Ζωηφόρος

Πρότυπα πειραματικά σχολεία και μια ακατανόητη παράλειψη,

Πρότυπα πειραματικά σχολεία,

πρακτική άσκηση φοιτητών

και μια ακατανόητη παράλειψη

(ή συνειδητή εξαίρεση;)

Σύμφωνα με το άρθρο 36, παρ. γ. του σχεδίου νόμου για το θεσμικό πλαίσιο  λειτουργίας των πρότυπων πειραματικών σχολείων (ΠΠΣ), ανάμεσα στους σκοπούς των ΠΠΣ περιλαμβάνεται:

“γ. η εκπαίδευση με πρακτική άσκηση των προπτυχιακών φοιτητών και σπουδαστών τμημάτων ΑΕΙ και, ιδίως, Παιδαγωγικών τμημάτων και τμημάτων Σχολών Θετικών Επιστημών και Φιλοσοφικών Σχολών, καθώς και μεταπτυχιακών φοιτητών…”

Διαβάζοντας κάποιος αυτή τη διάταξη μένει με την εύλογη απορία για ποιο λόγο παραλείπεται η αναφορά για τους προπτυχιακούς φοιτητές των Θεολογικών Σχολών; Μήπως θεωρούνται, υπό την διασταλτική ερμηνεία της διατάξεως, ως αυτονοήτως περιλαμβανόμενοι στο ως άνω πλαίσιο συμμετοχής προπτυχιακών φοιτητών Σχολών παραγωγής εκπαιδευτικού προσωπικού στις διαδικασίες πρακτικής άσκησης στα ΠΠΣ; Και, αν συμβαίνει αυτό, γιατί αντί της ευρείας αναφοράς σε φοιτητές Σχολών παραγωγής εκπαιδευτικού προσωπικού, επελέγη η ρητή αναφορά σε φοιτητές “Παιδαγωγικών τμημάτων” και “τμημάτων Σχολών Θετικών Επιστημών” και “Φιλοσοφικών Σχολών”, παραλειφθεισών των Θεολογικών Σχολών;  Έκρινε άρα γε ο συντάκτης του σχεδίου νόμου ότι οι προπτυχιακοί φοιτητές των Θεολογικών τμημάτων δεν χρειάζονται πρακτική άσκηση ως εφόδιο για να ασκήσουν αύριο τα καθήκοντά τους ως θεολόγοι εκπαιδευτικοί;

Kαταθέτουμε τον παραπάνω προβληματισμό καθώς από τη διατύπωση της διάταξης κατά έμμεσο τρόπο αμφισβητείται ο χαρακτήρας των Θεολογικών ως καθηγητικών Σχολών, ο οποίος ρητά προβλέπεται από τους ν. 1894/1990, αρθ. 2. παρ. 5 και ν. 3194/2003, αρθ. 8, παρ. 2. βάσει διατάξεων των οποίων θεσμοθετείται και κατοχυρώνεται για τους πτυχιούχους των Τμημάτων Θεολογίας των ΑΕΙ ο κλάδος ΠΕ01 για το διορισμό τους στην B/θμια εκπαίδευση.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάποιος από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς  της θεολογικής κοινότητας (Τμήματα Θεολογίας των ΑΕΙ, Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, “KΑΙΡΟΣ για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης”, φοιτητικοί σύλλογοι των Τμημάτων Θεολογίας) θα  κινηθεί προς τη κατεύθυνση της σχετικής διόρθωσης του νομοσχεδίου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του κλάδου μας.

ΥΓ: Επίσης (και, επί τη ευκαιρία…) ας ασχοληθεί, επιτέλους, κάποιος από τους θεσμικούς επιστημονικούς φορείς των θεολόγων με το ζήτημα της ακατανόητης εξαίρεσης του κλάδου μας από την επιμόρφωση B’ επιπέδου στις τεχνολογίες της πληροφορίας και επικοινωνίας (TΠΕ). Από παράγοντες του υπ. Παιδείας είχε διευκρινισθεί ότι ο κλάδος μας θα ενταχθεί στην επιμόρφωση Β΄ επιπέδου στη διαδικασία της επαναληπτικής της φάσης (υποθέτουμε από τη νέα σχολική χρονιά, 2011 – 2012), αλλά μέχρι σήμερα “ουκ ην φωνή, ουκ ην ακρόασις”. Έτσι θα τ΄ αφήσουμε;…) 

πηγή: http://religiousnet.blogspot.com/2011/04/blog-post_11.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel