Ζωηφόρος

Ψήφισμα Θεολόγων Ηπείρου και Ιονίων Νήσων για τα Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο,

Ψήφισμα Θεολόγων Ηπείρου και Ιονίων Νήσων

για το ΜτΘ στο Νέο Λύκειο

***

Ψήφισμα Θεολόγων Νομών Ιωαννίνων, Κέρκυρας,

Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας

Οι Θεολόγοι των Νομών Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Λευκάδας σε συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε και συζητήσεις που κάναμε σχετικά και με το σχέδιο για το Νέο Λύκειο που παρουσίασε το Υπουργείο, δηλώνουμε τα εξής:

1.   Η υφιστάμενη κατάσταση στο Λύκειο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου σχολείου. Επομένως κρίνουμε θετικές τις όποιες αλλαγές αφορούν στην υπάρχουσα δομή.

2.  Η μείωση του αριθμού των μαθημάτων και της ύλης κρίνεται θετική, αν λάβουμε υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση και το γεγονός πως ο σημερινός μαθητής είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους Έλληνες.

3.  Θεωρούμε πως στην Α΄ Λυκείου με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας ο μαθητής «γίνεται συνειδητός Έλληνας πολίτης του κόσμου» με «γνώση και υπερηφάνεια για την ιστορία και τον πολιτισμό του» και «μαθαίνει να ζει και να προοδεύει μέσα στο σύγχρονο κόσμο». Όμως στις άλλες δύο τάξεις του Λυκείου θεωρούμε πως αυτό σταματά απότομα αφού ένα από τα μαθήματα αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού που του προσφέρει όλα τα παραπάνω, όπως και η Υπουργός στην ανακοίνωση του σχεδίου για το Νέο Λύκειο τόνισε, κολοβώνεται (Β΄ Λυκείου γίνεται 1 ώρα από 2 που ήταν το ΜτΘ) και τελικά εξουδετερώνεται στην πράξη (Γ΄ Λυκείου γίνεται μεν 2 ώρες από 1 που ήταν, όμως επιλεγόμενο, που σημαίνει πως δύσκολα ο μαθητής θα ξεφύγει από την χρησιμοθηρία του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επιλέγοντας άλλο μάθημα από αυτό που του χρειάζεται).

4.  Προτείνουμε επομένως την επαναφορά του υποχρεωτικού 2ωρου του μαθήματος στην Β΄ Λυκείου και του 1ωρου υποχρεωτικού στη Γ΄ Λυκείου με το χαρακτήρα που έχει σήμερα, για να επιτευχθούν οι στόχοι του Νέου Λυκείου όπως τους προανήγγειλε  η Υπουργός, αλλά και για έναν επιπρόσθετο λόγο: η Υπουργός ανακοίνωσε: «Στο Νέο Λύκειο δεν υφίσταται η έννοια του μονόωρου μαθήματος κάτι που συμβαίνει και σήμερα στην πράξη». Παρατηρούμε όμως πως εδώ υπάρχει φανερή αντίφαση, αφού στη Β΄ Λυκείου έχουμε μονόωρο μάθημα, το μοναδικό, αυτό των Θρησκευτικών, γεγονός που σημαίνει πως και η ίδια η Υπουργός αναγνωρίζει τον αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα του μέτρου, όπως και από πολλούς ειδικούς της επιστήμης της Παιδαγωγικής έχει επισημανθεί.

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel