Ζωηφόρος

Αντιδράσεις στο Σχέδιο για το Πρόγραμμα Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο,

Αντιδράσεις στο Σχέδιο για το Πρόγραμμα

Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ

Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420

Iστοχώρος: www.petheol.gr 

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

     &   : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ(1)

Aθήνα 6 Aπριλίου 2011

Εκτός από τις δικές μας, της Ένωσης, υπήρξαν και άλλες αντιδράσεις στα όσα η κ. Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την 31-3-2011 για το νέο Λύκειο και το πρόγραμμά μας.

Είδαμε το δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Θεολόγων Μακεδονίας Θράκης, με τίτλο «Οι αντιφάσεις του σχεδίου του "Νέου Λυκείου" και το Θρησκευτικό Μάθημα». Θεωρούμε όλες τις θέσεις και απόψεις πού περιέχει εξαιρετικά σημαντικές και καίριες. Νομίζουμε ότι θα πρέπει όλοι να είμαστε σταθεροί στην απαίτησή μας απ' το Υπουργείο να γίνουν δύο οι ώρες της διδασκαλίας στη Β' Λυκείου και να είναι βεβαίως υποχρεωτικές. Το κάθε μονόωρο μάθημα έχει καταδικαστεί στην Παιδαγωγική, στη Νομική, αλλά και στην αντίληψη του παιδευτικού κόσμου, του λαού μας ολόκληρου. Εξαιρετικώς έχει καταδικαστεί και στην αντίληψη της κ. Υπουργού, της κ. Άννας Διαμαντοπούλου... Δεν μπορούμε συνεπώς να ερμηνεύσουμε τον περιορισμό σε 1 ώρα του μαθήματος στη Β' Λυκείου παρά μόνο σαν παρηλλαγμένη απόφαση εξαφάνισης του μαθήματος και από την Β' Λυκείου, ή ως προσωπική αντιπάθεια προς τη θρησκευτική διδασκαλία, ή ως εύσχημο τρόπο αποδυνάμωσής του με την καταβαράθρωσή του στη χοάνη του φροντιστηριακού μηχανισμού πού γίνεται ( μάλλον εξακολουθεί να διατηρείται και να ενισχύεται) το Λύκειο.

Αυτό δηλ. που είχε συμβεί και με το μονόωρο μάθημα στην Γ' Λυκείου από το 1982.

Παραθέτουμε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο του Συνδέσμου Θεολόγων Μακεδονίας- Θράκης και επιφυλασσόμαστε για μικρό σχόλιο σχετικά με την διαμορφούμενη κατάσταση στην Γ' Λυκείου.

Από την ΠΕΘ

***

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ(2)

Aθήνα 7 Aπριλίου 2011

    Με ημερομηνία 31-3-2011 είδαμε την ανακοίνωση του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου ΚΑΙΡΟΣ, την οποία και παραθέτουμε πιο κάτω.

    Θέλουμε και εδώ να τονίσουμε ότι και συμφωνούμε και στηρίζουμε τις απόψεις για την ανάγκη 2ωρης διδασκαλίας στη Β' Λυκείου. Επίσης και για το αίτημα της επαναφοράς του μαθήματος της Γ' Λυκείου " στη ζώνη των υποχρεωτικών ". Όμως εμείς από χρόνια ζητούμε για συγκεκριμένους λόγους την επαναφορά επίσης της 2ωρης διδασκαλίας του μαθήματος στην Γ' Λυκείου. Και επιμένουμε ότι ο περιορισμός του στην τάξη αυτή από το 1982, αδίκησε το μάθημα και κυρίως αδίκησε την ελληνική νεολαία, και γενικά την ελληνική κοινωνία. Γιατί το αντικείμενο της διδασκαλίας στην τελευταία τάξη ( η Ηθική) είναι ίσως το πιο σημαντικό για την κοινωνική ζωή, και αυτό περιορίστηκε.

    Ας μην εκταθούμε στα αποτελέσματα.

    Αλλά η εξασθένηση του μαθήματος (ΜτΘ) στην Γ' τάξη οφείλεται και στο ότι το Λύκειο και η παιδευτική του εργασία έχει γίνει φροντιστήριο για τις εισιτήριες εξετάσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Γράψαμε και χθες γι' αυτό.

    Εφόσον αποδεχόμαστε την κατάσταση αυτή, και την συνεχίζουμε, και με το πρόγραμμα των Β' και Γ' τάξεων του "Νέου Λυκείου" συντελούμε στον παραγκωνισμό του μαθήματος των θρησκευτικών ( αλλά και άλλων μαθημάτων -π.χ. ξένης γλώσσας) και μάλιστα όταν απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας ιδιαιτέρως σημαντικής για προβληματισμούς και αποφάσεις. Πού δυστυχώς με το νέο πρόγραμμα δεν θα γίνουν ποτέ. Και θα κυριαρχεί η ανευθυνότητα.

    Σχετικά με τις παρατηρήσεις της " Ανακοίνωσης του ΚΑΙΡΟΥ " τις σχετικές με τη δυνατότητα « συντονισμένης προσπάθειας από όλους τούς εκπαιδευτικούς φορείς...κλπ», πρέπει να δηλώσουμε ότι πολύ και εμείς θα επιθυμούσαμε μια τέτοια συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς κλάδους. Όμως μας απογοήτευσε η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ, όλων δηλ. των πανεπιστημιακών, με την οποία επικρίνεται η κ. Υπουργός επειδή διατήρησε το μάθημα των θρησκευτικών στο Λύκειο ( βλ. Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 6 Απριλίου 2011 σελ.40).

    Και για να τελειώσουμε σήμερα.. τονίζει η ανακοίνωση της Ε.Ε. του ΚΑΙΡΟΥ την πάγια θέση της «για μια θρησκευτική εκπαίδευση πού θα αμβλύνει τις αντιθέσεις... δε θα χωρίζει τούς μαθητές».

    Αυτό ακριβώς θέλουμε όλοι μας, αλλά, τονίζουμε εμείς, αυτό γίνεται μέσα στο πνεύμα του Χριστού, και με την αποδοχή αυτού του πνεύματος. Όχι μόνο με την παροχή γνώσεων ιστορικών, πολιτιστικών, θρησκειολογικών, ακόμα και δογματικών. Αν μάθω πώς αντιλαμβάνεται π..χ. ο μουσουλμάνος το Θεό και τι πιστεύει για το Θεό, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως θα αγαπώ το μουσουλμάνο (ή όποιο άλλο ) αδελφό μου. Αν όμως αποδεχτώ την αγάπη προς όποιον πλησίον μας, και την αγάπη και προς τους άλλους, και προς τους αντιπάλους, την οποία ο Χριστός μας οδηγεί για να έχουμε, τότε...., τότε τα πράγματα αλλάζουν. Τότε, και μόνον τότε, η κοινωνία μπορεί να γίνει αλλοιώτικη.

    Θα μας πείτε πώς κάνουμε κήρυγμα. Μη το φοβόσαστε. Δεν είναι κήρυγμα. Είναι η αλήθεια για τη ζωή.

    Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΚΑΙΡΟΥ.

Από την ΠΕΘ

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel