Νέο Λύκειο

Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την διοργάνωση Ημερίδας για τα Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο στις 30 Απριλίου αποδεικνύει οπωσδήποτε το ενδιαφέρον των Συνοδικών Μητροπολιτών για την τύχη του θρησκευτικού μαθήματος στα ελληνικά σχολεία. Η Σύνοδος δείχνει να συμμερίζεται την αγωνία των Θεολόγων και να εισακούει το αίτημά τους για δυναμική παρέμβαση ώστε να αποτραπεί η νέα υποβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών μέσω του σχεδίου που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας για το Νέο Λύκειο.

Για να έχει όμως κάποιο αποτέλεσμα η από κοινού αντίδραση Συνόδου και Θεολόγων θα πρέπει αυτή να γίνει εγκαίρως και οπωσδήποτε πριν την ψήφιση στη Βουλή του σχεδίου για το Νέο Λύκειο...Είναι όμως βέβαιο ότι μέχρι τις 30 Απριλίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η Ημερίδα που διοργανώνει η Σύνοδος με τη συμμετοχή Θεολόγων, δεν θα έχει ψηφιστεί το σχέδιο για το Νέο Λύκειο;

Το σχέδιο δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30 Μαρτίου. Στην επίσημη εκείνη παρουσίαση δεν δόθηκε καμία διαβεβαίωση ότι το σχέδιο θα τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση όπως συμβαίνει με πολλά άλλα νομοσχέδια και όπως είχε προ μηνών υποσχεθεί η Υπουργός Παιδείας. Την επόμενη μέρα η αιφνιδιαστική εισαγωγή προς συζήτηση του σχεδίου για το Λύκειο στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οδήγησε σε αποχωρήσεις διαμαρτυρίας πολλών μελών του, σε έλλειψη απαρτίας και αναβολή της συνεδρίασης. Το σχέδιο για το Νέο Λύκειο μπήκε έτσι επίσημα στα θέματα ημερήσιας διάταξης της επόμενης συνεδρίασης του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία κάλεσε όλα τα μέλη το Υπουργείο μόλις προχθές, στις 12/4/2011. Το παράδοξο είναι ότι έχουν περάσει ήδη δύο μέρες και κανένα Δελτίο Τύπου δεν εκδόθηκε για τη συνεδρίαση αυτή που να μας ενημερώνει για το αν έγινε δεκτό ή όχι το σχέδιο για το Νέο Λύκειο και αν οδεύει προς ψηφοφορία στη Βουλή.

Όλα δείχνουν πως το Υπουργείο ακολουθεί την οδό της σιωπηλής προώθησης του σχεδίου για το Νέο Λύκειο και δεν αποκλείεται να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στις ημέρες των διακοπών του Πάσχα οπότε οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών θα είναι οπωσδήποτε λιγότερες.

Εφιστούμε την προσοχή όλων ώστε να μην περάσει το Νέο Λύκειο όπως ανακοινώθηκε στο αρχικό του σχέδιο. Σημειώνουμε δε ότι η διατήρηση των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών στο Λύκειο ως έχουν σήμερα δεν είναι διεκδίκηση για την οποία απαιτείται ολόκληρη Ημερίδα ή κάποια ευρεία συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση μία Ημερίδα για τα Θρησκευτικά αποτελεί θετικό γεγονός. Μόνο που θα μπορούσε η ΔΙΣ να αποστείλει άμεσα και προ της διοργάνωσης της Ημερίδας Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Παιδείας για την μεθοδευμένη υποβάθμιση του θρησκευτικού μαθήματος στο σχέδιο για το Νέο Λύκειο, ώστε να αποτραπεί η εσπευσμένη ψήφισή του στη Βουλή.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/04/blog-post_721.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel