Ζωηφόρος

Αριστεροί Βουλευτές και Πανεπιστημιακοί εναντίον των Θρησκευτικών,

Αριστεροί Βουλευτές και Πανεπιστημιακοί

εναντίον των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο

Τα ψέμματά τους!

***

Πανεπιστημιακά ψεύδη για τα Θρησκευτικά του Νέου Λυκείου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) εξέδωσε σήμερα 5/4/2011 Ανακοίνωση «Σχετικά με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο». Δεν θα ασχοληθούμε με την ουσιαστική απόρριψη σύνολου του υπουργικού σχεδίου για το νέο Λύκειο από τους συνδικαλιστές πανεπιστημιακούς. Η ανακοίνωση όμως περιέχει απαξιωτική και πλήρη ψεύδους αναφορά και στο μάθημα των Θρησκευτικών. Σημειώνουν οι συνδικαλιστές των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ):

«Απογοητευτικό για την πολιτική του Υπουργείου είναι το είδος του πολίτη που επιθυμεί να διαμορφώσει, όπως προφαίνεται από τη διατήρηση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο, και μάλιστα όσες ώρες και το μάθημα της Ιστορίας, την ίδια στιγμή που δεν συμπεριλαμβάνεται στα «υποχρεωτικά» η ενασχόληση των νέων με τις τέχνες και τον πολιτισμό»...

Είναι γνωστό το αντιχριστιανικό μένος πολλών πανεπιστημιακών. Για τούτο δεν μας εκπλήσσει η εναντίον του μαθήματός μας επίθεση. Τα ψέματα όμως δεν συγχωρούνται όταν μάλιστα εκστομίζονται από χείλη πανεπιστημιακών.

Το μάθημα της Ιστορίας παρέμεινε υποχρεωτικό σε όλες τις τάξεις του νέου Λυκείου και μάλιστα τουλάχιστον δίωρο για τους μαθητές όλων των κατευθύνσεων (ακόμη και των θετικών). Στις θεωρητικές μάλιστα κατευθύνσεις το μάθημα θα διδάσκεται για πολύ περισσότερες ώρες. Συνολικά λοιπόν το μάθημα της Ιστορίας θα διδάσκεται υποχρεωτικά και σε όλους τους μαθητές για τουλάχιστον 6 ώρες εβδομαδιαίως (2 σε κάθε τάξη).

Αντιθέτως το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό στην Α΄ τάξη και διδάσκεται για 2 ώρες. Στη Β΄ τάξη όμως, αν και υποχρεωτικό διδάσκεται μόνο 1 ώρα. Τέλος στη Γ΄ τάξη με τη μετατροπή του σε επιλεγόμενο ουσιαστικά καταργείται αφού κανείς μαθητής που επιδιώκει την είσοδό του στο πανεπιστήμιο δεν θα το επιλέγει. Συνολικά λοιπόν το μάθημα των Θρησκευτικών θα διδάσκεται υποχρεωτικά για 3 μόνο ώρες στις τάξεις του νέου Λυκείου.

Κι αν το θέλετε με αθλητικούς όρους: Ιστορία - Θρησκευτικά: 6-3.

Τα συμπεράσματα δικά σας για την «αλήθεια» που εκφράζει η Ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την Ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ για το νέο Λύκειο

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/04/blog-post_2460.html

***

Πανεπιστημιακοί εναντίον των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ: Οι αλλαγές στο Λύκειο που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο μαρτυρούν την έλλειψη επιστημονικά τεκμηριωμένου σχεδίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

«Οι αλλαγές στο Λύκειο που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη μαρτυρούν την έλλειψη επιστημονικά τεκμηριωμένου σχεδίου για τη συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και ιδιαίτερα της βαθμίδας του Λυκείου».

Τα παραπάνω επισημαίνει με ανακοίνωση το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών, ενώ για το μάθημα των Θρησκευτικών εκφράζει την απογοήτευση « για την πολιτική του Υπουργείου είναι το είδος του πολίτη που επιθυμεί να διαμορφώσει, όπως προφαίνεται από τη διατήρηση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο, και μάλιστα όσες ώρες και το μάθημα της Ιστορίας, την ίδια στιγμή που δεν συμπεριλαμβάνεται στα «υποχρεωτικά» η ενασχόληση των νέων με τις τέχνες και τον πολιτισμό».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ έχει ως εξής:

Οι αλλαγές στο Λύκειο που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη μαρτυρούν την έλλειψη επιστημονικά τεκμηριωμένου σχεδίου για τη συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και ιδιαίτερα της βαθμίδας του Λυκείου. Παράλληλα, είναι παράδειγμα υλοποίησης εκπαιδευτικών αλλαγών όχι απλά με ελάχιστο κόστος αλλά με μεγάλη μείωση των απαιτούμενων δαπανών. Δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά η επιστροφή, μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις και επιμέρους αναγγελίες, σε επιλογές και προτάσεις του παρελθόντος, οι οποίες έχουν οδηγήσει στη σημερινή υποβάθμιση του Λυκείου ως αυτόνομης μορφωτικής βαθμίδας.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστροφή στο μοντέλο των τεσσάρων εξεταζόμενων μαθημάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη ουσιαστικών αλλαγών στα αναλυτικά προγράμματα και στο διδακτικό υλικό, θα οδηγήσει στη διαιώνιση της λειτουργίας του Λυκείου ως πεδίου εξεταστικού ανταγωνισμού και ως προθαλάμου εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με προφανή τη διόγκωση της παραπαιδείας.

Παράλληλα, θετικές παράμετροι των προτάσεων αυτών, όπως ο καθορισμός συντελεστών στα εξεταζόμενα μαθήματα από τα ΑΕΙ, ή η ένταξη της επιστημονικής εργασίας στο Λύκειο, υπονομεύονται από την απουσία προσδιορισμού των κριτηρίων πρόσβασης στα ΑΕΙ η πρώτη, και από την έλλειψη σχεδιασμού επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που θα κληθούν να υλοποιήσουν τις αλλαγές αυτές, η δεύτερη. Είναι προφανές ότι χωρίς την απαραίτητη επιμόρφωση με στόχο την αλλαγή των διδακτικών μεθοδολογιών και πρακτικών δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής της επιστημονικής εργασίας στο Λύκειο.

Απογοητευτικό για την πολιτική του Υπουργείου είναι το είδος του πολίτη που επιθυμεί να διαμορφώσει, όπως προφαίνεται από τη διατήρηση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο, και μάλιστα όσες ώρες και το μάθημα της Ιστορίας, την ίδια στιγμή που δεν συμπεριλαμβάνεται στα «υποχρεωτικά» η ενασχόληση των νέων με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Από ένα Λύκειο πολύπλευρης καλλιέργειας και σύγχρονων προσεγγίσεων για την επιστήμη, την ιστορία και τον πολιτισμό που ζητούμε ως επιστημονική κοινότητα, μεταβαίνουμε σ’ ένα Λύκειο δήθεν «εμβάθυνσης», αλλά ουσιαστικά αναπαραγωγής των ίδιων γνωστικών και μαθησιακών αποτελεσμάτων που διαπιστώνουμε ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης Καθηγητής Ε.Μ.Π

Η Γραμματέας

Ευγενία Μπουρνόβα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Κ

Πηγή: http://aktines.blogspot.com/2011/04/blog-post_8667.html

***

Ερώτηση βουλευτών της «Δημοκρατικής Αριστεράς»

εναντίον των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο

πηγή:  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Τα «Θρησκευτικά» στο Νέο Λύκειο».

Αυτές τις μέρες η κ. Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε το πρόγραμμα του Νέου Λυκείου. Ο νέος τίτλος υπόσχεται καινοτομίες και σύγχρονη θεώρηση του περιεχομένου της εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, εντύπωση προκαλεί το ότι στα υποχρεωτικά μαθήματα της Α΄ και Β΄ Λυκείου εξακολουθούν να βρίσκονται τα θρησκευτικά, με 2 ώρες στην Α΄ ως Θρησκευτικά και 1 ώρα στη Β΄ ως Θρησκεία και Κόσμος. Την ίδια στιγμή η Πληροφορική παραγκωνίζεται στα μαθήματα επιλογής. Το Υπ. Παιδείας προχώρησε σε αυτή τη σύνθεση προγράμματος παρά το πόρισμα της έρευνας κοινής γνώμης «επί ζητημάτων Λυκείου και Λυκειακής εκπαίδευσης» που διενεργήθηκε μετά από παραγγελία του ίδιου του Υπουργείου...Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας που δημοσιοποιήθηκε στις 20/03/2011, μόλις το 37% των ερωτώμενων θεωρεί πως τα Θρησκευτικά πρέπει να είναι υποχρεωτικό μάθημα, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για την Πληροφορική είναι 84,3%. Είναι δεδομένο εξάλλου ότι η Πληροφορική εξελίσσεται ραγδαία μέρα με τη μέρα, ενώ το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών επαναλαμβάνεται παρόμοιο στις τέσσερις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και σε όλο το Γυμνάσιο. Μάλιστα, καθώς σε όλα αυτά τα χρόνια, τα παιδιά στο μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκονται αποκλειστικά τη χριστιανική θρησκεία και όχι τη θρησκειολογία, που εμπεριέχει μελέτη όλων των θρησκειών, από τον ιουδαϊσμό, ισλαμισμό, βουδισμό, ινδουισμό μέχρι και το ελληνικό δωδεκάθεο, ίσως θα ήταν πιο ακριβές να ονομαστεί το μάθημα «Χριστιανικά» αντί για τo παραπλανητικό «Θρησκευτικά».

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται η αρμόδια κα. Υπουργός:

1. Με ποια κριτήρια και για ποιους λόγους εντάξατε στα υποχρεωτικά μαθήματα της Α΄ και Β΄ Λυκείου τα Θρησκευτικά, υποχρεώνοντας τους μαθητές να αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια μελετώντας για άλλη μια φορά το χριστιανισμό, ενώ, ταυτόχρονα, παραγκωνίσατε την Πληροφορική, που εξελίσσεται διαρκώς, στα μαθήματα επιλογής;

2. Θεωρεί το Υπουργείο ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θα χρησιμεύσει πιο πολύ στα παιδιά ως εργαλείο ζωής από το μάθημα της πληροφορικής;

3. Μήπως το Υπουργείο δέχεται κάποιου είδους πιέσεις από εκκλησιαστικούς κύκλους και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις σχετικά με τη διαμόρφωση του προγράμματος των μαθημάτων στο σχολείο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/04/blog-post_5743.html

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration