Ζωηφόρος

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζητάει περισσότερες ώρες Θρησκευτικών και υποχρεωτικό το μάθημα,

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:

Περισσότερες ώρες Θρησκευτικών

και υποχρεωτικό το μάθημα 

***

«Σκληρή» στροφή από Ιερώνυμο

«Περισσότερες ώρες Θρησκευτικών και υποχρεωτικό το μάθημα»

Από την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

«Σκληρή» στροφή επέλεξε να κάνει για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:

ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας περισσότερες ώρες για το μάθημα στα σχολεία αλλά και την αποστολή νέας εγκυκλίου που να διευκρινίζει ότι τα Θρησκευτικά παραμένουν υποχρεωτικά.

Η επιστολή (δημοσιεύεται στο site www.esos.gr) εστάλη στο υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 3 Μαρτίου. Ο κ. Ιερώνυμος ζητεί να ικανοποιηθούν 7 προτάσεις- αιτήματα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Και υποστηρίζει ότι η Σύνοδος κατέληξε σ΄ αυτά τα αιτήματα αφού πρώτα μελέτησε τα πορίσματα της ημερίδας «Εκκλησία και θεολόγοι» η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο. Στην πραγματικότητα όμως η επιστολή απηχεί απόψεις δικές του αλλά και των «σκληρών» μητροπολιτών της Ιεραρχίας που δεν απέχουν πολύ απ΄ όσα ανέφερε στο παρελθόν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος- ο οποίος κατ΄ επανάληψιν είχε δηλώσει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών περιθωριοποιείται. Στο τέλος της επιστολής ο κ. Ιερώνυμος παρακαλεί τον κ. Σπηλιωτόπουλο να στείλει στα σχολεία σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο πως το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό αποτελεί πάγια θέση της Συνόδου και το ορίζει και το Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι είχε δημιουργηθεί αλαλούμ, με το υπουργείο Παιδείας να στέλνει αλλεπάλληλες εγκυκλίους στα σχολεία. Αρχικά είχε σταλεί εγκύκλιος που διευκόλυνε την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών. Ακολούθως το υπουργείο υπαναχωρώντας στις αντιδράσεις θεολόγων αλλά και των «σκληρών» της Ιεραρχίας έστειλε άλλες δύο... απολογητικού χαρακτήρα εγκυκλίους.

Αλλά κι αυτές δεν είχαν ικανοποιήσει την Εκκλησία. Μερίδα μητροπολιτών αλλά και η Σύνοδος είχαν εκφράσει την άποψη ότι το μάθημα των Θρησκευτικών γίνεται προαιρετικό. Παρέμβαση για το μάθημα των Θρησκευτικών μάλιστα είχε κάνει προσφάτως και ο Συνήγορος του Πολίτη. Είχε στείλει επιστολή στο υπουργείο αναφέροντας ότι δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα έχουν όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους. Η παρέμβαση του Συνηγόρου είχε προκαλέσει την αντίδραση του υπουργείου αλλά και της Εκκλησίας. Μάλιστα ο κ. Ιερώνυμος είχε δηλώσει ότι «όλες οι δικαιολογίες που προβάλλονται»- εννοώντας τα επιχειρήματα του Συνηγόρου- «είναι εκ του πονηρού και ό,τι είναι εκ του πονηρού είναι αποβλητέο». Και είχε καλέσει τον Συνήγορο του Πολίτη να αποδείξει τους ισχυρισμούς και τα επιχειρήματά του.

«Θεολόγοι και στα δημοτικά»

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ο Αρχιεπίσκοπος ζητάει ακόμη να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας των Θρησκευτικών «στη Δευτεροβάθμια, Γενική, Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση». Ζητάει επίσης να αυξηθεί ο αριθμός των θεολόγων για τη διδασκαλία του μαθήματος, ώστε να διοριστούν οι 4.000 αδιόριστοι θεολόγοι. Αίτημα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι ακόμη ο διορισμός θεολόγων στα δημοτικά σχολεία, όπως συμβαίνει- αναφέρεται στην επιστολή- με τους καθηγητές ξένων γλωσσών, φυσικής αγωγής, μουσικής. Θεολόγοι- τονίζει ο κ. Ιερώνυμος- θα μπορούσαν να διοριστούν για την ξενάγηση στα μουσεία, ή να αξιοποιηθούν στον θρησκευτικό τουρισμό.

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4509697&ct=1

***

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, παραχωρεί συνέντευξη σε μαθητές Λυκείου

ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

(απόσπασμα συνέντευξης - Τρίτη, 01 Μάρτιος 2011)

αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ» (27.02.2011)

Παρατηρώντας το ρου της ελληνικής ιστορίας αντιλαμβανόμαστε ότι η εκκλησία διαχρονικά διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην παιδεία γενικότερα, θεωρείτε ότι σήμερα η παιδεία έχει απολέσει τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της; Ποια η γνώμη σας για το γεγονός ότι το μάθημα των θρησκευτικών τείνει να γίνει κατ' επιλογήν διδασκόμενο;

Στην πατρίδα μας υπάρχουν πολλά αρνητικά στον τρόπο με τον οποίο διδάσκονται τα θρησκευτικά. Αν παρατηρήσουμε την Αμερική θα δούμε ότι αφαίρεσαν τα θρησκευτικά από την εκπαιδευτική διαδικασία διότι ήθελαν να έχουν τεχνική εκπαίδευση. Αλλά είδαν ότι οι άνθρωποι έγιναν κανίβαλοι. 0 άνθρωπος που δεν θα διδαχθεί το ηθικό στοιχείο, το νόημα της ζωής αλλά μόνο το 2+2=4, που δεν μάθει τι είναι η κοπέλα που βρίσκεται στο πλευρό του, ο μαθητής που έχει δίπλα του, ότι είναι πρόσωπα, ότι έχουν εσωτερικό κόσμο, ότι δεν είμαστε μόνο μισθός...

Περιγράφετε την ανθρωπιστική παιδεία...

Δεν νοείται λοιπόν ανθρωπιστική παιδεία χωρίς θρησκευτικά, χωρίς αξίες, χωρίς πολιτισμό. Γι' αυτό λοιπόν δύο πράγματα πρέπει να διορθωθούν: πρώτον ο τρόπος με τον οποίο διδάσκονται τα θρησκευτικά και οι άνθρωποι που τα διδάσκουν και δεύτερον να μη θυσιάζονται στο Βωμό ενός χρησιμοθηρικού προγράμματος. Όπως και το μάθημα της ιστορίας. Μπορεί να γίνεις ένας άριστος τεχνικός αλλά χωρίς ιστορία πού θα πας; Ένα μήνυμα προς τα παιδιά και προς τους εκπαιδευτικούς... Βιώνουμε μια δύσκολη εποχή. Η ιστορία διδάσκει όμως ότι δεν βιώνουμε μόνο εμείς αυτή τη δύσκολη εποχή. Υπήρξαν κι εποχές πιο δύσκολες που καταφέραμε και τις ξεπεράσαμε. Επομένως και τώρα αν το επιθυμήσουμε και παλέψουμε ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Τα παιδιά έχουν πιο πολλές δυσκολίες σήμερα απ' ό,τι είχαμε εμείς ως προς την εύρεση εργασίας. Δεν πρέπει να απογοητεύεστε. Όταν κλείνει μια πόρτα στη ζωή σου, ανοίγει μια άλλη. Μη συνεχίζεις να κοιτάζεις την κλειστή. Επομένως αισιοδοξία, όχι πανικός. Νηφαλιότητα και δουλειά. Αυτός που δουλεύει σκληρά δεν έχει να φοβάται τίποτα. Στους καθηγητές... αγάπη και φροντίδα για τα παιδιά. Και τα παιδιά όταν τα αγαπάτε το καταλαβαίνουν. Έχουν διαίσθηση. Ποτέ τα παιδιά μας να μη γίνουν πελάτες μας.

Πηγή: http://www.anagrafes.com/diafora-nea/protoselido/1609-sinentefksi-arxiepiskopou-athinon-se-mathites-lykeiou

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/03/01-2011.html

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel